tisdag 1 december 2020

Nu börjas det igen

Lika säkert som lögner från Morgan Johansson kommer det den här tiden på året snyftreportage om arbetslösa som inte har råd att fira jul med sina barn. Den här gången är det 34-åriga Helén som blev av med sitt jobb i juni, men levde på ströjobb fram till augusti då hon ansökte om a-kassa. Än har hon inte fått någon ersättning pga a-kassans arbetsbelastning och det är naturligtvis bedrövligt. Men ...

Helén som tycks vara ensamstående med två barn ”har inte kunnat betala sin hyra på flera månader”, vilket jag tolkar som ganska exakt från när hon blev arbetslös. Hennes föräldrar ”har swishat pengar för mat och andra nödvändiga utgifter” och ändå har hon inte ens råd att betala a-kasseavgiften.

Det kan visserligen tyckas lite märkligt att hon ska behöva betala a-kassan när anledningen till trångmålet är att Alfakassan ligger efter med sina utbetalningar, men vi pratar alltså om en ensamstående förälder (reportern tyckte inte att det var relevant information huruvida det finns en far till barnen) som direkt kom efter med räkningarna och efter ett kvartal inte ens kan skramla ihop 130 kr!

Helén säger själv att hon ”jobbat alla år”. Hon är 34, så gissningsvis uppemot femton år i arbetslivet. Under tio av dessa har hon varit mamma och ansvarig för att ta hand om minst ett barn, nu två. Ändå inte en krona i buffert, ingenting av säljbara ägodelar eller en egen bostad, och trots att hennes hyresvärd varit hygglig nog att låta henne vänta med hyran till nästa år finns ingenting.

Vi har inte råd att göra någonting, jag måste be om hjälp med allt. Jag har varit självständig i hela mitt liv och skäms över att vara beroende av andras hjälp.

Med självständig verkar hon – om inget drastiskt förändrats i hennes liv den senaste tiden – mena att hon inte drabbats av oförutsedda utgifter någon enda gång. Det är inte självständighet, det är tur. Eller möjligen en före detta make som täckt upp, men som inte längre kan eller vill göra det.

Jag tycker synd om Helén och ännu mer synd om hennes barn, men jag skulle verkligen vilja veta om hon inte känner något eget ansvar för sin situation. Vad hade hon gjort om hyresvärden hade satt hårt mot hårt och – helt rimligt – krävt hyra eller hotat med vräkning?

Är man vuxen och har ansvar för sitt liv, och i detta fall för ytterligare två människor, kan man helt enkelt inte ha obefintliga marginaler och få sin tillvaro fullständigt krossad trots att man slipper betala för mat och husrum. Jag undrar hur många svenskar som lallar runt i en rosenskimrande låtsastillvaro utan buffert eller skyddsnät. Jag har en känsla av att några av dem kommer presenteras i kvällstidningarna de närmaste veckorna, som en julkalender i ansvarslöshet.

42 kommentarer:

  1. Fast vi accepterar väl den höga skatten för staten ska ta hand om oss när det går åt pipan.
    ;-)

    Fast här är det väl egentligen "kö" hos en a-kassa som tydligen är problemet. Borde gå att åtgärda, det är ju inte raketforskning det handlar om. Har för mig att regeringen hade uppmanat både A-kassor och Fk att korta de långa handläggningstiderna?

    Dock undantar det inte personens egna ansvar för en kortare buffert men längre väntan än 3-4 månader känns inte skäligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Fast här är det väl egentligen 'kö' hos en a-kassa som tydligen är problemet."

      Jag skulle säga att grundproblemet är en person som i princip inte har några marginaler. Inget skyddsnät blir någonsin så bra att det tar hand om människor från dag 1. Även om jag håller med om att tre månader borde räcka för a-kassan att betala ut. Fast har hon redan nu helt tomt på kontot skulle troligen inte a-kassan ens täcka mat och hyra.

      Radera
    2. Frågan är om det inte fortfarande, åtminstone delvis, är statens ansvar - som inbillat alla medborgare att den kommer till hjälp i minsta nöd och att de inte ska behöva ta något eget ansvar.

      Radera
    3. Staten är inte oskyldig, men det måste ändå vara vårt ansvar. Ta bara den här typen av artiklar, hur länge har vi inte kunnat läsa sådana? Ibland känns det som att allt måste drabba alla för att det inte ska dyka upp någon dumfan som aldrig kunnat föresväva sig att det som hänt andra också ska hända honom.

