torsdag 3 november 2022

Rätt elpris nu?

Ett anonymt bloggtips. För så kan man också göra. Har man något man tycker att jag borde skriva om så kan man mejla till mig och jag tiger som muren om vem du är, oavsett om jag skriver om det eller inte.

I detta fall är det en låst artikel i Helsingborgs Dagblad, men eftersom de flesta av mina läsare varit med och skramlat till över tolv miljoner om året i redaktionsstöd till HD kan vi väl avslöja lite av innehållet. Rubriken är ”Landskronaborna redo att spara på elen – kanske är priset rätt nu”.

Två av tidningens journalister har tillfälligt lämnat redaktionen för att höra vad ”mannen på gatan” tycker om att el, mat och drivmedel blivit dyrare. Det visar sig att mannen (och för den delen kvinnan) på gatan tycker att det är rätt bra för det ”kan behövas för miljön”.

Nu frågar sig min tipsare (och jag) på vilket sätt det är bra för miljön att folk lider, fryser och svälter? En av de intervjuade värmer sig med värmeljus eftersom elen är dyr. Är värmeljus bra eller ens bättre för miljön än exempelvis en eldriven luftvärmepump? Jag tvivlar.

Ett par förflyttar sig numera gärna med hjälp av elcykel istället för bil. I alla fall säger de det. Själv undrar jag hur många bilresor som egentligen ersätts med elcykel, om det inte i själva verket mest är vanliga cykelturer som numera elektrifierats till ingen som helst nytta för miljö eller hälsa. Men om vi säger att det stämmer då, att de låter bilen stå till förmån för elcykel. Är det en miljövinst då? De har bilen kvar, men nu har de dessutom konsumerat varsin elcykel med tillhörande batteri importerat från Kina innehållandes nickel, litium, bly och annat.

Kanonmiljö!

Vad gör vi mer i miljöns namn? Betalar flera kronor i miljöskatt för en plastpåse trots att den troligen är mer miljöeffektiv än alla alternativ. Köper engångsbestick i trä och sugrör i papper, som till skillnad från plastbesticken absolut inte kan återanvändas och knappt ens är engångsbestick utan snarare halvgångs-.

Om åtminstone skatterna öronmärktes till miljöarbete så fanns det någon vits för Landskronaborna att slå sig för bröstet, men som läget är nu handlar det ju nästan bara om helt meningslös signalpolitik. Men ser ni en människa från Landskrona klappa sig själv på axlarna behöver det inte vara för att han/hon tycker sig göra en miljöinsats. Det kan lika gärna vara åkarbrasor för att hålla värmen.

47 kommentarer:

  1. Tack Sparo för morgonens första gapskratt! Åkarbrasor som ett sätt att få upp värmen är ett hett energitips! Även gapskratt höjer temperaturen, åtminstone mentalt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Och när jag tänker efter stämmer det. Jag gör sällan åkarbrasor, men det händer att jag springer, och då kan jag gå runt och frysa väl påklädd innan, men efter löpturen kan jag känna mig mycket varmare utan att bylta på mig, och den känslan håller ofta i sig i många timmar.

      Radera
  2. Grymt inlägg, 5+!

    13.2C i kåken med outnyttjad eldriven luftvärmepump här på morgonen tack vare en relativt varm natt, vant mig och fryser ej, kläder endast strumpor, kallingar och tshirt.

    Men jag blev ordentligt förbannad över inlägget, vad fan är det för fel på folk? Är hjärnan helt utbytt mot Luthers katekes? På vilket vis förtjänar vi dessa elpriser, bränslepriser, matpriser, genom inflationen och minskad köpkraft alla priser, åka utomlands med den misshandel vår valuta lider av ska vi ej tala om...

    Nej tvi vale för den attityden! Bli förbannade och kräv förändring från våra styrande istället! Lär av Émile Zola!

    J'accuse!!!

    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var som tusan! Tack för det!

      Ungefär samma här. Försöker avvakta så länge det går med värmepumpen och än så länge är det ingen match. Dock kör jag gärna dubbla tröjor, tofflor och mössa på morgonen.

      Jag vet inte vad det är för fel, men något är det. Politikerna stjälper gärna över problem på folket som tar emot "solidariskt" trots att varken skenande, mat-, bränsle- eller elpriser är deras fel. Själv bor jag i ett land där elen hade varit nästan gratis om inte politikerna bestämt sig för att vara solidariska med hela Europa. Det har varken jag eller någon jag känner bett om.

