tisdag 20 april 2021

Kvaliteten på vitvaror och dess ägare

Fler än jag har undrat hur det kommer sig att vitvaror som tidigare kunde hålla i 30 år plötsligt bara håller i tio, nu även SVT.

Jag tror inte att det är en stor konspiration för att få oss att handla oftare utan snarare beror på att man prispressar komponenterna så mycket att det till slut vore ett rent under om inte några vitala delar ger upp. Teknikutvecklingen ökar antalet grejer som kan gå sönder och gör det dessutom olönsamt att reparera.

En mening i artikeln talar också emot konspirationsteorin:

Under de senaste tio åren har vi sett allt fler felfria produkter som kommer in till återvinning efter att man renoverat sitt kök i hemmet eller att det görs större utbyten i hyreshus.

Varför skulle tillverkarna lägga energi på att få sina maskiner att gå sönder när kunderna ändå byter ut dem i förtid? Det vore ju verkligen ett slöseri för vitvarubolagen. Och även om jag inte är förvånad blir jag lite tröttare på mänskligheten. Här talas det vitt och brett om hur viktigt det är med miljön och vad fint det är med återbruk. Ändå orkar många inte ens ge bort sina fungerande vitvaror.

När jag rev ut köket i min lägenhet gav jag kyl/frys till min mamma som hade en äldre version i samma storlek (som vi sålde på Blocket). Den gamla spisen med glaskeramikhäll såldes för 1200 kr och allt jag behövde göra var att svara i telefon och öppna dörren för köparen som släpade ut den helt själv. Bänkdiskmaskinen hade jag redan vid inflyttningen gett bort till en kompis (ingen diskmaskin i min bostad).

Det blir säkert svårare och svårare att köpa kvalitativa grejer som håller länge, men jag försöker i alla fall. Min gamla teflonpanna byttes ut mot en gjutjärnspanna och förra gången jag köpte hårtrimmer blev det en Moser, som var sex gånger dyrare än de billigaste, men som jag hade hört av flera ska hålla i decennier. Jag har inte främst gjort detta för miljöns skull utan för min egen plånboks, men allt som oftast sammanfaller ju dessa intressen.

44 kommentarer:

  1. Precis så tänker jag också kring prylar med kvalitet. Om det håller något år extra sparar jag både åt mig själv och på miljön. Kan man sedan reparera billigare så att det går något eller några år till så är även det en win-win. Tack för bra inlägg. MVH // VGI

    SvaraRadera
  2. Tror iofs inte korrelationen kring de som vill spara på miljön kontra de som byter kök vart tionde år är särskilt stor.
    Kvalitet är alltid svårt att avgöra särskilt vad gäller vitvaror. Bra märken verkar kunna ha lika många måndagsexemplar som sämre diton och inte sällan är rentav den billigare även bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där tror jag att du har fel. Folk är förvånansvärt tondöva för sin egen miljöpåverkan. Jag vet folk som kan tala i timtal om hur viktigt det är med miljö, för att sedan slänga batterier och glödlampor i hushållssoporna.

      Ja, det är svårt att veta, och dessutom stora prisskillnader.

      Radera
  3. För mig som kostnadsmedveten konsument finns det två stor hinder idag:

    1) Många produkter byggs inte för att kunna repareras, inte ens batterier är utbytbara. Vi kastar alltså en fullt fungerande skaftdammsugare som antagligen hade hållit i 20 år, redan efter 3 år pga att batteriet gett upp. Jag försökte hitta ett ersättningsbatteri på wish och liknande sidor, men gav upp.

    2) Det är väldigt dyrt att få något reparerat om man inte behärskar det själv, om man ens hittar någon som kan göra jobbet. Vi har två jättesköna barstolar hemma, men barnen har slitit sönder "fusklädret" som i ärlighetens namn inte var något vidare. Stolarna är väldigt gedigna med gasfjäder, men slitytan ser hemsk ut. Har endast hittat Colorglo som kunde åta sig jobbet, 10 mil bort, tre arbetsdagars jobb och 5000 kr. Stolarna kostade 1500 kr styck på Mio Möbler.

    Allt typ av läderreparation i den högre klassen verkar vara franschise-skyddad och inget man glatt knallar ner och köper på den lokala fixar-affären.

    Vi har även en grill som köptes för 3 år som inte verkar tåla utomhusklimat, trots att den har ett skydd över sig. Totalt upprostad av den fuktiga vinterluften här nere i söder, det mesta är dock ytrost, så jag ska försöka fixa till denna med lite hammarlack eller liknande. Vägrar kasta en stor fullt fungerande grill pga att man inte kunde måla korrekt i fabrik.

