lördag 20 mars 2021

Varning för ”flummig tillväxtpolitik”

Det känns som att jag minst en gång i månaden gör ett blogginlägg om någon politiker som tycks ha noll koll på verkligheten. Idag, och det är inte heller första gången, är det en miljöpartist, närmare bestämt Rebecka Le Moine, riksdagsledamot som nyligen kandiderade till posten som partiets talrör eller fåntratt eller vad de kallar det för.

Vi behöver basinkomst – inte flummig tillväxtpolitik”. När Miljöpartiet kritiserar andra för att bedriva flumpolitik är det illa. Jag kan respektera idén om medborgarlön, även om jag inte delar den, men att så kraftigt ifrågasätta nyttan av lönearbete får mig att undra om människan är tokig eller bara väldigt, väldigt okunnig.

Var tror hon pengar uppstår, i Riksbankens sedelpress eller i genuscertifierad regndans? Utan lönearbete stannar Sverige, på riktigt. Då har vi varken råd med basinkomst eller canceroperationer. Människan kan inte leva på luft.

Vidare skriver hon ”Eller så värderar Moderaterna vissa inkomster och arbeten högre”, och jag vill varken svara för eller försvara Moderaterna, men ja, ur samhällsekonomisk synvinkel är vissa arbeten mer nödvändiga än andra, nämligen de som finansieras av marknaden. Om alla skulle ha skattefinansierade inkomster, vare sig det är riksdagsarvode, statsrådspension eller basinkomst, så skulle pengarna ta slut direkt. För att ha råd med en stat måste statskassan fyllas på, staten skapar inga egna pengar. Fram till alldeles nyss trodde jag att alla vuxna – i och utanför riksdagen – förstod detta.

56 kommentarer:

  1. Bara för Riksbanken att starta sedelpressarna. Men vad händer när det inte finns pappersmassa att trycka pengar på när alla inom skogs och pappersbranschen sagt upp sig och lever på basinkomst/medborgarlön?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det därför alla (?) svenska politiker tycks hata kontanter.

      Radera
  2. Basinkomst är väl inte helt tänkt att ersätta lönearbete?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tror jag ingen påstått.

      Radera
  3. Antingen är det så illa att de har identifierat att det finns fler än 4 procents bidragstagare i Sverige idag? Eller så är de enbart korkade. Kanske en kombination, eller en bideffekt av allt sötdoftade röka på partimötena?

    Du har tyvärr rätt i att det är allt mer sällan man faktiskt hörs normalbegåvade politiker uttala sig idag. Därför blir det mest gnäll var gång man pratar politik.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det finns fler bidragstagare än miljöpartister är jag övertygad om.

      Radera
  4. Tanken på medborgarlön tycker jag är god. Automatiseringen av samhället har ju friställt stora delar av befolkningen och det kan inte ett tjänstesamhälle med konstruerade jobb ändra på. Alla kan inte hålla på med "dataspel", som man blir miljardär på nuförtiden. Price is what you pay, value is what you get, säger Warren Buffett. Potatis och bröd skapas inte i sedelpressarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är väl inget nytt? Snudd på alla tekniska innovationer har tagit bort arbetstillfällen, från motorsågen till datorn. Hela industrialismen syftade till att avveckla människor på arbetsmarknaden.

      Men hittills har vi alltid löst det genom att skapa nya arbetstillfällen i nya branscher, inte att ge upp och betala pengar för ingenting.

      Radera
    2. Det finns ganska stora problem med medborgarlön, men visst skulle man bli av med en del administration. Men för ganska många är problemet inte brist på pengar, så bara mer pengar skulle inte lösa situationen.

      Radera
    3. Hur som helst skulle det kosta pengar. Även de allra mest ihärdiga förespråkarna går nog med på det. Och varifrån ska dessa tas, ännu högre skattetryck för de som arbetar?

      Radera
  5. Hur många bidragstagare har vi i Sverige? Ena halvan av befolkningen jobbar, och den andra halvan gör det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning. Beror också på hur du definierar bidragstagare. Varenda förälder är ju bidragstagare. Jag tror att rätt långt från halva befolkningen lever hela på bidrag. Än så länge.

      Radera
  6. 16,44 procent av den vuxna befolkningen lever på någon form av bidrag( pensionärer förstås inte inräknade) vilket motsvarar 979 000

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var färre än jag trodde. Var hittar du statistiken, SCB?

      Radera
  7. Svar
    1. Då måste du nog utgå ifrån att de siffrorna är politiskt manipulerade, precis som mycket annat (tex kpi, arbetslöshetssiffror och vilka som räknas som sysselsatta).