      Radera
    2. Ja, Norge har ju guldläge vad gäller elförsörjning, men ej heller här borde det varit mycket sämre. Älvarna brusar. Vår säkra kärnkraft kunde ha värnats. Direktiv att ompröva tillstånd för alla våra tusentals mindre vattenkraftverk har tack och lov nya regeringen satt på vänt, annars hade även det blivit ett dråpslag. Vi hade kunnat sagt nej till EU. Iaf hade vi (?) kunnat sagt nej till ansvaret att försörja europa med el (vet ej, kanske var omöjligt).

      Hur som, vi har och har haft val att göra, och vi har valt så in i bänken fel, och lagt på moms på våra felaktiga val dessutom, för vi ska alltid vara bäst i klassen och "visa vägen"!

      Evig skam över de beslutande i dessa frågor, må deras skägg växa innåt och förkväfva dem!

      /Jonas B

      Radera
    3. Andra länder lyckas ju ställa och få igenom egna krav. Det verkar bara vara Sverige som ser EU-regler som absoluta och definitiva.

      Radera
    4. "Må tusen loppor hemsöka deras könsorgan" är en annan pärla :-)

      Radera
    5. Med det problemet kommer man nog inte tänka på ifall det är kallt :)

      Radera
    6. Tack Newman, den läggs i långtidsminnet! :)
      /Jonas B

      Radera
    7. Det där med lopporna verkar komma från en bok av Batra och lyder mer utförligt
      " må lopporna från tusen kameler hemsöka edert könsorgan"

      Antar att det är illustrativt om man har kameler runt sig till vardags, men det kanske även finns andra djur som har liknande loppsituation?

      Radera
    8. Jag känner bara till bin och där skulle "varroakvalstren från tusen bin" antagligen kännas mindre skräckinjagande än själva bina.

      Radera
  3. Jag cykelpendlar året om utan eldrift till kontoret men frågan är om det är någon miljövinst. Oavsett årstid och temperatur så trampar jag på allt vad jag kan och behöver duscha både vid ankomst till kontoret såväl som när jag kommer hem. Även tvättmaskinen blir ju inblandad som definitivt går på el. Hälsovinst är det dock så länge jag inte blir T-benad av en bil eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt hälsovinst och troligen ekonomisk också, trots tvättmaskinen.

      Radera
  4. Värmeljus blir energisnålare genom att man värmer upp bara den lilla plats där man kurar framför ljuset. En värmepump värmer hela huset.
    Apropå värmeljus har jag läst att man ska ha stearin- och inte paraffin-värmeljus, därför att paraffinet avger hälsofarliga gaser vid förbränning. Typiskt nog är paraffinljusen den billigare varianten av värmeljus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, man kan ju stänga dörrar och på det sättet välja vilka rum man ska värma upp.

      Har också hört att stearin är bättre än paraffin (fast mycket dyrare?). För hälsan, vad som är bäst för miljön vet jag inte.

      Radera
  5. Huvudet på spiken, Sparo!
    De som föredrar värmeljus framför varm bostad kan väl sitta med värmeljus oavsett elpris? Inget hindrar dem. Vi andra som vill ha anständig inomhustemperatur måste inte betala multum för det.

    Som ständig cyklist kan jag verkligen instämma i det att elcykeln snarare ersätter muskelcykling snarare än bil. Många köper elcykel mest för att ha ytterligare en pryl, en pryl som flaggar "här kommer en miljövänlig, pk typ". Främst tänker jag på de som transpoterar barn i klumpig eldriven cykel. Varför inte låta ungarna cykla på egen cykel istället? Nähä, det är för jobbigt för de små liven. Så långt med den miljömedvetenheten... Och klumpiga är dessa fordon, tar upp plats för oss vanliga cyklister.
    Elcykel för att ersätta pendling med bil köper jag, men det är inte så det främst används.
    Nej, nu har jag klagat tillräckligt idag.

    Fortsätt blogga, du förgyller min vardag!
    Och klappa katterna från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte tänkt på signalvärdet. Däremot har jag träffat två typer av motionärer - de som vill lära sig att tycka om träning och de som vill ha tränat. Den andra gruppen hittar snart skäl att låta bli. Men med det sagt förstår jag att det finns undantag, t ex någon som inte kan duscha på jobbet, men som kan cykla hem på riktigt. Jag tror som sagt att de är undantag.

