lördag 16 oktober 2021

Att flytta pengar utomlands

Nu behöver jag hjälp! När jag skulle köpa hus i Norge med pengar i Sverige började jag med att fråga SEB om råd. När jag använder deras bankkort här tar de 1,5 procent i valutaväxlingsavgift. Inga problem när man köper mat och bensin under en kortare resa, men jag ville inte ge dem 1,5 procent av köpeskillingen på huset för det blir en himla massa pengar.


Min personliga bankman.

Nej då, försäkrade de, vid en engångstransaktion skulle de endast ta en femtiolapp i utlandsbetalningsavgift. Bara det att jag skulle få växlingskursen från Helvetet, men det fick jag komma på helt själv. Problemet var att det var bråttom och mäklarens pengatvättsregler krävde att pengarna skulle komma från mitt eget konto. Genom att förhandla lite med avdelningen för utlandsbetalningar blev det lite billigare, men jag kände mig ändå blåst, lurad och förnedrad. Som vanligt vid bankkontakter alltså.

Resten av mina pengarna ska flyttas över senare, när jag sålt min lägenhet och fått ett norskt personnummer. Då är det inte lika bråttom, så då vill jag inte bli lurad. Jag fattar att det kommer att kosta pengar. ”Det är dyrt att växla pengar”, som en medarbetare vid DNB i Stockholm uttryckte det.

Men den här gången är det inte samma stress. Jag kan göra en stor eller flera mindre transaktioner, starta ett valutakonto i norska kronor på en svensk bank, använda bitcoin eller krångla på något annat sätt, och det är här ni kommer in. Är det någon som har en idé om hur detta kan göras billigare, men ändå riskfritt? Jag har inga problem att betala för att förvandla mina SEK i Sverige till NOK i Norge, men det får vara rimliga kostnader, mer än en procent har jag absolut ingen lust att betala. Går det?

59 kommentarer:

  1. Revolut kanske? Använd dem som mellanhand vid flytten och växlingen?
    Var ett tag sedan jag kollade men sist jag kollade tog de ingen avgift, gav interbank växlingskursen till dig som privatperson.

    Faller kanske på att du behöver en såndäringa smartfån med app….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tappade tron på Revolut när jag ställde frågor till deras kundtjänst och inte fick svar. Jag tänker att ett företag som inte ens svarar potentiella kunder inte kommer lägga två strån i kors och hjälpa mig om jag redan är kund och får problem med deras tjänster.

      Kan falla på det också. Är inte säker på om jag kan få mobilt bank-ID när jag bor i ett land där jag saknar personnummer.

      Radera
  2. Intressant fråga, är det just för att det är Norge som gör det dyrt eller hade det varit lika jävligt med Euro?

    Hur som helst lär väl SEB inse att det är den sista affären du gör med dem, så de lär väl inte vara alltför tillmötesgående.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen större skillnad, tror jag. Det är själva växlingen som är problemet och det borde vara lika med alla valutor.

      De var inte särskilt tillmötesgående innan heller ;-) Men jag är inte säker på att de förstår att jag inte kommer ha kvar dem.

      Radera
  3. Tänker också revolut. Möjligen begränsningar per månad som går att överföra eller betala för någon "pro" i en månad med obegränsad överföring. Ger interbank-rate så utan någon som helst mellanskärning i kostnad.
    Kostar bara två tryck på mobilen så mycket enklare än hos SEB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se svar ovan. Är rädd för Revoluts ointresse.

      Radera
  4. Tror du är på rätt spår.

    Flytta till DnB och kör med både svensk och norsk kontonummer.
    Sen flyttar du själv via appen.

    Eller Nordnet de är stora i båda länderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. DnB går inte. När jag ringde dem i Stockholm lärde jag mig att de inte jobbar med privatkunder i Sverige. Men Nordnet har jag tänkt på. De kanske ser möjligheten till positiv reklam.

