fredag 12 mars 2021

Nästan som riktig mat

SVT skriver om en ”vegetarisk boom” i mataffärerna. I reportaget framgår dock att det handlar om totalt ett par procent, vilket inte låter lika imponerande som att färsk, vegetarisk mat ökat med 40 procent.

Men okej, vi kan utgå ifrån att fler äter mer vegetariskt. Jag har inget emot det, jag är själv vegetarian sedan 30 år tillbaka. Men vad är det för skit folk äter? Lotta Lundgren säger:

Det är framförallt en urban, medveten, ung medelklass som köper mycket hel- och halvfabrikat, som löser vardagen med den typen av produkter.

Jag undrar mest på vilket sätt de skulle vara medvetna. Knappast hälsomedvetna och knappast ekonomiskt. Min gissning är att det är lata människor som aldrig brytt sig om att lära sig laga mat, men deras självbild förbjuder dem att frossa i Billys pizza och Gorbys piroger. Att värma upp processad färdigmat som påstås vara bra för klimatet klarar de och till tofurkyn ovan dricker de brölk.

Och den där vardagen som behöver lösas skulle alltså må bättre med fabrikstillverkad ”fejkon” och sojabiff? Att lägga en kvart om dagen på att laga mat från grunden finns det inte tid till, men Melodifestivalen och Agenda hinner de med. Det är möjligt att den ”urbana medelklassen” lyckas lura i sig själva att den prioriteringen är vettig, men mig lurar de inte.

37 kommentarer:

  1. Håller med, jag lägger hellre 45 min per dag på att laga mat om jag vet att jag stoppar i mig schysta grejer än att stoppa i mig massa dynga. Nu äter vi vanlig naturell tofu typ en gång i veckan i snitt men hos oss går den under radarn. Hade hellre valt riktigt råvara dvs kyckling än att stoppa i mig massa tveksamma grejer med ingredienser jag inte hittar i mitt egna skafferi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tofu tycker jag är en riktig råvara även om den är lite processad. Dock gillar jag varken smak eller konsistens. Vad "tofurky" innehåller vet jag inte, men "tastes like the real thing" är inte ett säljargument i min bok :)

      Radera
  2. Det låter väl snyggt att säga att nån är "medveten". Jag vet inte vem Lotta Lundgren är, men det låter mest som politikersnack, mycket ord med liten substans.

    Visst går det att överleva på 5 för 100, då får man lasagne, färsbiffar osv med en känd kock på framsidan av förpackningen, men det är industriellt framställd föda, helt enkelt. Inget jag skulle vilja äta mer än i absolut nödfall.

    Att äta vegansk mat är väl trevligt, det gör vi några dagar i veckan. Men då är det asiatisk mat tillagad från grunden, och där behövs inga fusk-korvar eller något som ska se ut om en hamburgare, fast endast innehåller nån sorts destillerad sojaprotein. Sen har även ajg märkt att allt som heter "go-green" eller har nån veganstämpel på sig kostar mångdubbelt mot vad dess animaliska motsvarighet kostar. Men visst, då kan man skriva på sitt instagram eller tiktok att man är "medveten"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du sett något tv-program som heter "historie-" och något efter det, t ex Historieätarna så är Lotta Lundgren den kvinnliga programledaren som pratar släpigt, lite som Kristina Lugn. Fast kul.

      Visst går det, men det blir dyrt. Särskilt om man normalt behöver 2-3 sådana tjugokronorsförpackningar för att bli mätt.

      Ja, jag tror att "medveten" är nyckelordet. Fast det nog ofta betyder motsatsen.

      Radera
    2. Med medveten syftar hon på att de gör som alla andra i umgängeskretsen, inte att de sitter inne med någon speciell kunskap. Tror jag. /nils

      Radera
    3. Så är det kanske. Eller också är det något man bara slänger ur sig. Hittills har jag aldrig hört någon säga sig vara omedveten, trots att många är det.

