lördag 6 juni 2020

Potatisomelett

Omelett går att göra på många sätt. Faktiskt även utan ägg, men nu ska jag inte krångla till det. Eller jo, lite. Spanjorerna gör en lite matigare variant med potatis. Tortilla de patatas på utrikiska.


Eftersom potatis har längre tillagningstid än ägg är det enklast att börja i den änden. Jag sköljer och tärnar två små potatisar (skalar i stort sett aldrig potatis) ihop med en gul lök, lägger allt i stekpannan och låter det fräsa i tio minuter.


Under tiden vispar jag ihop tre ägg och två deciliter mjölk, samt kryddar med salt och peppar både i bunken och i stekpannan.


När färgen på potatisen känns rätt ser jag till att det finns tillräckligt med olja i pannan, slår över äggstanningen och drar ner temperaturen från hög till låg/medel. Man kan vända omeletten i pannan när den stelnat, men det går nog bättre i teflonpanna än i en traktörpanna i gjutjärn.

Efter ungefär en kvart är den klar. Skär i tårtbitar och garnera med tomat, en liten dillkvist, oliver eller något annat du hittar. Tänk kreativt, men undvik banan, det tror jag skulle skära sig.


Färdig måltid lämplig som lunch på verandan eller som nyttigare alternativ till smörgåsar på nattkröken.

14 kommentarer:

  1. Nice. Ska provas. Tror dock inte det blir nå tårtbitar då det känns rätt lite att dela upp 3 ägg och 2 små potatisar i flera måltider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig handlade det mest om att få över omeletten från pannan till tallriken utan att det blev äggröra. Sedan mofsade jag ändå i mig allt.

      Radera
  2. Bra jobbat!

    Ska absolut provas. Passar bra nu när snart 3 kg sättpotatis ska skördas ;)

    Tack för tipset och en bra blogg!

    Mvh
    Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Fast Jag vet inte om jag skulle offra egenodlad färskpotatis på den rätten.

      Radera
  3. Jag säger som i den gamla reklamen: Gott gottigott gott!
    Tack för en alldeles fantastisk blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en fantastisk kommentar!

      Radera
  4. Var inte de där två tomatskivorna lite väl lyxigt? Blev förvånad. Eller är de oäkta och ditlagda för fotograferingens skull? Verklighetstrogna i så fall. Tack för tips hur du gör din omelett. Brukar inte ha just potatis i, ska testa nästa gång.

    Förresten, hur förvarar du resten av tomaten när den väl skurits i? Et problem, för inte vill man ju äta hela på en gång, det är ju dyra grönsaker (frukt)!

    K.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var extrapris på tomater och den där hade börjat skrika lite väl högljutt i kylen om att bli uppäten.

      Jag förvarar dem i knuten plastpåse i kylen.

      Radera
  5. Smakade riktigt gott med potatis i omeletten. Jag hade förutom ovan nämnda ingredienser även "bac.." men det nämnder vi inte högt.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bac? Är det jag som är trög nu? Du kan skriva med små bokstäver, men vad är det?

      Radera
    2. Bara jag som retas...bacon...

      Mvh
      Thz

      Radera
    3. Aha, jag trodde det var någon förkortning som hörde till allmänbildningen.

      Radera
  6. Bondomelett heter väl den svenska varianten?
    Typ pyttipanna med äggstanning över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar så när jag gör en webbsökning. Men då är det kött också.

      Radera