      Min och katternas främsta kroppskontakt just nu är att när de kommer in med gyttja på tassarna lämnar jag dem inte ifred förrän jag fått rycka tag i alla fyra tassarna och torka dem med en trasa. När den proceduren är över håller de behörigt avstånd från mig. Men jag ska försöka komma åt att klappa dem.

      Radera
  6. Ju dyrare elen är här desto mindre använder vi av den. Då kan vi exportera mer av den till Tyskland så att även de kan lägga ner sin fullt fungerande kärnkraft. Kanske inte bättre för miljön men kolkraftlobbyn blir gladare.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. För en okunnig icke-ingenjör känns den utvecklingen i alla fall inte som en miljövinst.

      Radera
  7. Jag känner mig sa priviligierad. Trots att balkongdörren star pa glänt nästan hela dagen (för katterna) har jag fortfarande 21° inomhus utan att värmen är pa. Varmare klimat här och dessutom välisolerat hus. Det verkar som om solen i somras har pa nagot sätt lagrats i väggarna.

    Fast Sparo, det blir väl atta tassar ;).

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland känns det onekligen som att Norge var fel land att flytta till.

      Ja, men lyckligtvis kommer de nästan aldrig in samtidigt, så då blir en kamp/katt i taget.

      Radera
  8. Nu har jag inte läst artikeln, och jag är inte heller på något sätt positiv till höga mat-, el- och drivmedelspriser, men varför alla hatiska kommentarer?
    Klart att det inte är bra om vissa (lata) människor köper nya saker för att spara in marginellt på användandet av redan befintliga ägodelar (t ex elcykel vs bil). Men om jag utgår från mig själv (och jag tror att det var så de i artikeln också tänkte) så har jag dragit ner på elförbrukningen genom att sänka inomhustemperaturen något, duscha kortare, laga dubbla rätter medan ugnen ändå är varm, blivit mindre avslappnad till att slänga mat, och faktiskt använt bilen mindre till förmån för redan ägd (ej elektrisk) cykel. Jag har helt enkelt blivit mer medveten och sparsam vilket nog inte hade skett i samma utsträckning om priserna varit låga. Nu önskar jag likt de flesta att priserna snart återgår till mer normala nivåer, för självklart finns det roligare saker att lägga pengarna på och självklart önskar jag ingen lidande eller svält, lika lite som de i artikeln förmodligen gör. Men inget ont utan silver lining, och om priserna får fler att agera som mig är ju det helt klart en vinst för miljön, speciellt när det blir många som gör likadant. Förhoppningsvis läggs grunden till lite mindre slösaktiga vanor som också håller i sig när tiderna blir bättre igen. Jag tror det var så de i artikeln menade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var ser du hatet?

      Nej, jag ser det inte som självklart bra för vare sig miljö eller privatekonomi om en bilägare köper en elcykel för att sedan kunna byta ut vissa bilresor mot att "cykla".

      Att rent allmänt dra åt svångremmen och framförallt se till att ta reda på sina utgifter och välja mer aktivt har jag alltid förespråkat, även i många texter här på bloggen.

      Radera
    2. Okej, hat kanske var fel ord när jag tänker efter. Jag reagerade t ex på meningen ” Men jag blev ordentligt förbannad över inlägget, vad fan är det för fel på folk?” i kommentaren längre upp, och att många verkade hålla med. Men det var kanske mer hat åt de som tagit beslut som påverkat priserna snarare än mot de som såg miljövinsterna av det hela.

      Jag blev förvånad över hur många som verkar negativa till skribenternas/de intervjuades åsikter och fick känslan av att många här vill få det till att de höga elpriserna är dåligt för miljön genom att hitta exempel på varför det slösas mer med resurser och inte tvärtom när folk ska försöka vara smarta.

      Jag håller med artikeln på det viset att det nog är ”rätt” priser med tanke på miljön. Jag tror att gemene man konsumerar mindre och blir lite medvetnare med utgångsläget vi har idag. Med det sagt tycker jag inte att prisnivån är bra idag då vissa får det svårt på riktigt, utan hoppas att det blir rätt priser efter folks plånböcker också.

      Så, jag förstår andemeningen i artikeln och blev förvånad av att de flesta i kommentarerna inte verkar göra det, eller i alla fall inte håller med.

      Radera
    3. Nu var det jag som skrev kommentaren, och där är Sparo helt oskyldig. Tack förresten Sparo att du släpper fram kommentarer omodererade och litar på våra andras sunda förnuft.

