onsdag 4 november 2020

Helidiot slår ett slag för halvfabrikat

Tänkte att det är fler än jag som inte pallar USA-politik idag (själv trött efter en hel natt av valvakor), så jag tänkte snacka sylt istället.

Expressens krönikör Jennifer Wegerup är trött. Trött för att andra kvinnor tvingas handla och laga mat. Hennes pappa lagade minsann lika mycket mat som hennes mamma och hon minns nu med nostalgi tillbaka på barndomens pulverfromage, som för mig låter som det äckligaste man överhuvudtaget skulle kunna äta.


Och det var fest

Men jag ska inte ta Wegerups barndomsminnen ifrån henne. Hon är fri att servera pulvermat till sina barn och verkar inte lida av egen prestationsångest. Annat är det med vänninorna:

Fastän de jobbar känner de att de borde ge sina barn långkok, hembakat lusse-fika, egen puré och allt dessutom helst bara ekologiskt och närodlat.

De tycks inte göra allt det där, men känner att de borde. Och roten till allt ont är ”de som sitter på makten”. De ”ser inget hellre än att vi kvinnor fortsätter att byta recept hellre än att drömma om att erövra världen och kräva lika rättigheter”.

Tänk, jag tror inte att detta handlar om ”makten”. Vilka de nu är, jag utgår ifrån att Wegerup menar män, men majoriteten av riksdagens partiledare är ju kvinnor. Är det Annie Lööf och Nooshi Dadgostar som vill att kvinnor byter recept istället för att smida planer och kräva att få byta däck och kolla oljan på bilen. Eller … det kanske inte ens är den bristande jämställdheten hon menar.

Jag tror att Wegerup innerst inne fattar att det vore bra för hennes barn att få hjälpa mamma att koka sylt av egenplockade bär, och att hon skulle ha tid att göra det istället för att titta på tv, dricka latte med polarna och läsa veckotidningar som problematiserar kvinnorollen.

För övrigt plockar jag egna bär och kokar egen sylt. Jag är osäker på om Wegerup tycker att det är en bra grej att jag som man gör det. Troligen inte, och det baserar jag enbart på att hon brukar tycka att bra grejer är dåligt. Jag skiter i vilket. Det är nyttigt att plocka bär, roligt att koka sylt och resultatet blir bättre än all köpesylt i världen. Nästan så att jag unnar Wegerup en burk, men nej. Hon kan äta sin pulverfromage och fortsätta gnälla istället.

36 kommentarer:

  1. Jag undrar om de som inte "hinner" laga mat, verkligen inte hinner eller om det är någon felprioritering. När barnen bodde hemma planerade jag så att det fanns färdig mat när jag jobbade mycket, färdig mat som jag lagat eller förberett när jag var ledig/jobbade mindre. Fast jag tycker ju om att laga mat, och äta hemlagat så det är väl därför jag tog mig tid, både då och nu även om barnen flugit ut. Även om det är tråkigt att äta ensam, så blir det ju inte roligare med halvfabrikat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också om att laga mat, men visst känns det som att det går att prioritera om man vill. Problemet för Wegerup tror jag är att hon verkligen inte vill. Att laga mat står på något skruvat sätt för allt hon föraktar.

      Radera
  2. Jag förstår inte problemet. I ett hushåll finns vissa uppgifter som måste utföras. Barnen måste få mat och räkningar mpste betalas. Om man är ensam vuxen får man göra det själv, är man flera delar man på det. Vem som gör vad har väl ingen betydelse. Det som har betydelse är att det blir gjort.

    Ibland tycker jag att vi svenskar är ett ängsligt folk. Ängsliga för att vi inte gör så som det förväntas av oss. Det blir en konstig mental låsning som utgår ifrån vad andra tycker.

    Och om du vill leva i en parrelation, flytta inte ihop med en person som har helt andra värderingar än dig på viktiga punkter. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte är felunderrättad är krönikören ensamstående förälder.

