tisdag 29 mars 2022

Finansbranschhat

Jag tycker att Börspoddens John Skogman blivit bra mycket bättre på sistone. Han fortsätter att likt en femåring avsluta varje avsnitt med att gallskrika ”Hej då!!!”, men han är inte längre irriterande genom hela avsnitten. De gånger han kommenterar något fenomen i samtiden håller jag allt oftare med. Vet inte om det säger mer om mig än om Skogman, men jag uppskattar hans frispråkighet och känner inte längre att det främst är ett sätt för honom att vara lagom edgy politiskt inkorrekt utan att han faktiskt säger vad han tycker, om politiker, gnällande 40-talister och överskattade börsdirektörer.

Så när han skrev en krönika om sina hatobjekt i finansbranschen var jag uppriktigt nyfiken. Och jag håller med igen.

Jag hatar myndigheternas fokus på att framstå effektiva genom att jaga de små spelarna.” 
Jag hatar hur staten begränsar den fria marknaden i försök att plocka politiska poänger.
Nätmäklarna dyker upp som marknadens och småspararnas frälsare. Frågan är bara hur man kan vara någons bästa vän och samtidigt konstant försöka blåsa sin kompis.” 
Den sista gnuttan hat lägger jag på alla ekonomijournalister som söker efter sanningen. De lever för journalistiken och att rapportera från verkligheten, men ännu mer lever de för ett nytt jobb hos finansfirmor eller family offices där de kan dubbla sin lön.

Jag med! Jag hatar också allt det där. När det gäller nätmäklarna vill jag lägga till deras vilja att läxa upp sina kunder. Sluta godhetssignalera, berätta vad vi ska tycka och hur vi ska ”spara hållbart”! Starta en ideell förening om ni vill vara politiska aktivister. Bara leverera bra tjänster och låt andra försöka förbättra världen.


Firmafest på Avanza...?

Jag kan också lugna John Skogman med att jag hatat nästan alla branscher jag varit i. Åtminstone i en var det bästa med att hoppa av den att jag kunde sluta hänga med människor jag inte stod ut med eftersom de inte längre skulle kunna påverka min karriär. Man behöver varken älska sina kollegor eller sin bransch. Det är en uppsida med att jobba för sig själv. HEJ DÅ!!!

34 kommentarer:

  1. Håller med om nätmäklarna. Avanza som har en massa lullull men ett datasystem som ofta krånglar och ännu har dom inte betalat tillbaka utländsk källskatt i KF för 2019. Det är ju 5 år. Tjänar dom ränta på att hålla inne dom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog för att tiden går fort, men det är väl ändå bara tre år sedan 2019. Illa hur som helst, det håller jag med om. Jag tror inte att de tjänar på det, mer än att det hade kostat dem att avsätta tid på att försöka lösa det, och annat.

      Radera
  2. Det var mycket hat i ett inlägg det. Jag lyssnar också gärna på Börspodden men ibland tycker jag John gnäller lite väl mycket över hur gnälliga andra är. Underhållande är det dock och förhoppningsvis får jag lite matnyttig information också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en avvägning och jag vidhåller det jag sagt tidigare, att han inte bör satsa på en komikerkarriär. Men med det sagt tycker jag att han blivit klart bättre.

      Radera
  3. Han skriver i sin krönika att han tycker det är jobbigt att säga att man "jobbar med aktier" när han är på parmiddagar. Jag ser fram emot den dagen.

    Då kan jag säga att jag är lika värdelös som en politiker, men utan att kosta skattepengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också slitit lite med det där och velat säga att jag säljer försäkringar, så slipper man garanterat följdfrågor. När jag jobbade med humor riskerade jag att överförfriskade festdeltagare förväntar sig att man ska underhålla dem de närmaste timmarna. Men min känsla är att ganska få ändå lyssnar. Jag fattar att det vore jobbigt att säga sexarbetare (eller för den delen politiker), men "jobbar med aktier" är nog ganska safe. Ändra till "värdepapper" eller "finansiella instrument" och du är nere på försäkringsrådgivarnivå.

      Radera
    2. Om man nu skulle hamna på parmiddagar där man inte känner de andra (hur nu det ska gå till) så får man vara lite kreativ med svaren på "vad jobbar du med"? Vaddå jobbar? Det är väl intressantare att höra vad jag har för fritidsintressen! "Jag kämpar med att sätta upp ett växthus" är mer intressant än "jag stångas med byråkrati, leverantörer och att min arbetsgivare ska tjäna så mycket pengar så att jag får en löneförhöjning".
      Nej, den dagen då jag inte säljer min tid för en regelbunden månadsinkomst så finns det andra saker att säga. (Som parentes sagt så har jag ett jobb där många gärna tror sig veta vad det innebär och vill starta diskussioner om hur man bäst ska lösa alla uppgifter vi har, så jag är van att ducka när amatörer ska försöka mästra).

