onsdag 10 mars 2021

Framtidsfullmakt dålig framtidslösning

Tydligen funkar det där med framtidsfullmakt inget vidare. Bankerna vill ha sina egna mallar och rutiner. I Sveriges Radios exempel berättar en kvinna om att hennes mammas bank t ex inte lät henne betala räkningar digitalt. Hon var istället tvungen att ta sig till bankens kontor (med de knappa öppettider de har) och betala räkningar över disk. Vidare kunde banken inte tala om för kundens dotter vilka konton och värdepapper som fanns, det fick hon ta reda på själv.

Mitt tips: Fråga inte. Litar man på någon så pass att man är villig att ge personen en framtidsfullmakt borde man väl också kunna lämna ifrån sig inloggningsuppgifter för en internetbank. Har man det får man ju möjlighet att betala räkningar, flytta pengar osv. Då kan bankerna ha sina regler bäst de vill, de kan omöjligt veta vem som loggat in på kontot.

Min pappa dog 2005. Han hade ingen internetbank. För att ens kunna upprätta en bouppteckning behövde vi veta saldot på hans konton. Det vägrade banken trots att mamma hade fullmakt för hans ekonomi. För hon hade ju inte fullmakt för dödsboet. Jag blev ”Den besvärlige kunden” och då löste det sig till slut.


Heeeeeeere´s Johnny!

När min mamma blev sjuk kunde jag logga in på hennes internetbanker, flytta pengar, investera, betala räkningar och ta ut kontanter. Nu säger jag inte att jag gjorde detta för det vore ju inte tillåtet, men möjligheten fanns. Jag säger inte heller att jag någon timme efter att ha hittat henne död gjorde skärmdumpar på alla hennes konton till bouppteckningen, men rent hypotetiskt kan det ha gått till så.

Rent praktiskt, prata inte med banken om vad som händer ifall ni blir sjuka, prata med era anhöriga. Se till att de har tillgång till era konton och bank-ID, att de vid behov kan stoppa autogiron, vet vilka tillgångar ni har och hur de ska få tag i alla uppgifter. Det är ju inte värre än att ni avsätter en halvtimme åt detta, skriver ett utförligt papper och berättar för nära och kära hur de ska få tillgång till det om det behövs. Att vara beroende av banktjänstemän och byråkrater är aldrig kul och blir inte roligare när någon i familjen ligger för döden. 

43 kommentarer:

  1. Bra tips! Mina föräldrar har inte dator eller smart telefon utan kör allt på autogiro. Dessutom är det far min som sköter allt, morsan vet i princip ingenting. Hur detta ska skötas om han faller undan har jag ingen aning om... antog att banken fixade detta på ett trevligt sätt (Swedbank).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur Swedbank funkar, men troligen kan ni ha internetbank med bank-ID-inloggning (stationärt med USB-dosa eller mobilt) parallellt med det gamla systemet, så kan han fortsätta att göra som han vill så länge han kan, men om olyckan är framme kan du ta över.

      Har ni en bra relation tycker jag att du ska börja med att ta upp ämnet med föräldrarna. Statistiskt så överlever du dem, och hon antagligen honom, så då behöver ni en plan.

      Radera
  2. Det går en programserie som heter "Nedkopplad" på P1 där Ygeman säger att vi alla ska bli en del av det digitala samhället och att i stort sett inte ska gå att välja bort smartphones utan det gäller att hänga med även som halvsenil. Jag vill inte ha en smartphone men det verkar som det kommer att bli svårt att välja bort i framtiden./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apropå Snålgrisens föräldrar./Em

      Radera
    2. Jag håller med dig, vill heller inte ha det. Håller tyvärr också med om att det verkar svårt att undvika, särskilt med politiker som tydligen vill tvinga oss.