      Radera
  8. Läget är mycket värre än ni tror. På totalen arbetar ca 4 av 10 svenskar. Det innebär minst egen försörjning och inte sossarnas låtsasjobb som subventioneras via bidrag. Varje år fylls landet på med minst 100.000 nya asyl/anhörigmigranter där det stora flertalet aldrig kommer i egen försörjning eller bidrar till den allmänna välfärden. Sverige har redan gått på isberget, och slagsidan tilltar alltmer i takt med att välfärden avvecklas alltmer. Skatten kan ju höjas till 100% men alla kommande skattehöjningar leder ju till minskad konsumtion och därmed efterfrågan vilket sänker aktiviteten i samhällsekonomin och ytterligare ökar slagsidan. Miljöpartister och sossar kommer aldrig att förstå. Moderaterna och KD kommer rösta ja till att överföra 150 miljarder till sydeuropeiska slukhål och Moder Sveas systemkollaps blir allt tydligare.
    Kapten Smiths sista ord på Titanic var "rädda sig den som kan". Detta kommer Löfven aldrig vara man att säga.
    https://www.arbetsmarknadsnytt.se/allmanna_nyheter/expert-darfor-ar-krisen-varre-an-du-anar_1143954.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man räknar in alla från 0-110. Hur som helst är det märkligt att utifrån läget vi har nu ifrågasätta vitsen med att "tvinga in alla i lönearbeten".

      Och ja, EU:s stödpaket är galet på så många olika sätt.

      Radera
  9. Fast om basinkomsten är tillräckligt låg så tror jag det kan fungera bra, för dem som vill jobba. För dem som inte kan ju jobba kommer det bli en rejäl försämring. Dvs samhället kommer bli enormt segregerat. Men är rädd att det låga belopp som krävs är inte det som diskuteras dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skulle också kunna vända på det och säga att om basinkomsten är tillräckligt låg kommer det inte att fungera för de människor som verkligen behöver den. Men jag tror inte heller att det är så MP tänkt sig detta, om de nu tänkt.

      Radera
    2. Ja man skulle kunna vända på det och säga:

      "varför ska MP tvinga vissa att arbeta och försörja de som väljer att inte göra det"?

      Radera
  10. Sedelpressarna går varma när det gäller socialbidrag till välmående företag, som dessutom delar ut bonusar och aktieutdelningar för skattebetalarnas pengar. Jag glömde, staten är ju ett försäkringsbolag för välbärgade människor i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det med. Jill Johnsson skrattade hela vägen till banken när hon fick ett coronabidrag att lägga till de 11 miljoner hon redan hade i firman.

      Men om staten är ett försäkringsbolag för välbärgade personer gör den ett rätt dåligt jobb med ett av världens absolut högsta skattetryck.

      Radera
    2. Förlåt, jag glömde, mina kondoleanser till alla rika i Sverige som lider av dom orättvisorna som finns i det här landet.

      Radera
    3. Det låter som att du inte förstår att rika människor kan vara utsatta för orättvisor, men så oempatisk och verklighetsfrånvänd kan väl ingen vara, så jag måste missuppfatta tonen.

      Radera
    4. Inga alls ifall du exempelvis tycker att det är rättvist när en rik människa inte får den vård hon har rätt till eller slås sönder och samman av en grupp människor hon inte gjort någonting. Fast du kanske inte trodde att sånt hände rika människor?

      Ärligt talat, den intellektuella nivån på det här samtalet måste höjas rejält om det ska vara någon poäng med det, och av det jag sett hittills är jag inte säker på att du mäktar med det.

      Radera
  11. Du låter lite upprörd, det var inte alls meningen att låta raljerande, då ber jag om ursäkt. Vi har nog bara olika åsikter vad som betraktas som orättvisor. Jag tycker att fattiga utsätts för mer orättvisor än rika, och du tvärtom,så vi kommer nog inte längre i den här diskussionen. Tack för ett bra samtal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte det minsta upprörd. Jag har bara ingen lust att ägna min lördagskväll åt att berätta för en vuxen människa att det inte bara är fattiga som kan drabbas av orättvisor eller andra problem.

      "Jag tycker att fattiga utsätts för mer orättvisor än rika, och du tvärtom".

      Jag skulle kunna fråga dig var eller när jag påstått att rika utsätts för mer orättvisor än fattiga, men jag pallar inte. Ha en bra kväll, håller tummarna för att du slutar hata människor du inte känner eller vet något om, bara för att de fått andra förutsättningar.

      Radera
  12. Jag hatar ingen, olika åsikter är inte hat, det är bara åsikter. Hoppas du får en bra kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa att byt ut "rika" mot "kvinnor" eller "judar" i dina inlägg ovan (fast inte i min blogg) och kolla om du inte till och med själv kan ana ett visst hat eller åtminstone förakt.

      Radera
  13. Hela det rådande ekonomiska systemet är ett skämt tyvärr. Det hela kommer att rulla på ett tag till och därefter blir det en stor krasch. En tredjedel av alla dollar som någonsin "skapats" skapades förra året...EN TREDJEDEL! Jag ska inte ens börja prata om EU och Kina...vilken röra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En femtedel, trodde jag. Stor andel hur som helst.

      Jag tror lite som du. Det är svårt att se dagens utvecklingskurvor fortsätta åt samma håll någon längre tid. Fast så har människor kanske sagt i alla tider.

      Radera
  14. Förr eller senare kommer en krasch. Vi måste få in mer skattepengar så vi kan klara av svåra tider, som den här pandemin eller en ekonomisk krasch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller sluta bränna så mycket skattemedel. Jag tänker lite som man gör i alla andra länder i hela världen.

