fredag 26 januari 2018

Kryphjälmar

Det är tur att jag inte har barn. Jävlar vad mobbad jag skulle bli av andra föräldrar i parken!

När jag var liten hade man hjälm när man åkte skridskor, aldrig annars. Efter min klassiska Jofahjälm som dämpade de hårdaste puckarna och slagen dröjde det till första mopeden innan det blev hjälmläge igen, då en integralhjälm. Med visir, även om jag så här i efterhand inte kan fatta varför jag inte körde med strut istället.


Men hjälm hade jag! På huvudet, jag har aldrig förstått de där ungdomarna som hänger hjälmen på armen istället. Som armbågsskydd är de nog inget vidare.

Nu är det hjälmtvång för cyklande barn. Jag kan tycka att det är bra. Barn saknar trafikvett och det går att få upp en cykel i ganska höga hastigheter, om än inte lika högt som min trimmade gamla Zündapp-moppe (de få gånger den funkade). Men där någonstans drar jag gränsen.

Och det är här mobbingen kommer in för det gör tydligen ingen annan. Barn på hoverboard som i bästa fall går i raskt joggingtempo behöver ingen hjälm, skärp er! Men nu har det kommit till min kännedom att det inte slutar där. Nu ska man tydligen ha skyddshjälm medan man lär sig gå. En kryp- eller lära-gå-hjälm, helst kompletterad med knäskydd och krypmuddar.


Ett medicinskt friskt barn klarar av att ramla och slå sig någon gång. Det kommer att hända förr eller senare. Jag tvivlar starkt på att barn slår sig mindre nu än vi som växte upp utan kryphjälm och bilbarnstol. Man kan inte slå in sitt barn i fetvadd, flytväst, hjälm och säkerhetsbälte för vanliga aktiviteter, det är sinnessjukt!

Och är man villig att betala 249 spänn för lite skumgummi borde man nog överväga att lämna över kreditkortet till barnet. Oavsett vilket får ungen göra sig beredd på en skakig färd med en och annan smäll på vägen, det kallas livet!

24 kommentarer:

  1. Kryphjälm är inget nytt påfund. Jag hade en redan på 60-talet och mina yngre syskon tog över den senare på 70-talet. Förutom skridskohjälm som du nämner, hade vi också slalomhjälm men där var det stopp. Cykelhjälm hade vi inte, undrar om det ens fanns? Lite motsägelsefullt kan man tycka...
    Bilstol fanns självklart inte, inte ens bälten. Och när baksätesbälten väl dök upp behövde de inte användas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, fanns det så tidigt?! Märkligt eftersom just krypande borde vara det sista området för hjälmfabrikanterna att sikta in sig på, efter cykel, bil osv.

      Slalom åkte jag som Stenmark - i toppluva!

      Radera
    2. Kryphjälmen är till för vuxna skull, inte barnen. Det är så jobbigt att lyssna på en halvtimmes gråtande när ungen bonkat i en vägg eller ett bordsben...

      Radera
    3. Då frågar jag mig om barn med kryphjälm gråter mer än hjälmlösa kamrater. Kanske första krypdagen, men utslaget på en hel barndom är jag inte lika säker. De barn som grät mest under min tid som barn var de bortklemade.

      Radera
  2. Jag kan tycka att hjälm och skyddsanvändande kan gå till överdrift, till min frus förtret.

    Jag behövde inte ha hjälm i pulkabacken, men jag kan tycka det är rätt bra att få på ungarna det. Iallfall var jag glad att grabben hade det häromdagen när han kom ivägen för en på snowracer och slog runt ett halvt varv innan han träffade marken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske är det bra med lite mer hjälm och skydd än på 70-talet då inte ens elitishockeyspelare hade visir om de inte stod i mål, men inte vid den ganska ofarliga hobbyn krypning.

      Radera
  3. Till att börja med vill jag bara säga att jag tror alla är överens om att om de ska ramla och slå i skallen så är det bättre att ha hjälm än att inte ha det. Om man inte tycker det beror det nog på att man just slagit i skallen utan hjälm för många gånger.

    Men jag såg lite intressant forskning på området för ett antal år sedan. Bland annat visade forskningen att de som använder cykelhjälm oftare är inblandade i trafikolyckor än de som inte använder det. Detta motiverade de med att hjälmen gav en känsla av säkerhet som gjorde att de som hade den fokuserade mindre på vad som hände runtomkring dom och var mindre försiktiga i trafiken. Detta är ett välkänt fenomen och gäller inom även andra områden, tex drabbas de som tecknar olika typer av försäkringar också oftare drabbade av de sakerna försäkringarna täcker än de som inte har motsvarande försäkring.

    Men forskningen lyfte också en annan intressant aspekt och det var att det fannsforskning som tittat på både cyklister, bilförare/passagerare och gångtrafikanter och den forskningen visade tydligt att om målet är att rädda liv så skulle det ha större effekt att lagstadga om hjälm i bil följt av hjälm när man är ute i går över att ha hjälm när man cyklar. Därför ser jag det som ett stort hyckleri om någon förespråkar och vill lagstadga om cykelhjälm utan att först kräva hjälm när folk åker bil och promenerar i trafiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förespråkar inte heller att barn ska slå sig, men när det gäller kryphjälmar pratar vi om huvuden två decimeter från golvet i 0,3 km/h.

      När det gäller forskningsteorin går den fint ihop med att bilister i stora, krocksäkra stadsjeepar generellt kör som idioter. Och visst tyder den också på att det inte per automatik blir säkrare ju mer man skyddar sig.