      Om man inte vill fortsätta diskussionen så kan man alltid säga att man är:
      Förvaltare (kan vara allt från jordbruk och fastigheter till guld och aktier, men det låter tråkigt).
      Jobbar med logistik (alla med barn vet hur trist och nödvändigt det är att fixa mat, tvätt, läxläsning och skjuts till fritidsaktiviteter).
      LCC-analytiker (Life Cycle Cost, alltså jag håller reda på min egen ekonomi tills jag dör).
      Rådgivare (det är jätteluddigt, man kan säga vad som helst och man kan vara det inom en jättesmal nisch som den som frågar inte har någon koll på).
      Konsult (med risk att man måste precisera, men orderboken är full).
      Omvärldsanalytiker (betyder att man funderar på vad man läste i morgontidningen eller hörde om i en podd).
      Sen kan man alltid slänga in fraser som "just nu håller jag på att kompetensutveckla mig inom..." och då mena just det där växthuset som ska sättas upp. För man måste läsa på om jord, näringar, fröer och massor av annat. Eller biodling (borde det inte heta honungsodling egentligen?)

      Att föra en diskussion på en parmiddag är bara ett problem om man gör det till det. För jag tror att innerst inne så VILL folk ibland prata om sina jobb, skryta lite, visa sig duktiga inom något specifikt område. Eller så hittar man något annat att prata om, de andra gästerna till exempel.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en parmiddag. I nästan alla sociala sammanhang möter man någon ny person och då är den första frågan oftast "Vad jobbar du med?". Jag håller med om att det sällan är den intressantaste frågan. The Minimalists, som diskuterats här några gånger, lanserade "What are you passionate about?". Det öppnar upp för mycket intressantare svar.

      Förvaltare är bra! Det låter rätt tråkigt och lockar inte precis till fortsatt diskussion. Dessutom risk att man med allt för många frågor visar sin egen okunnighet. Därför enklare att nicka intresserat och svara "Jahaha".

      I en film jag såg (https://www.imdb.com/title/tt0193399/?ref_=fn_al_tt_1) valde två inbrottstjuvar att besvara frågan om vad de gör med "prospekterare". Hade blivit trovärdigare om de själva haft en aning, men det funkade ändå skapligt.

      Jag skulle säga att det inte är givet att man vill prata om sig själv, och definitivt inte om sitt jobb. "Svårt å förklar' för nå'n som int' begrip'", som Stenmark sa.

      Radera
    4. Min bror är professor inom en ganska nischad del av kemin (alla professorer är självklart väldigt nischade). Säger han att han är professor så får han en otrolig mängd följdfrågor av typen: vad tror du om klimatförändringen, min mammas medicin, vad tror du om valet, etc etc etc som han rimligtvis inte har någon aning om alls. Numera säger han att han är statlig tjänsteman om någon frågar.

      Radera
    5. Annars kan ju vända på det och kolla folks reaktioner. Kanske inte om någons mammas medicin, men klimatförändringarna skulle han kunna sjuka loss om och se om folk nappar på betet:

      "Att vi har tio år kvar är rent nonsens. Jorden kommer gå under allra senaste i mitten av maj för då tar luften slut..."

      Det är nog tur att jag inte är professor, jag skulle på egen hand få upp lyckopillerkonsumtionen till astronomiska höjder :)

      Radera
  4. Är inte att hata ett väldigt starkt ordval ändå? Jag menar om du hatar ovanstående vad använder du då för ordval om Putin eller kommunister?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många ord som har devalverat sin ursprungliga betydelse under årens lopp; hat är ett exempel, rasist/rasism är ett annat. Gemensamt för bägge är att det slängs med begreppen lite hipp som happ.

      Som reklamarna brukar säga: att förflytta en uppfattning till en annan uppfattning är vad det hela går ut på.
      Journalisterna har sitt mantra om att; "det är ingen annan som bestämmer vad ett ord betyder" (än oss journalister)

      Radera
    2. Jag håller till viss del med. Samtidigt måste man ju kunna lägga in olika styrka i ord. Att säga att man älskar någons formulering eller ansiktsuttryck betyder inte att det är på samma nivå som man älskar sina barn. I en krönika måste man kunna få ta ut svängarna lite.