      Radera
  3. Jag har skrivit en framtidsfullmakt, vilken lär underlätta villaförsäljningen.
    Dessutom har mina barn ett förseglat kuvert med nödvändiga koder etc. vilket får öppnas om jag blir oförmögen att sköta mina egna affärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du förberett. Vore jag i det läget skulle jag föredra att ge bort villan till arvingarna för att inte riskera att det införs en arvs- och gåvoskatt (som jag är övertygad kommer), men det är ju inte alltid det är en bra lösning.

      Radera
  4. Jag är inte helt med på vad problemet är med situationen du beskriver i samband med din pappas död. När en person avlider övergår mycket riktigt alla "rättigheter" till dödsboet, och det krävs fullmakt påskriven av alla dödsbodelägare för den som ska representera dödsboet. När min mamma dog 2014 innebar det att jag och min bror fick skriva på en sån fullmakt för att vår pappa skulle kunna hantera det hela sen. Det var inte överdrivet komplicerat men måste göras rent formellt.

    Framtidsfullmakter är ju något annat, och är tänkta att hantera en situation när man blir oförmögen att sköta sina affärer - och då vanligen också är oförmögen att upprätta en juridiskt bindande fullmakt. Allt för att slippa greja med att begära förvaltarskap, god man och liknande. Min pappa la själv märke till den möjligheten när den kom och såg till att upprätta en sån, men det återstår uppenbarligen att se den dagen det blir aktuellt att använda den om det fungerar som tänkt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet var att vi på dödsdagen inte ens kunde få fram pappas saldon (trots fullmakten pappa givit mamma), vilket ju krävs för att göra bouppteckning. Det är inte utan att jag gissar att banken ville göra den åt oss. Givetvis till ett absurt överpris.

      Men ja, framtidsfullmakter är något annat, och får man tro SR:s reportage funkar det ofta ganska dåligt eftersom bankerna inte är intresserade av att vara tillmötesgående. Så mitt tips är att man ser till att kunna använda internetbank och bank-ID istället.

      Radera
    2. Ja, "problemet" som du beskriver det är alltså att när din pappa avled innebar det även att oavsett vilka fullmakter han skrivit medan han levde så upphörde de att gälla när han dog, eftersom alla hans tillgångar då övergick till hans dödsbo som är en egen juridisk person. Och för att någon ska kunna representera dödsboet krävs att denna person har fullmakt från samtliga dödsbodelägare, vilket jag gissar förutom din mamma var du och dina eventuella syskon. När väl detta är löst kan den som representerar dödsboet göra bouppteckning själv eller ta hjälp med det, det har inte med fullmakterna att göra vem som kan göra bouppteckningen, bara att den som representerar dödsboet måste ha alla dödsbodelägares medgivande för att företräda det.

      Samma sak med framtidsfullmakt, har man väl en registrerad rätt att företräda en person - vilket framgår av framtidsfullmakten - måste man kunna hantera dennes affärer på lämligt sätt. Och idag är ju lämpligt sätt just som du skriver vanligen internetbank med någon form av bank-ID. Det som verkar vara haken när man lyssnar på Plånboken via länken du skickade är att banken vid varje tillfälle man gör något måste veta att fullmakten finns och gäller, eftersom den rent teoretiskt kan dras in när som helst. Men där måste det ju gå att hitta en rutin för att låta den gälla en viss period i taget eller motsvarande. Jag håller själv precis på och försöker klarlägga med min och min pappas bank vad som gäller så vi reder ut det inför att den framtidsfullmakt han skrivit nån gång behöver tas i bruk. Fortsättning kanske följer med anledning av detta...

      Radera
    3. Problemet blir inte mindre för att du skriver det inom citattecken. Om ett dödsbo ska kunna fylla i en bouppteckning måste dödsbodelägarna få veta saldona på den dödes konton. Samtliga dödsbodelare, så med andra ord borde det vara fullt tillräckligt om en dödsbodelägare vill veta saldona. Jag pratar alltså inte om att flytta pengar.