      Radera
  5. Några råd från en som har haft att göra med åtminstone fyra utländska valutor genom åren. Min erfarenhet är att det oftast är smidigast att bara att bita i det sura valutaäpplet. Det är nästan är ofrånkomligt att minst 1 procent försvinner i alla transaktioner i valutakostnader. Därför skulle jag råda dig att prioritera vad som ger bäst långsiktig kundrelation och bäst kundservice för även om det suger med kostnaden är det sällan värt besväret att föra över genom billigare alternativ som fungerar sämre. Tro mig, inför något flytt kollade jag med i stort sett alla 5-6 storbanker och när det gällde Danske Bank (som antagligen är billigast men har en kundservice som du i praktiken inte kan eller vill använda utomlands) och Nordea var det direkt slöseri med tid och energi. Handelsbanken och SEB är bra och har en fullt rimlig och kundorienterad kundservice. Handelsbankens valutakonto har samma kostnad som om du för över till/från ett vanligt SEK-konto och det är väldigt lätt och snabbt att växla själv i internetbanken. Skulle rekommendera dem då kombinationen kundservice, pålitlighet och smidighet är värd kostnaden (i praktiken brukar de ta mellan 1-1,5% beroende på växelkurs, varken dyrast eller billigast). SEB likvärdiga om du har kundrelation med dem sedan gammalt. Swedbank och sparbankerna är fågel eller fisk, har du en bra kundrelation med lokalbanken och en direktkontakt där som du har en inarbetad kundrelation med kan de vara kanon men deras nätlösning för valutakonton är väldigt osmidig och de är dyrare än Handelsbanken/SEB.

    Fördelen med ett valutakonto är den ökade flexibiliteten. Du kan själv styra när du vill göra transaktionen och spara pengar i den utländska valutan som buffert för kommande räkningar. Sedan är det i min erfarenhet sällan man lyckas tajma valutakursrörelserna på ett bra sätt så den aspekten bortser åtminstone jag ifrån. I mitt fall är det samma växelkurs med valutakonto som om jag gör en vanlig insättning på mitt konto i svenska kronor och i det läget är valutakonto bättre. Det är dock krångligt att öppna ett valutakonto om du inte är känd kund i banken sedan tidigare. De flesta öppnar inte till vem som helst utan du behöver ofta ha ett tydligt syfte och behov. I mitt fall löste det sig då jag har inkomst i utländsk valuta och har en bra kundrelation sedan gammalt med berörda banker men om du har egenföretag och lever på ditt egna kapital är det antagligen krångligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Del 2: ett kostnadseffektivt alternativ är Transferwise (Wise). Det är en estnisk nischkonkurrent till storbankerna som har en online/appbaserad variant specialiserad på att växla just valutor. Har aldrig använt dem till just norska kronor men principen är enkel: du för över från din svenska bank till ditt konto hos Wise. Där växlar du till önskad utländsk valuta. Sedan för du över i samma utländska valuta från Wise till ditt utländska konto. Det fungerar rätt smidigt och fort, de har en rimlig kundservice (relativt appbaserade konkurrenter som Revolut men inte som Handelbanken) och är vid större transaktioner antagligen det bästa alternativet. Nackdelen är att de tar en engångsavgift på ungefär en femtiolapp i svenska kronor som gör att du måste föra över relativt stora belopp för att det ska löna sig. Så snart du passerar den brytpunkten får du dock en väldigt mycket bättre växelkurs än hos storbankerna.

      Ett tredje alternativ är Revolut. Det är en lättanvänd app och de är antagligen billigast för lägre överföringar. Nackdelen är att de har en communitybaserad kundservice och krånglar något vill du inte ha någon random hipster som inte ens jobbar för Revolut som svarar Quora-style på hur du ska lösa det hela. En gång hade de ett tekniskt fel och min överföring som då lyckligtvis bara var på 1000 EUR fastnade. Sådan tur var kom den fram med fördröjning men insåg att skiter sig något är man rätt utlämnad och kostnaden för dyra samtal (även i tid) till deras icke-funktionella kundservice är inte värt besväret.

      Tänk också på att de billigaste alternativen hos Wise och Revolut ofta har längre överföringstider vilket innebär att en alternativkostnad finns.

