söndag 4 september 2022

Löneförhöjning på egna insatser

Nu är det mycket snack om inflation och reallönesänkningar eftersom nästan ingen kommer att få en löneförhöjning som matchar den galopperande inflationen. Fast det går ju faktiskt att vända på resonemanget. När varor och tjänster är som allra dyrast är det som mest lönsamt att inte handla dem.

Jag har nyligen avslutat årets blåbärsplockning. Precis som målet alltid var när jag bodde i Stockholm har jag nu 25 liter blåbär i frysen. Det bör täcka min konsumtion det närmaste året. Kanske med marginal så att jag kan plocka lite mindre nästa år och ändå fylla upp frysen. Priset för bären blev precis som tidigare år noll kronor, så inflationen är obefintlig. Detta samtidigt som bär köpta i butik eller av en torghandlare gissningsvis är dyrare än någonsin.

Principen gäller inte bara för varor utan lika mycket för tjänster. Jag har haft fullt av byggprojekt i sommar och det ser inte ut att avta under hösten. Där är det inte allt jag kan eller ens får göra själv, men för varje arbetsuppgift jag klarar mig utan hantverkare slipper jag en skenande timpeng plus moms.


Jag drabbas såklart också av inflationen. För varor som ost och kaffe kommer jag bli tvungen att acceptera att betala ungefär dubbelt så mycket som tidigare, alternativt bli utan. Men man kan åtminstone spjärna emot och det arbetet premieras mycket högre nu än tidigare, vilket snarast motiverar mig att i ännu högre grad göra saker själv.

24 kommentarer:

  1. Jag har plockat 30l blåbär som vanligt, 20l blev sylt och 10 i frysen. Ovanligt enkelt i år, tog bara 4 timmar. Är det inflation eller deflation?

    Till veckan kanske jag lägger ett bud på mitt drömhus om jag vågar. För ett år sen hade jag slagit till direkt, men nu tvekar jag på grund av skenande elpriser, bränsle, räntor och matpriser. Och hotet från ytterligare 4 år med skattehöjningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att det gick trögt i år, men eftersom jag flyttat vet jag inte om det var det.

      Varför bara fyra år med skattehöjningar? Du var mig en optimist :)

      Radera
  2. Undrar om det beror på att folk i gemen inte längre förstår vad som finns ute i naturen? Att de saknar praktisk kunskap? Eller så orkar man bara inte.

    För mina mor- och farföräldrar var det inte ett val, de var helt enkelt tvungna för att få livet att gå ihop. För mina föräldrar var det ett roligt fritidsintresse, för många i min generation är det mest sagor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Jag tror att många inte ens tänker tanken att göra saker själv. Om det beror på att de inte kan eller vet att möjligheterna finns varierar nog.

      Radera
    2. Det är inte bara inom detta område nutidens människor är ovetande och okunniga. Efter att ha arbetat inom vården i decennier kan jag konstatera att detsamma gäller egenvård vad gäller den egna hälsan. Det tidigare generationer klarade av därhemma genom kunskap och tålamod åker vi nu genast till akutmottagningar för bagateller som ”någon annan” ska åtgärda.

      Radera
    3. Det kan jag absolut tänka mig.

      Radera
  3. Sånt alla måste ha är ju mat, ja. Jag äger själv amerikansk lantbruksmark, en väldigt bra hedge av inflation i allmänhet. Sedan dollareffekten på det som mos. Visst lönar det sig bättre att ha koll på priser idag, verkligen! Tur man har vanan inne sedan länge då.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Leif G W var rolig i morse på TV 4.

    "Polisledningen skulle klara av att sätta Systembolaget i konkurs inom 3 månader."
    "Huvuddelen av poliserna i Stockholm är stationerade på Kungsholmen."
    "50 % av alla poliser sitter på kontoret"
    " Ledningen vill ha kvar Pass hanteringen så att det går att omplacera gamla poliser ".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror på alltihop. Jag hade nog faktiskt gissat på en ännu högre procentandel.

      Radera
  5. Vad tror du om följande förslag:

    https://www.svt.se/nyheter/forslag-fran-kd-och-sd-borplacera-en-storre-del-av-inkomstpensionen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet jag inget mer om det än vad som står där, men spontant känner jag att det vore bättre att lämna tillbaka pengarna till dem som förtjänat dem istället för att investera dem, vare sig på börsen eller någon annanstans. Så kan folk själva få välja hur de ska användas.