      Någon slags mat måste man sätta på bordet, men man väljer ju själv om det är pulversåser och köpesylt eller riktig mat och hemkokt. Där kommer vi att välja olika, men jag har åtminstone aldrig "förväntat" mig att andra ska göra långkok. Denna skribent tycks dock anse att det finns någon slags allmän förväntning på andra (kvinnor). Jag tvivlar.

      Radera
  3. Det som ofta förvånat mig när jag gett mig på något i matlagningsväg som jag inte gjort förut - ofta för att jag inbillat mig att det skulle vara svårt eller tidskrävande - är hur lätt det egentligen är.
    Visst, man får planera lite, se till att man har det man behöver osv, men som du bl.a. skriver i texten om syltkok går det ofta att kombinera köksjobb med annat då det vanligen är en hel del tid som det hela sköter sig själv så att säga. Deg ska jäsa, sylt ska koka, en stek ska stå i ugnen ett bra tag. Det gäller bara att inte sjunka ner i TV-soffan, men att göra det kan ju leda till att man slösar bort tid från annat än matlagning också så det är egentligen ingen skillnad. Jag är själv en inbiten radiolyssnare - den står alltid på i köket - och har så varit sedan barnsben. Det är betydligt lättare att kombinera med andra sysslor än TV som är mycket mer passiviserande.

    Eftersom jag jobbat hemma sedan mars har vi kommit att laga ännu mer mat hemma och även om man kanske begränsar sig lite mer i rätterna än det varierande utbud som förekommer på lunchrestaurangen där jag brukar äta annars kan jag verkligen inte säga att jag ätit sämre.

    Apropå sylt förresten och att du skrev att du brukar frysa den. Jag gör inte ens det utan desinficerar bara de (diskade) burkarna med kokande vatten. Man fyller upp med kokande vatten, sätter på locket och ställer burken upp och ner. Sen är det bara att fylla med varm sylt, låta svalna en del och sen på med locket och låta det svalna helt innan man ställer burkarna i skafferiet eller källaren. Jag har gjort sylt på vinbär, blåbär och lingon (oftast utan att blanda) och har ALDRIG råkat ut för att sylten har möglat även om den stått ett par år innan jag konsumerat den. En öppnad burk förvaras förstås i kylen och äts upp på några veckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock måste jag också erkänna att jag ÄLSKAR Ekströms chokladpudding som du har på bilden. Tillsammans med vispgrädde. Det är helt enkelt ett präglat barndomsminne och såna är svårt att släppa :-)

      Radera
    2. Ja, det mesta handlar om framförhållning. Att se till att ha råvarorna hemma och att starta i tid.

      Intressant! Tycker att det går bra att frysa, men periodvis kan det bli trångt i frysen så jag får testa din metod och se hur den funkar för mig.

      Radera
    3. Chokladpudding låter helt okej, till skillnad från den pulverfromage som nämndes i krönikan. Brrr!

      Radera
    4. Stefan, när jag såg på innehållsförteckningen att socker står först i listan på Ekströms chokladpudding insåg jag att det var socker med visst inslag av chokladsmak som jag köper.
      Så jag provade att göra egen, och det var något helt annat. Mycket godare och det smakar som man kan förvänta sig, dvs väsentligt mer balanserat eller mer vuxen smak. Enkelt som attan var det också med några ingredienser som de flesta har hemma. Och billigt blir det även.

      Så jag kom att tänka på en annan barnfavorit - O´Boy och tittade närmare på innehållsförteckningen: per 100 gr vara är 80 gr socker!! Det är som godis i drickformat.

      Vad har Sparo för efterrättsfavoriter, några som du har med dig från barndomen?

      Radera
    5. Gillar rabarberpaj (https://sparosverige.blogspot.com/2020/06/rabarberpaj.html), definitivt med från barndomen. Och den här blåbärspannkakan (https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/blabarspannkaka.html) enligt mormors recept är väl egentligen mer efterrätt än middagsmat.