      Jag har personligen använt alla tre. Valutakontot är dyrast men praktiskt om jag behöver betala en oförutsedd utgift i den utländska valutan som jag inte kan ta på kontokort. I Norge tror jag inte det är ett problem men det händer ibland att mina motparter kräver att överföring görs till ett konto i samma valuta och då är det smidigt. Det är också bra för att värna kundrelationen med hemmabanken vilket har ett värde om man t.ex. vill ta bolån i framtiden (de ser svart på vitt att det kommer in mycket pengar då och då och fattar att man är solid vilket är ovärderligt när man ska förhandla räntenivåer eller vill utöka sitt lånelöfte bortom standardexcelarket). Revolut har jag tidigare använt till att växla mindre belopp (ofta delat upp större överföringar i flera delar för att minska risken att något skiter sig) men idag använder jag bara Wise som alternativ. Förr om åren hade Nordea en mycket bra lösning just mellan nordiska banker då de har många kontor i både Norge och Sverige men tveksam till om den fortfarande är konkurrenskraftig och det är en bank som jag helst inte skulle vilja ha med att göra.

      I ditt fall skulle jag om du avser bo permanent i Norge och du inte känner dig bekväm med Wise nog överväga att helt enkelt bara göra en vanlig överföring mellan dina konton. Du bör få samma valutakostnad som på ett valutakonto och slipper allt trassel och tid.

      Lycka till!

      Radera
    2. Tack för ett uttömmande svar. SEB är den enda storbank jag har en kundrelation till just nu, men en rätt liten sådan. Sedan Nordnet och Avanza kom in i mitt liv har jag bara haft småpengar på SEB (och tidigare Handelsbanken). Jag kommer inte ha någon stor relation till dem i framtiden heller. Handelsbanken finns visserligen i Norge (tror inte att SEB gör det).

      Men jag förstår inte riktigt det där med att jag skulle få samma valutakostnad på ett valutakonto. Den stora kostnaden vid husköpet var den genomusla valutakursen SEB gav mig. Det borde väl bli mycket bättre om jag flyttar från/till mig själv i samma bank?

      Har tittat lite på Wise, men känner mig inte helt övertygad om jag skulle vilja skicka in miljoner där. Har inget att backa upp det med, bara en känsla. Å andra sidan kanske man kan göra många mindre transaktioner där istället, så minskar jag också valutarisken pga långsammare överföringar.

      Radera
    3. Använder själv wise. Går att ha olika valutor och växlingskurs avgiften är vettig. Eftersom det rör sig om stora belopp så skulle jag ta mig omaket att faktiskt ringa runt till de olika bankerna och kolla vad de ska ha för direkt växling. Sätt upp en monito.com bevakning på ditt belopp så att du kan få reda på om det finns någon annan operatör som är villig att göra affären bättre.
      Banker som påstår att man bara tar 50 sek ska man enbart skälla ut. Alternativt kontra med att jag har en likviditetsavgift som är dubbelt så hög som era avgifter över de 50 som du påstår att ni tar... Är det ok så sätter vi igång....

      Radera
    4. Det knepiga är att bankerna inte kan säga exakt. De kan lämna sitt listpris, men vid en större transaktion går de sedan ut på marknaden och lägger bud. SEB gav mig 45 sekunder att godkänna deras pris när jag skulle flytta över pengar för huset. I det läget kan jag inte skicka över pengarna till en annan bank och be dem göra samma upphandling och vända tillbaka till SEB inom tidsfristen.

      Ja, det är rätt ohederligt.

      Radera
  6. Hej, grattis till flytten. Valutapåslag och avgifter är ett aber, även mellan egna valutakonton hos samma bank.. Du kanske ska kolla tjänster som Transferwise. Kan inte detaljer mot Norge men har kunder som använder mellan USA/Sv. Om jag förstått det rätt har de konton i flera länder så pengarna växlas inte. Vet dock inte om det blir skillnad när det är från EU jfr med till. Jag betalar som en sepa-bet, 1.50 när jag tar emot pengar fr Us den vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det!

      "Om jag förstått det rätt har de konton i flera länder så pengarna växlas inte."

      När växlas de då? För jag ska ju flytta SEK i Sverige och slutmålet är NOK i Norge.

      Radera
    2. Om jag förstår det rätt flyttar de inga pengar. Du betalar in i Sverige, och någon annan som ska betala något i Sverige så tas "dina" pengar till det. Du får ut i Norge från deras norska konto, och då finns pengarna redan där för någon annan har betalat in i Nok. Alltså fet är inte dina Sek som blir Nok utan det finns tillräckligt mycket transaktioner i varje land. Gissningsvis får de väl fylla på i vissa länder eller samordna ex inom Sepa-länder, men det minimerar växlingar. Jag har bara kunder som betalar mindre summor ofta men eftersom det inte kostar så mkt så går det ju göra många transaktioner. Skulle sannolikt också vara försiktig med större belopp. Har som sagt inte privat att betala, bara tagit emot.