      Med det sagt står jag för vad jag säger, jag tycker det är beklämmande att en mängd innevånare antar formen av kuschad hund när sak efter sak efter sak förvärras, ekonomi eller ej. Jag står ej för den mentaliteten och skickar ej heller jubelrop mot dess lakejer!
      /Jonas B

      Radera
    4. Men var ser du hatet i mitt inlägg? Jag hatar ej alls. Är du så mycket av en snöflinga att kritik får dig att smälta?
      /Jonas B

      Radera
    5. Hat är för mig ett starkt ord som bör användas mer restriktivt än som sker nu.

      Visst kan man se miljövinster med minskad konsumtion, det gör jag med. Men det som slog mig här var att så fort något blir dyrt räknar man med att då är det säkert bra för miljön (eller ännu mer absurt, för klimatet), när deras exempel i själva verket tyder på motsatsen. Och så la jag till mitt eget paradexempel, plastpåsen. Undersökningar visar klart och tydligt att det (i Sverige) är bättre för miljön att handla sin mat i plastpåsar än både papperskassar och tygkassar. Ändå lägger man en straffskatt på plast, med påföljd att folk väljer sämre alternativ för miljön. Extremexemplet var den företagare som uppfann en återvinningsbar påse som var tvungen att flytta utomlands. I Sverige var han chanslös eftersom plastpåseskatten drabbade även hans produkt med motiveringen att påsarna "ser ut som plastpåsar".

      Jonas, än så länge gör jag det, men en del (främst en) kommentator den senaste månaden har fått mig att på allvar fundera på olika typer av begränsningar. Men jag hoppas slippa.

      Radera
    6. Verkar som det här användningen och alltmer urvattnade betydelsen "hatar"/"hatet" kommer från amerikanskan, där man vitt och brett i många sammanhang slänger ur sig " i hate it " när man menar, på svenska, att man ogillar det/något.
      Liknande med i love it, som ju knappast innebär eller menar att man älskar något i mening att man är upp över öronen kär och förälskad i vad-det-nu-kan-vara.

      Som vi hör alltmer de senaste åren att alltfler människor "tänker" när de ska säga något; "Jag tänker att."../"jag tänker xyz " när folk egentligen menar att de tycker något, eller anser något.

      Jag tänker, alltså finns jag - som Descartes uttryckte det.
      Han kanske blandade ihop det med människor som har, som vissa kanske skulle uttrycka det, mundiarre

      Radera
    7. Mycket dumt kommer från USA och du kan ha rätt i att det även gäller detta.

      Det där med tänka och tycka känner jag mig lite skyldig till. På norska (som jag fortfarande inte är bra på, men jag pratar nog mer norska än svenska) är "jeg tenker at..." nog vanligare än på svenska, så risken är att jag använder det mer nu än tidigare.

      Radera
  9. Återigen är det ingen som diskuterar överbefolkningen. Är folk så fruktansvärt korkade att de inte kan tänka själva, eller är indoktrineringen så komplett? Överbefolkningen är rotorsaken till alla miljöproblem vi har.

    Om Indien hade levt som vi i Sverige med 25 människor per km2 skulle de vara 86 miljoner människor och inte 1,37 miljarder. Men ändå ska vi alltid klä skott för världens miljöproblem. Ge inte en krona i bistånd till länder som ägnar sig åt att överbefolka planeten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att överbefolkningen är viktig, men man måste ju kunna ventilera även andra aspekter av miljöproblem. Annars blir det lite som när jag diskuterar svenska lokalpolitiska dumheter och bloggkommentarer svarar "Varför säger du inget om Putin?!" eller liknande. Vi kan ju försöka göra bra val även om vi inte har Indiens eller Kinas utsläpp eller sopberg.

      Radera
    2. Det håller jag helt med om, problemet är bara att kommunisterna under lång tid har försökt få alla att tro att om bara Sverige slutar konsumera _____ (fyll i valfri produkt/energi) så löser sig allt. De flesta andra länder skiter i vad Sverige gör på miljöområdet och kommer aldrig börja sopsortera bara för att vi gör det.

      Vi kan absolut göra smarta val, men hela miljörörelsen i Sverige skulle bli bra mycket mer trovärdig om de åtminstone någon gång ville ställa krav på andra länder - inte minst vad det gäller deras förmåga att producera barn snabbare än vad du och jag kan säga preventivmedel.