      "Samma sak med framtidsfullmakt, har man väl en registrerad rätt att företräda en person - vilket framgår av framtidsfullmakten - måste man kunna hantera dennes affärer på lämligt sätt."

      Och i reportaget framgår att det inte fungerar, att bankerna knappt känner till vad en framtidsfullmakt är. Än mindre hur de ska hantera den, och någon icke-namngiven bank kräver att man använder bankens egen blankett. Om den person som behöver hjälp med sina bankaffärer har flera banker blir det därför ohanterligt för de anhöriga att använda framtidsfullmakt.

      Och ja, det borde finnas fungerande rutiner, men har de inte tagit tag i det än tycks intresset för detta hos bankerna vara snudd på noll.

      Radera
    4. Det jag menade med att sätta problem inom citat var att jag tolkade det som att du menade att problemet var att en dödsbodelägare inte fick uppgifter från banken, när jag ville påtala att det handlar om att vissa formella krav måste uppfyllas för att en person ska få representera dödsboet. När dessa formella krav väl är uppfyllda ska det sedan inte vara någora problem att göra vad man vill egentligen - se saldon, sälja dödsboets egendom som t.ex. en bostad, eller upprätta bouppteckning.
      Det är alltså på det viset att dödsboet är en annan juridisk person än den som avlidit, så alla fullmakter den avlidne skrivit under sin levnad blir med automatik ogiltiga i och med dödsfallet. Och alla dödsbodelägare måste alltså ge fullmakt till en eventuell enskild representant för dödsboet för att denne ska kunna hantera allt. När man väl gjort det ska allt funka som tänkt, så var det åtminstone när min morbror avlidit för ett par år sen och jag som dödsbodelägare i egenskap av efterarvinge till min avlidna mamma fick skriva på en fullmakt till min fortfarande levande morbror så han kunde hantera dödsboet.
      I princip handlar det ju om att inte en person eller några personer ska kunna förskingra medel ur dödsboet eller på annat sätt blåsa de övriga dödsbodelägarna.

      Det blir som sagt intressant att se hur banken ser på det här med framtidsfullmakt som jag bett dem om information om. Den jag hjälpte min pappa att upprätta för några år sen baserade vi på en allmänt formulerad text från Villaägarna som jag tolkar som vattentät men vi får se hur den tas emot. I radioprogrammet sägs ju också att det är fel av bankerna att kräva egna blanketter så förr eller senare lär väl ett eller flera exempel hamna i domstol och då får vi prejudikat.

      Radera
    5. Jag skulle säga att ingenting är oproblematiskt med pappersarbetet efter någons död, men det hade varit enklare om de berättat hur vi skulle göra.

      Hur kan man förskingra medel genom att få ett kontoutdrag? För som jag skrev: "Jag pratar alltså inte om att flytta pengar."

      Ja, det blir intressant, men vore jag du skulle jag gardera med internetbank/bank-ID.

      Radera
    6. Jag har precis samma erfarenhet som Stefan Larsson ovan. Jag var dödsboet representant och kunde tala med banken. Men jag hade inte direkt tillgång till konton och kunde inte själv betala räkningar. Detta skulle gå genom banken för att garantera att jag inte använde dödsboet pengar för mina privata ändamål. Det är ju rimligt fast lite omständligt.
      Problemet är inte reglerna i första hand utan bristen på information. Bankerna borde ha en checklista färdig att dela ut. Men de vill väl göra jobbet själv mot ersättning. /nils

      Radera
    7. Rimligt, även om jag tycker att de gott kunde lämna ut saldot.

      En checklista vore fint. Har för mig att någon av min mammas banker hade hyfsat bra info på sin hemsida, men jag minns inte vilken.

      Radera
  5. När min mor blev sämre efter en stroke så gick min mor och min syster till banken där min mor fick hjälp att skapa en fullmakt till min syster. På detta sätt kunde min syster betala alla räkningar etc till min mor digitalt via datorn. Hon fick förutom tillgång till sina egna bankkonton även tillgång till min mors.
    Fungerade fin fint.
    A.nonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint med en smidig bank och kul att höra att sådana finns.