      Radera
    3. Ja, i slutändan är det ju bara siffror, men vid större belopp är det nog ganska mycket handpåläggning och inte så automatiskt som du beskriver. I alla fall var det så jag uppfattade det när jag köpte hus.

      Radera
  7. Hej kolla tranferwise och när det gäller skatter mellan flera olika länder så är det krångligt många vill ha fingrarna i syltburken,man kan kolla med Skeppsbron skatt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är som sagt lite försiktigt skeptisk inför Wise, men de är kanske bra.

      Skatter har jag inga problem med. Mer än lite rädsla för företagande i Norge när jag inte vet hur allt funkar, men det är nog bättre att låta en norsk byrå hjälpa mig med.

      Radera
    2. Jag använde transferwise när vi förde över runt 1,5 miljon från Sverige till Australian för att köpa hus, jag satt lite på nålar när pengarna försvann från kontot i Sverige men de dök upp på rätt ställe enligt planen, transferwise höll mig väl uppdaterad hela tiden, phew!

      Radera
    3. Låter hoppfullt. Men det är nog som sagt vettigt att kolla vad Norge säger om det först, för de är galna i att jaga penningtvätt här.

      Radera
  8. När jag köpte hus i Frankrike jämförde jag de tre banker jag var kund hos, Skandia, Swedbank och Handelsbanken. Swedbank hade lägst valutaväxlingsavgift och Skandia högst. Så jag använde Swedbank för att göra överföringen. Blir en del pengar sparade på stora belopp. Har fortsatt använda Swedbank för utlandsöverföringar och det är det enda jag använder dem till. Känner inte till andra sätt att göra överföringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Ja, kan jag spara någon tiondels procent är det absolut värt att starta upp ett konto på en ny bank bara för den transaktionen. När allt är klart vill jag inte ha några svenska bankkonton kvar.

      Radera
  9. Jag hade provat följande, dvs tagit kontakt med resp nätmäklare och kontrollerat följande:

    Nordnet har eget bolag i Norge, öppna norskt konto.
    Hos den svenska nordnet, öppna valutakonto (kostnadsfritt) manuell växling kostar sedan 0,075 procent.
    Fråga nordnets kundtjänst om växelkurs , hur den förhåller sig till "den verkliga" , antar att det är jmf med börshandlade valutakursen eller liknande.
    Växla sek till nok på det svenska valutakontot och flytta sedan över nok till det norska kontot inom samma bank, dvs nordnet. Denna överföring borde vara gratis om man gör den själv på nätet. Kontrollera med kundtjänst att så är fallet.
    Norska kronor nu tillgängliga i norsk bank. Enkelt att flytta vidare till annan norsk bank för att betala räkningar osv
    Klart.

    Kontrollera motsvarande hos Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé. Eftersom jag är Nordnetkund i Sverige och har tänkt bli det även i Norge hade jag kollat med dem oavsett, men jag visste inte ens att de har valutakonton. Men Avanza finns ju inte i Norge.

      Radera
    2. om och när allt är grönt från bankens sida hade jag gjort en testöverföring på några tusenlappar, för att säkerställa att utställda löften även infriats i praktiken.

      teori är en sak, praktik något annat - som vi alla känner till

      Radera
    3. Sparo, det har du helt rätt i. Har dålig koll på Avanzas dotterbolag, utgick felaktigt att de konkurrerade med nordnet inom hela Skandinavien.

      Radera
    4. Ja, det skadar inte att ta det försiktigt.

      Tyvärr gör de inte det. Det hade säkert gynnat kunderna med lite sund konkurrens även här.

      Radera
  10. Tänker som redan nämnts att Nordnet och Avanza (som jag antar du har det mesta av dina pengar på) kanske kan hjälpa till, de där 0.25% de tar i växlingsavgift känns riktigt dyrt när man köper/säljer aktier men om du skulle komma undan med det när du flyttar över pengar permanent känns det klart överkomligt!

