tisdag 19 oktober 2021

Dyrt & billigt i Norge

Frågan om hur jag som sparsam kunnat välja att flytta till Norge ekar fortfarande, så jag ska försöka utveckla det.

Norge är dyrt, det är inget tvivel om det, men jag tror att många svenskar fått en skev bild av verkligheten. Klart dyrast i jämförelse med Sverige är alkohol och restaurangmat, och för många som kommer hit i några dagar är det just de prislapparna man ser och drar då logiskt slutsatsen att det är likadant över hela linjen.

Men om vi börjar med mat så finns ljusglimtar även där. Generellt är det dyrare ju färdigare maten är. Näst efter restaurangmat kommer färdigrätter som frusen pizza. Den är ju dyr även i Sverige, men här är det värre. Bröd är också dyrt, men både pizza och bröd bakade jag själv i Sverige och tänker fortsätta att göra det här. Baslivsmedel för mig, som grönsaker och torkade baljväxter har ungefär svenska priser.

I butiker som finns både här och där, som Ikea, Bauhaus och Biltema är det lätt att jämföra produkter rakt av, och då ser det ofta ut så här trots att den norska kronan är lite mer värd än den svenska:

Och för den svensk som kör mycket bil är en flytt till Norge rena vinsten. Särskilt om man åker dieselbil eftersom dieseln kan vara 5 kronor billigare här. Till och med svensk statsmedia erkänner att så är fallet. Och bensin under 15 kr var väl ett tag sedan ni såg i Sverige?

Dock varierar det mer här. I Sverige är min känsla att soppan kostar ungefär lika mycket överallt. En obemannad station kan vara några ören billigare, men i Norge kan det skilja två kronor mellan mackar i samma kvarter, och en mack som tar 16,22 kr/l på måndagen kan ta 18,10 kr/l på tisdagen för att komma ner under 16 kr på onsdagen, så det lönar sig att ha koll.

Fast just det – att det lönar sig att ha koll – gäller ju faktiskt överallt. Det går att leva sparsamt om man är lite om sig och kring sig, det tänker jag visa även i Norge. 

27 kommentarer:

  1. Jag har bott i Norge i över 12 år och håller med om att de flesta svenskar har en lite skev bild av hur dyrt allting är här. Elektronik, kläder, heminredning (ullplädar) är oftast samma priser eller billigare. Vi har billiga försäkringar, huset är ganska billigt att äga, låg fastighetsskatt, elen brukar vara billigare(just nu är den ju dyr dock).
    Matvaror som jag upplever som billigare här är till exempel frysta räkor, blöjor,kycklingfärs, grönsaker, frukt så som äpplen (på Kiwi). De har ofta ett alternativ (First Price till exempel) som är väldigt billigt i jämförelse med övriga varor av samma sort.
    Om man inte går ut och äter eller dricker så mycket alkohol går det att leva billigt här men det är väl just det som de flesta svenskar ser när de är på ferie. Dessutom är ju matbutikerna i till exempel Hemsedal och andra turistorter dyrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liknande priser som i Sverige och med 50% högre lön.
      Försäljningen av skottsäkra västar verkar vara låg i Norge så det är mycket som pekar på att det är bättre i Norge än i Sverige...

      Radera
    2. Äter man blöjor i Norge...? :D

      Radera
    3. Nu har jag inte varit i Norge ett par år men bodde i västra Norge 6 år så har lite erfarenhet, flyttade 2012.
      Grönsaker och frukt - generellt dyrare än Sverige
      Mjölk och ost - dyrare
      Bilar - "j-vligt" mkt dyrare än Sverige, framför allt om det är en starkare motor.
      El - samma pris som i Sverige
      Skatt - lägre skatt då man har feriepengar, jag betalade ca 40% skatt men var högavlönad oljearbetare :-)

      Och det är helt rätt att bensinpriset varierade. Jag lärde mig att eftersom alla butiker är stängda på söndagar, förutom bensinstationer, så utnyttjas detta. Folk tankar samtidigt som de handlar nåt smått och gott på söndagar, på mån fm sjönk bensinpriset. Kan ju ha ändrats ?

      Radera
    4. Elen verkar inte precis gratis i Sverige heller nu :)

      Kiwi är en butik som hittills gått lite under radarn för mig. Jag handlar mycket mer på Rema1000, Europris, Bunnpris och allt vad de heter.

