torsdag 14 oktober 2021

Få kockar, många matgäster

Jag tycker att nationalekonomi lätt blir abstrakt. Det är svårt för oss lekmän att begripa hur allt ska gå ihop (eller inte) på sista raden, men Svenskt Näringsliv gjorde nyligen en genomgång av Sveriges arbetskraft som är ganska tydlig.

Sverige har ungefär 10,5 miljoner invånare. Av dessa är 5,3 miljoner i arbetsför ålder, men av dem jobbar 1,3 miljoner ändå inte tillräckligt mycket för att försörja sig, och då räknar man ganska frikostigt. Gränsen går vid en bruttolön på 15500 kr och så anses alla företagare som självförsörjande, oavsett inkomst.

Kvar är c:a fyra miljoner, men hälften av dem har skattefinansierad lön. Det behöver inte handla om bidrag, där finns lärare, läkare osv, som visserligen betalar skatt, men eftersom deras lön direkt eller indirekt kommer från skattebetalarna är de ändå nettobidragstagare.

Så då är vi nere på två miljoner svenskar som både måste försörja sig själva och de 8,5 miljoner som inte bidrar med pengar till systemet. Då räknas ändå journalister vars arbetsplatser får presstöd som självförsörjande, liksom kulturarbetare som lever på olika stödformer. Även med denna generösa bedömning måste alltså dessa två miljoners skatteinbetalningar täcka välfärden inte bara för dem själva. Varje arbetare måste dessutom försörja drygt fyra personer till.

Får ni inte ihop det? Det är inget att skämmas för, det får inte politikerna heller. Totalt har man lånat 1140 miljarder, vilket är en himla massa.

Dessutom trycker man nya pengar så att det står härliga till. Nästa generation får betala. Eller nästnästa.

39 kommentarer:

  1. Det är ju inte en lysande utveckling direkt, men så länge produktiviteten bland de som jobbar ökar snabbare än andelen som måste försörjas av de som faktiskt producerar något blir det nog egentligen inte värre.

    Jag misstänker dock att så inte är fallet, och att politikerna jobbar för att det ska gå åt andra hållet.

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg, som av en slump tog jag del av dessa siffror igår. Det är fruktansvärt att läsa, omöjligt för normalbegåvade att förstå hur jäkla illa detta land har skötts. Dikten överträffas av verkligheten och tyvärr stämmer det även här. 1.3 miljoner som inte kan försörja sig själva trots att de tillhör gruppen som ska. Kostnad 270 mdr per år, ställ mot försvarsbudgeten på, i jämförelsen, futtiga 63 mdr..................

    Saknar snart ord för situation Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sen är det lite glidande skala, vissa som anses icke-självförsörjande är kanske inte jättedyra, medan andra är det. Bara för att någon är "självförsörjande" kanske dennes klotterhobby kan tippa vågskålen fel. Kanske är det en företagare som tar emot bidrag men sen skickar vinster till Bahamas, nog är beräkningen är trevlig att se, men inte alena upplysande. Så jo, samhället måste få fler att jobba, men det är inte det enda.

      Radera
    2. Mm, det borde krävas rätt många skattebetalare för att täcka upp för en familj som inte är det.

      Radera
  3. "...i den här världen kan inget sägas vara säkert, utom döden och skatterna."

    Och Sverige är världsledande på det ena, och jobbar stenhårt på att även så bli i det andra.

    Om ni såg SVTs Holmberg "30 minuter" igår med MP saknade jag frågan om hur väljarna uppskattar MPs politiska mål om att levnadsstandarden måste minskas till en tredjedel av vad den var 1990, dvs ner med två tredjedelar utgående från hur det var för trettio år sedan.

    Så ja, Sverige jobbar hårt även ett tredje ben: lägst levnadsstandard i Europa och i paritet med u-länder i mellanskiktet.

    Heja Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska se programmet du nämner. Självklart ställs inte den frågan för det har MP sett till i förväg eller klipper svt snyggt bort den...

      Radera
    2. Jag undviker SVT generellt. Kommer sällan något gott ut av att se sådana program, tycker jag.

      Radera
    3. Jag med sen flera år tillbaka, gör något enstaka undantag men kanske dumt även i detta fall. Man blir mest än mer uppgiven än man redan är och det räcker alldeles för bra till redan.

