onsdag 13 oktober 2021

Vad saknar husvagnslivet?

Det är mycket man saknar när man bor i husvagn. Värdighet, inte minst. Jag åkte ju på vinst och förlust till Norge för att köpa hus, beredd att bo i husvagn tills allt var klart eftersom jag var rädd att pga coronarestriktioner inte få återvända om jag inte först ordnat folkbokföringen.

Totalt blev det 37 dagar i husvagn. Sexton utan att ha köpt hus, men sedan är det ju inte bara att slanta in pengarna och flytta in. Särskilt inte om man saknar personnummer och uppehållstillstånd i landet och inte ens kan starta ett bankkonto. Så innan allt var så pass klart att jag kunde lämna husvagnen (en lånad relik från 1984) hade det gått ytterligare 19 dagar.


Snåljåpar campar utanför hotellet.

Jag har bott i husvagn en gång tidigare, på en treveckors semester, men det var mitt i sommaren och inget hindrade mig och de två kompisar jag åkte med att mellanlanda hemma eller hos någon vi kände med ett hem fyllt av bekvämligheter som dusch, tvättmaskin etc. Nu var det annorlunda.

Så vad saknade jag då? Om man får tro entusiasterna har husvagnar allt man behöver, men det här saknade jag i 1984-husvagnen:

Utrymme

Jag vill egentligen bo litet och behöver inga stora ytor. Att sova, jobba och äta vid samma bord och brits gick bra. Det var värre med garderob och förråd. Att ha alla sina medhavda kläder nedpackade utan översikt, att alla matvaror tvingades samsas i ett par skåp och en minimal kyl, att ständigt undra var allting är och behöva flytta på dynor och grejor för att kunna leta. Jag kände mig som Rolf Skoglunds karaktär Gösta i Vi hade i alla fall tur med vädret när han letade efter sånt som försvunnit längs vägen, som luftmadrasspumpar och morfäder.

Kök

Jag var inne på utrymmesbristen i köket och den innefattade inte bara matvaror utan också brist på ugn, elapparater, verktyg och induktionshäll. Här hade jag två små gasolplattor. Jag ska försöka förklara för er som aldrig använt gasol. Först tar det en evighet att koka upp innehållet i kastrullen, och när man väl nått dit finns det bara ett läge, stormkokning. Det blev 2-3 rätter att snurra runt på. Hemma bakar jag flera gånger i månaden. Nu åt jag inte annat bröd än knäckebröd för jag pallar inte att köpa en formfranska för 30 kr när jag kan baka den för en bråkdel, om jag hade haft en ugn.

Internet

Jag köpte 100 GB mobilt internet för 30 dagar. Det räcker gott för att jobba, kolla bostadsannonser, mejla mäklare och ladda ner en och annan podd, men under 37 dagar såg jag kanske fem minuter på Youtube, bara bostadsrelaterat. Inga filmer, tv-serier eller annan förströelse med rörliga bilder.

Dusch

Bor man i husvagn utan dusch kan man med fördel ta in på camping, men det kostar ju flera hundra kronor per natt. Alltså har jag bott på skogsvägar, i grustag och på parkerings- och rastplatser. De första veckorna funkade det hyfsat att bada i sjön, tvåla in sig, schamponera sig och skölja av. Senare i september fick jag det tvivelaktiga nöjet att tvätta hela kroppen i ett handfat på en offentlig toalett. Det går.

Toalett

Nu känner vi varann lite. Jag köpte en sån där kemtoa till husvagnen, som ersättning till utlånaren. Men i ett minimalt badrum där man får trycka upp knäna i ansiktet för att kunna pricka rätt är det ändå ingen höjdare. Under den här tiden gick jag därför på ett otaligt antal offentliga toaletter. På rastplatser, i köpcentrum, och – fler gånger än ni vill veta – i skogen. Nöden har ingen lag.

Andra har tydligen toalettbehov utöver de två vanligaste. Jag undrar fortfarande över en skylt som jag hittade på en offentlig toalett. Det börjar begripligt, men fiskeförbudet övergår mitt förstånd.

Så vilken nöd var värst då? Från början var det ovissheten, att inte veta om det var en treveckors- eller tremånaderscamping. Sedan var det kanske kylan. Utan värme i vagnen var det 10 grader vissa morgnar. Sen var det nog värst att inte ha ett riktigt kök och kunna laga riktig, bra och god mat.

Men det fick det vara värt. När man pratar om att Norge är dyrt är det oftast restaurangbesök man menar. En pizza kostar inte sällan över 200 kr, en öl i butik 25-50 kr, så nog lär den kosta tresiffrigt på krogen.

Jag gick inte ut och åt en enda gång, samtliga måltider intogs i vagnen inköpta i lågprisbutik, inte en krona betalades för att parkera husvagnen. Mina kostnader under de 37 dagarna blev som följer:

  • Bensin: 9825 kr
  • Vägtullar: 390 kr
  • Mat: 1240 kr
  • Internet: 498 kr
  • Utrustning (elgrejer till vagnen, kemtoa, verktyg etc): 2370 kr
  • Hus: 3600000 kr

Går det att leva snålt i Norge? Jag har hört det göras, men är precis som i Sverige övertygad om att jag kan gå några steg längre än de allra flesta. Kanske alla.

