torsdag 12 januari 2023

Obemannat

På landsbygden är ofta marknaden för liten för att ha en specialbutik. Möjligen en matbutik och en bensinmack, men där går gränsen. Kan man inte bunta ihop verksamheterna och sätta upp en skylt för ”Hud, Hund & Grill” är ofta det enda gångbara alternativet att köra obemannat.

Biodlare säljer honung i ”honungskiosker”, lådor där kunden tar det den vill ha och swishar betalningen. Ibland finns det en webbkamera, men jag tror inte att de är så himla svåra att överlista om man verkligen vill. Min väg är lite för dåligt trafikerad för att det ska vara mödan värt att ställa upp ett sådant här skåp.

SVT berättar om ett obemannat fik där bagaren står i källaren medan folk förser sig av kaffe och bullar på entréplanet. Det funkar på landsbygden, förhoppningsvis även i framtiden. Här ute kanske vi inte ringer polisen om grannen jobbar svart, men stjäl han av en lokal näringsidkare får han veta att han lever.

Jag har dock svårt att se hur det skulle funka i ett större samhälle för jag tror att systemet bygger på den gemensamma känslan av tillhörighet. I en liten by är man utlämnad till sig själv och övriga bybor. Man vet att slår den där butiken igen kommer det ingen ny, man är bara av med den. I en stad eller förort till storstad tror jag inte på obemannade kaféer. Inte med mindre än att de sätter upp sådana där automater där varje produkt har ett eget fack.

Men då tycker jag idén med att äta ute faller, då tar jag hellre med mig eget kaffe. Vilket jag väl i och för sig gärna gör alldeles oavsett, men så är ju inte jag målgruppen för kaféverksamhet. Heller. Men jag gillar idén med att obemannat funkar, att tillit fortfarande inte är helt ute.

39 kommentarer:

  1. Ja såna där obemannade lösningar tycker jag på sätt och vis känns som ett sundhetstecken. Går det så är det lokala samhället inte helt förfallet.

    Kanske något jag ska hålla ögonen öppna efter nästa gång jag flyttar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också är det faktum att de inte kan ha riktiga butiker ett tecken på förfall. Jag vet inte.

      Radera
  2. Brukar då och då köpa getost, bär, ägg, tunnbröd och hjortronsylt uppe i Norrland från ett par väldigt obemannade försäljningsställen utmed vägen. Lägger kontanter i plåtburk, eller swishar över betalningen. Fungerar utmärkt. Ju längre bort från "civilisationen", desto bättre.

    Jag lägger själv dit en och annan gratis sommardeckare, som kan glädja någon annan …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, avståndet till civilisationen är nog viktig. När det kommer till böcker slår det mig att vi faktiskt hade ett fungerande "bibliotek" i tvättstugan i min bostadsrättsförening i Stockholm. Man tog de böcker man ville läsa och lämnade tillbaka dem när man var klar. Det hade jag stort utbyte av.

      Radera
  3. Haha, men då skulle du ju i praktiken kunna ta med eget kaffe och bara köpa mackan eller bullen på plats, ingen affärsidkare skulle klaga eller ens veta om det. 😁
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om någon annan bybo ser dig inne på kaféet med medhavd termos framstår du nog som aningen girig och missunnsam mot affärsidkaren.

      Radera
    2. Det har du nog rätt i. Jag är för inne i storstadstänket, där ingen bryr sig om eller ens märker folk runt omkring sig och vad de har för sig.

      Radera
    3. Jag är så glad att jag kommit därifrån.

      Radera
  4. När vi tutar omkring på Österlen finns många obemannade små butiker (och även stora). Ägg, honung, grönsaker. Supermysigt att handla på och oftast fina priser åsså. Gillas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Priserna borde bli bättre av att slippa bemanna. En timlön med tillhörande sociala avgifter måste ju läggas på varornas pris.

      Radera
    2. Systembolaget skulle ju spara 200 000 000 kr genom att göra sig 100 medarbetare färre, så det finns grova pengar att spara ... Kanske.

      Radera
    3. Det skulle innebära att varje Systembolagsanställd kostar två miljoner (plus kostnaden för att bli av med dem). Heeelt galet.

