söndag 8 januari 2023

Lurad med öppna ögon

Oscar, 39, bor i en villa i en söderförort till Stockholm och lider antagligen lika mycket som alla andra av de höga elpriserna. Så han börjar leta ved på Blocket, men hittar först bara bluffmakare som vill ha förskottsbetalning trots att köpare och säljare ändå måste träffas vid leverans/hämtning. Ved är ju liksom hopplöst att skicka eftersom frakten skulle bli dyrare än veden.

Men så äntligen hittar han en annons där både säljare och ved verkar finnas på riktigt. Oscar köper tre kubikmeter för över tusen kronor kubiken. Det låter hutlöst, men kommer man inte på att det är vinter förrän runt årsskiftet är det kanske det pris man får betala. Men så blir han ändå lurad! Den ved som säljaren säger ska ha torkat i 1,5 år är sur och omöjlig att använda denna vinter, så efter otaliga försök att tända den ringer Oscar istället till SVT för att gråta ut.

Vad gjorde Oscar då för fel, förutom att ha framförhållning som en dement tjackpundare? Oscar verkar jobba i reklamsvängen, men någon koppling till den riktiga världen borde han ha och där fått lära sig att ved säljs av skogsägare, vanligtvis småskaliga bönder. Kalla mig gärna fördomsfull, men killen reportern ringer till och som säger ”Vedd? Jek har inken tid. Villken vedd? Jag säljer inkenting.” låter inte som någon svensk bonde jag träffat.

Veden skulle ha torkat i 1,5 år. Köpte Oscar den nu i vinter betyder det att den skulle ha avverkats mitt i sommaren. Ingen bonde avverkar skog eller hugger ved mitt i sommaren. Inte bara för att det är lättare att köra traktor i skogen när det är tjäle i marken utan också för att de har fullt upp med sådd och slåtter under sommarsäsongen.

Oscar var antagligen nöjd och slog till så fort han hittade någon som inte ville ha Swish före leverans. I år föreslår jag att han börjar leta vedleverantör i februari och får tag i en till vars bondgård han kan köra sin Tesla (jag sa ju att jag var fördomsfull) och slänga in veden nykluven. Fast till vintern funkar väl den ved han redan köpt, så antagligen gör han ingenting förrän tidigast i oktober 2024.

30 kommentarer:

 1. Annars kan ju den vedintresserade Oscar elda med handplockade presentkottar doppade i återvunnet stearin; 189 kronor för nio stycken. Men då ingår in en finfin kartong, som också går att elda upp.

  https://braskotten.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den hade jag glömt bort. Kanonidé!

   Radera
 2. Sedan förstår jag inte det tvingande behovet som många imbecilla offer för omständigheter verkar ha, när de kontaktar tidningar för att få visa upp sina våndor. Vad blir bättre av det? Djup suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de lär ju knappast få betalt och jag skulle inte vilja bli uppmärksammad för att jag klantat mig.

   Radera
 3. Tråden Idioter får utrymme i kvällspressen är perfekt om man vill se fler personer skämma ut sig. Favoriten är väl den gravt överviktiga som klagade över att hon fastnade i dörren till gymmet men även de gravt överviktiga som klagade över att de inte fick plats i en attraktion på Liseberg är en favorit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Familjen Laxströms pudding är inte dum heller:
   https://www.expressen.se/nyheter/puddingen-var-tackt-med-mogel/

   Radera
  2. Haha. För deras skull hoppas jag dom får en tusenlapp i tipsbidrag av tidningen för att delta. Det är ju helt jävla ofattbart att folk vill ställa upp med namn och bild i tidningen för sånt här. Dock värre när det är egen klantighet som ligger bakom klagomålet. Typ min bil hamnade i diket vid första halkan pga dålig halkbekämpning och att det var så länge köer för hjulskifte att jag inte hann skifta...

   Radera
  3. Ja, familjen Laxström var ju oskyldiga till den "fruktansvärda katastrofen". Där var det mer deras rankning av tragedin man kan hålla emot dem. "Min bil hamnade i diket" är på så vis mer pinsam.

   Radera
 4. För mig kostar veden ungefär 35 kr kubiken, fast skulle jag räkna in tidsåtgång så landar nog priset på 1000 kr kubiken för en rimlig timkostnad. Jag kapar med motorsåg och klyver manuellt, råvaran är gratis.

  SvaraRadera
 5. Det han kan trösta sig med är att han har en öppen spis (utan insats) = majoriteten av den värme som skulle utvecklas skulle ändå gå till kråkorna. Fast klart tråkigt för kråkorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det väl det?! En sådan ger väl i stort sett ingen värme?

   Radera
 6. Finns en anledning till att Sverige är en urstark marknad för lurendrejare och Socialdemokrater. Inte ens när de på kort tid förstör hela energiproduktionen tycks folk vilja inse att partiet gammelfarfar röstade på har gjort bort sig igen?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en del i det. Svenskar har fått lära sig att lyssna på myndiga stämmor och det kan ha gjort oss lite godtrogna. Vi vill tro folk om gott och att de inte blåljuger oss rätt i ansiktet.