38 kommentarer:

  1. I 37 dagar att du stod ut. Har själv kollat runt efter mindre boende men har kommit på att ett pentry med två kokplattor är för litet även om om avgiften är väldigt låg. Skönt att kunna röra sig mellan två "rum" så minimum är ett rum och kök. Vill gärna ha hemkänsla och i den ingår matlagning och bak.

    Undrar bara blev det ett mer compact living än förut? Att ha en egen tomt, ökar frihetskänslan och minskar instängdheten om man bor litet känner jag, mycket lättare att bo mindre då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg inget alternativ, i det läget gick det inte att åka emellan. Åtminstone inte utan vaccin, men ingen kunde veta om ens det hade räckt.

      Nej, tvärtemot min tanke köpte jag mycket större istället. Men jag håller med om att tomt, och dessutom nästan obegränsad förrådsyta i en lada, gör att litet boende funkar bättre. Den andra extremen är lägenhet utan tomt, då blir det lätt klaustrofobiskt.

      Radera
  2. Jag vill invända mot din kostnadsuppräkning.
    Huset kan du inte se som en kostnad - faktiskt inte ens en utgift (om du inte köpte det kontant, vilket jag misstänker att du inte gjorde - men i ärlighetens namn vore det inte 100% omöjligt med tanke på vad jag läst i bloggen under den tid jag följt den...).
    En eventuell kontantinsats är förstås en utgift, men någon kostnad är inte den heller. Hela transaktionen med husköpet påverkar i första hand din "balansräkning" som listar tillgångar och skulder.
    En månadskostnad för huset lär uppkomma i form av bl.a. räntor på lån, el, underhåll mm, men det är en annan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte det inte för kontanter i form av sedlar, men pengarna drogs från kontot i ett svep, inga lån och 100 % "kontantinsats" så utgift var det definitivt.

      Men jag håller med om att det inte är en kostnad. Det var lite mer på skämt som jag slängde in den bland övriga utgifter under perioden.

      Radera
    2. Vill inte vara petig, men en kostnad är egentligen bara en periodiserad utgift, så är något en utgift måste det också vara en kostnad. Hur något finansieras påverkar inte heller begreppen.

      Jag skulle nog snarare klassa ett husköp som en investering, lägga det på tillgångssidan, och göra en årlig avskrivning.

      Tänkte avsluta min inlägg med att säga att videon var fantastisk, och vill definitivt uppmuntra Sparo till mer film på bloggen! :)

      Radera
    3. Tack! Noterade att "marknaden" inte delade åsikten när jag började med video, men jag har inte helt gett upp om att få dem att ändra sig. Vi får se.

      Radera
  3. Idag har jag gjort äppelkräm till lunch 2 portioner kostnad 3:- samt bakat en oktoberkaka med äpplen kostnad 5:- Inga problem med låga matkostnader.
    Hur har du det med skatt på kapital i Norge och hur går det med tillgångar i sverige nu när du är utflyttad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas kunna hitta gratis äpplen här vid sidan av mina egna träd. Antar att det är som i Sverige, att en del äppelträdsägare bara vill bli av med dem.

      Kapitalbeskattningen är lite krångligare (och antagligen lite dyrare) i Norge. "Motsvarigheten" till ISK heter ASK (aksjesparkonto) där man skattar först när man tar ut kapital.

      Än så länge har jag företag och lägenhet i Sverige, men så fort jag kan ska jag avveckla allt i Sverige så att inte Magdalena får för sig att hon ska beskatta mig. Det borde vara lugnt med nuvarande regler, men jag litar inte på politiker (någonstans) och tror dessutom att de kommer försöka beskatta emigranter snart.

      Radera
    2. Låter som en bra plan
      Själv spanar jag på danbolig har också en liknande tanke

      Radera
    3. Synd bara att danskarna inte lärt sig prata ;-). Det försvårar ju möjligheten att flytta dit.

      Radera
    4. Det går rätt hyfsat jag mal på och det funkar får träna på att räkna på danska så man hänger med.
      God mat och fin öl.Tänk om vi haft Drottning Margarete istället för Silvia

      Radera
    5. Innan jag skulle operera mig i Danmark lyssnade jag på lite dansk standup med tanken att det vore bra om jag förstår vad de säger. Fattade nästan ingenting. Väl på plats upptäckte jag att de hade lättare för att förstå mig när jag försökte prata norska (som jag inte heller kan) än svenska.

      Margrethe skulle jag föredra framför Silvia alla dagar i veckan och på julen.

      Radera
    6. Beskatta emigranter? Väck inga fler tankar hos packet. Men, vill man tillräckligt mycket så kan man ta sig ur deras klor, oavsett hur de ens försöker.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    7. Den tanken tror jag redan är djupt rotad. Har du inte sett hur lystna blickar "Maggan", er nästa statsminister, slängt på svenska pensionärer i Portugal?