      Radera
  5. Det går också att handla hojtarolja på samma sätt "där uppe" från undangömda obemannade försäljningsställen, men då måste man vara betrodd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som betydligt osäkrare. Inte minst eftersom bägge parter vet att producenten inte kan gå till polisen om han blir bestulen, även om han vet vem som är skyldig.

      Radera
    2. Då får den skyldige handla på närmaste Systembolag i fortsättningen, ett par timmar bort … En inhiberande faktor så god som någon.

      Radera
  6. Jag tyckte mig se en trend i somras att varuhus införde självscanningskassor. Biltema och Bauhaus i Västerås gjorde det.
    Redan i september hade de dock stängt dessa kassor och sedan dess har kassorna förblivit stängda.
    Ica MAXI i Köping fick stänga sina självscanningskassor pga för mycket svinn och troligen var det samma anledning till att Biltema och Bauhaus gjorde det. Det är alltså de kassor vid utgången där man scannar varorna, det är inte handterminalerna som man bär med sig i butiken och scannar allt eftersom. Handterminalerna finns kvar på Ica (och även på Willys).
    Sedan vet jag två ställen på landsbygden inte långt från Västerås där man kan köpa honung obemannat, så snattandet ser ut att höra ihop med tätorter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog så. Ytterligare ett argument i raden för att inte bo i en stad :)

      Radera
    2. Kan ha koppling till att det finns en påtaglig brist på hyreshus ute i grönskan, vilket kraftigt påverkar de som inte vill bidra till samhället, bara få bidrag.

      Radera
    3. Bil och naturintresse underlättar också.

      Radera
    4. Ja, man behöver inte vara pessimistiskt lagd för att inse att obemannad honungsförsäljning inte skulle funka i en stad. Inte nog med att honungen skulle stjälas, troligen skulle skåpet vandaliseras. Jag kan bli riktigt trött på sådant beteende, det är så onödigt.

      Radera
    5. Ja, men så blir det när man ser samhället som något fristående från en själv. På landsbygden är man en del av samhället på ett helt annat sätt.

      Radera
    6. Det där var intressant, att man är en del av samhället på ett helt annat sätt på landsbygden. Jag tror att man i stan mer är en arbetande konsument, utan någon vidare koppling till andra. Hm. Det där måste jag fundera på, när det är dags att emigrera.

      Radera
    7. Exakt, en arbetande konsument utan samhörighet. Jag kan ju egentligen bara tala för mig själv, men när jag bodde i stan visste jag inte ens vad mina grannar hette i förnamn eftersom det inte stod på brevlådorna. Här vet jag vad deras barn heter och skulle barnen ringa mig och be om hjälp skulle jag tveklöst ställa upp, just för att vi är del av något större.

      Radera
    8. Jag bor i en hyfsat stor stad, och det har väl ocksa att göra med storleken pa huset man bor i. Vi har fyra lägenheter här och jag känner alla. Brukar dessutom plocka in posten och vattna när grannarna är bortresta.

      Dessutom ligger det ett parhus precis bakom, och de känner jag ännu bättre eftersom det var de tillsammans som byggde mitt hus och salde lägenheten till mig.

      Bor man däremot i ett stort hyreshus blir det nog mer anonymt.
      /Annika

      Radera
    9. Ja, stora hyreshus är nog värre, men städer går nog allmänt mot mer anonymitet. Fast då pratar jag om Sverige. Hur det funkar i andra länders städer vet jag mindre om.

      Radera
  7. Även vi storstadsbor - London, NY, Chicago, SanFran, Seattle - har nöjet att shoppa utan personal i affärerna. Inga självchekout, inga scanningar - gå in och ta det du behöver och gå ut. Klart. Kvittot får du i telefonen.
    Amazon Go heter detta fenomen, och det finns 33 affärer för närvarande.
    Eftersom även "Hej-Hej" ska kunna shoppa har de en person som släpper in dem och som tar betalt i kontanter vid utsläpp. Om denna person jobbar 24h om dygnet och alla dar i veckan förtäljer historien, men vi kan väl spekulera i att så är fallet. Vi vill ju inte diskriminera någon, eller hur?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Go

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att vi som vill ha kontanterna kvar och därför handlar med dem inte diskrimineras :)

      Radera
    2. Ja, du får väl hålla dig från Sverige då, för här finns inga krav på att kontanter måste accepteras. Hur är det i Norge?

