fredag 1 oktober 2021

Ännu en omorganisation

Stor omorganisation av Arbetsförmedlingen, låter inte det lite bekant? Så länge jag kan minnas har svenska regeringar velat göra om Arbetsförmedlingen. Sosseregeringar vill effektivisera organisationen (låter inte så svårt) och högerregeringar lägga ner, men märkligt nog slutar det alltid med att AF även fortsättningsvis är en vansinnigt ineffektiv myndighet som för länge sedan slutat att vara den mellanhand mellan arbetsgivare och arbetstagare som det var tänkt.

Förmedlandet av jobb ska i större utsträckning än i dag utföras av externa leverantörer”.

Jag har tidigare konstaterat att Arbetsförmedlingen namnet till trots nästan inte förmedlar några jobb, knappt ett per förmedlare och månad. Så hur skulle utvecklingen kunna vridas ännu längre åt det hållet med mindre än att Arbetsförmedlingen helt slutar att förmedla arbeten?

Blir det billigare nu då? Nej, tvärtom. AF ska få ännu mera pengar för att göra … vad det nu är de gör när de inte förmedlar jobb, och externa leverantörer lär knappast böra jobba ideellt, så då blir det dyrare i den änden med.

Jag har inga lösningar, men det är bortom mitt förstånd hur man lyckats få fram en så fullständigt värdelös myndighet och hur den för varje omorganisation – och de är många! - lyckas göra den ännu lite sämre. Det är som att riva sönder tusenlappar.

11 kommentarer:

  1. Det är ju inte konstigt att det är Sveriges minst omtyckta myndighet.
    Ett byråkratiskt ekorrhjul där nitiska tjänstemän följer absurda regelverk de ändå inte tror på - funktionell dumhet - följer lagar och regler och gör som dom blir tillsagda oreflekterat och okritiskt. Om man skulle slopa dessa myndighetsorgan typ AF, FK och socialtjänst osv och införa Basinkomst så skulle det senare troligen vara ett bättre alternativ samhällsekonomiskt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag tveksam till om begreppet basinkomst innebär att friska människor i arbetsför ålder kan välja att vara lediga.

      Radera
  2. Lägg ned eländet. När arbetsförmedlingen skapades någon gång på 40-talet kan jag köpa att det fanns ett behov av någon form av central plats där företag och människor kunde hitta varandra. Men internet löser det problemet alldeles förträffligt.

    Lägg ned och låt privata annonssidor göra jobbet istället.

    Fast då skulle vi "behöva" en ny myndighet som heter Här-gömmer-vi-undan-folk-från-statistiken-myndigheten istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns att jag läste Platsjournalen när jag gick ut skolan och skulle börja jobba. Sen kom internet.

      Här-gömmer-vi-undan-folk-från-statistiken-myndigheten tycks ha många filialer med namn som Regeringskansliet, SVT och SR.

      Radera
  3. Var inte arbetsförmedlingen på väg att bantas betydande när Socialdemokraterna tvingades att regera på M/KD-budgeten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte, men tycker att den alltid varit på väg att bantas. Men sedan slutar bantningsprojektet som för Anna Book.

      Radera
  4. Man kan ju kolla på Jämställdhetsmyndigheten.Här klarar sig Arbetsförmedlingen bra.Man gör trots allt något.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att man av 550 myndigheter lyckas hitta en som möjligen är ännu sämre är ändå inte ett helt övertygande argument.

      Radera
  5. Du är lite sen på bollen. Redan 2018 blev en tredjedel av de anställda uppsagda pga arbetsbrist pga av mindre tilldelade medel.Sedan dess har Af förändrats enligt Januari-överenskommelsen och det enda som görs nu är att fatta beslut om insatser från privata upphandlade aktörer. Som sagt du är ett par år för sen i din reaktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvärtom! Min poäng är just att man aldrig är sen på bollen när det gäller omorganisationer av AF. Denna myndighet organiseras nämligen alltid om. Precis som du säger är tanken att de ska jobba mer centralt och utföra mindre praktiskt jobb, men nästan alltid innebär dessa omorganisationer att AF kostar mer pengar (inte arbetsmarknadspolitiken i stort utan konkret just AF). Artikeln jag kommenterar är från september i år.

      Radera