torsdag 19 januari 2023

Bra timing

Det sägs att det inte går att tajma börsen. Jag är inte säker på det, men jag håller med om att det är svårt. Det hindrar inte att man kan ha lite hederlig bondflax ibland. Jag köpte hus i Norge hösten 2021 och behövde sälja av många börsinnehav för att ha råd med det. Detta gjordes för övrigt ”on the road” på ett hyfsat spektakulärt sätt.

Sedan avvecklade jag resten av innehaven för jag skulle ju flytta över hela min ekonomi till det nya landet. Men så bar det sig inte bättre än att jag gick och var lite sur över den växlingskurs jag hade fått när jag ganska panikartat flyttat pengar till mäklarnas konto. Nu hade jag inte längre lika bråttom och började växla SEK till NOK med privatpersoner. Norska Nordnet var inte jättesugna på att ge mig en depå innan jag hade ett norskt personnummer och jag hade ändå ingen brådska att få in pengarna på börsen så sur som den var.

Så det hela drog ut på tiden. Vilket visade sig vara av godo eftersom börserna backade och jag stod still. Sverige och världen backade 13-14 procent under 2022, det gjorde inte jag. Innan årsskiftet 22/23 var jag dock tvungen att investera pengarna för att få ner förmögenhetsskatten. 19 december skickade jag över en redig klumpsumma. Växlingskursen den dagen:

Om det där med börsen ändå hängde lite på att jag insåg vart den var på väg var det givetvis ren röta att jag lyckades pricka botten på valutakurvan. Som synes hade det kunnat bli både en och två procent sämre. Men så kom pengarna in runt jul och jag köpte globala indexfonder för att inte krångla till det. Och vart stod börsen i mellandagarna?

Ett par veckor in i det nya året är jag runt fem procent upp. Även om det är min förtjänst ska jag inte påstå att det är välförtjänt. Jag kan bara konstatera att det här hade aldrig Hedlund grejat:

21 kommentarer:

 1. Ha, ha! Nu blev jag glad mitt i kalla survintern. Och stackars Hedlund …

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var motigt för Hedlund i Kirchberg. Brännström hade ju sitt standardsvar: "Jaja, verstehe nichts. Alles gut!"

   Radera
 2. När det gäller fonder och aktier så är väl timing ganska grundläggande för att tjäna pengar. Köpa när de är billiga, sälja när de är dyra. Det är dock lättare sagt än gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja skulle jag vilja säga. Det mest grundläggande är time in market och för det andra att köpa kontinuerligt med tex ett månadssparande. Det brukar i princip, över tid, alltid slå de som försöker tajma marknaden.

   Radera
  2. Timing är bra, men det är ju svårt.

   Radera
 3. Ibland skall man som sagt ha tur. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger man väl mest om målvakter ;-)

   Radera
 4. Grattis ibland ska man ha tur, men lite skicklighet var det nog också! Jag lyckades också ganska bra ifjol enbart pga av kollapsande krona, så vet inte om det var så himla bra egentligen.

  Men Hedlund hade ju ingen koll alls som tyckte Schweiz var dyrt 1985. Nu däremot... huga :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag höll mig undan börsen i nedgången hade åtminstone spår av planering. Att jag tycks ha prickat valutan på en bra nivå känns däremot mer slumpmässigt.

   Å andra sidan sa Hedlund detta när en liter bensin i Sverige kostade 5 kr och en liter mjölk ännu mindre.

   Radera
 5. Bara att gratulera till optimal timing, i vilket förhållande kunnande/tur nu än står! 👍 Jag lär mig tydligare för var gång jag gör (för mig) stora ändringar kring innehav så går det käpprätt. Vägen till helvetet är kantat av goda (egengoda kanske?) intentioner...
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske jämnar ut sig med tiden, men jag tycker att jag hanterat varje börsras sedan 80-talet lite bättre än det tidigare.

   Radera
  2. Jag brukar normalt vara "duktig" på att ha ett automatiskt månadssparande på ca 35% av min inkomst i ett gäng diversifierade indexfonder med minimal avgift. Överskott/underskott balanseras på ett spar/krisbuffertkonto på 100k. Har man haft medvind och kontot gått säg 10% över detta så åker överskottet in i fonderna, även alternativa investeringar har skett, men sällan.

   Men när börsen började ta stryk på allvar bla pga C19 så ryckte jag bort ca 80% av pengarna från fonder, först en längre tid på nollräntekonto (jäpp...), sedan bundet 2 år till 2% på räntekonto.

   Till mitt försvar vill jag säga att mitt nyinvesterande hela tiden rullat på som vanligt, men men delvisa exit var helt optimalt timad för att kasta så mycket pengar i brasan som mänskligen möjligt! 😬
   /JB

   Radera
  3. Ja, även om man har en utarbetad strategi tycker jag inte att det skadar att ta hänsyn till vad man snappar om sin samtid. Ser det ut som att man är på väg mot ett stup kan man släppa på gasen även om det statistiskt sett inte borde vara ett stup där.

   Radera
 6. Om folk slutade läsa media (=dystopi) och lyssna på bankers råd (=egensyften i courtage och avgifter) så skulle de antagligen lyckas minst dubbelt så bra med det mesta. Dessutom ha mer skoj längs med vägen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken media du tänker på, men snackar i kvällstidningarnas "Så här lyckas du på börsen" (som dessutom alltid är låsta och kräver abonnemang) tror jag deras påverkan på folks investeringar är minimal. När det gäller bankerna håller jag med tillfullo.

   Radera
  2. Tänkte på att det media säljer in mest hela tiden är att det alltid finns något att oroa sig för, problem. Men det lär man inte bli rik på i längden.

   Radera
  3. Tja, man tjänar lika mycket på att undvika en förlust på 10 kr som att göra en vinst på 10 kr. I längden bör man helst göra bägge.

   Radera
 7. Kul - bra gjort! Varför påverkas förmögenhetsskatten av att investera på börsen - du har ju väl fortfarande samma tillgånger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, i skattesammanhang värderas värdepapper till 75 procent av sitt egentliga värde, så varje tusenlapp investerad på börsen räknas bara som 750 kr i förmögenheten. Det var likadant när det var förmögenhetsskatt i Sverige. Eller ännu märkligare faktiskt, aktier på A-listan värderades på ett sätt och "lägre" listor på ett annat.

   Radera
 8. "Om det där med börsen ändå hängde lite på att jag insåg vart den var på väg var det givetvis ren röta att jag lyckades pricka botten på valutakurvan."

  Med din tur skulle det inte förvåna mig om Kryptosupport hör av sig och hjälper dig att hitta förlorad kryptovaluta också. ;)
  https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2023/bedragare-pastar-sig-arbeta-pa-fi/

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar man på ett mejl från en Gmail-adress (rätt ovanligt att myndigheter använder sådana) från "finansinspefinansinspektionen" så har man åtminstone inte tur när man tänker :)

   Radera