lördag 28 november 2020

Toapappersförbud på gång?

I min ungdom hyrde jag ett tiny house på runt 20 kvm som stod på tomten hos en familj. Röret till boningshusets avloppsstam var kasst. Troligen hade rötter ätit sig in i det, men istället för att göra om och gräva ner det djupare löste man det genom att låta bli att spola ner toapapper. Alltså var jag tvungen att kasta pappren i soppåsar.

Inget jätteproblem för egen del, men som ni förstår var det ingen dröm att behöva upplysa besökare om arrangemanget. Men snart ska det bli mainstream, i alla fall i Tranås där det nu föreslås att toapapper inte längre ska slängas i wc:n.

Jag kan till viss del förstå avfallschefen. Reningsverkens verksamhet vore antagligen enklare om de slapp slåss med dasspapper. Men människor som inte ens orkar sopsortera tidningar lär knappast hjälpa dem särskilt mycket om man inte samtidigt inför tvingande lagstiftning för kameraövervakning av vattenlåsen i kombination med dryga böter.

Kanske om Tranåsborna fick ett alternativ, ett papper som inte sväller och kläggar igen lika mycket. Eller en pappersfri variant. Jag såg en video där en snubbe odlade någon slags malbuske kallad blue spur flower på engelska (Plectranthus ecklonii på latin) bara för att bladen lämpade sig som toapapperssubstitut.


Annorlunda pappersbal.

Själv är jag nog mer inne på alternativ till WC. Jag har bott med mulltoa och skulle lätt kunna tänka mig ett nytt boende med någon form av komposttoalett. Om vi snackar miljö känns det feltänkt att klura ut nya lösningar för att kunna blanda gödsel med vatten, sedan transportera blandningen till ett reningsverk för att där återigen separera vattnet från övriga komponenter.

27 kommentarer:

  1. Vilket skitsnack! ;)

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gödslar med skitinlägg nu ;-)

      Radera
    2. Efter mitt första besök i Thailand där jag såg en slang med ett litet duschmunstycke bredvid toaletten och inget toapapper förstod jag (efter en stund) att duschen var till för att tvätta sej där bak. Så smart och hygieniskt. När jag kom hem installerade jag en likadan. Inget geggande med toapapper längre. Rent och fräscht. Vi har givetvis toapapper oxå men använder sällan. Räknade för ett tag sedan ut om hälften av svenskarna skulle göra detsamma (kommer inte ihåg siffran nu) skulle många ton toapapper sparas och med det skog. Och framförallt miljön. Och på köpet skulle Svenskarna gå omkring med en renare rumpa. Ett duschmunstycke med slang finns på biltema och kostar en hundring, ett t-rör som installeras på ledningen till toan. Vill man kan man koppla in en kran oxå om slangen skulle gå sönder eller läka. Klart.

      Radera
    3. Jag installerade en sån där dusch till min mor. Tror jag handlade på Bauhaus och det blev rätt många hundralappar. Så nu lärde jag mig att jag borde ha gått på Biltema.

      Radera
  2. Man kan ju undra varför just Tranås får problem med detta och inte de 292 övriga kommunerna i landet.

    Sen trodde jag att toapapper var designat för att i princip lösas upp i vatten. Vilket dessutom borde göra det till en icke-problem. Det är dessutom cellulosa vilket knappast är särskilt giftigt eller farligt på annat vis.

    Jag tycker att det låter som om nån idiot till tjänstemannaaktivist/politiker vill plocka miljöpoäng genom att jävlas med vanligt folk utan att egentligen tillföra någon nytta.

    Det är möjligt att jag är onödigt grinig nu, men när de inte bryr sig om att förklara varför med mer än "Bara för att vi är bekväma och har en teknik som möjliggör det här beteendet så behöver det inte vara så" så blir jag skeptisk. Att använda teknik till det som den är designad för? Nä så kan vi ju inte göra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att Tranås inte har större problem än övriga kommuner. Annars borde de ha framhållits.

      Och visst, i jämförelse med en massa annat som jag har förstått spolas ner i toaletter lär toapapper vara det minsta problemet. Jag delar dina farhågor, men vill samtidigt ge avfallschefen lite beröm för att han vågar tänka nytt.

      Radera
    2. Förstår inte ens varför avfallschefen tar upp denna ide? Han vet, alla vet att det kommer Aldrig accepteras tror han det så är han en idiot.
      Han borde spendera sin tid på nått realistiskt.

      Radera
    3. Jag tror att han hoppas på att bli hyllad som miljöaktivist, och det tror jag är mycket realistiskt.

      Radera
    4. Ah du tänker så, ja men då är han alltså en idiot😂
      Hehe skulle faktiskt vara lite roligt om det går igenom så skulle man ha fullt upp på kvällarna med att dumpa all skitpapper hemma hos avfallschefen 👍

      Radera
    5. Det är en tolkningsfråga. Har han räknat med nationell karriär och landar på Miljödepartementet om ett par år kan man inte kalla honom idiot.

      Beträffande den förutsägelsen tror jag att du har fel. Går detta igenom kommer de flesta Tranåsbor med all säkerhet anpassa sig till reglerna och protesterna stannar vid en sur insändare och "veckans ris" i Tranåskuriren.

