måndag 21 december 2020

Skräputredning

Regeringens miljöpolitik fortsätter att sätta fokus på frågor som kanske inte känns allra, allra viktigast, för att uttrycka det milt. En utredning man beställt föreslår åtgärder mot ”marin nedskräpning”, för som vi alla vet hamnar svenska sopor nästan alltid i havet. Eller?


Inte Dalälven.

Som vanligt är plastsugrör det stora hatobjektet, men även plasttallrikar och -bestick ska förbjudas. Finns det någon restaurangbransch kvar efter coronahysterin ska den definitivt dö nu. Det nya är så kallade ”nedskräpningsavgifter”. Det är straffskatter (avgifter är ju de nya skatterna) på sånt som kan hamna i naturen. Inte som hamnar där, det är inte böter för nedskräpning. Det räcker med att de kan slängas i naturen. Således får varje cigarett och snusportion ett tillägg på några ören, 12,4 för cigaretter, 3,9 för snus.

Jag vet inte hur ni funkar, men själv tycker jag inte om att bli straffad för sånt jag inte gjort. Jag kommer inte slänga sopor i naturen oavsett, men jag har viss förståelse för att de som redan tvingats betala för att de skräpar ner sedan inte har lust att gå kilometervis med skräp de redan betalat för att de kastat.

För några år sedan uppmärksammade min mamma att askkoppen utanför vårdcentralen tagits bort, vilket resulterat i en ansenlig hög med fimpar på marken. Så hon passade på att fråga om detta i receptionen. Jodå, det var deras beslut. De gillade inte att folk rökte utanför vårdcentralen, därför skruvades askkoppen ned. På frågan om de trodde att folk skulle sluta röka för att det inte längre fanns någonstans att fimpa där svarade de ja.


När fimparna är så här långa måste jag helt enkelt börja röka.

Själv lever jag i verkligheten och där blir det inte mindre sopor för att det inte finns soptunnor. Jag tror tvärtom att det vore bättre om man lägger samhällsresurser på fler offentliga soptunnor och askkoppar än på fantasifulla utredningar. Utredarna kan istället jobba med att tömma tunnorna.

27 kommentarer:

  1. Jag läste om förslaget för några dagar sedan och kom att tänka på privatkopieringsersättningen;
    https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Privatkopieringsers%C3%A4ttning
    Alla skall straffas om någon/några gör fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är verkligen intressant. Sedan streaming slog igenom borde piratkopiering vara praktiskt taget utdött. Alla använder ju hellre spotify, itunes, netflix, hbo m.m.
      Men straffskatten på minnen tas ändå ut i oförminskad takt.

      Radera
    2. Jag tänkte också på den, och precis som då tror jag inte att detta handlar om något annat än att dra in mer pengar till statskassan genom att skylla på något. Just nu är miljö ett populärt argument.

      Radera
  2. Det här med att om man tar bort papperskorgar, askfast etcetera så blir det inget skräp/rökande någonstans är så urbota korkat. Har noterat sådant på allt fler ställen i städerna och detta är ännu ett exempel på hur naiva vissa är i den här typen av frågor.

    Min uppfattning är att det blir renare i parker, entréer etcetera om man tillhandahåller just ordnade möjligheter för människor att göra sig av med skräp.

    Känns ju faktiskt rätt självklart och logiskt. Uppenbarligen så är det inte så som alla ser det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror inte en enda människa låter bli att handla något som resulterar i sopor. Att någon skulle sluta röka pga brist på offentliga askfat känns som ett argument från Dolda Kameran.

      Ja, få människor slänger sopor en meter från en soptunna (även om det händer och dessa gärningsmän borde såklart skjutas på plats) och att gå runt med en fimp eller kladdigt glasspapper någon längre sträcka är ju bökigt.

      Radera
  3. Japan har inga papperskorgar alls. Där tar man med sig skräpet hem. Renare städer får man nog leta efter enligt dem som varit där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japan är ett märkligt land på många sätt, men jag antar att de haft det så under hela konsumtionssamhället, lagar mot nedskräpning och poliser som patrullerar på stan. I Sverige har vi inget av detta och även om vi införde det nu (för vilka pengar då?) ändrar man inte attityder i en handvändning.

      Radera
    2. Totala motsatsen mot i Kina med andra ord. Där anses man nog som märklig om man slänger skräp i soptunnorna (som det finns gott om i parker och finare kvarter). Däremot har de mängder med tanter som går runt och sopar. Har jobbat och rest runt där i några år, och ja... skräp finns det gott om... överallt.

