söndag 28 mars 2021

Boendekris, massflytt och hemlöshet?

Såg rubriken ”4 av 10 pensionärer säger sig inte ha råd att bo kvar”. Det låter dramatiskt, men här har vi inte bara att göra med självrapporterade uppgifter utan om självrapporterade uppgifter om en potentiell framtid. Många ”om” där.

Faktum är att vi människor klarar att anpassa oss till väldigt mycket trots att vi slagit på stora trumman om motsatsen. Varje gång bensinpriset når en ny toppnivå säger drivmedelskonsumenten att ”det här var droppen, blir det en höjning till så ställer jag bilen”, men inte gör han det. Han anpassar sig.

Men okej, det stämmer säkert att många människor inte skulle klara sina boendekostnader med 68 procent av sin nuvarande lön, och många kommer att få mycket lägre pension än så. Det betyder dock inte att Sverige kommer att ”stå inför en stor boendekris för blivande pensionärer som har låg eller saknar tjänstepension och privat pensionsförsäkringssparande” (även om jag också skulle säga det ifall jag sålde pensionsförsäkringar).

Däremot betyder det att människor måste anpassa sig genom att byta till ett billigare boende när de blir pensionärer, alternativt sluta att maxa sina utgifter dessförinnan. Alternativ 2 är vettigt även av andra skäl. Det kan dyka upp betydligt mer svårförutsedda privatekonomiska händelser än pensionering. Huset kan brinna upp, man kan få sparken, bli sjuk... Faktum är att det nästan inte borde finnas något så förutsägbart som just att man ska fylla X antal år.

Ändå beter sig märkligt många människor som att ingenting var svårare att se. Jag antar att de ”varit naiva”, den nya folksjukdomen. Var inte det. Naivitet är gulligt fram till tioårsåldern, vid 60+ blir det bra fånigt.

25 kommentarer:

  1. Håller med. Det finns få saker som är så löjliga som detta gnäll över bensinpriserna. Det fanns väl en grupp på Facebook som hette BENSINUPPRORET samlade som mest runt 600000 medlemmar. Smärtgränsen är nådd.Var smärtgränsen nådd? Nej. När det sedan skulle göras något kunde man knappt samla 60 personer. Bensinpriset måste upp mot 25kr litern innan något händer.

    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har överhuvudtaget svårt för Facebookgrupper. Det är på något sätt motsatsen till att göra något.

      Radera
  2. Det borde byggas mer billiga hyresrätter. Är det inte det som är problemet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad nostalgiskt att folk fortfarande väntar sig att staten skall täcka upp för ett pensionssystem som de styrande kört ner i diket... Dags o vakna, det hänger på dig och endast dig vilken ålderdom du kommer uppleva!

      Radera
    2. Så kan man se det. Man kan också se det som att om staten håller sig undan och låter oss behålla våra egna pengar kommer de att räcka längre.

      Radera
    3. Hyresrätter kan byggas när invandringen är noll och återvandringen börjat. Som det är nu fylls hyresrätter bara med asylmigranter där du både betalar produktionskostnad och hyra.

      Radera
    4. Ska jag ändå betala för kalaset vill jag vara med också :)

      Och hyresrätt känns som en dålig deal både nu och som pensionär.

      Radera
  3. Va, finns det fortfarande svenskar som inbillar sig att de ska få 68 procent i pension av lönen?
    Man får anta att det är samma människor som fortfarande röstar på samma alternativ som förra gången, trots plundring och våld i landet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag som tror på 0 procent reagerade också på det.

      Radera
  4. Alla är väl värda ett drägligt liv i rika Sverige oavsett om du har jobbat eller varit hemmafru, eller har jag helt fel? Att ta hand om barn och hem måste väl ändå räknas på något sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, men var går gränsen för drägligt liv? Om man alltid ser till att utgifterna matchar inkomsterna får man nog i alla lägen räkna med att dra ner på utgifterna den dag man inte längre jobbar.

      Personligen kan jag inte förstå hur man kan gå genom hela livet utan att skaffa sig något slags sparande att leva på, men bevisligen hör vi som gör det till undantagen.

      Radera
    2. Haha! Som Alexander Bard säger: tron på att suga på statens stora ”tutte” ska lösa allt.

      Radera
    3. Tills den dag den krymper.

      Radera
  5. Har en vänfamilj i min vänskapskrets, dvs träffar dem genom andra vänner då och då. Välutbildade, tillsammans bruttoinkomst på ca 100kkr i månaden, två barn, villa i närförort till storstad, bil, båt, landställe, konstanta aktiviteter (skidor, mtb, ...), handlar endast ekologiskt (mat OCH kläder).