      Radera
    4. Det var väl hon som läste ett "kul tal" från manus på Idrottsgalan för några år sen och helt uppenbart inte visste vem Peter Forsberg är. Han satt vid ett bord strax nedanför scenen och hon läste upp något som började "och där sitter Patrik Forsberg och..." utan att sen på honom och uppenbarligen alltså utan att ha en aning om vem han var eller vad han egentligen heter.

      Radera
    5. Ingen aning, undviker alla galor. Låter plågsamt uselt.

      Radera
  3. De hjälper faktiskt till med att bekämpa att jorden går under om tio år (ja, nio år nu då), de slåss mot patriakatet, och visar genom sin konsumtion att de tagit ställning, och är normkritiska.
    Allt detta genom att genom att ge pengar till multinationella livsmedelsbolag och själva stoppa i sig processad mat, med innehållsförteckningar det är tveksamt om du förstår även om du doktorerat i kemi.

    En fin lösning på ett problem signerat livsmedelsindustrin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är fortfarande tio år kvar. Alltid tio.

      Det är den där kedjan som är oklar för mig. Däremot är jag rätt säker på att om man för 10-20 år sedan sa till en av dessa "medvetna" woke-människor att så småningom kommer du stå på samma sida som multimiljardärer som vill maximera sin makt över den lilla människan, så hade de inte trott på det.

      Radera
    2. Jaha, de tio åren kan alltså tolkas på samma sätt som med skapelseberättelsens sju dagar; även fast ingen sol fanns och ingen jord fanns kan ändå tideräkning pågår fastän den egentligen utgår från existensen av just sol samt jord.

      Ja, undergångscenarion har genom årtusendena bestått, de har ju bara justerats lite till vad som vad vid varje tid varit gångbart. Men populärt verkar det ha varit, och det är väl därför det är så gångbart. Dödsångest, frågan om livet orsak. Det går aldrig ur tiden.
      Förr fyllde det kyrkor, numer fyller det klick-fickorna hos bidragsmedia.

      Det som verkar ha störst relevans verkar dock vara tiden då vår sol slocknar och det beräknas ske om en 6-7 MILJARDER år på ett ungefär. Men det lär inte sälja så många lösnummer eller ge forskningsanslag. Eller både ock.

      Radera
    3. Skapelsen blev ändå klar (åtminstone Guds del, sen fortsätter vi att bygga med varierande framgång) medan jordens undergång alltid är tio år bort.

      När solen slocknar eller drar in jorden i sin bana och bränner upp den är det absolut kört, men det lär inte gå att sittstrejka bort.

      Radera
  4. Vi är vego sedan många år och gör det mesta från grunden men det är gött att slänga på en fejkburgare på grillen ibland eller varför inte fejkköttbullar i gjutjärnspannan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skönt ibland, men jag fejkar ihop mina egna burgare och lägger i frysen så att jag kan vara bekväm när jag vill.

      Radera
    2. Gör ett sånt där pedagogiskt inlägg med snapshots och recept på hur du fejkar ihop dina egna burgare inför inläggning i frysen.

      Eller finns det redan någonstans bland dina 84000 inlägg ?

      Radera
    3. Det är bara 1632 inlägg. Här finns ett sammandrag av min matfilosofi och här ett inlägg om hur jag fejkar burgare. Huruvida det är pedagogiskt vet jag inte, men det är bara att fråga om du undrar över något.

      Radera
    4. Tack !! Jag försöker numera köra 1/3 vegetariskt i min kosthållning. Med ambitionen att det ska utökas.

      Radera
    5. Då finns det en del recept här, men om det är värdig mat får var och en bedöma.

      Radera
    6. Jag kör lakto-ovo så det blir lite lättare när man tillåter både mejeri och ägg.

      Jag skriver "recept" varje vecka på det jag tillagar på min blogg.

      Radera
    7. Jag har varit dålig på att kolla andras recept på sistone, men jag får kolla in det. Ibland är det kul att få lite inspiration så att man vågar testa nytt.

      Radera
  5. Det är bara att luta sig tillbaka och roat studera denna civilisations sönderfall!