      Radera
  4. Visst är det låga höjder och låga farter när ungar lär sig krypa. Men till skillnad från vuxna har de inte färdigbildat skallben än. Med bara lite hud som skydd för hjärnan så tycker jag det är motiverat med en kryphjälm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I och med att jag inte är läkare kan jag inte säga emot dig helt tvärsäkert, men vi är trots allt många som överlevt barndomen utan kryphjälm (IQ-nivån sjunker i takt med ökat kryphjälmsanvändande) och av de många idioter jag träffat vet jag ingen som blivit det pga krypolyckor.

      Radera
    2. Problem med idioter? Läs den lättlästa och underhållande boken Omgiven av idioter av Thomas Erikson. Den har legat på pockettoppen länge och det är den värd, så bra! /Eva

      Radera
    3. Tack för tipset! Har sett titeln och blivit nyfiken. Än så länge har det stannat där, men jag får försöka ta tag i det.

      Radera
  5. Jag hade nog bara hjälm när jag åkte skridskor tror jag om ens det. Jag minns att jag nog hade hjälm med mig någon gång åtminstone.

    Jag hade definitivt inte hjälm när jag cyklade, åkte moped, åkte utför eller när jag kröp.

    jag tycker folk kan göra som de vill och att lagstiftning i samtliga fall är att gå för långt. Instämmer i synpunkten att det sannolik tär farligare att gå utomhus i stadsmiljö än att cykla många gånger men där har man inga lagkrav om hjälm under luppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För vuxna är jag definitivt mot lagstiftning! hjälmkrav för cyklande barn kan jag leva med, men det slutar säkert inte där: https://www.youtube.com/watch?v=t4jVD1Hk9jw

      Radera
  6. Detta är kanske mest tillämpbart på vuxna, men hjälm gör dig mer riskbenägen. Även i sammanhang då hjälmen inte har minsta skyddsverkan. Detta visar nedanstående studie.

    http://www.bath.ac.uk/research/news/2016/01/25/helmet-wearing-risk-taking/

    Hälsningar från Anders, en av mycket få kvarvarande hjälmvägrande motionscyklister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Det var ju lite det Jakob var inne på i sin kommentar, att hjälmen i sig kan vara negativ. Nu tror jag inte det gäller för krypande barn, men för vuxna cyklister ligger nog lite sanning i det.

      Radera
  7. Minns ni stödhjulen på bakdäcket på de minsta barncyklarna förr? Jag lärde mig cykla utan stödhjul och då var det ju bara att öva balansen på en gång. Någon stod bakom och stödde några sekunder innan man kom igång ordentligt med tramporna. Och så fick man falla omkull - utan hjälm. Ett litet skrubbsår kanske man fick men inget värre. Det ledde till att man fick anledning att verkligen lära sig snabbt. Idag då? De minsta barncyklarna har stödhjul på båda hjulen! Hjälm på det också förstås. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte heller några stödhjul, men jag lärde mig cykla på en mycket liten cykel på gräsmatta, så det kändes ganska riskfritt. Får jag barn ska jag lära dem cykla på en höghjuling, så att det blir lite spännande :-).

      När jag tänker efter ser jag väldigt sällan små barn cykla överhuvudtaget nu? Undrar om det är ute (de kanske cyklar psykiskt nuförtiden: https://youtu.be/h-sV-QOR8Ak?t=32s). Men nästan gång ska jag absolut speja efter stödhjulen framtill.

      Radera
  8. Jag tror att en del som måste ha cykelhjälm, reflexväst och lysande nyckelringar på sig i fullt dagsljus på en cykelbana snarare behöver samtal med en terapeut. Det går inte att skydda sig mot allt ont och ju ängsligare man blir av att ta åt sig av alla nyheter som matas ut från alla kanaler, desto mer behöver man kontroll. Detta kan visa sig i överdrivet säkerhetstänkande eftersom det är det som går i viss mån att ha kontroll över. Hartassar och andra talismaner skulle kunna göra det jobbet istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också lite så. Helt okej så länge de är vuxna (såvida det bara handlar om hjälm och reflex, inte om de blir så rädda att de hindras i sin vardag), men att föra över ett hysteriskt säkerhetstänk på barn kan aldrig bli bra.

      Radera
  9. Herregud, det är nog bäst att linda in kottarna i ett extra lager bomull ifall de skulle ramla som alla barn gjort i all tid. Har en 1,5 åring men skulle aldrig köpa nåt sånt löjeväckande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra! Då finns det åtminstone hopp om en unge.

      Radera
  10. Ett tips på bloggartikel:
    Gå till valfri babyshop, typ Babyproffsen. Se lagom förvirrad ut när du kommer in i affären och när personalen uppmärksammar dig presenterar du dig som blivande förstagångsförälder som undrar vad som behöver införskaffas. Notera prislapparna på alla prylar som personalen anser helt nödvändiga för att kunna ta hand om en nyfödd. Skriv sedan om den enorma mängd prylar, och de otroliga summorna de kostar, som affärerna lurar på bebisföräldrar. Avsluta med att det är skönt att inte vara förälder. Det finns nämligen fler, och värre, saker än kryphjälmar som säljs till oroliga föräldrar.
    /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jo, jag har förstått att det är en hel del och att inte minst andra föräldrar hjälper till att bygga upp tanken att om man är rädd om sitt barn måste man nog köpa det, det, det och det.

      Det där blogginlägget får nog skrivas av någon som barn och kan få in den aspekten också, men jag är glad (och faktiskt lite förvånad) att ingen i det här kommentarsfältet har spelat ut det ack så vanliga "har du inte barn ska du inte uttala dig"-kortet. Det brukar annars vara standard, vilket är lite konstigt för det kommer ju ingen annanstans. Trots att jag inte knarkar får jag ha åsikter om knark och ingen säger till någon annan att "har du inte tagit livet av dig ska du inte uttala dig om självmord", men så fort det kommer till föräldraskap är argumentet mer regel än undantag.

      Radera