      Radera
  2. Ja det är hemskt att se. Och gör tydligt vilken historia jag tror många svenskar tolkar in varje gång: Att denna stackars individ svikits av "staten", dvs skattebetalarna. Underförstått att skatterna bör höjas för att få bukt med denna typ av orättvisor.

    Vilket är en helt sjuk historia. Jag ser väl inte att det är reportagets fel, det verkar ju mest beskriva hennes situation såsom hon ser det. Men från vår långa socialistiska tradition på extremkanten globalt sett tror jag många drar dessa felaktiga slutsatser. En stor kollektiv lögn är det

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Twitter var det uppror av just de skäl du anger. Tydligen är det Moderaternas fel att hon har det som hon har det, bara för att de ens vågat andas om skattesänkningar.

      För att ett reportage ska kunna kallas journalistik tycker jag att det ska belysa mer heltäckande och inte vara en ren partsinlaga.

      Radera
    2. Galet, men jag kan tänka mig det.

      Frågan jag ställer mig är vad som är hönan och ägget.

      Känns som det finns ett eget ansvar hos läsaren av denna historia om Helen att lyckats trotsa sin socialistiska idétradition och snarare landa närmare den tolkning du gör i inlägget.

      Då skulle den här typen av historier kanske bytas ut mot andra efter ett tag, automatiskt. Typ historierna om Helens syster Märta (påhittat) som i exakt samma situation lyckades ”mot alla odds” ta sig till ett bättre läge, pga att hon tog tjuren vid hornen

      Man kan ju drömma

      Radera
    3. Jag tror att de flesta som läser en artikel inte reflekterar över de frågor som inte ställts eller de uppgifter som utelämnas.

      Radera
  3. Du är bra på att hitta de här artiklarna. Alltid lika roligt att läsa :)

    Jag hade blivit chockad om en journalist på Aftonbladet/Expressen/SVT m.m. hade ställt några kompletterande frågor. Hur mycket har du sparat i månaden sen du började jobba t.ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vanligt kommer de till mig genom att jag läser någon på Twitter som är upprörd för att samhället inte hjälpt henne. Jag letar vidare och upptäcker att nästan ingen avkräver den enskilde individen på ett personligt ansvar och då tänker jag att någon måste göra det.

      Radera
  4. Den fasta anställningen är problemet Man vaggas in i nån äcklig säkerhet att man int ebehöver ta ansvar för att lönen kommer ändå komma i slutet av månaden.

    Tror att om alla svennar fick prova på att inte ha den säkerheten i några år så skulle konsumtion och marginaler se heeeelt annorlunda ut... Utöver det tror jag att en hel drös pärmbärare helt plötsligt skulle behöva antingen bära en skåp med pärmar eller faktiskt börja jobba..

    just my five cents

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man se det. Men då skulle man kunna vända alla säkerhetsåtgärder till något negativt, till och med en egen buffert.

      Radera
  5. Jobbar på FK och ofta tar saker tid, framför allt när någon har eget företag och det ska inhämtas uppgifter från andra myndigheter eller när någon bott utomlands och kontakt med utländska myndigheter krävs. Då bland annat har jag nöjet att prata med folk med olika inkomster och kan säga att det dessutom är ungefär lika vanligt att någon som tjänar 500 k som någon som tjänar 130 k ringer och gråter i panik dem 26. Håller också med om att det är för långa handläggningstider här, men alla som varit i kontakt med myndigheter skulle fått veta att handläggning KAN ta tid och tre månader är inte konstigt om än inte vanligt. På mitt jobb brukar chefen reagera ungefär efter två månader om beslut ej fattats och alla uppgifter finns, men det är från att ansökan inkommit vilket aldrig direkt är första dagen man blev sjuk. Det krävs tyvärr ganska lite för att ansökningstiderna ska bli längre, någon sjukskrivning eller en pandemi räcker gott.

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan gott tänka mig att högre inkomst inte minskar paniken. Ibland känns det tvärtom, som att de med högst inkomst har minst förmåga att spara och tänka framåt. Kanske för att de aldrig behövt det.

      Jag tycker inte heller att tre månader är extremt. Framförallt tycker jag att alla människor borde klara tre månader helt utan inkomst utan att rasa ner i ett svart hål.