    Tillhör själv de som stör sig på växlingsavgifter, lagt omotiverat mycket tid genom åren på att hitta bästa sättet att minimera dom när jag är ute och reser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar att bankerna måste få ta betalt, men den avgift de tog i samband med husköpet tycker jag inte gick att motivera med valutarisk eller något annat. Nu när jag inte kommer ha samma stress vill jag göra en bättre deal.

      Radera
  11. Jag förstår. SEB bad jag fara åt helvete för många år sedan, sist de skulle lura mig. Sedan dess har jag aldrig mer pratat med dem.

    Nordnet finns ju i Norge och Sverige. Är man kund i Sverige så kan man ha egna valutakonton och göra alla valutaväxlingar själv till en avsevärt lägre kostnad än om de gör det automatiskt. Givetvis luras de på valutakurs ändå, men inte en från helvetet. Då borde du ju kunna växla och sedan bara sätta upp konton i Norge via en adm ändring av adress?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde samma sak med SHB och gick till SEB istället, men hade jag börjat med SEB hade det säkert bara varit omvänt.

      En kurs från en lite dålig plats, typ Herrljunga, kan jag leva med :)

      Radera
  12. Man lägger hundralapparna i ett wasa husman-knäckebrödspaket och packar ned det i resväskan. Och tar med resväskan till resmålet. Det har jag sett i sällskapsresan, säg det inte till nån ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlämnat på Viking Bar i Nueva Estocolmo :)

      Radera
    2. Inte att blanda ihop med Pepes Bodega ;-)

      Radera
    3. Absolut inte! På Pepes Bodega tappar man över starksprit på vinflaskor.

      Radera
  13. TorFX har jag använt när jag förde över ca 200k EUR till Sverige men min nuvarande bank (Länsförsäkringar) vägrar låta mig skicka till dem idag (uppdaterade regler om pengatvätt givet som anledning). Bra kurser som du ser i realtid vad det blir etc. och inga problem, deras EU bank är baserat i Luxemburg så faller under alla relevanta regler etc. Kan vara värt att kolla om DNB låter dig använda dem eller inte; kostar gratis (kostnaden ligger i växelkursen men fortfarande bättre än någon svensk bank som jag hittade vid tillfället).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läskigt och absolut värt att kolla innan.

      Radera
  14. Kanske det går att använda postväxel. Vet inte om det finns postväxel som funkar i Norge. Kanske finns det postväxel som växlar över från SEK till NOK. Det borde vara ganska hög säkerhet på dessa.
    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning! Jag har nog inte hört någon använda ordet postväxel sedan jag gick i småskolan. Visste inte att/om de finns fortfarande, men håller med dig om att säkerheten borde vara god på postväxlar.

      Radera
    2. Postväxel funkade 1998 vet jag av egen erfarenhet. Dock drog de växlingsavgift vid inlösen.

      Personligen hade (och gör idag regelbundet) jag använt revolut. Funkar jäkligt smidigt och rekommenderas starkt.

      Sparo: bit i sura äpplet och köp en telefon och skaffa mobilt bankid. Livet blir mycket smidigare.

      Radera
    3. Jag är inte säker på att jag kan skaffa ett norskt mobilt bank-ID i det här skedet. När jag väl kan det kommer jag att göra det - motvilligt, det har jag varit klar över sedan långt innan flytten.

      Radera
  15. Compare https://wise.com and for larger amounts get a quote from OFX https://www.ofx.com/en-ie/money-transfer/

    Avoid Revolut: https://www.wired.co.uk/article/revolut-trade-unions-labour-fintech-politics-storonsky

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Revolut är som jag nämnt tidigare i kommentarsfältet inte ett alternativ för mig eftersom jag fått en känsla av hur deras kundservice funkar.

      Radera
  16. Vet inte om appen strike funkar för sek/nok, men annars kan du överföra belopp över bitcoins lightning nätverk för 0 i växelavgift på någon sekund. Du skulle kunna göra en bunt överföringar om de har limit på enskilda transaktioner. Går att flytta in direkt på bankkonto (om norska banker inte har något emot det).<

    Kanske inte funkar idag om du har otur men är nog ett givet alternativ om något år.. Orka banker som tar växelavgifter när du kan få en växelavgift i promillen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Om norska banker inte har något emot det" känns som ett stort om. Deras rädsla för pengatvätt, eller "hvitvasking" som de säger, är nog större än i Sverige. Om det beror på lagen som reglerar det, Hvitvaskingsloven, eller tidigare erfarenheter vet jag inte.

