måndag 13 juni 2022

”Du kan alltihop ta med dig dit du går”

Som jag skrev i ett blogginlägg om svensk vård vill jag inte vara den gnällige utlandssvensken som pekar finger åt fel och brister i det gamla hemlandet, men ibland är det svårt att låta bli. Det finns trots allt människor jag bryr mig om som bor kvar i Sverige.

Dagens inlägg handlar om felaktigt utbetalade pensioner. Och inte dåligt fel! När pensionsmyndigheten kontrollerade utländska pensioner hittade man fel i mer än hälften av fallen. Fyra typer av fel nämns:

  1. Familjer får efterlevandepension för personer som sägs ha dött, men som lever i högsta välmåga, inte sällan i Sverige under en annan identitet.
  2. Personer får utländsk pension vid sidan av den svenska, men eftersom ingen berättat det för svenska myndigheter får de för hög pension och eventuellt ett bostadstillägg de aldrig skulle ha fått.
  3. Personen har dött i ett annat land, men det har ingen berättat, så pensionen fortsätter att hämtas ut av släktingar.
  4. Personen bor i USA och har således inte längre någon koppling till Sverige, som ändå glatt betalar ut pension, månad efter månad, år efter år.


"Har du kommit för att ge mig pension?

Vid ett stickprov visade det sig alltså att över hälften (hur mycket över vågar de tydligen inte ens berätta) av de kontrollerade fuskat. Om detta säger chefen för Pensionsmyndighetens kontrollenhet Lisa Nordenhäll: ”Det är en ganska stor andel.” Mm, det är riktigt, majoriteten är ganska många.

Statsminister Andersson sa redan när hon var finansminister att hon ville införa en myndighet ”för kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen”. Jag kan tycka att en avdelning kallad kontrollenhet redan borde ha just den funktionen, men inför en ny myndighet om det kan hjälpa. Eller två! Om över hälften fuskar lär varje krona som investeras i kontroller ge flera kronor tillbaka.


Maggan, dags att odla fler sådana här!

Du kan ingenting ta med dig dit du går” sjöng Cornelis i en visa som handlade om att man inte kan få med sig pengar till himlen, men hade han hunnit bli pensionär hade det kanske låtit annorlunda, för i Sverige är tydligen döden rätt flexibel.

Förutom det fusk som beskrivs i artikeln tror jag inte att man ska underskatta signalvärdet. För några decennier sedan minns jag det som skamligt att skattefuska. Hantverkare betalades svart även då, men man talade tyst om det, även vänner emellan. På nittiotalet hade jag en kompis som i flera månader jobbade svart på heltid samtidigt som han tog emot a-kassa. Det var lite stötande för mig och andra som försökte göra rätt för sig.

Idag skulle jag skämmas om jag betalade svensk skatt enligt konstens alla regler, betalade vitt när jag kunde betala svart och vägrade ta emot ersättning jag inte skulle ha rätt till. Jag vet svenskar som aldrig skulle drömma om att skattefuska och jag respekterar deras syn, men vore jag dem skulle jag tala tyst om det 2022.

15 kommentarer:

  1. Fall 4 ovan, är det något särskilt just med USA jämfört med andra länder som Tyskland, Spanien, Irak eller Japan? Eller är det bara ett allmänt exempel på att man bor utomlands?
    Och det faktum att man flyttat utomlands behöver väl i sig inte betyda att man förlorar rätten till svensk pension? För även om man bor utomlands kan man väl ha rätt till svensk pension om man jobbat i Sverige och flyttat utomlands som pensionär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som beskrivs i originalartikeln är GARANTIpension. Sparo, du får vara tydligare i din kommunikation! ;)

      Radera
    2. Stefan: Det har ju varit snack om specialavtal i Europa, bl a för svenska pensionärer i Portugal, så jag misstänker att det gör skillnad.

      Anonym: Var i min text motsäger jag detta?

      Radera
    3. Tidigare (nu omförhandlat) stod det i Sveriges skatteavtal med Grekland respektive Portugal att tjänstepension från Sverige inte skulle beskattas av Sverige om man hade hemvisst i Grekland/ Portugal. För att uppmuntra svenskar med pengar att flytta dit och konsumera sin pension var denna tjänstepension även skattefri enligt portugisisk/ grekisk intern rätt.

      Kul för svenska pensionärer så länge det varade men tråkigt för maggan

      Man kan läsa artikel 19/20 i vårt avtal med USA. Det handlar om pension. Men det är ju hur den ev. beskattas och inte om den ev. ska utbetalas.