      Radera
  6. Jag är lika olaglig som du.Varför skall man krångla till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, precis. Jag vet förresten ett tillfälle när dylikt upplägg skedde med bankens goda minne när en banktjänsteman uttryckligen sa att han inte såg något problem så länge alla inblandade är överens.

      Radera
  7. Fråga till Stefan Larsson. Du säger att dödsbodelägarna kan skriva en fullmakt till någon delägare för att kunna göra transaktioner i dödsboets namn, d v s betala räkningar, disponera den avlidnes konton m m. Men accepterar banken en sådan fullmakt innan det finns en registrerad bouppteckning eller i vart fall en upprättad, icke registrerad, bouppteckning som visar vilka som är dödsbodelägare? Att upprätta en bouppteckning tar tid, att få den registrerad tar ännu längre tid medan transaktioner för dödsboet behöver göras snarast. Enligt min erfarenhet går banken med på de transaktioner som typiskt sett gäller dödsboet. Om man godtar en fullmakt trots att man inte vet om den skrivits under av samtliga dödsbodelägare beror kanske på hur nitisk bankmannen är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag minns det krävdes kopia på bouppteckningen för att betala räkningar. Och trots att banken kopierade den varje gång jag kom ner med den hade de den aldrig tillgänglig, så det är lite oklart vad de skulle med kopian till.

      Enda undantaget var räkningar som klart och tydligt gick att hänvisa till begravningen, de fick man ta från dödsboet.

      Rent praktiskt orkade jag inte strula med dem utan la ut pengar från mitt konto. För tillfället har vi ju ingen arvsskatt i Sverige.

      Radera
    2. Jag vet ärligt talat inte; jag har själv inte varit den som representerat dödsbon utan jag har bara varit dödsbodelägare som skrivit på fullmakt. Dels till min pappa sedan min mamma dog, och dels till min morbror när min andre morbror (som var ogift) dött. I båda fallen tror jag dessutom att banken hjälpte till med bouppteckningen och jag kan säkert ha fel om en hel del saker. Jag trodde faktiskt att den som fått fullmakt av övriga delägare kunde göra sånt som att betala dödsboets räkningar för sånt kan ju mycket riktigt blir smått akut.

      Jag väntar för övrigt fortfarande på svar från min bankman gällande hur man "aktiverar" en framtidsfullmakt. Han kanske har sportlov denna vecka, hör jag inget till på måndag får jag väl ringa och be att få tala med nån annan för jag är extremt nyfiken på hur de hanterar en sån sak.

      Radera
    3. Det är möjligt att det går att betala räkningar utan bouppteckning (men med fullmakt), men alldeles oavsett var det mycket krångel och administration kring dödsboets konton när min mamma dog och då hade ändå begravningsentreprenören sagt att åtminstone i vår kommun var mammas bank bäst i detta avseende. Så jag kan bara ana hur krångliga de andra är.

      Radera
    4. Fick ett svar från banken att de godkänner en allmänt formulerad framtidsfullmakt men att det troligen innebär att de kräver att man visar upp den vid varje transaktion (suck!). Men man kan få tillgång till internetbank mm om man upprättar en särskild framtidsfullmakt på deras blankett...

      Jag har förstås svarat och frågat vad de grundar den bestämmelsen på. Framtidsfullmakt som framtidsfullmakt, kravet måste vara att den följer lagen.
      Fortsättning följer...

      Radera
    5. Fortfarande oklart för mig om det finns några fördelar med framtidsfullmakt jämfört med att använda internetbank med bank-ID utan att fråga banken om lov.

