söndag 22 januari 2023

Sluta diskriminera kvällsmänniskor

En del människor är morgonpigga, andra kvällspigga. Undersökningar visar att detta inte bara är en känsla, vi är olika. Möjligen går det att träna sig till att bli piggare på morgonen (man kan ju prova att gå och lägga sig tidigare t ex), men det handlar ändå om genetiska variationer.

Och det är ju fint att människor är olika. Ibland anses det vara en styrka, men har ni någonsin hört någon hävda att det finns positiva aspekter med att vara kvällsmänniska? Antagligen inte. Motsatsen? Hela tiden. Som stolt B-människa (just det, varför kallas just vi kvällspigga för B, som en slags andrasortering) är jag less på att ständigt och jämt få höra att jag bör förändra mig.


Äntligen morgon!

Så här är det. Jag vill helst slippa utföra tankearbete tidigt på morgnarna, och definitivt inte försöka mig på kreativitet före lunch. Inte träning heller. Rutinuppgifter funkar, men även dessa görs snabbare och bättre på eftermiddagar och kvällar.

Men detta betyder inte på något sätt att jag jobbar sämre eller är latare än morgonpigga A-människor, bara att jag hellre fikar på förmiddagarna och sedan jobbar 12-24 än jobbar hårt på förmiddagen och degar framför tv:n på kvällen. Som frilansande företagare kan jag välja, vilket är privilegierat i ett samhälle skapat för personer som jobbar kontorstid eller ännu tidigare.

För även om det behövs olika slags människor är vi undantagen som måste rätta in oss i ledet. Flextiden tillåter en del att börja mellan 7.30 och 9 på morgonen, men inte halv tre på eftermiddagen, hotellfrukostar är öppna mellan snortidigt och tidigt, och restauranglunchpriset gäller till kl 14.

Lyssna på forskningen!” har vi hört till leda. Forskningen sägeraccounting for individual differences in sleep patterns and body clocks could open up a relatively untapped source, could contribute to being at our best, both mentally and physically”. Det låter som att det samhälle, land eller företag som utnyttjar nattugglornas fulla potential kommer ha ett försprång i framtiden.

Jaha, kaffe på det ...

24 kommentarer:

  1. Som frilansare vore det kul att testa som man gjorde förr; sova i två skift. Hm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är jag sugen på det, men jag är ganska säker på att det skulle sluta med att jag ligger och är stressad över att jag inte somnar.

      Radera
  2. På stenåldern behövdes antagligen någon som vaktade lägret för rovdjuren, även på natten. Kan det vara så pass enkelt att vi är skapta olika även på detta vis? För vi har definitivt helt olika förmågor och anlag på annat vis. Ja, det är synd att vi har ett samhälle som inte tar tillvara på detta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte tänkt på det, men förmodligen är det så enkelt. I bikupan lever det kvar, men där har man olika roller i olika faser av livet. Kanske borde människor också göra så, det sägs ju att man blir morgonpiggare med åren.

      Radera
  3. Så här beskrevs en morgonpiggis för 1000 år sedan. En blyg enstöring på kvällarna... "Det sägs att Ulf var en driftig hushållare. Han hade för vana att gå upp tidigt varje morgon för att se till sitt husfolk och sina arbetare, sin boskap och sina åkrar. Ofta uppsöktes han av folk som ville ha råd, och han hade alltid goda råd att ge, ty han var mycket klok. Men varje dag då det led mot kväll blev han vresig och skygg (styggr), så att nästan ingen vågade tilltala honom. Han var kvällstrött (kveldsvæfr) och det sades om honom att han var hamnskiftare (hamrammr). Därför kallades han Kvällulv."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul text! Jag skulle inte gå något vidare ihop med Kvällulv :)

      Radera
  4. Jag är nog en disciplinerad B-människa då. Jag går och lägger mig i tid så att jag får 7 timmars sömn när jag skall arbeta dagen efter men på helgen så sitter jag gärna uppe mycket längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så där var jag som ung. Min första anställning var nattjobb, så då var det nästan tvungen att vrida dygnet när jag skulle jobba.

      Radera
  5. Jag är också en b-människa. Snart är det sommartid igen. Då tvingas man upp ännu en timme tidigare. Morgnarna blir åter mörkare. Jag behöver morgonljuset för att vakna de dagar jag behöver gå upp tidigt för mitt skiftjobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart och snart... Men jag förstår inte vad det ska vara bra för att vrida klockan fram och tillbaka, bara jobbigt.

      Radera
  6. Jag är exakt likadan. Hotellfrukostarna och frukost generellt går nästan alltid bort då min mage liksom min hjärna inte aktiveras förrän runt kl 12. En kopp kaffe hjälper ganska bra, men jag kan inte ta en hel balja vilket jag egentligen skulle behöva då jag blivit koffeinkänslig på ärdre dagar o blir darrig o nervig. Kvällen är mig bästa tid och då har turbon varvat upp o laddar för fullt. Funkade utmärkt på mitt förra jobb, visserligen behövde jag vara inne till senast kl 9, men det var alltid jag som släckte lamporna kring midnatt. Helgjobb helt utan störningsmoment som ständigt bröt mitt flow var jag 200% effektiv.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som ändå hade en turbo att varva upp :)

      Radera
  7. Det är flera som har sagt till mig att man får gjort mer om man går upp tidigt. Vilken tid lever de i? Troligtvis 1800-talet då man behövde arbeta under dygnets ljusa timmar eftersom man inte hade elektricitet. Mitt dygn har 24 timmar. Sover jag bort 8 timmar så återstår 16 timmar. Detta oavsett när på dygnet som jag sover och är vaken.