      Radera
  5. Håller med i mkt som Skogman säger - tex myndigheternas jakt på småspelarna och totala oförmågan att fånga in de större skurkarna

    Och gällande Avanza trodde jag att de var min bästa vän, ialla fall vs fossilbankerna, men när jag började gå igenom mina avgifter mer noggrant förstod jag hur de skörtade upp mig med sina hutlösa växlingsavgifter.

    Och generellt är det intressant hur man kan jobba i finansbranschen men samtidigt skulle jag verkligen hata att vara anställd på en bank eller en mäklarfirma. Skulle inte stå ut en vecka och samtidigt älskar jag att hålla på med investeringar. Men det ska vara på mina villkor och inte på typ SEB eller Carnegies villkor. Bara tanken på att springa omkring på SEB i slips och kostym får mig att må lätt illa.

    Off Topic - Sparo, idag gick jag förbi en stor container här i området där jag bor. Den var fullt med fina nya lastpallar. Tänkte på dig och ditt vedbodgolv:-) Vilket slöseri att slänga så många fina pallar, synd jag bor i lght, annars hade jag kunnat ta hand om dem:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om hans kamp mot "jakten på småspelarna" antagligen färgas en del av att han själv blivit utsatt:
      https://www.affarsvarlden.se/artikel/borspoddare-falls-for-kursmanipulation-6776236

      Håller med dig om bankjobb. Slips och kostym har jag inga problem med, men själva poängen med pengar är oberoende från sådana kolosser. Då kan man inte jobba åt dem.

      Det är skönt att jag inte springer förbi containrar längre. När jag bodde i bostadsrätt med gratis sopcontainer året runt var det inte sällan jag slängde saker och samtidigt hittade något annat. Ibland sålde jag det t o m. Trevligt i och för sig, men det tog ju tid.

      Radera
    2. Ha ha, ja, det hade jag glömt, att han själv åkt dit.

      Det är lite lustigt att Börspodden ofta pratar om girigheten i branschen men att de själva säljer sig lätt till tveksamma sponsorer det har de inget problem med. Tex har de i flera år okritiskt promotat Lendify och sagt att de själva har en stor del av företagets kassa i Lendifys peer to peer lån. Vet inte om de bara är allmänt okritiska och glada så länge som sponsorpengarna trillar in, men Lendify borde vara förenat med en stor varningsflagg. Allt ser fint ut då man sätter igång ett konto men efter hand ökar andelen dåliga lån tills det ser riktigt illa ut och den reela årsavkastningen blir långt under den förväntade.

      Detta syns i andrahandsmarknaden. Tidigare var den en toppenmöjlighet att kunna sälja sina låneportföljer vid behov. Man fick då 98-99% av värdet. Det som hänt nu är andrahandsmarknaden har säckat ihop och ingen vill köpa dina portföljer. Du måste gå ner till runt 94% eller ännu lägre för att bli av med lånen. En riktigt dålig signal.

      Sen Johns hat mot finansbranschen - när det gäller sponsorerna då låter det annorlunda. I dagens podd promotar de ett jobb hos deras sponsor Fidelity. Då låter det annorlunda - john säger: tänk att få glida runt stureplan i slirre och kostym och jobba för Fidelity. Ett drömjobb

      Inte mkt hat där inte:-)

      men podden är ju gratis och underhållande så ska inte klaga för mkt, har trots allt lyssnat på 449 avsnitt. Men ändå viktigt att vara kritisk och inte köpa deras reklam rakt av...

      Radera
    3. Jag har aldrig haft med Lendify att göra, men jag ser inte problemet så länge allt sånt där redovisas. Ett skäl till att jag inte investerat i Lendify eller liknande är att jag är tveksam till den typen av diversifiering. Om börsen skulle börja gå riktigt dåligt (börskrasch) tror jag risken är stor att Lendify-lånen hänger med, men det får man ju ta då.

      När det gäller andrahandsmarknaden har väl Börspodden mest promotat att köpa andras lån, inte att sälja.

      Med Fidelityjobbet vänder de sig antagligen till unga människor vars största dröm är att jobba vid Stureplan. Det är naturligtvis inte allas drömjobb. Men visst ska man alltid vara kritisk och inte svälja något bara sådär.

      Radera
    4. Det som känns så illavarslande med Lendify tycker jag är att vi är långt ifrån en börskrasch, ekonomin mår på alla sätt bra, men ändå ökar andelen dåliga lån snabbt. Hur bra är deras processer egentligen då för att godkänna låntagarna? Om folk inte kan betala lån i dessa tider, vad händer då i en riktigt dålig marknad?

      Och att det inte bara är i mina test konton som avkastningen går ner kraftigt visas ju via tecknen på andrahandsmarknaden och den stora rabatten som nu krävs för sälj.

