söndag 31 oktober 2021

Bränd arbetare skyr elden

Norge har tidigare kunnat lita på att det finns svenskar att tillgå på arbetsmarknaden eftersom Sverige alltid har haft arbetslöshet och eftersom lönerna är högre i Norge. De senaste åren har dessutom behovet av svensk arbetskraft minskat så då har det blivit ännu lättare att fylla kvoten.

Men nu är det inte lika lätt längre, färre svenskar söker jobb i Norge. ”Enligt flera arbetsgivare SVT talat med har intresset för jobb i grannlandet svalnat betydligt.

Vad hade ni väntat er? Först hindras svenskar att komma över och jobba, men så fort det är möjligt igen ska de stå där med mössan i hand? Ett tag släppte man bara in gästarbetare som jobbade med ”samhällsnödvändig verksamhet”, men här är ett exempel från vårdbranschen som räknas dit. En svensk sjuksköterska jag känner jobbar en del på norska sjukhus och drabbades själv tidigt av covid-19, men eftersom hon inte tillhörde någon riskgrupp var det över på någon dag och hon kunde börja jobba igen.

Men tro inte att hennes antikroppar gav henne några fördelar. Hon var ändå tvungen att vaccinera sig och varje gång hon kom till Norge var hon tvungen att testa sig. Så småningom också under jobbperioderna och till slut så ofta som var tredje dag, oftare än hennes norska kollegor. Men behövdes det personal att titta till coronasmittade patienter var utlänningarna populära. Till slut orkade hon inte med krånglet och diskrimineringen utan valde att jobba heltid i Sverige istället. Som bekant är det inte helt omöjligt att få sjuksköterskejobb där heller.

Det här är inte kritik specifikt riktad mot Norge. Arbetsgivare och politiker tycks i allmänhet tro att de kan behandla människor hur som helst, avvisa dem ena dagen och förväntar sig att de ändå ska stå där nästa dag beredda att jobba. Det funkar inte så! Ge personal otrygga anställningar, låga löner, delade tjänster eller påtvingad deltid och ni kommer märka att de en vacker dag inte ställer upp.

Ett par av mina arbetsgivare har dristat sig till att säga att jag ska vara glad att jag har ett jobb och varje gång har jag svarat att det är de som ska vara tacksamma för att jag gör det jobb de behöver ha utfört. Arbetsmarknaden är ett givande och tagande. What goes around comes around!

26 kommentarer:

  1. Mmmmh. Hade en arbetsgivare (när jag jobbade extra) som vart arg när jag tackade nej till att arbeta ett pass (definitionen av extra är inte alltid tillgänglig) och hotade med att de minsann inte behöver ringa just mig i fortsättningen varpå jag svarade att jag minsann inte behöver svara när de ringer…

    Kan tilläggas att de fortsatte ringa så så tomt var det hotet….

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv gav jag alltid fan i att svara när en av mina första arbetsgivare ringde, för jag visste att de ville att jag skulle hoppa in på lediga dagar eftersom den jag skulle hoppa in för redan hade varnat mig. Hade de varit vettiga att jobba med hade jag kunnat ställa upp, men det är som sagt givande och tagande som gäller.

      Radera
  2. Känner ett 10 tal runt omkring Karlstad som har fått nog av byggsvängen i Oslo efter 7- 8 år.

    Då börjar både familj och kroppen att säga ifrån.

    En sparade ihop 1 mille på 3 år, men de övriga har slösat bort penningen.
    Skilsmässan kommer oftare för dessa om ungarna är små ... frugan får dra ett tungt lass hemavid.

    För dessa var det bara lördag de var lediga.

    Helt slut och som en zombie på fredagar efter sena arbets kvällar i Oslo.
    Och på Söndag var det dags igen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr var det en Valuta vinst på ca 15 000 kr att hämta varje månad.
      Denna är borta nu.

      Knarket florerar på byggen i Oslo, varför jag ej vet.

      Radera
    2. Själva poängen med att jobba långa dagar i Norge när man bor i Sverige måste ju vara att spara pengar. Lättare för en respektive hemma i Sverige att förstå nyttan då också.

      Har själv testat att veckopendla (inom Sverige) och förstår att man ledsnar.

      Hört mycket om knark i Oslo och vet inte heller hur det kommer sig.

      Radera
    3. Där det finns mycket pengar finns knark.
      S.Löfven

      Radera
    4. Fast det ska ju finnas köpare av skiten också.

      Radera
    5. Till anonym, finns även de som jobbar 4 dgr i veckan på byggen i Oslo och veckopendlat med familj och små barn på hemorten i många år, även i Karlstad.

      Radera
  3. har själv jobbat runt om i Norge i byggsvängen ca 35 år,vi var populära innan polacker o andra öststater kom och tog över,det var en riktig rövarbranch med oseriösa arbetsgivare som bara ville betala svart,men det blev bra med pengar som man puttade in på börsen,men väldigt många levde i sus o dus mellan uppdragen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bra om man har en plan för pengarna. Man vet aldrig när sötebrödsdagarna är slut.

