tisdag 15 november 2022

Ta inte i tång!

Jonathan Lind är en kille i Kungsbacka som kommit på att han kan gödsla sin trädgård med tång. Lyckligtvis bor han så nära stranden att han kan gå dit med skottkärra och hämta, så då slipper han köra bil för att köpa konstgödsel. Kommunen vill hålla sina stränder rena från tång, som ju ser rätt trist ut och dessutom luktar lite.

Ser ni problemet här? Inte jag heller, men det heter Naturvårdsverket. Där jobbar det nämligen en handläggare, Sanja Kurusovic, som jobbar med allemansrätt. Eller jobbar och jobbar... Uppenbarligen har hon alldeles för lite att göra. Enligt en dom från artonhundratalet (japp, jag hittar inte på detta även om det säkert låter så) är det inte givet att man får hämta tång. För den kan markägaren vilja ha själv.


Rör inte min tång!

Fast nu vill den ju inte det! Marken ägs av kommunen och det som är användbart gödsel för Jonathan är en sanitär olägenhet för dem.

Så då skulle man kunna rekommendera Jonathan att mejla kommunen, så är (det av Naturvårdsverket skapade) problemet löst. Men jag tycker inte att han ska göra det, av två skäl. Dels har kommunen rimligen annat att göra än att svara på om man får ta deras skräp som de varken vill ha eller skulle märka att de blivit av med. Kungsbacka kommun verkar ha flera mils strandremsa, hur mycket hinner Jonathan skopa upp med sin skottkärra?!


Nu jävlar!

Men det främsta skälet varför jag inte tycker att han ska kontakta kommunen är att risken finns att det där finns någon helt meningslös människa som i likhet med Naturvårdsverkets Sanja Kurusovic lever för att gnälla och bråka med människor som lever funktionellt och fredligt. Och har du väl frågat och fått nej blir det ett värre brott. Så Jonathan, fortsätt du att odla dina grönsaker och plocka den tång som du för övrigt redan är delägare till.

Det är en detalj som myndighetspersoner ofta glömmer, att vi är samhället och de ska jobba åt oss

40 kommentarer:

  1. Det är inte meningen att låta som en populist här, men ibland skulle det fungera bättre om de som bestämmer hade lite sunt förnuft och inte bara en massa kunskaper från skolbänken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du någon gång jobbat i en myndighet inser du snabbt att sunt förnuft inte existerar. Allt ska göras enligt lagar, regler och paragrafer, hur orimligt och vansinnigt det än är. Konsultade på en myndighet i 5 år, aldrig mer.

      Radera
    2. Sunt förnuft måste alltid få ha en plats. Oavsett situation kommer det att bli gränsfall och undantag där man måste kunna koppla in hjärnan. Som i exemplet ovan. Alla inblandade är nöjda med att ha det på ett sätt. Bra, då ska inte en part som inte är inblandad krångla till det.

      Radera
  2. En stelbent byråkrat, suck vad ska man säga! Sorterar säkert gem och lägger pennorna i givakt på skrivbordet i viljan att vara en genomperfekt människa som nitiskt nagelfar allt för att finna minsta skitgrej som den kan slå ner på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att jag undrar hur en vanlig dag ser ut för henne.

      Radera
  3. Tångrätt har jag hört talas om av en skånk kollega. Tydligen var det viktigt förr i tiden. För markägare.

    Men idag borde det väl kunna jämföras med att plocka frukt från kommunens träd? Det är väl alltid ok, även om de växer i en park eller liknande som inte direkt är vildmark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tångrätten hade gått mig förbi tills nu, men jag tycker att äpplen i parken är en bra jämförelse. Om ingen plockar dem måste kommunen sätta en anställd på att plocka och kasta fallfrukt istället, till gagn för ingen.

      Radera
  4. Hur fick ens Sanja vetskap om att detta förekom? Kan det ha varit någon skvallerbytta i grannskapet som också lever för att förstöra bra saker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt. Familjens odlingar kanske går lite för bra för Jante-Kungsbacka.

      Radera
  5. Kan ju vara dags att riva upp den där domen, den tid när tången användes i stor utsträckning är förbi - vill markägaren ha tången får han säga till, annars bör det vara fritt fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter rimligt. Ligger den på en allmänning och det inte finns några skyltar borde det var fritt att hämta om man kan göra det på ett för miljön skonsamt sätt. Och att göra det med kratta och skottkärra kvalar garanterat in under det.