      Radera
    6. Som Stefan skriver så är nog chokladpuddingen mest av allt god för att det är barndomsminnen. Riktig chokladpudding är en helt annan sak.

      Radera
    7. Jag gillar choklad, men det är något med konsistensen i pudding jag inte gillar. Gillar inte milkshake heller, antar att det är gränslandet mellan mat och dryck som stör.

      Radera
    8. Jag gör också som Stefan, kokande vatten i burken först. Trodde faktiskt alla gjorde så? Det enda man behöver kolla är att locket sugs fast av vacuumet när sylten svalnat. Gör den inte det ställer jag den i kylen för att konsumeras först. Såna burkar kastar jag sedan.
      Jag har ätit 8år gammal sylt förvarad i matkällare, det smakade precis som ny.

      Radera
    9. Fråga från nybörjare: Betyder det att man måste använda glasburkar, det funkar inte med plast?

      Radera
    10. Jag använder bara glas. Vet inte om plast funkar, kanske svårt att få vacuumtätt. Förr i tiden använde man bara glas, men det var väl för att plasten inte var uppfunnen.

      Radera
    11. Vore bra att veta. Jag har mängder med plastburkar i lagom syltstorlek och inga i glas.

      Radera
    12. Jag kör alltid med glasburkar med skruvlock. Finns en serie som heter Quattro Stagioni eller nåt liknande italienskt (står på locket) som har rejäla skruvlock som sugs fast bra och som finns i olika storlekar från nån deciliter upp till åtminstone en liter. De kostar en del men man kan ju återanvända dem hur många gånger som helst.

      Radera
    13. Tack för tipset, men just nu är jag i färd med att flytta och då är en serie glasburkar ungefär det sista jag vill skaffa :)

      Radera
    14. Faktum är att de burkar man köper saker i - sylt, inlagd gurka, rödbetor mm - också funkar utmärkt om man sparar och diskar dem. Att jag råkade köpa på mig en massa burkar berodde på att jag skulle "tömma" en frysbox hos min pappa som skulle sälja huset efter min mamma hade dött. Och då handlade det om en veckas dagliga syltkok på frysta bär från flera år, så det var bara att besöka en stormarknad och köpa burkar. Detta var för fem år sen och sylten är inte slut än...

      Radera
    15. Låter vettigt. Jag gör själv gärna saker i stordrift.

      Radera
    16. Jag tigger syltburkar i glas från släktingar som köper sylt i butik. Gratis är gott. Vågar dock inte heller förvara i rumstemperatur eftersom det vore trist om råvaran förgås. /Frihetsmamman

      Radera
    17. Jag tycker i och för sig att frys (och plastburkar) funkar bra. Jag har ju ändå frys igång året runt och kan lika gärna använda den, men ibland kan det bli trångt där.

      Det är otroligt surt när mat man gjort själv möglar, oavsett om det är sylt, äppelmos eller vanliga maträtter.

      Radera
    18. Frysen blir normalt full av kött från älgjakten så sylten måste förvaras någon annanstans...

      Radera
    19. Jag är närsynt vegetarian och en dålig skytt :)

      Radera
  4. Vi i familjen plockade så mycket lingon iår att det räckte och blev över. En ren njutning att plocka när det är så galet mycket bär - 10liter tar då ca 30 min att plocka (med plockare..)

    Men det roliga (eller trista..) inträffade när mamma ville ge bort bär till grannarna i sthlm - en granne såg ut som ett frågetecken när mamma frågade om han ville ha lingon och sen frågade om hon menade att det var färdig sylt hon ville ge bort. När det inte var det så tackade han nej..
    Den enda grannen som blev överlycklig att få hur mkt lingon som helst var en granne med rötter i norrbotten, de visste hur man gjorde sylt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju så himla svårt ;-).

