lördag 4 mars 2023

Pitabröd med grönsaksröra

För massor av år sedan hände det att jag köpte pitabröd som jag fyllde med något gott. Det gör jag inte längre. Kanske för att pitabröd kostar hela 3 kr/styck, eller också tröttnade jag bara. Nu tyckte jag hur som helst att det var dags. Fast nu köper jag inte bröd, jag bakar det. För åtta pitabröd krävdes:

vatten, 3 dl
jäst, 25 gram
salt, 1 tsk
rågsikt, 2 dl
vetemjöl, 5 dl

Värm vattnet fingervarmt, c:a 37 grader (och hellre för kallt än för varmt). Smula ner jästen och vispa ut den. I med salt och mjöl, bearbeta med degkrokar tills degen känns klar och släng upp den på en arbetsbänk.

Dela upp degen i åtta ungefär lika stora bitar. I mitt fall vägde bitarna c:a 90 gram och vill man vara på den säkra sidan väger man bit för bit. När man är nöjd med uppdelningen rullar man dem runda och lägger dem på plåtar. Jag hittade bakplåtspapper i gömmorna, men det är inte nödvändigt.

Låt dem jäsa under bakduk i minst en halvtimme. Jag brukar ta i lite eftersom deg aldrig blir sämre av att få jäsa ordentligt, så blir det en timme skadar inte det. Sedan plattar du ut dem till runda kakor med minst en decimeters diameter.

På med duken igen och låt dem jäsa ytterligare en halvtimme. Eller timme.


Värm dem i ugnen, 225 grader. Med så pass varm ugn och tunna kakor bör du knappt lämna ugnen oövervakad, de är klara på max tio minuter.

Pitabröd kan man äta som frukostbröd med pålägg eller fylla med något – köttfärs, tomatsås, ris... Själv bestämde jag mig för att göra en grönsaksröra med vad jag hittade i skafferierna. Det blev potatis, lök, morot, rödbeta, paprika, chili, selleri, brysselkål och en klick röda linser (eftersom jag för tillfället ledsnat på att försöka få katterna att äta dem).

Allt hackades i bitar, ju längre tillagningstid desto mindre bitar.

Ner med allt i en stekpanna tillsammans med salt och peppar och när det kändes klart hällde jag på en skvätt mjölk.

Pitabröden mikrade jag en halvminut för att få dem varma och mjuka. Sedan skar jag upp en öppning och bökade ner röran.

Det blev faktiskt rätt gott. Särskilt tycker jag att pitabröden blev mycket bättre än jag minns de industribakade frysta jag köpte. Eftersom den effektiva baktiden bara är några minuter är jag definitivt färdig med industrivarianten.

23 kommentarer:

  1. Konstig fråga: skulle du kunna klara dig helt utan bröd? Jag är inne på det spåret, dels som ett moment i att gå ner i vikt, dels för att få ner matkostnaderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen skulle det gå, men det skulle vara jobbigt att inte kunna ta en macka när jag är sugen. För vikten tror jag att du tänker helt rätt, bröd får vågen att bli grinig. När jag bakar allt själv skulle jag däremot inte tro att kostnaden är så farlig. Om man inte vräker i sig bröd, men det gör jag inte.

      Radera
  2. Åh, det där såg gott ut, gillar pitabröd! På det vegetariska temat så fick jag sådant sug efter kött igår och insåg att det är runt 14 dagar sedan jag senast åt det. Så jag får erkänna att jag köpte mig ett tiopack bra men rimligt prissatt korv vilket samtligt förtärdes under dagen råa med Johnnys senap. Satt som en basker och nu kan jag nog gå två veckor utan kött igen. =)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johnny's är klart bäst! De har utökat sortimentet ordentligt; jag varvar dijonsenapen med den grovstarka senapen, och ketchupen.

      Radera
    2. Som en basker alltså :-)?