      Radera
  6. Men vad är det här för konstigt personangrepp? SVT har bett en person på Naturvårdsverket om en kommentar om lagstiftningen kring att plocka tång, och hon svarar på det. Hon kommenterar inte Jonathans fall alls (vet hon ens om honom?) utan säger bara som det är, vilket är hennes jobb. Hon kan ju inte uppmuntra någon att plocka tång eller bryta mot lagen. Ja, lagstiftningen är knäpp men det är ju inte hennes fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyssnade på hennes svar och tyckte att det var vettigt. Hon svarade bara på vad som gäller. Rent konkret tala med markägare, länsstyrelsen eller kommunen först. Tången är också viktig ur miljösynpunkt. Verkar inte alls vara någon stelbent byråkrat som jag skrev här ovan.

      Radera
    2. Tror du att Naturvårdsverkets jurist gör en utläggning utan att ha fått höra om det specifika fallet? Att hon rent allmänt nämner situationer som "Ska man hämta skottkärrevis med tång" utan att ha situationen klar för sig? Så dåligt omdöme tror jag inte att hon har, så vem är det egentligen som personangriper här? Självklart vet hon vad det gäller och har sedan möjligheten att säga att lagstiftningen är förlegad och inte borde ha någon relevans här. Det gör hon inte.

      Hon behöver inte "uppmuntra någon" att göra någonting, men att helt krypa in i "jag lydde bara order"-rollen är fegt.

      Radera
    3. Vilka andra myndigheter tycker du inte ska följa lagen och/eller sitta och tycka till om vad deras jobb är istället för att utföra det? Migrationsverket? Polisen?

      Om hon fick frågan av SVT så behöver hon ju inte ens ha hanterat det specifika fallet utan bara blivit tillfrågad om en situation där någon hämtar med skottkärra? Hon får tycka lagen är dålig, men som myndighetsperson ska hon göra sitt jobb och inte börja tycka om att hon vet bättre än lagen..

      /Annan anonym än ovan.

      Radera
    4. Jag tycker att ingen myndighetsperson ska agera som en maskin med mottot "Jag lydde bara order". Om du tänker efter är det svaret på den fråga du ställer, även om du gör ditt bästa att vinkla den till att handla om något annat.

      Ah, du menar att hon bara svarar på frågor om tång i skottkärror i största allmänhet utan att ifrågasätta ifall det finns ett specifikt fall som om hon själv är okunnig någon av hennes kollegor precis handlagt? Jag tror du anar vad jag tror om den teorin, men är det så bevisar hon sig fullständigt omdömeslös. Jag tror dock inte det.

      Radera
    5. Men vadå handlagt? Jonathan har ju inte kontaktat någon myndighet alls utan bara försökt läsa sig till vad som gäller, alltså finns det inget ärende och heller ingen handläggare.

      Radera
    6. Kvinnan i reportage jobbar som handläggare och även om du vill få det till att myndighetens ansvar är noll och intet kan vi väl åtminstone enas om att hon inte uttalar sig som privatperson på sin fritid, utan att hon gör det i egenskap av handläggare.

      Radera
    7. Tycker du personalen som klagar just nu på det ohumana i det nya flyktingmottagandet på migrationsverket gör fel? Det följer ju din åsikt att inte agera som en maskin med mottot "jag lydde bara order".

      Radera
    8. Detta är en nyhet jag missat, så det kan jag inte riktigt uttala mig om. Spontant känns flyktingmottagande som en lite större grej för Migrationsverket (det är väl typ BARA det de jobbar med) än privat inhämtande av kommunalägd tång borde vara för Naturvårdsverket.

      Radera
    9. Instämmer helt med dig Isadora. Ingen har stoppat Jonathan, han själv undersökt vad som gäller. Handläggare svarar utifrån lagstiftning (vilket b.la är hennes jobb). Ingen har försökt att stoppa eller inleda ärende mot Jonathan - vilket ju pekar på att sunt förnuft har använts av berörda parter. Personangrepp och uthägning av en handläggare som svarar på journalist frågor tycker jag är större tecken på omdömeslöshet i det här fallet.

      Radera
    10. Vet du eller gissar du?

      Vad är din definition på uthängning? Har jag skrivit NÅGONTING som inte stämmer? Jobbar hon inte som handläggare? Är det inte hon i reportaget? Har jag felciterat henne? Om svar anhålles (annars är det du som står för personangreppet)!

      Radera
  7. Lat karln plocka lite tang, vem kan störas av det? Jo, jag läste inlägget, men det borde finnas större problem att ta tag i. Jag undrar ocksa varifran alla spa'n far sin tang till bad? De odlar väl knappast själva.