      Bilar har jag dålig koll på, men gamla bilar verkar inte dyrare att ha här. Det är inte så många norrmän som använder sig av det "kryphålet".

      Ja, mejerivaror är väldigt mycket dyrare. Måste hitta en bonde att handla sånt av, har fått lite tips.

      Radera
    5. Om du fastnar för kiwi så se till att bli "trumfmedlem". Då får man bonus var gång man handlar på kiwi och andra butiker som ägs av Norgesgruppen. Och en gång i månaden är det trippeltrumf, då får man 3%, utom frukt och grönt som man får 15% på. Önskar jag hadde upptäckt det redan mina första år i Norge!

      /J i utlandet

      Radera
    6. Både den och Rema1000:s Æ-app verkar bra.

      Radera
  2. När jag bodde i Norge för ca 10år sedan var det väldigt dyrt att turista för att valutaskillnaden var 33%. För mig som arbetade därmed med Norsk lön spenderade ofta helgerna i Sverige, konsumtartiklar, livsmedel, restaurangmat var väldigt billigt i Sverige. Det var fina tider det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart är vi nog där igen, att norska kronan blir mer värd. Hoppas bara sälja min svenska lägenhet först.

      Radera
    2. Ja, ska väl bli lite mer värd nu efter norska räntehöjningar enligt nationalekonomisk teori, vi får väl se.

      Radera
    3. Jag tycker att jag har märkt stor skillnad bara sedan jag kom hit i slutet av augusti. Då fick jag ungefär en NOK för varje SEK. Det får jag inte längre.

      Radera
  3. En indikation på prisskillnader är att se på gränshandeln - en snabb koll ger vid handen att 60% av gränshandeln till Norge är sprit och tobak.
    Resten anges vara mat, och här kan antas att sådant som är högskattat i Norge är storsäljare, varor med högt sockerinnehåll tex, dvs godis och läsk.

    Så för mig låter Norge som ett bra val, själv är min konsumtion av slikt liten eller obefintlig så det kanske är dags att helt enkelt dra upp bopålarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något jag noterat med gränshandeln är att det inte är särskilt billigt precis över gränsen. Många norrmän skulle nog tjäna på att åka några mil in i landet.

      Ja, kom över till Norge medan det går. Dvs innan jag och andra lyckas förmå norrmännen att barrikadera gränsen ;-)

      Radera
    2. är det på östlandet väst,norr,syd som du har slagit ner bopålarna

      Radera
    3. Om Sparo byter ut helskägget mot en bart(mustasch), kan jag nog göra en kvalificerad gissning vart i mitten av Norge han har hamnat

      Radera
    4. Du kan vara lugn för att jag inte gör det. En s k "konebankebart" blir det ikke ;-)

      Radera
  4. Just Europris är ett bolag du inte bara skall handla i. Köp deras aktie. Stabil med bra utdelning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! För som kund är jag inte imponerad. Tycker sällan de är så himla billiga (vilket ju passar bättre för aktieägare).

      Radera
    2. När man pratar om trollen...
      https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/10/20/borsveckan-rea-i-europris.html

      Radera
  5. Poeten,,,,har satt Tranemo på kartan.

    Poesi varje vecka.

    Före Poeten var det ingen som tänkte på denna lilla håla i Småland.

    SvaraRadera
  6. Som uppväxt i Tranemo så vill jag rätta och berätta att Tranemo ligger i Västergötland. Fast det har ju inget med norska matpriser att göra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att kommentaren ovan din skulle ha legat under söndagens blogginlägg som handlade om just Tranemo.

      Radera
  7. Ja precis så där är det. Det går alltid att hitta framkomliga vägar runt problem. Senast idag hade jag en "givande" diskussion med några som ifrågasatte nyttan med att laga sin egen mat och baka sitt eget matbröd istället för att köpa lunchmat för 95 SEK per portion. Jag kom ingenstans i resonemanget...de hade redan bestämt sig för att det inte ens var lönt att försöka.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå älskar jag sådana samtal, med någon som tycker helt otroligt annorlunda än jag som utgångspunkt. Dels för att man kan lära sig något om mänskligheten, dels för att man ändå vet att man står så långt ifrån varandra i frågan att det inte kommer gå att bli ense, så då kan man bara släppa den förhoppningen.

      Radera