    Kan ta upp 20-talet liknande berättelser där vi verkligen försökt återbruka något men där det misslyckats pga stor kostnad, svårighet att hitta expertis eller att produkten inte är konstruerad för att repareras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Det där är hopplöst. Jag slängde själv en fullt fungerande skrivare från pissföretaget Canon. Enda felet var att de inte orkade sätta en praktikant på att fixa en drivrutin till Windows 10. De tyckte att det var bättre att alla slängde sina skrivare och köpte nya. De gjorde, men inte en Canon. Aldrig mer.

      2. Bara felsökningen på elprylar går ofta på en hel del, och den lär man få stå för även om grejen inte lönar sig att laga. Det problemet slipper du med stolarna, men det finns väl knappt någon som kan det jobbet längre. Det är därför du får betala multum.

      Radera
  4. Ja det är ett enormt hyckleri som medelklassen håller på med som klimatkompenserar sina resor, källsorterar men ändå ska till och kasta ut fullt fungerande vitvaror på tippen. Att sälja dem är ju lite förnedrande, då kan ju grannarna tro att de behöver pengar.

    Även hyresvärden som älskar att på hemsidan berätta om sitt hållbarhetsarbete kunde ta sitt ansvar och göra lite skillnad på riktigt. Vid köksrenovering, låt det gamla vara kvar. När det tar slut så får de sätta in nytt. Kör man med standardmått är det inga problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker man att det är förnedrande att sälja begagnat bör man ta kontakt med en psykolog (om inte det är ännu mer förnedrande).

      Hyresvärdar är väl som företag och privatpersoner i stort, dvs just den här gången har vi tusen skäl att skita i miljön, men nästa gång så...

      Radera
  5. Jobbar med kyla/värme och el få ibland felsöka kyl/frys. När jag börja för 7 år sedan var det ofta termostaten som var trasig på kyl/frys och det var enkelt samt billigt att laga. Nu sitter det ett kretskort som de ofta tar 3000-4000kr för som reservdel=tippen för skåpet.
    Men endel kar skåpet i källaren osv och är inte så petiga så kan man köra på en gammal hederlig service termostat och få liv i grejerna igen. Och de delade skåpen satt de för en kompressor för kyl och en för frys. Nu delar de på samma. brukar haka upp sig på kyl eller frys=tippen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det är tusen nya och ofta helt meningslösa funktioner på saker lär väl också göra dem mer benägna att gå sönder och dyrare att laga.

      Radera
  6. Jag ska ta och laga mat på min spis nu. Dess utseende och modell gör att jag tror den sattes in när lägenheten var ny. Så runt fyrtiotvå år gammal.
    Sätter på en gryta, köpt begagnad på auktion. Och en stekpanna, flytta hemifrån present. (många år sen!!!)
    Plockar fram maten ur kyl/frysskåpet som jag fått av kompis. Troligen åttio-tal.
    Allt fungerar utmärkt. (peppar, peppar....) Blir en smaklig måltid. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast hade du haft induktionshäll hade det blivit en smaklig måltid lite snabbare ;-)

      Radera
    2. Cirka fem-sju minuters tidsvinst.

      Herregud, jag måste köpa en ny spis!!!!!

      Radera
    3. Åtminstone kan jag säga av egen erfarenhet att när man väl har har en blir man helt tokig på att vänta på en äldre spis.

      Radera
    4. Ja en induktionshäll sparar man mycket energi med, då det inte blir någon spillvärme. Att det går mycket fortare är en bonus. Min fru lagar mycket mat och är van vid gas, där det blir varmt väldigt snabbt, och för henne fanns det inget annat alternativ som funkade än just induktion.

      Radera
    5. Få tekniska moderniteter i mitt hem har känts så rätt som induktionshäll. Enda nedsidan var alla de kastruller och pannor som måste bytas ut. Men även där försökte jag ta tillvara genom att byta med släkt och vänner som inte hade induktion och därför kunde ta mina omagnetiska kärl i utbyte mot deras magnetiska.

      Radera
  7. SVT har under senaste åren haft dokumentärer. Som tydligt visar planerat konstruerat åldrande. Det är ej prispress. Profit genom sämre produkter dubblar sällan köp försäljning. Cynisk miljöförstöring som ett brev på posten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korrekt. Se tex "glödlampskonspirationen".