    Jonathan producerar ju atminstone nagot, till skillnad fran alla spahotell.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inte heller problemet med hans agerande. Han är ju för övrigt delägare till tången och har säkert betalat skatt så det räcker för att täcka den tång han tillskansat sig.

      Radera
  8. Avråder att gödsla med tång. Förr var det en viktig källa för näringstillskott till odlingarna. Särskilt på 1800 talet, vilket föranledde lagen.
    Nu förtiden innehåller tången alldeles för höga halter av gifter som finns i havet och som tången är bra på att binda upp.
    Ät inte mat odlad med hjälp av tång som gödsel, vi vågar inte ens gödsla fodermarken för att djuren inte ska få i sig gifterns.
    Hälsningar Fattigbonddräng utan dator i Skåneland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det var intressant. Det måste väl gå att kolla på något sätt vad tången för med sig, men du låter rätt säker på att det ändå inte är en bra idé.

      Radera
    2. Helt säker.
      Den trädgårdsmästare som ansvarade ( pensionerad) för köksträdgården på det skånejobb jag återigen konsultar. Fick erbjudande från kommunen att få den tång som städades bort från badstränderns. De flesta av oss andra på stället tyckte det var en utmärkt idé, men han satte stopp för detta stolleprov genom att visa en analys tagen på tång.
      Sedan ville ingen ta den vidare, ens med tång.
      Gift får vi i oss ändå utan att boosta intaget
      Innan vi förgiftade haven,behövde man inte ta i tång med tånh
      //Fattigbonddräng.

      Radera
    3. Kommunens badstränder ska det vars....mobiler!!

      Radera
    4. Mobiler är ett elände. Och tydligen tång också :)

      Radera
  9. Regelverket från 1800+ följs och visserligen är väl ej handläggaren att klandra då hon har ryggen fri. Men men erfarenhet är att Naturvårdsverket o liknande statliga kluster i stort är aktivistiska.

    Påminner mig en del om Douglas Adams världens största triologi där löv börjar användas som valuta för det exkluderade mellanskiktet av mänskligeheten i en exodus från hemmaplaneten.

    Kom att tänka på annat, trots att jag inte eg är vegeterian uppskattar jag tång som mat, kanske umamin, och måste söka efter hur det är i Sverige.
    Japan, Kina o Alaska är det ju stort, o vad jag förstår högst nyttigt. Kelp o annat.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är inte förbjuden att ha en egen åsikt. Hade den varit kraftigt avvikande hade hon och hela Naturvårdsverket kunnat säga att sån här trams befattar vi oss inte med. Det gjorde de inte.

      Jag minns något gammalt tv-inslag då Peter Wahlbeck odlade tång i sitt badkar och talade sig varm för tång som livsmedel.

      Radera
    2. Den tång jag ätit har varit jättegod. Med det sagt tror jag inte samma gäller med gemene havstång, det lär vara riktigt rena vatten eller odlat. Nu bor jag mitt i landet och tång skördar jag ej som svamp, bär o örter, men precis som svamp antar jag det är skillnad på Pepparriska och Kantareller.

      Radera
    3. Badkar ska ej föraktas förresten, jag läste om en framåt kille som lage in saltgurka för dryga 10.000 i sitt badkar. Jag duschar ändå helst, så en möjlighet i mitt badkar! 😊

      Radera
    4. Ja, ska man äta tång hade jag ändå föreslagit att man inte länsar Kungsbackas stränder, redan innan Fattigbonddrängs inlägg ovan.

      Jag saknar verkligen badkar. På något vis måste jag fixa det, även om jag inte främst tänkt odla i det.

      Radera
    5. Nu är bara detta en enkel tanke jag har haft, och vet ej om det är bra i verkligheten, men varför inte en liten betonggrop utomhus i fri syn för solen som man täcker över med något att bygga värme? Lite drygt badkarsstorlek kanske? Kör med lite klor eller så o pumpa ur mot vintern. Förstår ej varför folk ska köpa dyra badtunnor.

      Radera
    6. Utomhus föredrar jag att bada i sjöar, de är ju redan klara för ändamålet och kräver inget underhåll från min sida.

      Jag såg en video (som jag inte längre vet hur jag ska hitta) om ett par som byggde en egen badtunna. Det verkade inte så svårt och resultatet blev lika bra som de färdiga.

      Radera
  10. Ett problem med tång om den ligger kvar, är att den då gödslar där och sandstränderna växer igen med gräs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inget vidare, men jag fattar att kommuner som knappt har råd med äldreboenden prioriterar annat. Men trist är det.

      Radera
  11. Risk för följetång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, den var dålig :)

      Men antagligen helt rätt med tanke på att texten handlar om västkusten.

      Radera