    Visste ni förresten att vår inställning till dygnsrytmen (8 timmar sammanhängande sömn) är ett resultat av industrisamhället? Förr delade man upp sömnen i två delar.

    "Nu för tiden går de flesta och lägger sig med förhoppningen om att få en lång och sammanhängande sömn. Så har det inte alltid varit. Åtta timmars oavbruten nattsömn är ett nytt påfund. Sedan medeltiden och kanske ända tillbaka till antiken har människor runt om i världen delat upp sömnen i två delar."
    https://varldenshistoria.se/samhalle/vardagsliv/natten-var-livsfarlig

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dygnet borde ha 24 timmar oavsett vilken tid man går upp. Det hjälper inte ens att ha längsta möjliga avstånd mellan att man går upp och går och lägger sig. Det gäller att göra vettiga saker under dygnet och det kan omöjligt hänga på starttid.

      Förr? Räcker med att ta sig till ett siestaland så lever tvådelarssömnen. Ska man få så mycket som möjligt gjort tror jag egentligen på att jobba så länge man orkar och sedan sova så länge man vill, oavsett om summan blir 24 timmar, 20 eller 32.

      Radera
  8. "Är det bara jag som ser ett problem med att det tävlas i skidskytte för synskadade? Det borde åtminstone vara en rätt dålig publiksport..."

    Jag har inte Twitter så jag kommenterar din tweet här istället. Jag tycker det är ganska publikfriande.
    https://www.youtube.com/watch?v=7Y1jhHgFnN8

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var lite lyteskomisk, men jag tyckte att den var ganska oskyldig.

      "Publikfriande" var mer ordvitsig, men på ett bra sätt.

      Radera
    2. Ja, jag kommer ihåg att Svullo fick kritik från typ Synskadades Riksförbund då det begav sig.
      https://www.youtube.com/watch?v=NUB-4JKvQIA

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Själv uppskattade jag Nyheter för döva:

      https://www.youtube.com/watch?v=S9ipAwKUmGs

      Radera
    4. Jag bjuder dig på en 51:a kommentar. I fortsättningen kommer jag att börja fakturera dig för all content* jag skapar på din blogg. ;)

      Tiden är den bästa recensenten, som artisten Ulf Lundell sa (oberoende av att han inledde ett förhållande med den 33 år yngre Ninna Prage). Att flera av Svullos sketcher fortfarande är roliga 30 år efter att de gjordes tycker jag talar för att Svullo var rolig, på riktigt.

      *influensers brukar tala om hur jobbigt det är att skapa "content" i sociala medier.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Antingen det eller också handlade det om mängden av Svullos sketcher. Dra ut på stan och sjuka dig i fem timmar måste det ju alltid bli några guldkorn (eller content, som han säkert hade sagt nu). Men visst, jag tycker att han var genuint rolig.

      Radera
  9. I´m with you. Ingen slump att denna kommentar skrivs 0130.
    När det är lugnt och tyst, inget som stör, kan man tänka färdigt en tanke och få saker gjorda. Kreativiteten flödar, problem löses.
    Det skulle aldrig inträffa kl 0800. Nu är min situation sådan att jag kan styra det själv.
    Apropå tips att skriva om, katterna såklart. Deras liv och gärna några bilder. Min katt har ockuperat favoritfåtöljen och är dörren stängd dit, så öppnar han den... Allt gott, Babette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det där problemlösarstadiet når jag aldrig kl 0800.

      Alltså, jag håller hårt på att detta är en ekonomiblogg. Ska jag skriva om katterna får det bli ur ett ekonomiskt perspektiv. Men okej, det ska jag klara. Jag får klura på det någon sen kväll :)

      Radera
  10. Själv är jag otroligt kvällstrött! Mitt värsta jobb var det stället där vi hade 2-skift, inte på grund av arbetsuppgifterna utan för att jag var tvungen att vara på jobbet klockan 21:00 och senare. De dagar jag var ledig (eller började vid 14-tiden) så lyckades jag flera gånger åka in till stan för att göra ärenden, bara för att konstatera att inga affärer var öppna före klockan 10 (ännu värre om det var en söndag, på den tiden öppnade de inte före kl 12). Snacka om att slösa bort dagen. Tycker jag.
    Men så här års är det mest tungt, jag gillar inte att det är mörkt jämt. Och då är jag nog lite morgontrött också. Typ trött hela tiden.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. På mitt första jobb började jag kl. 21 och jag hade inga problem att anpassa mig till det. Det var värre åt andra hållet.

      Trött hela tiden tror jag är ett naturligt tillstånd i januari.

      Radera