      Radera
    6. Problemet är förstås att det kan vara olagligt och leda till problem om det uppdagas. Och man måste i så fall förbereda allt med BankID mm medan personen det berör är vid sina sinnens fulla bruk förstås, det kan ju vara svårt annars att få till stånd ett BankID i vederbörandes namn.
      I strikt mening går det väl att ha BankID för flera identiteter på samma enhet, så om jag t.ex. hanterar ekonomin åt en person kan jag ha ett BankID i dennes identitet på min egen telefon utöver mitt eget. Finns det en framtidsfullmakt som banken accepterar kan de hjälpa mig lösa hela den biten den dag det blir aktuellt - ska man köra på lösningen "utan att fråga banken om lov" måste man lösa det i samförstånd i förväg. Och det är kanske inte så säkert att någon vill ge mig tillgång till hela bankpaketet innan det verkligen är nödvändigt.

      Radera
    7. Hur ska det uppdagas om ni är överens om det? Ingen bank eller myndighet kommer att leta lagbrott om det inte finns några offer.

      Ja, det måste lösas medan personen är i stånd att fatta beslut själv, men det gäller ju även framtidsfullmakt. Personen behöver däremot inte ge dig möjligheten i förväg. Det räcker med att han berättar var du hittar bankdosa, inloggningsuppgifter osv. Sedan kan han behålla allt hemma hos sig så länge han kan, men flyttar han in på demenshem kommer ni ju ändå ha tillgång till hans bostad.

      Jag tycker helt enkelt att framtidsfullmakt är ett onödigt krångligt sätt att lösa detta. Hade det funkat jättebra hade jag ändå förstått att en del orkar ta krånglet, men många vittnar ju om att det inte heller har den fördelen.

      Radera
  8. Jag har bara goda erfarenheter av framtidsfullmakt. Mamma har hunnit bli dement men med hjälp av framtidsfullmakten har vi både kunnat sköta bankärenden (genom att jag har tillgång till mammas konton när jag loggar in på min egen internetbank) och sält en lägenhet. Det är väl fortfarande ganska ovanligt med framtidsfullmakt, så mäklaren dubbelkollade med den juridiska avdelningen. Det kanske var en fördel att fullmakten var upprättad med hjälp av en jurist.
    Däremot hade vi en del strul när pappa gick bort. När räkningar skulle betalas så var vi tvungna att besöka bankkontoret - ända tills bouppteckningen var registrerad. Jag vill minnas att alla möjligheter att logga in stoppades direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju bra att det funkar för er. Jag har aldrig haft framtidsfullmakt, men reportaget lät inte upplyftande och juristen lät inte som att det fanns så mycket hopp om den närmaste framtiden heller.

      Ja, så fort banken vet att personen är död försvinner möjligheten att komma åt kontona. Så länge man lever tror jag dock att det är lugnt att logga in på internetbanken, även om man ligger i koma.

      Radera
    2. Ja när min mamma dog slutade plötsligt pappas ICA-kort att fungera för det hade de ju haft varsitt av knutet till ett gemensamt konto så det fick han göra om och skaffa nytt.

      När det gäller framtidsfullmakter borde det hamna några fall i domstol snart så det uppstår prejudikat. Då klarnar det förhoppningsvis vad som gäller.

      Radera
    3. Förhoppningsvis funkar systemet bra någon gång i framtiden, men i dagsläget skulle jag föredra kontroll över personens bank-ID/internetbanker framför en framtidsfullmakt. Det verkar otroligt mycket enklare/säkrare. Att (som de nämner i reportaget) hålla på att skicka fullmaktsoriginalet fram och tillbaka med posten är ju som att be om problem och frustration.

      Radera
  9. Om man inte har anhöriga eller någon som kan få en framtidsfullmakt, vännerna är i samma åldersspann och kan lika gärna dö för en själv. Vad gör man då, någon som vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting säger att fullmakten måste ges till en släkting. Du kan lika gärna utse en kompis, yngre eller äldre än dig själv. Men det är klart, är du 30 år gammal och ger fullmakten till en 90-åring får du räkna med att göra om proceduren.