    Lån på ca 4 milj taget innan amorteringskraven infördes och de vägrar så klart amortera, det får inflationen sköta.

    Båda röstar vänsterpartiet för de skulle inte kunna leva med sig själva om de inte kände att skatterna gick till behövande/bra saker och att faktiskt ta hand om äldre behövande...

    De har garanterat inte ett skit kvar när månaden är slut och kommer inte ha ett skit när de väl går i pension men då jävlar kommer det gnällas på att det minsann vore orättvist att de ska behöva flytta. Å varför blir det inga pengar att köpa nytt för? Jo, serdu. Lånet ska betalas tillbaka när du säljer. Men då kan jag ju inte köpa en femrummare på östermalm? Nä, precis... sälj lantstället och båtarna också så kanske du har råd med den lägenheten. Kommer inte på fråga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har vi ett bra exempel på människor som inte kommer ha råd att bo kvar (eller sälja) när inkomsterna sjunker, vilket ju också kan hända långt innan pensionering.

      Radera
  6. Själv anser jag det oekonomiskt att sälja det redan betalda huset,med flyttskatt etc.Har svårt att bo billigare enligt mina Kalkyler och har gjort exit lite tidigare ,mest på grund av pandemin (59 år),då jag gärna vill leva i 100 år!
    Mvh före detta arbetsmyran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du amorterat, renoverat det som behövs och/eller skaffat ett sparande (som du uppenbarligen gjort) borde det funka. Problemet för de 4 av 10 som inte tror sig kunna bo kvar är att de inte tagit höjd för lägre inkomster.

      Radera
  7. Den enda pension jag räknar med från staten är premiepensionen. Övrig allmän pension som inte ens är pengar utan poäng som man kan trolla lite hursomhelst med tills pensionsdagen. Har tjänstepension. Men allra störst kommer säkert eget sparande och investeringar vara den dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar för enkelhetens skull med noll. Får jag svensk pension överhuvudtaget ser jag det som en ren bonus.

      Radera
    2. Noll är vad jag räknar med också. Det är mest konservativt och det finns ju en anledning till att de pratar om att alla ska arbeta och pensionsålder höjas. Det kostar när man ska skänka Miljarder till eu och bjuda in all världens friåkare till Sverige.

      Radera
    3. Ja, om det sedan beror på att pensionen avskaffas, behovsprövas eller helt enkelt skjuts fram till 90-årsdagen vet man aldrig, men 0 kr i praktiken tror jag är en bra gissning.

      Radera
  8. Så här gör man om man är en pensionär som har ägt sitt hus hela livet, ge fan i att belåna det upp till taket för att "unna" dig lite, ditt hus ska vara avbetalat helt och hållet vid 65. Vid 65 säljer du och drar till Thailand utan att betala vinstskatt, den preskas ändå bort efter 5 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte ducka lagstadgad skatt, bara rätta mun efter matsäck och ha lite framförhållning.

      Radera
  9. Alla de som säger att de inte kommer att klara sig på pensionen, hur klarade de sig innan? Deras utgifter MÅSTE ha sjunkit, särskilt om de har barn. För inte kan de ha lika stora mat-, bredbands- och fritidsaktivitetskostnader (mm) när barnen flyttat till eget boende (eller iallafall är så vuxna så de har egen inkomst och betalar sina utgifter själva). Dessutom inga resor till arbetet (jag VET att många cyklar eller går, men inte majoriteten) eller eventuella uteluncher på jobbet.
    Om boendet är betalt (man hör ju att "alla" gör boendekarriär och tjänar massor på det...) om semesterresorna kan gå på lågpristider (dvs mellan sport- och påsklov och inte på höstlov) och om man har mer tid till hushållsarbete (städning eller rulla köttbullar själv) så man slipper betala för de tjänsterna då borde det finnas pengar kvar. För de flesta pensionärer.
    (Undantaget "lågavlönad deltidsarbetande sjubarnsmor utan underhållsbidrag från barnens pappor" nämns ofta i snyftartiklar, men de borde också få det bättre när barnen blir vuxna).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de alltid fyller på med nya och högre utgifter i den icke-nödvändiga stapeln. Resor, bilar, kläder, dyr bil med billån osv.

      Har du inte rullat en köttbulle när du är 67 tror jag inte att du kommer att börja då. Ekonomiska vanor börjar ju sätta sig ett halvsekel tidigare.

      Radera