      Radera
  6. Är student, men har alltid haft minst 2 månaders CSN i buffert som jag jobbade ihop under en sommars arbetande. Att få ihop en buffert kan onekligen vara så svårt om personen verkligen vill, men tror att folk hellre lägger pengar på annat innan de byggt upp de skyddsnät som kan behövas.

    /Studenten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är svårt, men visst måste det för de flesta handla om prioriteringar.

      Radera
  7. Jag kan tänka mig ett system där skatt och arbetsgivaravgifter kapas med 50-75 procent men att staten förser oss med skattebefriade alternativ att spara till egen pension och sjukförsäkring. Kanske förses våra olika trygghetskonton dessutom med en engångsinbetalning vid födelsen. Effektiviteten i systemet skulle öka oerhört och det finns väl också liknande exempel på detta i verkligheten, typ Singaport om jag inte minns fel, men att vi aldrig kan införa det här beror på personer som Helen som skulle svälta ihjäl om inte någon annan tog ansvar för henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone antingen eller. Ska vi ha världens högsta skatter ska vi ha världens bästa välfärd också.

      Radera
  8. En skattehöjning löser ju inte problemets kärna för individen, dvs att en buffert på några månadsinkomster är eftersträvansvärd. Inte heller skulle skattesänkningar ge någon effekt hos denna typ av individer, eftersom det endast skulle ge mer pengar att spendera. Jag tror inte alls att ett sparandet skulle initieras eller ökas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tror inte heller att det vore någon vits. Det krävs personligt ansvar och det går varken att rösta bort eller lagstifta fram.

      Radera
  9. Om det inte var så att vi betalade 70 % av vår lön i skatt så skulle jag helt hålla med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, just förhållandet mellan vad vi betalar och vad vi får skaver.

      Radera
  10. Vaa, har självaste Aftonbladet lyckats hitta i en person som kombinerar deras önskan om det är synd om människor/läsarna + underförstått att staten måste bli större/höj skatterna + i ett socialistiskt samhälle skulle denna person aldrig bli utsatt för denna kränkning av sitt människorvärde eller iallafall inte om aftonbladets moderparti socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen alternativt att alla andra partier skrev på en överenskommelse där de stödjer S i allt de gör och la ner sina röster i riksdagsomröstningar?

    Ja tänk vad man kan råka ge uttryck för på "nyhetsplats", som fristående publicitiskt organ. Det ligger absolut ingen tanke bakom, det liksom bara hände...av sig själv liksom....

    Nåväl, det är en produkt där man vet vad man får, om man läser det de skriver, och inte lyssnar på vad de påstår att de skriver om. Och det är det flera hundratusen personer som betalar extra ur egen ficka för att få "fördjupad journalistik" - är det det dom kallar för swishhoraplus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog att det finns ett nyhetsvärde här. Det är bara det att tidningen inte tar reda på om så är fallet.

      Radera
  11. https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/kronikor/20201127/ternstrom-sa-mycket-kostar-det-egentligen-tt-aga-en-superbil/?puk=66e52f21305edce9233992ddc3138c2a502103f7

    Gratis tips. Nog måste du kunna skriva något raljant om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det tror jag säkert.

      Radera
    2. Journalistberäkning är ju uppåt väggarna, men han har väl gått i skolan då lärarna inte fick anmärka på elevens arbete utan godkände allt?

      Satt förresten och bläddrade i pappers-DN och såg att i en av delarna så kanske tio sidor helsidesannonser för bilar, vanliga bensin och diesel. Men är det inte tidningens inställning att alla utsläpp, speciellt koldioxid måste radikalt ner dvs tas bort i annat fall så går jorden under om tio år? Varför tillåter DN isåfall annonser av utsläppsbilar som med sedvanlig livslängd kommer att släppa ut i 10-15 år framöver?
      Man kanske har tänkt att utsläppskompensera i och med att Greta ska vara chefredaktör för tidningen och man därmed har köpt sig avlatsbrev. Så många frågor....

      Radera
    3. Jag tyckte just uträkningarna var stor humor. Kommenterar mer i ett inlägg om det.

      Radera
  12. Jag kan bli förbannad när jag tittar på SVT tex Agenda eller när de frågar ut någon politiker som är med på nyheterna hur dåliga journalisterna är och frånvaron av frågor och framförallt följdfrågor. När det kommer till SVT så tvingas jag vara med och betala för skiten och då tycker inte jag att det är för mycket begärt att de har en journalist som kan ställa följdfrågor.