      Radera
    4. Okej, då är kostnaden för Sverige kanske densamma. Men jag tänker att jag som bor i Norge skulle få eventuell pension (jag är inte alls säker på att pension finns i sin nuvarande form, vare sig här eller där) från bägge länderna, uppdelad beroende på hur länge jag jobbat i respektive land. Och den grejen kanske inte gäller i USA för jag kan inte tänka mig att man kan flytta till USA och få pension utan att först ha jobbat ihop den.

      Radera
    5. Ja, det speciella med Portugal gällde alltså tjänstepension - vilket i strikt mening är ens egna pengar som man tjänat ihop men skattar för först när man tar ut dem. Portugal har iaf haft en lösning där sån tjänstepension varit skattefri om man bor i landet, vilket gjort att en del svenskar varit sluga och bosatt sig i Portugal under fem år för att under den tiden ta ut hela sitt tjänstepensionskapital skattefritt (fem år är kortaste tiden man kan välja att ta ut tjänstepensionen).
      Men med garantipension är det förstås en helt annan femma, det måste ju förutsätta att man bor i Sverige eftersom den inte är knuten till något man tjänat ihop.

      Radera
    6. Nej, det förutsätter att man har bott i Sverige. Om jag blev pensionär nu skulle jag få svensk garantipension trots att jag inte är bosatt eller skriven i landet.

      Radera
  2. Jaja. Oavsett detaljerna fuskar majoriteten. O i massmedia råder stiljte när jag skulle något annat än att det rycks på axlarna, hur vore det med ett jättegräv och nagel i ögat tills oegentligheterna är utklarade?! Jag har svårt att utrycka mig på något vis där jag inte låter som en bitter gammal skattebetalare, men detta fusk och i ännu högre grad bristen på reaktioner gör mig bedrövad och arg på riktigt.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, pengar som används på fel saker kan ju inte samtidigt användas på rätt saker. Läste precis om en patient som tappat synen på ena ögat, helt eller delvis beroende på de långa svenska vårdköerna. Jag skulle hellre se att pengarna gick till hennes operation än till pension åt en människa som aldrig bott i Sverige och som dessutom är död.

      Radera
  3. Fusket och korruptionen är ju så utbredd nu att det känns som att ösa in skatten man betalar i ett svart hål.
    Vore kul att se nån uppföljning på coronastöden, där varje krona skulle granskas enl Andersson. De små företagen som behövde hjälp en tid fick det svårt.. medans stora jättar som volvo fick bra påfyllning i kassan. Bara vänta nåt år sen dela ut till aktieägarna.
    Trakta och myglet med var man skriver sig i inlägg nedan är väl bara toppen på isberget. Kolla sida och alla skurkstater vi öser pengar över, EU corona fonden..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns särskilt artistsektorn där många mindre aktörer, typ dansband med hand-till-mun-budget fick klara sig utan stöd medan Jill Johnson och Lisa Nilsson fick miljonbelopp trots goda marginaler.

      Radera
  4. Jag hade inte förväntat mig att det är på något annat sätt. Är det någon som på allvar tror det?

    Totalt fokus ligger ju på att få in så mycket skatt som möjligt, dvs att minska friheten för de som jobbar så mycket som möjligt.
    Därefter är det viktigt att smörja, dvs muta, de som röstar på en så mycket det bara går.

    Om det blir något uns av energi kvar, ja inte läggs det på kontroller iallafall. Det förstår ju var och en. Och om det mot förmodan görs, och om någon hittas som har varit lite för flexibel med sanningen, så om det inte går att lägga ner så ser man till att det inte går att kräva tillbaka några pengar.
    Om du inte är någon som jobbar förstås, för då kan det finnas fängelse i straffskalan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser motsättningen, men även regering och riksdag är ju beroende av skattebetalare för att kunna bedriva sin verksamhet.

      Att de skulle kunna bestraffa ser inte jag heller. Inte ens att kräva tillbaka pengar är särskilt lätt, men åtminstone borde de ha ett intresse av att dra åt läckande kranar.

      Radera
  5. Det blir så här när man har korrupta politiker som aldrig haft ett hederligt jobb. Det förstår inte den svåra situationen för hederliga medborgare. De däremot belönar nytillkomna fuskare, som har som nationalsport att lura samhället... och det är enligt deras kultur "smart", hur korkade de än är...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att många politiker aldrig haft hederliga jobb (håller med om att det är ett problem) betyder inte att de är idioter. Någon känsla för orsak och verkan har de.

      Och när det gäller andra kulturer har jag svårt att döma. Har du bott i ett land där staten aldrig varit på din sida, eller ens påstått det, och där "det gemensamma" utgörs av släkten, inte samhället, blir läget ett annat än för "folkhemssvenskar".

      Radera