söndag 27 december 2020

I fantasin är vi alla bäst

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, är en kille med koll. Därför blir jag förvånad när han baserar en hel artikel på hushållens självrapporterade siffror som bara inte kan stämma.


Arturo är från Spanien.

Över 90 procent av svenskarna uppger också att de har ett sparande och 75 procent sparar regelbundet. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Endast 7 procent av hushållen uppger att de saknar ett sparande enligt Kantar Sifo.

Andra undersökningar säger att så mycket som en tredjedel av alla hushåll helt saknar sparande. Innebär det att var fjärde tillfrågad i Swedbanks undersökning ljuger? Troligen inte. De bara tänker att det där sparandet drar igång exakt i samma sekund som de får frågan.

En del tror säkert att de redan har ett sparande. I Lyxfällan har många deltagare sagt att de regelbundet sparar pengar. Ibland drogs det till och med automatiskt pengar månadsvis till ett buffertkonto. Fast innan månaden var över hade de ”lånat” de där pengarna av sig själva för att göra viktiga inköp, som doftljus, tobak eller energidryck.

Mänskligheten är inte bättre än så. Blir vi tillfrågade om vi sparar, tränar eller äter hälsosamt säger vi antingen hur vi önskar att det vore, sanningen med lite fantasi på toppen eller tokljuger. Det här vet såklart Swedbank, vilket gör inlägget ännu mer besynnerligt.

Avslutningsvis dras slutsatser om jämställdhet utifrån dessa siffror som antagligen bara visar att kvinnor inte ljuger lika obehindrat. Syftet är kanske att få fler kvinnliga kunder genom att visa att man står på deras sida, vilket ju dessutom ligger i tiden. Själv är jag på allas sida, vilket aldrig ligger i tiden.

32 kommentarer:

  1. Tror att fler sparar just i år då många dragit ned på uteluncherna när de jobbar hemifrån, men tror det bara är tillfälligt. "Bekvämligheten" i att inte behöva laga lite extra(är ju egentligen inte någon extra anstängning) till matlåda kommer nog att ta över igen 2021.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du har rätt för då är det åtminstone några som får bestående bättre vanor. Men jag är skeptisk.

      Radera
  2. Problemet här är ju att det saknas en definition av sparande. Om sparande innebär plocka svamp i skogen för att ha under vintern så sparar man ju. Iofs kortsiktigt men ändå. Eller om man anser att amortera är sparande men man i övrigt inte avsätter något alla så skulle ju det ändå kunna ses som sparande även om man inte fyllar sina egna lador direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svamp tror jag inte ens en procent plockar, men visst kan det finns gränsfall som skulle kunna räknas som sparande. Jag tror snarast att folk ser det som sparande när de låter bli att gå på krogen (även om det beror på att plånboken är tom).

      Radera
    2. Mmh. Att inte gå på krogen är ju iofs ett sparande det också, inverterad smslåns konsumtion lixom. Nu slipper jag avbetalning på smslånet nästa månad så då har jag ju sparat...

      Suck..., men du har nog rätt...

      Radera
    3. Jag tror tyvärr att jag har det. När det kommer till pengar räknar en del människor helt galet. Kanske lätt hänt om man alltid gjort det och inte vet något annat.

      Radera
    4. I extraprisbladet från div. Affärer brukar det ju stå: 14.9kr ord.pris 19.9kr, du sparar 5kr. Så tänker man så är det ju många som sparar regelbundet.

      Radera
    5. Och allra löjligast blir det när de säljer något som är dyrt redan vid inköp, typ "Köp 4 kanelbullar för 30 kr - spara 20 kr!". Istället för att baka dem själv för någon krona/styck.

      Radera
  3. Tror exakt som du säger, önsketänkande, att många tror att de sparar.

    Med det sagt, det nämns inte hur mycket folk "tror" de sparar? Stor skillnad på att spara 200 kronor i månaden via autogiro och 2000 kronor.

    Allt för många har nog det mindre beloppet som sparande vilket är väldigt lite, även om det faktiskt de facto är ett sparande. Många bäckar små...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var knapphändiga uppgifter, vilket skulle kunna bero på att de inte vill sabba den bräckliga illusionen av att så många har ett sparande (för att förmå resten att skaffa ett i Swedbank).

      Radera
    2. Finns ju en PDF längst ner i artikeln där det bland annat framkommer vilken summa som uppges sparas varje månad.

      Vänligen Annelie

      Radera
    3. Ah, det missade jag, tack för det!

      Fast det är fortfarande självrapporterade uppgifter, så man vet ju inte hur länge de där pengarna sitter där, om de ens kom in.

      Radera
    4. 23 % av spararna (75%) uppger att de sparar 5000 kr eller mer varje månad. Bravo!

      Radera
    5. Ännu bättre om det vore sant ;-).