      Radera
    3. Jag skulle säga ja, Johnnys senap är jädrigt god! =)
      /JB

      Radera
  3. Industribröd. Finns det något äckligare egentligen? Eller förlåt, borde man ens kalla det "bröd"? Nej tacka vet jag riktigt hemmagjort bröd.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är stor skillnad. Förutom smaken är det hållbarheten, det känns fel att äta bröd som ska hålla uppemot en vecka.

      Radera
  4. Ser mycket gott ut !! Ja, pitabröd och tortillabröd är mycket användbara till allehanda wraps och fyllningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte alls hållit på med sånt, men det här gav faktiskt mersmak. Har du några bra tips på fyllningar?

      Radera
    2. Du kör ju vegetariskt, jag kör blandkost. Men för mig funkar det bra med wokad kyckling, laxfilé i ugn, renskav, rökt lax, gravad lax, räkröra, tonfiskröra, vegetarisk färs, stekt haloumi, karré, grillat kött, lövbiff, skinka, wokade rotfrukter...

      Å så en mix av strimlade grönsaker, hackad lök och en kall yoghurtbaserad sås över det hela.

      Kebabisch.

      Radera
    3. Ja, det var inte mycket vegetariskt där, men jag får väl testa en variant av det sista där.

      Radera
  5. Jag brukar baka pitabröd när vi äter daal. Daal är för övrigt ett billigt mattips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har noll koll på indisk mat eftersom jag inte gillar kryddstark mat och varje gång jag provat att äta indiskt har det varit helt sönderkryddat även när jag bett om att de ska ta det försiktigt med kryddorna. Men jag får väl testa att göra det själv.

      Radera
    2. Kan tipsa om detta, vegetariskt med pita. Just "järparna" blir enligt riktigt goda.

      https://www.arla.se/recept/bonbiffar-i-pitabrod

      Radera
    3. Daal är grymt gott samtidigt som det är fånigt billigt, min indiska favoriträtt oavsett kostnad! =)
      /JB

      Radera
    4. Jag får väl ge det indiska köket en chans till.

      Radera
  6. På tal om att bröd blir bättre av att jäsa länge borde du verkligen testa på att jäsa i låg temperatur över natten. Arbetsmängden ökar inte och du får ett resultat mycket närmare bageribröd, baguetter med mer (alltså lite segare bröd med mer smak och rejäla bubblor). Minns jag rätt är det ungefär så de flesta traditionella bröd bakats innan industriell rationalitet tog över. Även i bröd som bakas samma dag som degen görs finns det massor av tekniker för att få mer utvecklad smak som att tillsätta en fördeg (poolish etc).

    En annan teknik som är väl värd att utforska är att arbeta med att låta degen vila mellan knådning eller vikning. Den utvecklar rejält med seghet och glutenstruktur om man bara låter den vara i 10-20 minuter.

    Det fanns en fantastisk hemsida om svenska bagarihistoria och med massor av termer och definitioner. Tyvärr kan jag inte hitta den längre, eftersom Google nu mer är som altavista på 00-talet. Det finns massor av bra information på thefreshloaf och andra saker. En väldigt lätt grej att börja med är att bara lägga till en förjäst deg till huvuddegen och se hur det ändrar resultatet. Alltså om du ska göra bröd på 500g mjöl så tar du 100g mjöl och 100g vatten med lite jäst som får jäsa kallt och sen kör receptet som vanligt med samma totalmängder som du brukar använda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får testa det. Jag har testat något nattjäst bröd, men såg inte riktigt skillnaden, mer än att det krävde lite mer planering. Men blir det bättre är jag inte sämre än att jag kan ändra mig.

      Jag gör överhuvudtaget sällan bröd som viks. Oftast kör jag, som här, två jäsningar och ingen bearbetning efter den sista.

      Radera
  7. Bra fyllning i tortilla/pitabröd är kikärtor som man rostar i ugn/stekpanna. Valfria råa grönsaker till, vi brukar köra vitkål, morot och lök. Ät med salsa eller nån sås man gillar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter smidigt och enkelt, tack för tipset!

      Radera