Dagens spartips till den som gillar
pengar och ogillar onödiga färgämnen och konserveringsmedel är
att koka sin egen sylt.
Om jag ska odla min foliehattsimage
tror jag faktiskt på allvar att en av anledningarna till att jag
bara haft fyra sjukdagar sedan jag började jobba 1990 är att jag
undviker hel- och halvfabrikat och med dem mycket kemisk smörja ingen människa mår bra av.
Färgämnen kanske får maten att se bättre ut, en del andra skumma
E-preparat kan få den att smaka mer, men oftast bara för att
tillverkaren valt bort riktiga råvaror. För den som vill veta mer
om detta rekommenderas Mats-Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta
vara.
Tillbaka till sylten. Innan jag testade
själv trodde jag att det skulle vara jättebökigt att koka egen
sylt. Det är det inte. I min sylt ingår bär, strösocker och vid
behov en skvätt vatten. Det går i stort sett att koka sylt av allt
som växer. I mitt exempel:
Blåbär
För att de är goda, nyttiga, finns i överflöd där jag bor och är lättplockade. Fulla med antioxidanter och vitaminer (A och C).
För att de är goda, nyttiga, finns i överflöd där jag bor och är lättplockade. Fulla med antioxidanter och vitaminer (A och C).
Rabarber
Tillför syra, vilket gör att sylten går att använda istället för lingonsylt (även om den också funkar som smörgåsmarmelad, på pannkakor osv).
Tillför syra, vilket gör att sylten går att använda istället för lingonsylt (även om den också funkar som smörgåsmarmelad, på pannkakor osv).
Svarta vinbär
Är mycket rika på C-vitamin, men också K-vitamin, fibrer och folsyra. Innehåller dessutom pektin, ett naturligt förtjockningsmedel som även finns att köpa i pulverform, men med vinbär (allra helst lite omogna) i sylten behöver man absolut inte tillsätta det.
Är mycket rika på C-vitamin, men också K-vitamin, fibrer och folsyra. Innehåller dessutom pektin, ett naturligt förtjockningsmedel som även finns att köpa i pulverform, men med vinbär (allra helst lite omogna) i sylten behöver man absolut inte tillsätta det.
Strösocker
Ja, vanligt strösocker. Det går också att köpa syltsocker för typ dubbelt så mycket pengar. Då får man pektin på köpet, men det behövs alltså inte när man har vinbär. Syltsocker innehåller också kaliumsorbat som har en konserverande effekt. Jag har frys. Min sylt håller 2-3 veckor i kylen, så det är bara att använda burkar man hinner tömma i tid.
Ja, vanligt strösocker. Det går också att köpa syltsocker för typ dubbelt så mycket pengar. Då får man pektin på köpet, men det behövs alltså inte när man har vinbär. Syltsocker innehåller också kaliumsorbat som har en konserverande effekt. Jag har frys. Min sylt håller 2-3 veckor i kylen, så det är bara att använda burkar man hinner tömma i tid.
Idag blev det ungefär lika delar
blåbär, rabarber och vinbär. Det gör man som man vill, men med
för mycket vinbär kan konsistensen bli i tjockaste laget, vilket i
och för sig går att åtgärda med vatten.
Rabarbern mixar jag lite lätt för att
det inte ska bli för trådigt, men det är egentligen överkurs.
Sedan är det bara att koka ihop med övriga bär på svag värme.
Utan vatten i det här skedet, för det kommer antagligen inte
behövas.
När bären kokat ihop sig tillsätter
jag socker. Att mäta är helt överflödigt. Häll i, blanda, smaka
av. Upprepa tills det inte är för surt. Men socker är billigt,
antagligen är det därför köpesylt innehåller väldigt mycket.
Jag är inte sockerhatare på något sätt, men det är ju helt klart
den minst nyttiga ingrediensen, så testa att ta lite mindre. Nu när
jag kokar min egen sylt upplever jag att köpesylt nästan bara smakar
socker. Min smakar bär istället. Förutsatt att man rör ut den där vita klicken på bilden.
Är konsistensen bra, låt låt svalna, häll
upp på burkar. Är det för löst, koka tills det är bra. Om det är
för tjockt, tillsätt vatten. Men den tjocknar alltid lite när den
svalnar, så försök att räkna in det.
Själva kokningen tar ungefär en timme
och sköter sig själv rätt mycket. Under tiden kan du t ex skriva
en text om hur man kokar sylt. Om du inte har ett liv att leva
alltså.