      Radera
    4. Ja, det tar mer energi än det ger. Inte blir jag klokare av det heller.

      Radera
    5. Att undvika meningsmotståndare brukar inte vara en framgångsrik väg för att utvecklas. (Vilket tyvärr verkar vara vad alla gör idag, Twitter och Facebook är så kloka efter jag blockat alla förutom de som håller med mig.)

      Rekommenderar verkligen att ni ser 30 minuter och framförallt Anders Holmberg. Tror ni kommer bli överraskade.

      Radera
    6. Jag menar inte att man ska undvika meningsmotståndare, men där tycker jag inte SVT är. De är godhetspapegojor som rabblar upp vad makten säger åt dem. Ta bara Anna Ekströms senaste fadäs, som var toppnyhet hos de flesta, men som SVT.se inte gav två stavelser åt. Eller muslimen i Kongsberg, som man kan prata precis hur mycket som helst åt utan att berätta hans religiösa tillhörighet. Meningsmotståndare som är beredda att prata lyssnar jag gärna på, eller diskuterar med. De tigande och ljugande tar bara tid.

      Radera
  4. Det senaste året av stöd, har varit till företag och dessutom välmående företag, som också har tagit ut vinst på våra skattepengar. Det är inte oanständigt av regeringen utan också från dom som har fått bidragen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför då? De betalar ju skatt varje år oavsett hur konjunkturerna går. Testa och starta ett företag och hoppa över att betala skatt en gång så får du se vad som händer.

      Radera
    2. Förstår inte vad detta har med saken att göra Niclas? Kan också diskuteras varför endast haltade företag ska subventioneras enligt samma princip som endast ger delar av befolkningen bidrag medan de andra får släpa sig till jobb i ur o skur o straffas med massiv inkomstskatt. Tror inte på sådan tramspolitik som alltid leder till orättvisor. Inte fan gnällde välmående krog och restaurangägare när de goda tiderna var här och pengarna flödade in. Kanske borde de stoppat undan lite pengar istället för att konsumera upp allt.

      Radera
    3. Visst, det gör det inte lättare. Jag tycker att corona och liknande kriser borde vara ett bra sätt att rensa bort företag som inte riktigt har flytkraft. Istället gör man tvärtom och öppnar slussportarna extra mycket för att visa handlingskraft.

      Radera
    4. Sant Sparo. Lätt att slösa med skattepengar precis i vanlig korkad anda. Tröttsamt och ledsamt är det. Aldrig kunnat förstå hur en simpel restaurangägare kan köra omkring med AMG mercor eller BMW M3/M5/Alpina och liknande medans högutbildande och ofta hårt arbetande akademiker kommer på cykel eller med skruttig bil. Tack Sverige för att flit inte lönar sig!

      Radera
    5. Ja, det är ju verkligen de signalerna man skickar ut genom att pytsa in pengar i krogar som gick rätt knackigt även utan virus.

      Radera
  5. Långbänk har alltid varit populärt här i landet.
    Eller beställning av en ny utredning.
    Eller åter till utskottet för beredning.

    Sen går det ytterligare ett par år.

    Ingen i detta land vill ha någon större förändring.
    Kan gott förstå ditt livsval Sparo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är sällan jag tvivlat på att det var dags att dra.

      Radera
  6. Anonym2.
    Intressant tanke det där med att folk som jobbar i vården, skolan ska ses som indirekt ska ses som nettobidragstagare. Har inte tänkt på det sättet. Kan Sparo utveckla lite. Fattar ju att skattebetalar lönen men skulle själv se det som att det är yrken som måste utföras och att om inte staten betalar lönen så gör kunden det via försäkringsbolag och att det ändå blir typ skit samma, här gissar jag lite men känns inte som om privat sjukvård har superhöga vinstmarginaler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det varor och tjänster man själv väljer att betala för så gör man det för att man anser de värda mer än pengarna man betalar. Är det skattefinansierat får man vad man får vilket inte behöver motsvara det man betalar, se Mickes tidigare inlägg kring hans operation.
      //Erik G

      Radera
    2. Jag tror att du tolkar in något negativt i det, att man skulle vara parasit för att man jobbar som läkare eller lärare. Det är inte alls så jag menar, men en statsfinansierad person för aldrig pengar in i statskassan eftersom den har högre lön än skatt (som alla andra). Att de utför viktiga arbeten, både de statsanställda och andra indirekt betalda med skattepengar, tvivlar jag inte på.