   Radera
  2. Förklara gärna hur sossarna förstört energiproduktionen?

   Radera
  3. Ja, du ser svaret ovan. Det säger allt och lite till... Ingen tycks veta hur kärnkraften lades ned. Det liksom bara hände helt av sig självt. Eller var det den onda "marknadens fel"? :)

   Radera
  4. Med den nya regeringen så finns det alla möjligheter att investera i ny kärnkraft i Sverige. Frågan är bara av vem? Dom gamla kärnkraftverken skulle ändå förr eller senare lagts ned, men vist hade det varit bättre om dom hade varit kvar så länge som möjligt.

   Radera
  5. De nu nedlagda reaktorerna hade vad jag förstår flera decenniers livslängd kvar, så då hade man i lugn och ro kunnat klura ut hur och var man bygger nya fossilfria och miljövänliga kärnkraftverk. Istället för att lägga ner den produktion man har och hoppas att det löser sig.

   Radera
 7. Vissen kisse, lurad av en mus.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Det här låter som en Robban Broberg-text ;-)

   Radera
  2. Jag är 90% säker på att det är ett citat från Bamse. Kanske Pelle Svanslös. Eller något annat. Vet någon säkert blir jag gärna upplyst. =)

   Radera
  3. Aha, då är jag med. Själv har jag ingen aning. Seriestrippen ovan är allt jag sett av Bamse de senaste 30 åren.

   Radera
 8. Berättade ju för någo du till oss jan vecka sen om plötsligt sjukt päron. Vilket i ledde till att jag och syskon i höstas stod i ett inte så välfyllt vedskjul.

  Så dom här "pundarna" höll krigsråd och körde på annan lösning.
  Det hör skog till huset. Och det fanns torrgranar. (Björk är ju bättre men .... det var ju det här med torr.... )
  Men på några helger lyckades vi få ihop en hög. Kostnad: ett antal liter bensin och några rejält ömma muskler.
  Vi får se hur länge högen räcker.
  Och vedhämtning ska helst inte ske under tidspress. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, finns möjligheten vill man helst lösa det långt i förväg. Jag håller tummarna för en mild vinter.

   Radera
 9. "Kalla mig gärna fördomsfull, men killen reportern ringer till och som säger ”Vedd? Jek har inken tid. Villken vedd? Jag säljer inkenting.” låter inte som någon svensk bonde jag träffat."

  Du är lika fördomsfull som poliserna som kontrollerade personer som såg ut att härstamma från Afrika och Mellanöstern när myndigheten gjorde inre utlänningskontroll i Stockholms tunnelbana. Varför kontrollerade de inte personer som såg ut som Gunde Svan? Det är fördomsfullt att utgå från att en person som ser ut som Gunde Svan inte är afrikan. ;)

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordet fördom har fått onödigt dåligt rykte. Egentligen betyder det ju bara att man tar hjälp av gamla erfarenheter och kunskaper för att bedöma nya situationer. Var den röda plattan på spisen brännhet igår är den antagligen det idag också.

   Men tänk på att Elon Musk är afrikan. Han har visserligen mörkare hår än Gunde Svan, men nog har jag sett svartmuskigare dalkarlar i Vansbro :)

   Radera
  2. Du ser! Bara för att en person ser ut som svenskheten själv (Gunde Svan) så kan personen ändå vara papperslös från Afrika. Ingenting är omöjligt, som Gunde brukar säga på klingande dalmål. Polisen borde kontrollerat personer slumpmässigt istället för att sikta in sig på personer med utländskt påbrå. ;)

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Kollar de någon alls längre då? Har de inte fullt upp med fika och innebandy?

   Radera
  4. Haha. Fika och innebandy. Sparo har lågt förtroende för Polisen. Leif GW Persson verkar inte heller särskilt imponerad även om han inte nämner just fika och innebandy.

   "GW anklagar myndigheten för en "obefintlig uppklarning" av vardagsbrott och säger att man misslyckats med kampen mot gängkriminaliteten.

   – Kampen mot den organiserade brottsligheten går i helt fel riktning med sjunkande uppklarningstal trots kraftigt ökade resurser."
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1035782

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Ja, jag har aldrig fått hjälp av dem när jag blivit bestulen eller utsatt för bedrägeriförsök. De har snarast blivit förnärmade när jag antytt att polisen väl inte i första hand ska vara en kontrollstation för försäkringsbolag.

   GW har rätt! Ökade resurser och ändå sämre uppklarningsprocent. Så kanske är inte ökade resurser vägen att gå, kanske de skull få mindre resurser tills de visat att det är någon idé att lägga pengar på dem. Eller också hyra in privata företag i större utsträckning, när polisen visar sig för inkompetent för att hålla ordning.

   Radera