      Radera
  4. Jag behövde bara läsa halva inlägget för att nå din slutsats, att det liknar träning och hälsa. Även där är det väl etablerat att folk inte har en susning eller bara ljuger. Folk påstår att de går upp 1 kg fett efter att ha ätit en brödbit a 100 gram. Inte ens fysikens lagar står i vägen för folks självrapporterade siffror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte främst att det är lögn utan att man tror att man lever ett annat liv än man lever, eller så gärna skulle vilja göra det. Men visst ljugs det också. Dels för att man vill vara bättre än man är, dels för att det är skambelagt.

      Radera
  5. Ja, det är ju populärt numera att få in kvinnor till bankerna. Alla pengars lika värde liksom. Då är det väl tillåtet att göra som politiker eller kvällspressen? "En undersökning visar att..." Men skit samtidigt i andra siffror som visar på motsatsen om svenskens sparande?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det här fallet ser jag inga etiska problem. Banken tjänar pengar på att vända sig till kvinnor, då väljer man strategi därefter och det är ju inga blålögner, man bara vrider på sanningen lite kreativt.

      Värre när media och politiker gör det.

      Radera
  6. Jag har kollegor som stolt berättar att de sparar och har typ 60 000 på sparkontot. I nästa mening berättar de lika glatt att pengarna skall användas till nån resa, barnens student och extra fina julklappar. Och det är ju gott så, att man sparar ihop till utsvävningarna först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där har vi nästa fundering om vad som kan klassificeras som sparande. Sparar man till en resa är det ju definitivt ett sparande, men det handlar ju ändå bara om uppskjuten konsumtion. Med dagens sparräntor hinner de knappast få någon ränta innan pengarna ska ut.

      Radera
  7. Om man köper doftljus och carpe diem-tavlor på kampanj så sparar man väl pengar?

    SvaraRadera
  8. Uhm, nope.. Jag tror nog folk räknar in allt uppskjutet spenderade i detta.. Semesterresan, nya bilen osv.. Men tror inte fullt så många har långsiktigt sparande tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller. Jag gjorde inte så himla mycket research här, men är generellt intresserad av undersökningar om folks sparande och kan inte minnas att jag någonsin sett siffror på att 75-90 procent skulle ha ett fungerande sparande, snarare hälften.

      Radera
    2. Senaste rapporten jag kan minnas gjorde gällande att 60% av befolkningen skulle ha svårt o pröjsa en oväntad utgift om 10 000kr inom 1 vecka. Där och då ser man att majoriteten inte sparar något

      Radera
    3. Exakt. En exklusiv minoritet verkar ha en buffert på ett månader.

      Radera
  9. Tror helt enkelt det är ett definitionsproblem mellan folk som läser denna typ av bloggar och så kallat vanligt folk.

    Vi (ja, jag läser dessa bloggar) anser att sparande är sådant vi avsätter för icke-konsumtion/pengar på äldre dar/FIRE (välj själv).
    Andra tycker att sparande är något man gör till resor, nya skidor eller en bastutunna.

    Kanske good enough att man inte lånar till konsumtion ?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definieringen av sparande är ett problem, men självrapporterade uppgifter är så gott som värdelösa vilket ämne det än gäller. En del fattar inte frågan, en del skäms över sitt beteende, andra vill mörka hur bra de är osv.

      Radera
    2. Sparande: "Under någon månad, de sista åren, blev det pengar över på lönekontot" eller "Har någonsin betalat tillbaka ett lån (helt eller delvis)".

      Nu ger en hel del sparkonton ingenting - men annars brukar ju räntor ge en inte orimlig bild av hur mycket någon har sparat. Skulle vara spännande om någon djärv själ gjorde ett utdrag ur skatteregistret för att'bakvägen' försöka ta reda på hur det ligger till med kapitalet. Allt kapital kommer inte räknas in, men väldigt mycket. Exempelvis 2019 fick statskassan in 274,4 mdr kr i kapitalskatter. Om all den skatten kom ifrån ISK skulle det motsvara 31 360 mdr kr eller ungefär 30 miljoner per medborgare ??

      Radera
    3. Jag gissar att det är en bråkdel som kommer från ISK, i bästa fall ett par procent. I begreppet kapitalskatter ligger väl varenda inkomst redovisade i K-blanketter, allt från aktier i depå till sålda hus?

      Radera
  10. Det är för sorgligt när man ser folk som bor i enorma villor, kör bilar i miljonklassen som stressar iväg till sitt jobb med en riktigt fet lön - de skulle kunna sluta stressa och bli ekonomiskt fria inom 5-10 år om de slutade konsumera så jävla mycket, men ändå kommer de fortsätta och gå i pension när de är 70 år.. Så sorgligt.. Själv jobbar jag haltvid med låg lön men sparar 70% av lönen, räknar med att vara FRI om ca 8 år eller strax innan 50 års ålder. Jag får kämpa, men det är såååå många som inte skulle behöva kämpa alls med löner på uppemot 40-50K i månaden, på bara några år skulle de kunna ha flera miljoner investerade i utdelningsaktier..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säg det åt någon av dem. När han/hon fräser att det 1. är helt omöjligt att spara pengar och 2. att leva snålare skulle innebära ett skitliv utan prylar och där maten enbart skulle bestå av rå potatis, så känns det lite lättare att se dem stressa.

      Radera