      Radera
    3. Erik: Håller med i sak, dumt att betala för saker man inte utnyttjar men i princip alla äldre behöver någon form av vård och då ska man aningen betala per ingrepp/vårdplats eller som är det realistiska alternativet till via skatten, försäkringslösningen som ändå torde vara rätt snarlik beroende på ålder om man inte varit rökare etc.

      Sparo: Jo det var ju lite negativt tolkat men var även genuint nyfiken på hur du tänkte. Nu är jag med i matchen.

      Radera
    4. Som skattebetalare/köpare av vård vill jag ha så mycket vård som möjligt för pengarna. Om den är privatproducerad och huruvida det finns människor som tjänar pengar som mellanhänder rör inte mig.

      Lugnt, man måste få fråga. Och kanske var jag inte supertydlig heller.

      Radera
    5. Vad som ännu inte kommit upp i diskusionen är att även de som försörjs via staten (lön eller bidrag) också betalar skatt, både direkt och indirekt (moms, punktskatter, avgifter mm) så kostnaden för staten blir inte 100% utan kanske 70% vilket gör att systemet kan hållas igång mycket längre. I ett lågskatteland skulle detta vara omöjligt då pengarna snabbt skulle ta slut.

      Radera
    6. Jodå, det tycker absolut att det framgick i diskussionen ovanför i denna tråd. "Men en statsfinansierad person för aldrig pengar in i statskassan eftersom den har högre lön än skatt". Systemet dräneras bara långsammare.

      Radera
  7. Väl talat Sparo. Den här situationen är farlig och kan mycket väl leda till en statsbankrutt, likt det Göran Persson fick hantera. För någonstans smäller alltihop och då blir det hårda tider.

    Det finns ju även en gräns för hur mycket av parasiter vi arbetande tolererar. Innan åtgärder vidtas och det helt enkelt är nog. Incitament spelar roll.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det verkligen en gräns? Jag tvivlar.

      Radera
    2. Nä, någon gräns finns inte. Vi knyter näven i fickan, hoppar in i ekorrhjulet igen och betalar in mer till ett system i förfall.

      Radera
    3. Det känns så. Ta bara det här med bensinpriset. Jag tror att jag minns att man från 10 kr och uppåt sagt att går det upp mer nu, då blir det generalstrejk och upplopp, det accepterar vi inte. Men visst gör vi det.

      Radera
    4. Där tror ju jag du har fel. För nu har det gått så pass långt att folk känner effekterna påtagligt i egen plånbok och själva kan notera våld osv. Folk brukar ju ändra sig först när det drabbar dem personligen, tyvärr. Och där är vi nu.

      Själv har jag satt en gräns, när det inte längre än lönt att betala in mer skatt. För att jag kan. Vet många företagare i sitsen att de planerar för flytt.

      Radera
    5. Några sätter gränser, men befolkningen i stort tror jag aldrig kommer att göra det. Varför vet jag inte riktigt.

      Radera
    6. Som du själv är inne på så är det ju en liten del som idag försörjer en stor del rikligt. Så det räcker att en mindre andel av de som drar in pengarna bestämmer sig för att det är nog nu. Då tippar hela skitlasset i ansiktet på politikerna.

      Radera
    7. Sant, men vad leder det till - en ändring av politiken? Att politikerna börjar lyssna på sina uppdragsgivare? Jag är skeptisk.

      Radera
    8. Men om man dragit o tippat skitlasset där det hör hemma, dvs i politikernas trynen, struntar man väl i om eller vart det leder eller inte. Det skulle jag göra. Tvingas man överge sitt fosterland så är nog alla sympatier avklippta liksom.

      Gillade uttrycket Investeraren:

      Då tippar hela skitlasset i ansiktet på politikerna.

      Radera
    9. De har en kuslig förmåga att hoppa undan precis innan lasset tippar.

      Radera
  8. Har kollat in din lägenhet, var inte svår att hitta p g a ditt hemmabygge, Snyggt stylat, väggord och allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer, den ligger som "kommande försäljning":

      https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-2,5rum-edsberg-sollentuna-kommun-kruthornsvagen-62b-17962337

      Väggord har jag faktiskt inte noterat, men jag har inte sett lägenheten efter stylingen (som inte jag har gjort).

      Radera