    Bortom all räddning!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag är att ta i. Jag ser det mer som att en del tar dåliga val, och så har det nog alltid varit.

      Radera
  6. Det som skaver mest är att jag upplever att folk känner sig så förbannat duktiga när de äter vegorätter som är klara på 5 min istället för att steka upp "minutfilen" (det senaste påhittet från kycklingbranschen för att det ska gå snabbt men med ett rejält tilltaget kilopris) bara för att det är vego, sen får man hjärtinfarkt att kolla på kg priset på hel och halvfabrikaten. Gör ju inte saken bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Vill man värma dyr färdigmat får man göra det (precis som den som vill har rätt att skölja ner varje måltid med två flaskor vin), men förväntar er inga applåder från mig.

      Radera
  7. För 10 år sedan åt jag som svenson gör, men på studentbudget. Mycket linser och falukorv, pasta och storkok. Sen krachade min hälsa totalt. Svensk sjukvård konstadetade att jag inte har HIV (tack vården).
    Efter mycket efterforskningar och privata provtagningar har jag nu landat i en kost som består av animaliskt protein och grönsakrer. Ekologisk och lagat från grunden. Det är dyrt, men det är dyrar att vara sjukskriven.
    Jag har upptäckt att måga fler har gjort samma resa och att många skulle må bra av att göra den.
    Soyakorv skulle jag inte äta även om jag fick betalt, så medveten är jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många sanna ord där. Vad man tankar kroppen med för mat är otroligt viktigt för hur man mår. Sedan hittar man alltid de som lever på korvkioskmat och blir 110 år, men för de flesta av oss lönar det sig att inte fuska på det sättet, och viktigare ju äldre man blir.

      Radera
  8. Varför kan inte veganerna komma på något eget istället för att sno köttätares maträtter.Vadå tofuköttbullar????? Det är inte som om findus har fejkmorötter gjorda av bacon...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är väl knappast veganer som kommit på tofuköttbullar (om nu det uttrycket används, jag har bara sett tofubollar och tofubullar). Färdigmat tillverkas av Findus, Dafgårds m fl, och det är upp till dem att döpa sina anrättningar. Själv skulle jag aldrig i livet köpa något som heter fejkon.

      Radera
    2. nä precis jag köper vanliga morötter och spenat ...

      Radera
    3. Morötter och spenat är bra grejer!

      Radera
  9. Klart man ser Agenda. Åtminstone när tiderna är normala - det är ju under den tiden man framför TVn stryker sina fem skjortor för jobbet den kommande veckan :-)
    Återstår att se om det någonsin blir aktuellt igen - firar ett år av hemarbete idag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp strykfritt om du vill slippa se skiten.

      Radera
    2. Inte blir man gladare av Agenda inte så varför se det?

      Radera
  10. Ja Sparo, 5+ igen på ett av dina inlägg. Själv har jag inga direkta bekymmer med VEGO, Go-Green eller liknande. Lagar och äter det som faller mig in. Miljön kommer med all säkerhet inte att räddas för att en andel av mänskligheten fått för sig att säga nej till kött. Det krävs betydligt mer och ännu är mänskligheten inte redo att förstå vad som krävs och även om den skulle förstått så vill den inte anta utmaningen tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Beträffande Go Green (som ju är Lantmännens märke) så säljer de inte bara färdigrätter utan exempelvis torkade ärtor och bönor. De fick skit högre upp för sina höga priser, men jag köper exempelvis Go Greens gula ärtor för att de är billigast där jag handlar.

      De flesta vill göra precis det som inte kostar oss något. De som inte vill flyga till Thailand på semestern förespråk avhållsamhet från detta, de som inte har bil tycker att privatbilismen kan stå tillbaka i miljöns namn osv.

      Radera
    2. Välförtjänt Sparo!

      Så fort det börjar drabba den enskilda individen så får miljön stå tillbaka och det är det verkliga och mest svårlösliga problemet som mänskligheten och vår jord står inför.

      Radera