      Radera
  15. Svar
    1. Nej, de ger ju mer skattepengar till statskassan och fler vita jobb. Jag tänker exempelvis på u-landsbistånd och skattefinansierade genuspedagoger. Konstutställningar för maskar (https://sparosverige.blogspot.com/2019/03/konstigt-vaskande.html) hade inte heller legat på min lista över prioriterade utgifter.

      Radera
  16. Jag håller med dig för en gångs skull när det gäller genuspedagoger och bistånd till u-länder. Skattemedel tycker jag ska gå till som har det svårast i samhället. Fattigpensionärer, sjuka och hemlösa mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Och i nuläget används RUT-avdraget ofta av människor som tidigare hade fått den hjälpen från hemtjänsten, som nu inte längre har tid med mer än det absolut nödvändigaste. Detta trots att skattetrycket ökat. Jag tror att vi också kan enas om att det inte borde vara så.

      Radera
  17. Oavsett om man vill ha högre eller lägre skatter så blir jag väldigt glad att höra att du bry dig om dom svagaste i samhället som behöver ta del av dom skatterna som kommer in till staten. Både garantipension och sjukpension behöver höjas rejält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Det är ju de svaga som drabbas värst av skatteslöseriet. Det är dessa som borde hjälpas av pengarna som politikerna slarvar bort.

      Radera
  18. Från en sak till en annan, vilka tror du vinner valet 2022.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra valet tippade jag en massa här på bloggen, vilka som skulle bli störst, vilka som skulle åka ur osv. Jag hade i princip fel på allt, så den här gången ska jag nog låta bli. Kan bli vad som helst. Det enda som känns någorlunda bergsäkert är att L åker ut nu.

      Radera
  19. Funderar på hur länge många ska fortsätta med att tro att Trickle down economics ”nedsippringsteorin” kommer att lösa problemen för ”alla”?
    Känslan är att det projektet gjort sitt nu kan jag tycka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tills man har en bättre idé. Att alla ska få det lika bra oavsett insats har testats här och där under namnet kommunism och det har inte heller funkat något vidare.

      Radera
    2. Så vilken idé förespråkar du? :)

      Då det testats ytterligheter som kommunism och kapitalism (ingen -ism verkar bra) och inget av det fungerat så kanske det finns en medelväg att gå.
      Som systemet är nu/har varit gynnas de som har och effekten inte blir som det är tänkt i verkligheten så borde det finnas bättre idéer att ta till.
      Upplever att sandlådan är full av de (politiker) som har möjlighet att förändra är så rädda eller motarbetar varandra, då de med kapital hotar att flytta där de gynnas bättre.
      Den idén kallas egoism.

      Radera
    3. Jag är fri från ideologier.

      Egoism är ett mänskligt förhållningssätt som inte lär gå att få bort. Alltså är man tvungen att skapa ett samhälle som gynnar människor. Annars kommer de som inte känner sig gynnade flytta sig själva någon annanstans, och om det är samma människor som skapar (skatte-)pengar och jobb får makthavarna ett svårlöst problem.

      Radera
    4. Skönt o va fri från ideologier, känns inte som du är fri från tyckande (eftersom du har en blogg)
      Hade varit intressant vart du stod nånstans :)

      Egoism är ett djuriskt förhållningssätt som har varit till vår fördel för överlevnad evolutionärt som djurart, som verkar förstärkas ju bättre människan får det eller att man inte låter hela hjärnan få samarbeta.

      Så jag undrar om vi inte är på väg tillbaka mot savannen, hjärnan krymper och egot har tillväxt ;)

      Reptilhjärnan vs logiskahjärnan
      https://utforskasinnet.se/reptilhjarnan-och-maktberoende/

      Radera
    5. Nej, tyckande är jag inte fri från. Förmodligen inte ideologi heller eftersom vi alla befinner oss i ett sammanhang vi inte helt kan överblicka, men min målsättning är att behandla alla idéer lika.

      Jag tror att fri vilja automatiskt innebär egoism. Vi är inte, och kommer aldrig att bli, som bin och myror som gör allt för gruppen.

      Radera
  20. Sant där är jag med dig, det stadiet har vi kommit ifrån sen länge att göra det bästa för guppen :)

    Jag tror inte på att det finns nåt som är ”fri vilja” då vår hjärna spelar oss ett spratt, vi vet ju inte från en stund till en annan vilken ny tanke som kommer dyka upp, tankar bara kommer.

    Börjar man sen titta på vad en tanke är i dess renaste form så är den ju ingenting förutom ”fluff” en illusion som dyker upp i vårt medvetande (på skärmen) men som känns verklig för den som i stunden tänker/känner.
    Men det är en annan historia ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi vet ju inte från en stund till en annan vilken ny tanke som kommer dyka upp".

      Det låter ju väldigt fritt.

      Radera
  21. Visst låter det fritt, men är det skillnad på ”fri vilja” och ”fri tanke”, det är där som det kan gå lite galet när vi tänker. ;)
    För vem är det som tänker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser att jag tänker, men när man hör en del prata blir jag osäker på om det gäller alla.

      Radera