      Radera
  4. Äntligen lite naket här på bloggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va?! Redan förra hösten publicerade jag ju denna:

      https://1.bp.blogspot.com/-ZOOdWxGJz3E/X5MwhLT1Q-I/AAAAAAAAI-M/CgKCleaDR4EZJPHaypOW1qFNxpB6mvDnQCLcBGAsYHQ/s320/ljumske.JPG

      Och precis som då ska jag understryka att det som syns i högra nedre hörnet är delar av min hand och inget annat.

      Radera
    2. Ja just det ja! Den hade jag glömt (tack och lov).
      Dagens bild var mer i Anders Zorns anda :-)

      Radera
    3. Hahaha! Det har du fan rätt i! Lite i stil med denna:

      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRL_rr8ibWhzmBbYtFgXOOtpXuqGSj2iDDAQw&usqp=CAU

      Radera
    4. :-D
      Nästan plagiatvarning där.

      Radera
    5. Jag får försvara mig med att jag inte planerade att konkurrera med Zorn. Jag ville bara bli ren och sedan upp och värma mig igen för det var riktigt jävla kallt i vattnet.

      Radera
  5. Mycket intressant att få följa dig. Finns det ett Hemnet med hus i Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Nej, i Norge säljs alla bostäder på Finn.no, som är rätt likt svenska Blocket.

      Radera
  6. Bodde du i hus i sthlm som du sålde? Köpt lantligt hus i Norge? Någon fjord för fiske i närheten. Norge är fantastiskt, bra val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag bodde i lägenhet. Inte såld än, men förhoppningsvis inom ett par veckor.

      Mycket lantligt. Ingen fjord, men sjöar och tjärnar. Äter inte fisk själv så har inte fiskat på många år, men om mina katter uppskattar gesten kan det bli ofta. Jag gillar tanken.

      Radera
    2. Du går gärna fiska, men var lite försiktig med att ge det till katterna :) Katterna skulle säkert gilla det, men för mycket rå fisk kan göra dem sjuka (förklarade en veterinär för mig en gång för länge sen). Vet inte hur det är med tillagad fisk dock! :)

      Radera
    3. Jag frågade en kattägare som inte såg det som något problem bara man rensar bort de värsta benen. Men då pratade vi om kokt fisk. Ska kolla noggrannare och ta det försiktigt.

      Radera
    4. Kokt fisk tror jag går bra! Det är väl just det råa som kan vara lite svårsmält. Katter är ju själva usla fiskare :)

      Radera
    5. Då kokar jag gärna åt dem. Svårsmält mat har jag klivit i efter att ena katten kastat upp den och det var mindre trevligt.

      Radera
  7. Flera döda och skadade i Kongsberg av en pilbågsman, tragiskt men nu gick statistiken upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket tragiskt även om Norge fortfarande ligger långt efter Sverige. Tur att han är gripen i alla fall.

      Radera
  8. Det var en jävla dyr soppa 10k ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade den tankats i Sverige hade den varit ännu dyrare, uppemot 12k. Fast den riktigt stora skillnaden är diesel där man kan spara flera hundralappar på en enda tank genom att tanka i Norge istället för i Sverige.

      Radera
    2. Normalt har jag inte farlig soppakostnad, men nu åkte jag runt i halva landet och tittade på hus så det blev nästan en tankning per dag och då drar det iväg.

      Radera
  9. Kommer bloggens URL bytas till sparonorge.no nu?

    SvaraRadera
  10. Hej

    Bensin och diselpriser varierar en del i norge, en del personer postar inlägg på FB i den stad man bor om vad priserna är dag för dag. https://www.nrk.no/rogaland/derfor-er-bensinen-billigst-pa-sondager-1.12751627
    Pokal är billigaste ølen ca 22kr/50cl,finns på rema/coop.
    Gränshandel eller "harryhandel" som det kallas i Norge är ju en möjlighet för att spara en del pengar.

    Uthyrning av bostad är skattefritt sålänge ytan du hyr ut inte överstiger den ytan du själv bor på.

    Vad tänker du angående at ISK beskattas enligt AF som utlandsboende, samt utdelningar beskattas med 15% källskatt. Aksjesparekonto i Norge beskattas ju med ca 32%... Ett alternativ är ju att ha någon man litar på som kan förvalta pengarna och sedan föra över som en gåva lite då och då?

    Mvh Utvandrad svensk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Varierar en del" tyckte jag var årets underdrift. Igår t ex, tankade jag diesel på morgonen för 15,76, och på eftermiddagen hade samma mack ett pris på 18,05. På din länk står det söndagar, men jag har upplevt och hört tisdagar. Detta ska grävas i för här finns mycket pengar att tjäna.

      Jag tänker att ASK inte är ett så tokigt alternativ. Så länge man inte för ut mer pengar än man fört in i slipper man ju skatta och kan tjäna bra på ränta-på-ränta-effekten. Att låta pengarna förvaltas av någon annan tycker jag är alldeles för riskabelt. Förutom det faktum att personen kan bli girig, lurad eller något annat kan ju plötslig lagstiftning ställa till det. Jag är t ex övertygad om att det bara är en tidsfråga innan arvs- och gåvoskatten är återinförd i Sverige.

      Radera