      Radera
    2. Jag tolkar det snarare som att frågeställaren är i lite högre ålder och inte har någon familjemedlem att ge fullmakten till, och att även vännerna är i samma ålder och riskerar att även de kan bli "oförmögna".
      Det man KAN göra är att skriva en framtidsfullmakt som utser en person i första hand och någon annan i andra hand, så är man åtminstone lite garderad. Om man kan utse mer än en ordinarie och en ersättare vet jag dock inte.

      Annars kan man ju alltid få en god man förordnad via kommunen om man får problem att hantera sin ekonomi. Men då är det inte någon man själv väljer utan man får den man får om jag förstått rätt.

      Radera
    3. En god man går att välja själv bara personen blir godkänd:
      https://lawline.se/answers/kan-man-valja-god-man-sjalv

      Radera
  10. Jag hade turen att min mamma kunde ge mig fullmakt att logga in på hennes konto strax innan hon blev beslutsoförmögen (hjärntumör), annars vet jag inte hur jag hade löst det med att betala hennes räkningar. Din erfarenhet av bankens agerande i samband med dödsfall låter däremot himla märkligt. Mammas bank (Nordea) skickade automatiskt ut alla uppgifter om saldon till dödsboets adress vid dödsfallet, jag behövde inte ens höra av mig. Men jag har förstått att det är väldigt stor skillnad mellan olika banker vad gäller sånt. Tycker det är väldigt svinigt av de banker som gör det besvärligt för anhöriga i en sån situation.
    /Lizzy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varför fullmakt, då räckte det väl med inloggningsuppgifterna och kanske en bankdosa?

      Det verkar vara stor skillnad mellan bankerna. Det tycker jag även framgår av det här reportaget om framtidsfullmakt. Förhoppningsvis är det inte för att jävlas.

      Det upplevde jag däremot med Ignis begravningsbyrå som med rena maffiametoder försökte skrämma oss att låta dem göra bouppteckningen för larvigt mycket pengar.

      Radera
    2. Som jag nämnt tidigare är skälen för att ha fullmakt självklart främst att skydda sig själv mot framtida anklagelser om oegentligheter. Det gör att man kan vara helt öppen mot banken med att man representerar personen ifråga och det kan inte uppstå några problem gentemot banken om det uppstår frågor.

      Radera
    3. Och jag står fast vid att risken för framtida anklagelser om något där alla inblandade och med någon som helst insyn är överens är exakt noll.

      Radera
  11. Jag har nu fått lite mer information om framtidsfullmakter från min bank via en av deras jurister. Det råkar vara Nordea vilket kan vara relevant i sammanhanget - åtminstone efter vad de själva säger.

    Det stämmer som nämnts i tidigare kommentarer att om man har en allmänt formulerad framtidsfullmakt måste den visas upp fysiskt varje gång man ska göra något, vilket såklart blir opraktiskt. Om man däremot upprättar en framtidsfullmakt på Nordeas egen blankett - man kan ha en sån utöver en annan allmänt formulerad framtidsfullmakt - kan denna deponeras hos Nordea och registreras i deras system så att fullmaktshavaren t.ex. kan sköta alla fullmaktsgivarens ärenden via internetbank mm.
    Jag frågade självklart om det inte helt enkelt gick att deponera en "vanlig" framtidsfullmakt hos dem lika gärna, och hämta ut den om man av någon anledning skulle behöva den till något annat; jag räknar med att man idag till iaf 95% kommer att använda en framtidsfullmakt för att betala räkningar och liknande och då är det ju ändå via banken man gör det. Men det går tydligen inte - "våra system klarar inte av det" var svaret från juristen. Som IT-konsult med datalagring och -klassificering som inriktning inser jag ju att det är skitsnack, ett intelligent system med tillräckligt intelligenta personer som hanterar det skulle självklart göra det möjligt för dem att ta emot en allmänt formulerad framtidsfullmakt och utifrån hur den är skriven kryssa i rätt rutor i bankens datasystem. Någon är helt enkelt bara för lat/feg för att ta på sig det ansvaret.
    Slutsatsen i mitt eget aktuella fall blir att jag ska tala med min pappa och se till att vi även upprättar en framtidsfullmakt på Nordeas formulär så den detaljen är säkrad för framtiden.
    Jag nämnde ju att det var relevant att banken ifråga är Nordea; det var för att de själva påstår att de är den enda av storbankerna som hittills ordnat den lösningen. Dvs hos alla andra får man springa och visa upp fullmakten vid varje ärende. Det är alltså vad Nordea säger, man kanske inte får samma svar om det om man frågar de andra storbankerna...