    Såg att reportaget som Helen var från en av kvällstidningarna, så där kanske man inte tvingas vara med och betala för skiten.

    En relevant fråga man kan ställa sig vad de som går journalistprogrammet får lära vid dessa 6 terminer som utbildningen pågår, ställa följdfrågor är inte en sak de får lära sig i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner igen det där. Det är en av anledningarna till att jag inte längre tar del av Agenda, Aktuellt, Godmorgon Värld, Studio 1 osv.

      Jag vet inte heller varför alla journalister blivit så himla dåliga, men jag funderar över det ibland.

      Radera
    2. Om man frågar dom själva så anser de tvärtom att de är bättre nu än tidigare. Om du dristar dig till att framföra avvikande åsikt så är det hat och hot mot journalister.
      Vilken tur att olika lagstiftande instanser anser att dylika uttryck ska straffas genom utökad lagstiftning. Nu vet vi att det kommer att leda till bättre journalister som kommer att ställa bättre och mer relevanta frågor framöver. Eller vänta, hur var det nu förresten?

      Radera
    3. Det är väl inget kul att konstatera att man är lite sämre än sina företrädare, så då förtränger man. Sedan är det inte bara den enskilde journalistens fel, som efter en lång journalistutbildning inte kan skilja på de och dem, särskriva och så vidare. Många gånger har de nog inte tid att göra ett bra jobb. Det går snabbare att fylla tidningarna med översättningar av engelskspråkiga artiklar än att researcha och ta tid för de relevanta frågorna.

      Radera
  13. har "bett" staten om hjälp 2 ggr. Båda gånger så rörde det bostadsbidrag. Båda gångerna så slutade det med att FK krävde tillbaka alla pengar 2-3 år senare. Efter det så har jag haft som målsättning att aldrig någonsin behöva förlita mig på staten när det kommer till ekonomisk trygghet, något som även barnen får lära sig "om inte du tar hand om dig, så kommer ingen göra det" Är första budordet i vår familj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är ett bra budord. Mycket bättre än det vanliga, "Du ska inga gudar hava jämte staten".

      Radera
    2. Hade vi fått mer valuta för skatten så hade jag kanske kunnat lägga till "ge staten sin andel utan tjafs" som ett budord...

      Radera
    3. För att inte bli utnyttjade tror jag att vi alltid måste ifrågasätta skatterna och dess storlek, men i dessa tider känns det lättare att göra det, för att uttrycka det milt.

      Radera
    4. Det jag menar är att om staten hade sagt att för 25% inkomstskatt så får vi X poliser per Y invånare, X lärare per Y elever, X läkare och X sjuksköterskor per Y invånare osv... Men på 30% inkomstskatt så hade vi haft Z anställda inom säkerhet, vård och skola per Y invånare...

      Då tror jag folk hade haft lättare o acceptera skatterna, men sett till att det inte fungerar på så sätt idag och pengar är bristvara i "alla" områden som kommun/stat har hand om så förstår jag att folk är arga och gnäller.

      Radera
    5. Det vore nog svårt att ge så bombsäkra siffror, ett samhälle är en komplex historia. Men jag tror inte heller att det behövs. Undersökningar har visat att svenskar inte har några problem att betala ganska höga skatter förutsatt att vi får bra valuta för pengarna. Just nu tror jag att man måste vara regeringsmedlem eller Göran Greider för att anse att vi får vad vi betalar för.

      Radera
  14. Aftonbladets läsare sluter upp som en hen bakom Helen för att mildra hennes och sonens misär: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/39BMlM/helen-34-vantar-pa-a-kassan--nu-far-hon-hjalp-av-aftonbladets-lasar

    "Det här har gett mig en tro på mänskligheten igen" säger Helen.

    Enligt Naturskyddsföreningen riskerar 20 miljoner människor att svälta ihjäl. Aftonbladets modiga läsare har sett till så att Helen och sonen Charles nu är utom fara. https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-fragor-om-svaltkatastrofen

    Skönt att människor ställer upp för dem som har det svårast! Ja eller det gör de ju förstås inte men viktigt att de känner sig goda i alla fall.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag noterar att Aftonbladet inte orkade skicka ut en ny fotograf och därför kanske ångrar att de uppmanade Helen att se förtvivlad ut på alla bilder. Det skär sig lite med tidningens "segertåg".

      Ja, fint med folk som hjälper medmänniskor även om jag själv kanske inte känner att Helen var mest utsatt och fri från egen skuld.

      Radera