      Radera
  5. Hemma lagar käresta mer mat än jag, men jag klyver mer ved osv. Så gör vi för jag gillar att klyva ved och hon gillar att laga mat. Vi kan ju byta roller men varför det, om det inte är lika kul. Jag plockar bär och bakar matbröd dock. För det är kul. Men det är säkert dåligt ändå på något vis. För jag tar väl ifrån henne hennes kvinnlighet och gör henne osäker eller något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert! Enligt denna krönikör är det nog ett avancerat sätt att skuldbelägga frugan.

      Radera
    2. Skuldbeläggning och offermentalitet, är det något vänstern är experter på så är det detta.

      I övrigt är det tyvärr vanligt att underklassen i samhället föredrar skräpmat istället för kvalitet, trots att det inte blir dyrare och inte heller tar tid med sund mat för den som är normalbegåvad.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Jag vet faktiskt inte om det är specifikt för vänstern, men irriterande är det för det går ofta inte att vinna. Hur man än gör är det fel.

      Sylt av egna bär är absolut billigare. Som alltid när man jobbar med råvaror istället för att köpa färdigt. Så pris kan man definitivt inte använda som skäl för att slippa.

      Radera
  6. Att titta på valvaka är lika meningslöst som att titta på färg som torkar, inte fan blir dom klara snabbare för det. Sedan undrar jag om du mår bra av att läsa så mycket Aftonbladet o Expressen som du gör, borde inte din hjärna bli helt friterad snart??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man säga om allting. Varför t ex titta på sport när man kan kolla av resultatet bara.

      Jag läser i princip aldrig dessa tidningar längre utan använder bara texter därifrån till bloggen när jag får ett tips eller ser en rubrik på Twitter jag blir nyfiken på. Så nej, inte friterad :).

      Radera
  7. Jag brukar inte ha så mycket tid själv heller då jag fortfarande jobbar heltid och har barn samt hus att sköta och även sköter inhandling av mat (frugan har ej körkort), men jag och familjen (mest jag, men men) plockar bär/frukt, odlar, gör egen sylt, saft, te och marmelad (ska snart testa göra tomat marmelad för första gången), tänker även lära mig svampplockning och få med familjen på det. Detta är inget som tar speciellt mycket tid.

    Långkok går utmärkt med exempelvis en crock-pot eller gjutjärns gryta i ugnen medan man jobbar och tar inte mycket tid att förbereda (även om just mina barn inte brukar uppskatta mina olika långkok).

    Bröd brukar jag göra i en bakmaskin och arbetet för mig är några få minuter (ca 5min), jag tror att man enkelt och utan stor ansträngning kan bjuda på både långkok och nybakat bröd/lusse fika ifall man prioriterar och planerar för det till sina barn.

    Att klaga på och förtala de som har makten i ett av världens mest jämställda länder börjar kännas förlegat och urvattnat. Roligt att du Sparo uppmärksammade att det är fler kvinnliga partiledare då även jag tolkar det som att hon syftar på främst män.
    //Kemok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt tar tid, men min känsla är att de som säger att de aldrig lägger tid på något helt onödigt ljuger. Och det tar inte så mycket tid. Att laga mat kan man ofta göra samtidigt som man gör något annat, som att lyssna på en podd eller umgås med nära och kära.

      Människor som Jennifer Wegerup kommer nog alltid känna sig som den diskriminerade minoriteten, alldeles oavsett hur det går ihop med verkligheten.

      Radera
  8. Man kanske inte vet hur man gör långkok helt enkel. Känner inte till att det är världens smidigaste sätt att laga mat. Det sköter ju i princip sig själv i flera timmar emedans man kan ägna den tiden åt någon annan aktivitet.

    Själv hugger jag tex ved ute i höstsolens sken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man intresserad är hela internet fullt av recept. Samma med den där lingonsylten hon ondgör sig över. Alla ingredienser finns i matbutiken och i skogen, om man vill.

      Radera