    Sen kan det vara värt att veta att man ju kan upprätta en vanlig fullmakt medan en person är fullt förmögen och som då börjar gälla omedelbart. För Nordea kan den kombineras med ett medanvändaravtal som gör att man på samma sätt som för en framtidsfullmakt även kan använda internetbanken. Och på frågan om en sån blir ogiltig om fullmaktsgivaren blir oförmögen blev svaret att de normalt brukar vara pragmatiska och låta den fortsätta gälla så länge allt hanteras "normalt", dvs man bör kunna fortsätta hjälpa till att betala räkningar mm så länge man inte ger sig till att plundra fullmaktsgivaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det stämmer som nämnts i tidigare kommentarer att om man har en allmänt formulerad framtidsfullmakt måste den visas upp fysiskt varje gång man ska göra något".

      Ja, det säger ju experten i reportaget klart och tydligt. Eller om det var programledaren som berättade att nätbanker kräver att originalet skickas med brev för varje transaktion.

      Och ja, det vore ju skit om inte Nordea skulle acceptera sin egen fullmakt, men själv har jag tre banker, troligen snart fyra. Många papper blir det.

      "Så att fullmaktshavaren t.ex. kan sköta alla fullmaktsgivarens ärenden via internetbank mm".

      Med risk för att låta tjatig var hela poängen med blogginlägget att poängtera att absolut ingenting hindrar den som inte frågar från att göra det även utan fullmakt.

      Framtidsfullmaktens målgrupp måste vara personer som älskar helt onödigt administrationsarbete.

      Radera
    2. Visst sas det i reportaget, och jag ville som vanligt förstå mer av bakgrunden och tänkte det var lika bra att dela med mig av det jag fått reda på.

      Och som jag skrivit tidigare har du självklart helt rätt i att man kan sköta ekonomin åt någon helt utan fullmakter med dennes "goda minne". Oftast går det förmodligen bra, men uppstår det några frågetecken - särskilt om det sker efter att en person blivit "oförmögen" och man fortsätter använda t.ex. inloggningsuppgifter man fått tidigare "i samförstånd" - riskerar man både att bli dömd för dataintrång och ekonomisk brottslighet, och bli ovän med exempelvis andra arvingar eller personer som har en relation till den man hjälper. Jag är en sån person som helst inte vill göra några formella fel - jag är t.ex. närmast anal i min ovilja att felparkera och vill ALLTID göra rätt - så eftersom det finns sätt att lösa såna här saker på ett helt lagligt och korrekt sätt försöker jag göra det.

      Radera
    3. Absolut, jag uppskattar att få olika vinklar på detta. Jag håller bara inte med :). Om alla inblandade (personen själv och alla arvingar) är införstådda ser jag inte hur det ska kunna bli problem med rättvisan med mindre än att staten satt in en kamera i din bostad eller åtminstone avlyssnar er.

      Beträffande felparkering håller jag med dig. Jag försöker även hålla hastighetsbegränsningarna och blinkar när jag svänger även om jag inte ser vare sig folk eller fordon. För då finns det en mikroskopisk risk.

      Radera