      Radera
    2. Timslånga dokumentärer... Finns det inte en tweet eller nåt ;-)

      Radera
    3. Ett klassiskt exempel på sämre produkter för att öka försäljningen är nylonstrumpor! Ofta känns det som att de är engångs-, eftersom de knappt klarar en tvätt. Eller ens en vanlig dag i skor där det förutsätts nylonstrumpor (damskor av modell, pumps, loafers, "kontorsskor" mm).
      En av fördelarna med distansarbetarplågan är just att man (som varandes kvinna med kontorsjobb) slipper köpa nya nylonstrumpor stup i kvarten.

      Radera
    4. Tänk vad mycket skit man slipper med hemmakontor! Jag behöver aldrig sätta på mig nylonstrumpor :)

      Radera
  8. På tal om nödvändig prispress i den sektorn så kan man ju även fråga sig vad alla allt högre skattepålägg på vitvaror medför? Påstådda "miljöskatter" som därmed bidrar till ökad miljöförstöring via sämre framtvingad kvalite. Men, det faktumet skulle väl aldrig bekomma en riktig Miljöpartist?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tråkigaste med miljöskatter är att de sällan eller aldrig öronmärks för miljö utan lika gärna kan gå till att måla om skånska parkbänkar eller till religiösa extremister.

      Radera
    2. Såg i tidning och på nyheter igår att miljökämpen Greta, knappt myndig (född 2003), tydligen har fått in så mycket pengar på sina föreläsningar och tiggande om bidrag till miljön så att hon nu ska ge bort en miljon till något helt annat.
      Visst kan det vara lovvärt med att ge bort vaccin till andra länder, men de som skänkt pengar för att bidra till påverkan av klimatförändringarna borde vara besvikna!

      Tonåringarna här i huset konstaterade att "ja, hon får ju alltid göra som hon vill för hon har rika och berömda föräldrar". För det är inte många 18-åringar som har 1 000 000 kr att bara ge bort så där.

      Spargrisen

      Radera
    3. Märkligt ändå, jag hade bestämt för mig att hon alltid föreläste gratis.

      Radera
    4. Då kanske det är sin ihopsparade veckopeng som hon skänker.

      Spargrisen

      Radera
    5. Ja, eller också är det ett reklamjippo från de som styr henne. Fast det är klart, många ungar får onödigt hög veckopeng nuförtiden så det kanske räcker både till att resa jorden runt och att spara en miljon.

      Radera
  9. vi köpte ny diskmaskin för ett par veckor sedan. den gamla slutade att fungera och efter lite felsökning och gissande (man kommer ju inte åt att mäta) konstaterade jag att det var troligtvis en magnetventil som gått sönder. den som styr att maskinen ska ta in vatten. eftersom jag har respekt för vatten och vattenskador så konstaterade jag att jag kunde inte med all säkerhet kunde plocka loss delarna utan att riskera framtida läckage så därför begav jag mig till återförsäljaren.
    delen som jag misstänker var trasig hittade jag för ca 6-700 kr på någon skum reservdelssida. frågade säljaren om reperation och fick en hänvisning till rätt firma.
    så frågade jag om priset...
    "-ja, de tar 1500 i utkörning, sen felsökning, reservdelar, reperation så du får nog räkna med ca 6000 kr".

    jaha, på en 10 år gammal maskin som kostade vad jag minns 8000 kr så vill jag inte lägga 6000 för att laga en del. om ett halvår så kanske pumpen lägger av eller något annat.

    det slutade med en miele som var nedsatt med ca 25% från komplett för ca 11000 kr. men man kan ju se det så att jag betalade bara 5000 kr extra om man hade räknat in reperationskostnaden. tänker man så så känns det genast bättre :-)

    för övrigt märker man verkligen skillnad på säljare och säljare när man går till en specialiserad butik som kökscentrum/elon i detta fallet och elgiganten som ligger vägg i vägg. två gånger har jag varit inne i först den ena och sen den andra. i den första får man info och hjälp med det man frågar, och på elgiganten så får man ointresserad personal och lögner. kanske omedvetet , men man ska passa sig. för några år sedan skulle vi köpa ny spis och enligt elgiganten skulle det visst gå att köra en enfas 25A spis på 16A säkringar utan problem.
    vi köpte inte där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir ju helt ohållbart att betala lika mycket som den är värd för att förhoppningsvis få den att funka.

      Men 11000 kr för en diskmaskin?! Hur är det möjligt att du och andra betalar sådana pengar för en maskin vars enda funktion är något man kan göra själv?