      Radera
  17. Jag använder wise.com när jag för över pengar. Har använt det i flera år och har sparat tusentals kronor på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många verkar onekligen nöjda med dem.

      Radera
  18. Hur kommer du göra med dina aktier, kommer de föras över till ditt nya konto i Norge?
    Kommer det också att kosta?
    Om inte kan du köpa aktier för pengarna i Sverige, för över dem till Norge och sen sälja dem där.

    /Guldfirren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog tänkt sälja allt och flytta över pengarna. Aktier är ju en sak, men jag känner att det är bökigt att ha fonder inköpta i SEK. Tror inte att det skulle bli billigare att flytta över värdepappren än att hålla sig till cash.

      Men som transaktionslösning vore det kanske något, även om jag inte tror det.

      Radera
  19. Du har fått en del bra tips. Jag skulle nog prova att vända mig till handelsbanken i Norge och se om det gick att förhandla med dem om valutaavgiften för att du ska använda dem på plats i Norge. De flesta banker är ju sugna på att få nya kunder, speciellt om det finns en del pengar där och då känns det rimligt att du också skulle kunna få ner en växlingskurs mellan samma bank i olika länder.

    Annars är ju Bitcoin en variant, vet en som jobbade i Kina under många år som inte kunde få över sin lön till Sverige igen när han skulle tillbaka hem. Det gick inte, oavsett hur villig han var att betala. Han hittade istället någon 12-åring som hjälpte honom skapa bitcoinplånbok och sen kunde han ta sätta in pengarna på sitt svenska konto. Nu har jag ju själv gjort transaktioner mellan min bitcoinplånbok och vanliga konto och det går bra (iaf för mig med mobilt bank-id), men jag måste säga att det är lite läskigt när pengarna är där ute i en rymd som man inte vet om den funkar eller inte.

    Annars finns varianten köp snus, alkohol och godis i Sverige, sälj det i Norge (eller smycken, som eg är det normala förfarandet att flytta pengar mellan länder) så får du pengar i rätt valuta ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför just Handelsbanken?

      När pengarna är "i rymden" känns det obehagligt hur man än flyttar pengarna. Min husköpstransaktion tog en halv dag längre än förväntat och då hann jag tänka många jobbiga tankar.

      Det får bli himla mycket snus då :) Bl a är det en lägenhet som ska omvandlas.

      Radera
  20. Jag har varit nöjd med Transferwise - flyttade ca £50000 (England till Sverige) - väldigt nöjd med växelkursen och det gick fort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Och det var ingen svensk myndighet eller bank som undrade varifrån pengarna kom?

      Radera
  21. När jag jobbade i Norge så var det helt gratis att flytta pengar mellan sitt norska Skandia konto och svenska Skandia konto.

    Oklart om det fortfarande är så, då Var det åtminstone inte officiellt i någon prislista.

    Så tipset är att fråga någon som jobbar i Norge hur de flyttat pengar till Sverige idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inser att gratis behöver definieras som aktuell valutakurs utan andra dolda avgifter.

      Radera
    2. Problemet med SEB är att det nästan är gratis (tror att avgiften är 300 kr), men så får man en riktigt usel växlingskurs.

      De flesta svenskar som jobbar i Norge flyttar väl inga pengar, åtminstone inte åt det hållet.

      Radera
  22. Så som jag kommer ihåg det så har man alltid någon form av anknytning kvar till Sverige. Jag själv hade bolån, lägenhet och massa annat kvar i Sverige. Var många andra svenskar i liknande situation. Då var det iaf otroligt nog men sant, inte den hutlöst höga växlingsavgiften.

    Värt att kolla åtminstone om du ändå är på plats i No.

    I Norge kan man ju fortfarande besöka banken och få någorlunda svar på sina frågor över disk ;-)....som sagt var det var inget som stod i några officiella prislistor. Det var bara sådant man fick lära sig av övriga som tagit fighten tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu sliter jag med att få norska banker att ta emot mig som kund överhuvudtaget, men det är riktigt att de till skillnad mot Sverige har riktiga kontor med öppettider.

      Radera