      Radera
    3. Eftersom Sverige tidigare använt sig av soptunnemetoden tror jag att det är bäst att vi fortsätter med det. Därmed inte sagt att man inte kan ta med sig sitt skräp hem, jag gör det själv hela tiden.

      Radera
  4. Hur tänker du när du skriver att det inte är böter för att skräpa ner ? https://hsr.se/artiklar/vad-sager-lagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skrev jag väl inte uttryckligen, men låt mig säga så här då. Risken att drabbas av böter för nedskräpning är mycket mindre än chansen att vinna högsta vinsten på Lotto.

      Radera
    2. Ok, jag förstår tanken. I så fall är det ju inte helt fela att stoppa skräpet innan det hamnar i naturen.

      Radera
    3. Nej, om det finns något sätt att göra det så. Det enda det här beslutet leder till är ju att potentiella nedskräpare känner att de redan på förhand fått "böta" för brottet.

      Radera
  5. Låt arbetslösa bidragstagare gå runt och plocka skräp om dagarna istället för att sitta hemma. Kräv vissa kvoter, annars fryser bidragen inne. Jag har en känsla av att denna grupp dessutom är överrepresenterad när det gäller nedskräpning.

    Men att ställa krav på folk är väl omodernt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt på denna "dolda" resurs. Kvoter vet jag inte, men ställ upp fler soptunnor och låt de som nu är arbetslösa tömma dem.

      Men jag tror inte att det här handlar om sopor eller miljö. Staten vill ha in mer skatt helt enkelt.

      Radera
    2. Då kan vi addera en arbetargrupp till: avdankade politiker med "pension" i väntan på nytt överbetalt drömjobb. De kan få jobba för:
      (1) vanlig renhållarlön,
      (2) med "pensionen" men iförda färgglad overall och med tryck på overallen att de är snyltare som lever på politikerpension eftersom de är lite förmer än den vanliga pöbeln (kanske bara med pension under en övergångsperiod).

      Radera
    3. Helt rimligt att personer som lever på riksdagens inkomstgaranti jobbar i renhållningen 40 timmar per vecka tills de ordnat ett nytt jobb eller avsagt sig fallskärmen. Min gissning är det skulle vara ett gott incitament för den så kallade arbetslinjen.

      Radera
  6. Då många, eller de flesta, rätter som associeras med jul är icke-vegetariska, är det lättaste att skippa julmaten Sparo eller har du några speciella knep att ta till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risgrynsgröt :). När jag jobbade på julbord blev det väldigt mycket rödbetssallad och knäckebröd.

      I min ungdom tog jag några speciella rätter som jag alltid åt på julen för att så att säga erövra julen, men de senaste tio åren har jag ätit pizza på julafton, mer som en protest mot hela skiten. Nu firar jag ändå inte jul så jag kan lika gärna skippa julmaten också.

      Radera
  7. Det sista du skrev tycker jag är ett alldeles utmärkt förslag ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vore det sopor i naturen politikerna ville åt skulle utredarna göra ett mycket viktigare jobb inom renhållningen.

      Radera
  8. Nästan all marinskräp kommer inspolandes från havet. Det är ju ett stort problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, men svenska sopor brukar förbrännas och återvinnas som fjärrvärme. Ganges eller Nilen kommer inte få ett enda gram mindre avfall för att Sverige lägger skatt på portionssnus.

      Radera
  9. Bra att det är brukarna skatten läggs på istället för samtliga skattebetalare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man se det, men en nedskräpningsavgift borde läggas på de som skräpar ner, inte på de som KAN skräpa ner. Och jag tror inte att vi andra kommer undan. Kan de införa ett skräptillägg på cigaretter och snus utan att folk gnäller allt för mycket kommer det till slut på alla varor med någon slags förpackning.

      Radera
  10. En bättre lösning skulle vara att införa en kännbar nedskräpningsavgift. Sverige är fullt av personer vars kompetens samhället nu inte efterfrågar. De skulle kunna utrustas med varsin bodycam för bevisning och på plats bötfälla dem som skräpar ner. 500 Kr i böter och den med kameran får hälften och kommunen får hälften.

    * En arbetslös person får en arbetsinkomst.
    * Bötespengar kan användas i kommunens verksamhet, exv äldreboenden.
    * Det blir mindre skräp på gatorna.

    Som bonus skulle man säkert kunna fixa lite spännande reality-TV av det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser en del problem med att utrusta allsköns dårar med kameror och rätt att bötfälla även om det är en kul tanke. Det skulle åtminstone föra det goda med sig att folk skulle sluta gasta på offentlig plats att andra inte har rätt att filma dem. Har aldrig fattat varifrån de fått den absurda vanföreställningen.

      Radera