      Radera
    2. Thailand resor imellan uppdrag var populärt, ofta flera thai brudar samtidigt.

      Hörde om en byggare som körde omkull på moped utan försäkring i Bangkok.
      Här fick familjen i Svedala plocka hem denna med ambulans flyg.

      Radera
    3. Och spik nykter, bara lite ovan vid Bangkoktrafiken ;-)?

      Radera
  4. Samma i Sverige för den delen. Massvis av branscher som utan problem tuggade och spottade ut timanställda på löpande band under pandemin sitter nu och bölar över att de inte kan hitta personal.

    Nu ska det arbetskraftsinvandras minsann och regeringen borde göra något. Sanningen är att ge folk vettiga anställningsförhållanden, i dåliga tider kostar det några spänn för arbetsgivarna men i goda tider har man lojala anställda.

    Höj lönerna då så kommer folk flockas till just det jobbet där du behöver anställda men istället ska de anställda stå med mössan i hand för ett sketet jobb i mataffären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Mängder av svenska företag behandlar personal som handelsvara och tror ändå att de ska ställa upp som någon slags tacksamhetsskuld.

      Radera
    2. Arbetskraftsinvandras!? Man blir ju helt tagen av idiotin. Finns ju fullt av människor i detta land som är arbetslösa. Ställ högre krav på folk vad det gäller att bidra till samhället. Samtidigt ska naturligtvis arbetsgivarna ha justa arbetsvillkor och löner.
      Att ha det som i UK och USA där människor har minimum löner och usla arbetsvillkor är ingen väg att gå, även om det finns krafter som gärna vill det.

      Tycker att den här usla synen på låginkomstagare blir allt mer framträdande i Sverige både vad det gäller boende och arbete, att man vill ha en underklass som man pressar till det yttersta för att kunna samla på sig så mycket egna tillgångar som möjligt, vad det nu ska tjäna till!

      Folk får gärna vara rika som troll, beundransvärt när människor har driv att skapa något, men det får inte gå så långt att det ger usla levnadsvillkor åt sina medmänniskor.

      Radera
    3. Håller med dig om mycket, men risken med höga lägstalöner är ju att en del aldrig kommer in på arbetsmarknaden annat än med löner som betalas av samhället. Svårlöst.

      Radera
    4. Tycker att man från politiskt håll ska driva frågan om att alla ska ha minst 10 procent högre lön än genomsnittet i sin egen bransch!
      Skulle kunna förändra arbetsmarknaden och även valrörelsen helt och hållet ;-)

      Radera
    5. Om du menar tio procent högre än snittet i riksdagen blir det inte många anställda någonstans.

      Radera
  5. Nu har jag hållit mig dig alldeles för många gånger, men det här var helt klockrent, inga invändningar alls faktiskt. Blir nästan rädd.

    SvaraRadera
  6. Påtvingad deltid låter dock gött. Istället för "rätt till heltid" tycker jag snarare det vore bra med "rätt till deltid". Det är svårt få deltidsjobb idag, enda rättigheten är väl om man har barn, gå ner till 80%.

    Borde finnas något parti som kämpar för rätt till 50% tjänst oavsett arbetsgivare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvång är inte bra åt något håll. När jag själv jobbade deltid var jag rätt irriterad på att politiker och fackförbund hela tiden pratade som att deltid var något dåligt. Själv kände jag att vill jag ha ett heltidsjobb så skaffar jag mig det, men jag hade ju aktivt valt ett deltidsjobb helt frivilligt.

      Radera
  7. Vi har ju servicetekniker som åker till Norge med jämna mellanrum för att se till att deras rena rum är så rena som de vill (vi hanterar övervakningssystem för detta). Det gör att vi i de flesta fall har ett kritiskt arbete som gör att de blir insläppta, men så som de har blivit behandlade på plats :( Folk har sagt åt dem att åka hem när de stannar och tankar, hotellpersonalen har frågat vad de gör där och väl på plats hos kunden har de fått sitta isolerade från resten av personalen. Matsalen på ett hotell var tomt och de frågade om de kunde få äta där, men nix, de fick beställa upp till sina rum.
    Detta var när de väl kunde komma in, när det har varit krav på 10 dagars karantän har de inte fått åka dit, det skulle ju vara som att sätta dem i fängelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bli attackerade vid tankning var extremt. Jag har ju åkt runt med svenskregistrerad bil (och tankat den VÄLDIGT många gånger), men inte alls märkt av något sådant. Tvärtom, har snackat med fler okända i Norge än jag gör i Sverige.

      Radera
    2. Ja, det är nog lite mer som vanligt nu, detta var under pandemin, när Norge gjorde klart att Svenskar var smitthärdar.

      Radera
    3. Tegnell gjorde det inte lättare att älska svenskar när han kritiserade Norge utan att ha någon som helst täckning för det.

      Radera