      Radera
    6. Nä man kommer fortsätta precis som vanligt tror jag och kommunen får man bara önska lycka till med att hålla koll på invånarna.
      Avfallschefen borde fundera på hur man ska lösa problemen med mediciner i avloppsvattnet istället.

      Radera
    7. Ja, det är jag betydligt mer rädd för än toapapper. P-piller och knark t ex.

      Radera
  3. Det är det vanliga i Sveriges. Kommunerna skyller på äldre befolkning etc, kraftfulla besparingar måste drivas. Vad sägs om att lägga ned mer av servicen men behålla samma skatt?

    " Tranås kommun, liksom hela kommunsektorn,ställs nu inför större utmaningar än tidigare.Befolkningen ökar snabbt och då främst i deåldersgrupper som har störst behov avvälfärdstjänster. Detta sker samtidigt somskatteintäkterna inte ökar i samma utsträckning. Detta kommer att bli allt mer framträdande denärmaste åren. ..Äldreinvesteringar behöver uppdateras (läs reningsverk). "

    Det du rapporterar om är bara en del i den påbörjade nedmonteringen av Sverige som DÖ driver.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i det, men varifrån kommer detta citat? Inte från texten jag länkat till.

      Radera
    2. Gå till Tranås kommun och läs lite. Liknande resonemang finns även tillgängligt kommunernas gemensamma finansieringsorg.

      Det är ju ändå Småland vi pratar om här, vilket betyder att det historiskt har varit god ekonomisk ordning och reda. Så är det inte längre. Inte sedan Reinfeldt &co påbörjade storskalig dumpning av bidragsberoende på svenska landsbygden. Som vanligt har detta problem dock inte benämnts vid dess rätta orsaker utan man skyller initialt på annat. Men till slut rämnar fasaden sakteliga ändå. Problemen kan nu inte längre döljas.

      Radera
    3. Okej, jag får läsa där. Att befolkningen ökar utan att skatteintäkterna gör det borde vara ett varningstecken för dem.

      Radera
  4. Många länder i Asien använder en slang bredvid toaletten och helt enkelt spolar rent istället för att torka.
    Slangen har ett munstycke liknande det som kan användas på en trädgårdsslang så att man kan spruta med mer eller mindre hårt tryck.

    Första gångerna jag använde denna variant tyckte jag att det var lite märkligt och obekvämt, men snart upptäckte jag att det känns fräschare. Det kanske beror på att det är ett varmare klimat så eventuellt skulle det inte funka lika bra i minusgrader i Sverige, men det är ju åtminstone ett alternativ som skulle minska mängden papper i toaletten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns handdusch som kopplas till kranen i handfatet.

      Minusgrader är ett gissel, men sällan ett problem i badrum inomhus ;-)

      Radera
    2. I Finland är (eller var) det standard med liten vattenslang bredvid toaletten med syftet att slippa toapapper då det anses (ansågs?) ohygieniskt i jämförelse med att tvätta sig med vatten efter toabesök, i synnerhet om man gjorde nr 2.

      Har hört om finnar som kom till Sverige på 80-talet och såg toaletterna utan vattenslang bredvid...oj så äckligt tyckte flera.

      Radera
    3. Det stämmer! Även i Finland finns detta upplägg. Lustigt nog även på en del offentliga toaletter och det har jag aldrig sett i Sverige.

      Fast alla finnas bastar väl i samband med isvaksbad några gånger om dagen, så de borde hålla sig rena oavsett.

      Radera
  5. Jag upplevde det på ett mindre hotell på någon grekisk ö jag besökte på 90-talet. Där såg rören dock påtagligt smala ut, så smala att man funderade på om man även skulle försöka "portionera" ut behoven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Då är det inte lätt. Nästa steg är att kissa med lägre tryck.

      Radera
    2. Trodde det var närmast standard i grekiska övärlden. Jag har varit där tre gånger på olika öar och varje gång var det en av punkterna som togs upp på busstransfern från flygplats till hotell - att toapapper skulle läggas i en hink bredvid toaletten.

      Radera
  6. Så jäkla mycket skit i det här inlägget (ok, det var ju öppet mål!)!

    Ärligt talar förstår jag inte varför han jämför oss med ett u-land, det är väl snarare i ett u-land där det här är nödvändigt? Alltså att man har ett avloppssystem som inte klarar av vanligt tunt dasspapper upplöst i vatten?

    Teknik är väl till för att underlätta för mänskligheten, inte för att försvåra? Man pratar om att t ex USA har ett vägnät i klass med ett u-land. Min uppfattning är att Sverige närmar sig samma nivå på flera infrastrukturpunkter. T ex VA, el och tågnät. Läste någonstans att utbytningstakten på svenskt avlopp är något i stil med 470 år (eller något ditåt). Sick!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att stämpla ett land som u-land görs ofta väl lättvindigt. Det är den typen av överord som får mig att tänka att man inte har tillräckligt på fötterna att det räcker med rena fakta.

      Radera
  7. Kom att tänka på en Borat-klassiker när du tog upp detta ämne... ��
    Fortsatt trevlig helg, Micke!

    Hälsar
    Lars D
    https://www.youtube.com/watch?v=eSpWpPJbRy4

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borat har gått lite under min radar. Lite för mycket skämskudde för mig även om det var lustigt att hon så snabbt fick tillfälle att ompröva det där med de små kulturella skillnaderna.

      Radera