      Har kollat lite i media och ingen annan verkar ha så mkt negativt att säga om Lendify (eller Lunar som de heter nu) så kanske ropar jag varg i onödan, men jag tycker definitivt det är på sin plats att varna för Lendify.

      Radera
    5. Det är det man måste värdera. Tar man ett lån via Lendify, GE Moneybank eller liknande beror det väl ofta på att man inte får ett lån via en mer traditionell bank, så då finns alla skäl att hålla i plånboken. Vi får se hur det blir när tiderna tuffar till sig.

      Radera
    6. Ja, ska bli spännande att se när det blir tuffa tider (om det nu nånsin blir det, det mesta verkar ju fortfarande lösa sig mer penningtryckande och obefintliga räntor...)

      I dagsläget har jag mer förtroende för Tessins fastighetslån, där har jag en hel del placerat och det har fungerat riktigt bra. Men samma sak här - den riktiga testet kommer när tiderna förändrats drastiskt. Att då låna ut till diverse padelhallsbyggen och fritidsboenden i typ Idre och Branäs lär inte vara lika hett då..

      Radera
    7. Är det något som alltid tycks stämma är att tuffa tider kommer, förr eller senare.

      Jag har funderat på Kameo. De har väl ungefär samma idé, tror jag.

      Radera
    8. Ja, har inte testat Kameo men kommer säkert göra det.

      Radera
  6. Vi delar tydligen värdegrundet, du och jag Sparo? Känns tryggt.
    Kanske är vi de enda i hela Sverige som hatar allt vad ESG står för? Eller så är vi de enda som vägar säga som det är om dessa falska esg pruskeluskor till kommunister?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte säga att jag hatar ESG, men irriterar mig på att det oftast bara används för att tjäna pengar och/eller godhetssignalera.

      Radera
  7. Med det sagt är jag inte ett endaste skit förvånad i hur finansbranschen älskar att framhäva esg. Man kan ju både framstå som guds godaste OCH dubbla avgifterna med denna idioti.

    Det framstår tom som begåvat nu med hur esg folket plötsligt återigen omfamnar vapentillverkare, nu när Putin visat sig ond och det blivit på modet med vapen igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där är konstigt. För inte många år sedan hade svensk vapenpolitik en övergripande regel, att aldrig sälja vapen till krigförande länder. Nu har Sverige i två omgångar gett bort krigsmateriel till Ukraina. Det är möjligt att det är helt rätt, men jag skulle vilja att det åtminstone problematiserades, att någon ifrågasatte vad som hände och när policyn ändrades med 180 grader.

      Radera
  8. Man kan alltid klaga på Avanza men de är 1000x billigare och bättre än gemene kuckelimuck bank Swedband, SEB osv. Over n ouuut

    P.s gillade inte att Skogis dissadw bibliotek, det är en god samhällsservice som jag iaf uppskattar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit kund i Avanza fram till nu och tycker att de har många positiva sidor också, men allt är verkligen inte bra och det tycker jag också ska lyftas fram.

      Delar din åsikt om bibliotek, men har helt missat hur han dissat dem.

      Radera
  9. Som vanligt håller jag med dig Micke. Det sämsta med Börspodden är bäbisen som skriker på slutet. Annars är det en av de bästa poddarna!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det förstår jag inte alls. En halvkul gimmick som till slut bara blev tröttsam. Då går man vidare och gör något annat.

      Radera
  10. Jag försöker få min tonårsson att bli börsintresserad. Förra veckan hörde han slutet på Börspodden och bäbisskriken och undrade om alla var så där konstiga i finanssvängen:-) Sen spelade jag upp en annan podd som har en nästan lika infantil sluttruddelutt - Anti lo lo lo lo lo lo looop (micke syding o anna svahns podd Antiloop). Blir man verkligen sugen på att placera pengar i en hedgefond vars förvaltare bäbisjollrar? jag blir det inte..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får försöka få honom att lyssna från början på poddarna istället för från slutet :)

      Radera
  11. Ja, får försöka igen:-) Men känns som den unga generationen har klara koncentrationsproblem. Ska helst vara snabbt och rörliga bilder - mer Youtube än 2h Kvalitetsaktiepodden..

    Fast hur kul tyckte man själv det var med börspoddar när man var runt 16. Då lockade helt andra saker..tex Poker. Där kunde 20h snabbt flyga iväg..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns inte poddar när jag var 16, men är allmänt tacksam för att jag hann lära mig tålamod, koncentration, att läsa tjocka böcker etc innan det fanns en massa enminutersunderhållning.

      Radera