      Radera
  6. Här finns nu, inspirerat av bloggaren, ca 10 liter blåbär och 2-3 liter lingon i frysen. Det syns inte ens i skogen att någon nallat lite av överdådet. Snabbt o smidigt gick det också med en donerad klassisk 50-tals bärplockare.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Och ja, när man väl tar sig ut går det egentligen rätt fort.

      Radera
  7. Försöker räkna på vad som är klokast: brygg-eller pulverkaffe. Hur tänker du Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att bryggkaffe har halva kilopriset. Fördelen med pulver är att man inte behöver göra mer än vad som går åt. Åtminstone för egen del dricker jag nog mer kaffe bara för att jag har bryggt en kanna.

      I första hand kör jag bryggkaffe, men någon gång när pulver är billigt kan jag köpa det bara för att ha.

      Radera
    2. Kaffe är väl en typisk produkt som drabbats hårt av krympflation sedan tidigare? 500g -> 450g, men samma pris. Jag passade på att köpa 2 för 69:- på Willys, Arvid Nordqvist 500 gram, nära på halva priset. Sanslös prisutveckling, man lär få passa på när det är lockpris.

      Radera
    3. Jag slog också till på det erbjudandet (hade andra ärenden till Sverige, SÅ lockande var det inte), men det kan vara första gången någonsin jag köpt kaffe för mer än 25 kr/paket, så det kände inte precis som ett klipp. Har haft ett lager av kaffe, så det är en vara där jag ännu inte behövt acceptera den nya prisbilden.

      Radera
  8. Hur tog du dig till blåbärsskogen? Gick eller cyklade? Skall du plocka svamp under hösten också eller hinner du inte med det i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången gick jag. Sedan dammade jag av en gammal cykel för det var nedförsbacke hela vägen från skogen så då behövde jag knappt trampa, vilket var skönt när man var mosig i kroppen och hade packning på ryggen.

      Svamp plockar jag aldrig. Jag hittar inte svamp, är helt oduglig på det.

      Radera
  9. Göra saker själv spar pengar och ger i alla fall mig en bra känsla av att klara saker på egen hand.
    Lite lustig iakttagelse, man läser ibland reportage om folk som har renoverat sitt hus. Då vet man inte ifall de har gjort det själva, eller mest anlitat hantverkare som har renoverat huset... Det vanligaste är nog att de har anlitat hantverkare och själva varit någon slags projektledare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Charlie & Matthias ekonomipodd har varit uppe här någon gång. Matthias sa några gånger i programmet att han byggt ett attefallshus och Charlie frågade varje gång retoriskt om det verkligen var han som hade gjort det. Vilket det inte var. Till skillnad från sin programledarkollega skulle han aldrig komma på tanken att själv dra igång ett större snickeriprojekt, det var 100 procent inhyrda hantverkare. Inget fel med det, men man ska vara medveten om skillnaden.

      Och om man har möjlighet tycker jag att man ska prova att göra saker själv, för precis som du säger ger det en känsla som inte går att få om man köper tjänsten, även om man haft aldrig så mycket jobb med att tjäna ihop pengarna det kostade att betala för att få det gjort.

      Radera
    2. Apropå göra själv. Vissa saker saker får man inte göra själv, tex sotning, i alla fall inte i Sverige. Eller rättare sagt får man sota själv, men ändå måste en sotare göra det med vissa intervall för cirka 500 kr per gång.
      Att sota är inte svårt och kräver inte dyr utrustning. Nu har jag läst att man kan slippa kravet på sotning av sotare om man går en 3 timmars distanskurs (för ca 1600 kr) i så kallad egensotning. Det hade jag ingen aning om, förrän jag råkade läsa det i jakt på annan info. Funderar starkt på att gå den kursen.
      Ska tillägga att sotare ändå måste göra regelbunden inspektion av skorstenen typ vart 5:e år, så det kommer man inte ifrån.

      Radera
    3. Jag tror ändå att det lönar sig att sota själv så mycket man får i Sverige. Fast just det jobbet känns dock inte så kul.

      Radera