      Radera
    3. Ja, det där får Sverige snart sluta med, att tänka att "så fort vi kommer med i EG kommer de andra att vilja anamma den svenska modellen". Nej, uppenbarligen inte. Det enda sätt Sverige funkat som exempel de senaste åren är att politiker från höger till vänster i andra länder åtminstone kan enas om att det får inte bli som i Sverige.

      Och ja, Sverige kan gör väldigt lite för den globala miljön genom sina val, så man kan börja med att kliva av de höga hästarna.

      Radera
  10. Det är så många val nuförtiden: elektriska cykeln eller elektriska stolen
    ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även elektriska stolar ger ju någon slags resa ;-)

      Radera
    2. Kanske samma resa om man inte ser dig för...

      Radera
    3. Det med, jag tycker personligen att det är lite läskigt att cykla. Att ramla av en cykel i hög hastighet kan vara riktigt farligt.

      Radera
  11. Ett sista inlägg i något som barkat ut från det inlägget från början handlar om. Sparo, du har självfallet komplett kontroll över hur din blogg ska styras. Men trots att jag läst ihop allt från start och älskat varje steg av det och nu är en närmast daglig kommentator så skulle jag i all vänlighet varna dig från moderation.

    Jag följer även en eller två andra bloggar, även om jag ej kommenterar, och har sett förfallet med modererade kommentatorsfält.

    Det känns som jag sagt detta förut Sparo, jag älskar din blogg och jag äskakar den så mycket att den hamnar som etta för att man fritt får säga sin mening och alltid får svar. Det tycker jag är grymt och sorgligt till gränsen av vem vet ved om det skulle ändras,

    Styr inte om pga en eller två idioter, det är mitt tips.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om allt du säger. Problemet är att om ett inlägg som handlar om en svensk börsplattform (för att ta ett närliggande och aktuellt exempel) förvandlas till ett fullskaligt krig i kommentarsfältet om Putin, Sverigedemokraterna, Nato, censur och jag vet inte vad... så blir jag osäker på om det i längden kommer att vara möjligt att tillåta anonyma, omodererade kommentarer. Men jag hoppas det.

      Radera
    2. Instämmer med Jonas. Det här är den enda blogg jag läser och främsta anledningen är att man alltid får svar på sina ibland inte riktigt 100% genomtänkta kommentarer. Ofta tycker jag att diskussionerna i kommentarsfältet är lika läsvärda som ursprungsinlägget.

      Radera
    3. Jag tycker också att det är kommentarsfältet som till stor del gör bloggen, här blir intressanta vinklar jag inte hade kommit på själv och det händer ju något hela tiden.

      Kommentarsfältet kommer inte tas bort och jag kommer alltid släppa igenom nästan alla kommentarer, även de som kritiserar mig och mina åsikter hårt. Men om de saboterar hela bloggen måste jag agera.

      Radera
  12. Meeen ! Träbestick å sugrör i papper måste väl gå att återanvända ?: Samt om slarvigt folk GLÖMMER och slänga dom i soptunnan å släpper dom i naturen förmultnar dom ju. Tycker det är väldigt bra att Sverige går i första led vad gäller MILJÖ. Någon måste vara först är STOLT att det är Sverige och jag är SVENSK . Sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra hösten bloggade jag om de träskedar jag köpte till husvagnen:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/10/plast-miljo.html

      Det korta svaret är nej. Efter max en portion gröt hade skeden rätat ut sig så att den såg ut som en träspatel tandläkaren eller öron/näsa/hals-doktorn använder för att trycka undan tungan. Det var som att äta med en stekspade, och försök få upp mjölk på en sådan :(

      Någon måste inte alls vara först med något som inte funkar. Då hade det varit bättre om ingen varit först.

      Radera
  13. Säkert bara en ren tillfällighet att kommunismen tillämpar exakt samma metoder som den så kallade miljörörelsen? Hot, skrämsel, centralstyre osv. Säkert bara en tillfällighet att konsekvenserna blir desamma också: fakenews, brister, skenande priser och fattigdom (som förstås inte drabbar politrukerna som kompenserats sig med andras pengar).
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl inte specifikt för kommunismen utan för alla som har makt och dåliga argument för sin sak. Det är ingen tillfällighet.

      Radera
  14. Kom att tänka en galen tanke: Är inte det mest sparsamma och klimatvänliga sättet att leva som hemlös? Nu ligger det tragedier bakom att folk är hemlösa, så det är inte min mening att vara nedvärderande mot dem, utan jag tänkte bara på att det levnadssättet är billigt och ger litet klimatavtryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger en del i det. Fast det har ju en rätt stor baksida.

      Radera