      Elgiganten är den butik i elbranschen jag aldrig överväger. När Onoff gick i konkurs var min första tanke att det var märkligt att det inte var Elgiganten. Genomusel service och ett ständigt dribblande med priser.

      Radera
  10. Mitt kök är drygt 30 år nu, alltså skåpen m.m. Spis och kyl och diskmaskin blev utbytta när de gav upp, dock inte samtidigt, och de "nya" köptes begagnade. Maten blir lika god nu om inte bättre än när köket var nytt, för jag har ju fått drygt 30 års erfarenhet av matlagning sen köket var nytt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gamla köksskåp funkar precis lika bra som nya, samma med kakel.

      Ett par veckor efter att jag bytt ut min ugn (som gett upp och som en elkunnig kompis öppnade och konstaterade skulle bli för dyr att laga) fanns det en exakt likadan på Bortskankes.se, men då hade jag naturligtvis redan köpt en ny :(

      Radera
    2. Men rätt typiskt ändå.

      Radera
  11. Första grejen som de ändrade konstruktion på för att få sämre hållbarhet.
    https://www.centennialbulb.org/
    Brunnit nästan oavbutet sedan 1901.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där kommer jag ihåg. Just glödlampor skulle jag önska att någon smart människa räknade på. Visst drog de mer ström än LED-lampor, men då får man räkna in att de gav mycket mer och bättre ljus. De var inte lika miljöfarliga och värmen de släppte ifrån sig har vi ju i regel glädje av på våra breddgrader. Så var omställningen bra för miljön och våra plånböcker? Våra alltså, inte tillverkarnas.

      Radera
    2. Glödlampsomställningen var lika onödig som så mycket annat. Precis som du skrivit så gav glödlampan bättre ljus, extra oftast välbehövlig värme, mycket billig och i många fall var livslängden minst lika lång och ibland väsentligt längre! Bytt många LED-lampor, tyvärr, inte håller de särskilt länge.

      Att sen tvinga en omställning berättar att de nya lamptyperna var sämre än glödlampan, varför annars behöva förbjuda vissa ich snart alla äldre glödlampor?

      Tänk vad många olika delar som i bästa fall ska återvinnas jämfört med några få delar i en glödlampa...

      Radera
    3. I mitt garage bytte föreningen till LED för några år sedan. Man la till en hel rad med lampor, så att vi fick kanske 40 extra ljuskällor, men det är ändå mycket sämre upplyst än det var innan. Dessutom ger ju LED ett sterilt ljus som får alla offentliga lokaler att påminna om bårhus.

      Radera
  12. Vi får inte glömma att hylla alla hjältar som på nätet lägger ut instruktionsfilmer på hur man kan fixa de vanligaste felen. Ofta leverarat med svada av kritik mot tillverkaren. Ger en mental behållning även om man inte kan eller orkar göra reparationen själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det inte bara tillverkarna som tycker att vi ska kasta och köpa nytt. Även samhället vill att vi ska byta till allt från energisnåla (vid drift, inte vid tillverkning) kylskåp till bilar, "för miljöns skull".

      Radera
  13. Nya batterier till t.ex skaftdammsugare kan man enkelt beställa hos Kökscentrum. Kostar några hundralappar.
    Att vitvaror är sämre idag beror ju på att de är billigare. För ca 20 år sedan gav man runt 10-14k för en tvättmaskin. Idag ligger snittet närmare 6-8k. Dra bort inflation, ökade skatter på vitvaror så är det inte mycket man ger för själva produkten idag. Köp "dyra" miele så håller det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla maskiner är inte möjliga att byta batterier på.

      14000 kr för en tvättmaskin för hemmabruk i början av 2000-talet? Det låter osannolikt högt även om den höll mycket längre.

      Radera
  14. Inte alla nej, men väldigt många kan man byta på. Även om det inte är så enkelt som att "klicka" i ett nytt. Man får öppna upp maskinen. Finns mycket på Youtube som visar hur.

    Poängen är ju att maskinerna är mycket mycket billigare idag. Då är det inte jättekonstigt att kvalitén minskar. Plus, som vissa nämnt, nya onödiga funktioner som mest bara går sönder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nya, onödiga funktioner tror jag är en stor bov. Det finns bra funktioner också, men jag vill t ex inte att min mikrovågsugn ska tänka själv. Den ska bara värma mat när jag trycker på start. Fast så enkla mikros som fanns tidigare finns inte längre, oavsett pris.

      Radera