      Radera
    3. Norge verkar glädjande nog respektera sin grundlag i den frågan, till skillnad från Sverige. Men om vi inte är många som står upp för kontanterna är det säkert bara en tidsfråga här med.

      Radera
  8. Jag bor i en till ytan rätt stor kommun med ett för ytan rätt begränsat befolkningsantal. Just femsiffrigt + moms. I en av våra mera avlägsna större byar har vi faktiskt en sådan här obemannad affär. Funkat fint vad jag förstått. Sedan från början hade o har vi även en udda minimal butik där. Förrutom att de steker till kommunens bästa hamburgare på förfrågan, milsvitt bättre än alla grisdyra lyxburgare som poppat upp som svampar ur backen, så har de även en eklektisk mix av allt från mellanmjölk till allt möjligt mekaniskt o elektriskt man kan behöva vid en uppkommen nödsituation.

    Har faktiskt varit där en halvdag på företagsbesök och det var jädrigt intressant att få höra alla historier som lett till att den minimala butiken ser ut o funkar som den gör. Tänk compact living men överfört till en servicebutik en bra bit från ära o redlighet.

    Sen har vi även en bunt bokholkar strödda runt kommunen, ta vilka du vill, lämna in de böcker du känner dig klar med. Även detta har funkat fint utan missbruk av konceptet. Ja, jag är glad att jag lever i en landsbygdskommun där det lite är så att alla känner alla. Nackdelen är väl att jag även efter 23 år där i mångas ögon fortfarande är utböling, men det tar jag gärna.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, 23 år räcker inte långt på det viset. Tre generationer, sedan kan man möjligen ansöka om att anses tillhöra lokalbefolkningen :)

      Radera
    2. Jag minns att farsan klagade över samma i den lilla by där jag är född o uppvuxen. Jag förstår honom nu. Men som sagt, mig stör det ej nämnvärt, jag har aldrig direkt fått skit för det, då vore det annat ljud i skällan.
      /JB

      Radera
    3. Hej Micke! Har du en mejl man kan nå dig på för att snacka samarbete?

      Radera
    4. Jonas: Samma här. Blir jag bara accepterad och respekterad behöver jag inte ses som "en av oss".

      Anonym: Ja, den finns på "kontakt"-fliken här uppe, men jag kan skriva ut den här också: sparobloggen@gmail.com

      Radera
    5. Accepterad o respekterad är orden! O inget har hindrat mig att få god kontakt med mina grannar med gemensamma perioder av kattvakteri o blomvattning. Gemensamma jobb o delning av kostnad även om jag bara sluppit jobbet med minigrävare odyl o bara betalat min bit. Ersättning utan snack om något gått fel. Har jag klagat över någons gamla gistna luftvärmepump som styr o för oljud jakt in i mitt sovrum har den försvunnit på stubinen. Härom dagen kom en lätt utvecklingsstörd över o undrade varför jag ej skottat undan all jädra snö som fallit på uppfart o in mot dörren. Min sambo förklarade medan jag låg i sängen med mildare ryggskott att jag inte varit i form för det just nu men att det var lugnt o jag snart skulle vara på benen igen.

      Ändå går rackaren över med skyffel o skottar rent! Jag ska ge honom en stor kram nästa gång vi ses!

      Jag har fått många vänner under åren, de flesta ytliga, men några riktigt viktiga, mitt politiska engagemang har gett positiva fördelar här.

      Jag har även försökt vara en god granne o vän tillbaka, skänkt nyfångad fisk högt o lågt. Svamp. Gett en fin klocka som jag fick två isf en i en knepig affär som fin studentpresent till tyska grannfamiljens genomsnälla son som jag visste hade klockintresse o innan gett en klockbok i födelsedagspresent.

      Jag är en sådan som på allvar tycker det är roligare att ge än få, men jag ser det långt från som fjäsk utan jag tycker det känns bra att bry mig om folk som bryr sig om mig.
      /JB

      Radera
    6. Jag har liknande erfarenheter. Folk tycks lita på mig och jag har aldrig gett dem anledning att inte göra det. Så länge jag pratar språket dåligt påminner jag dem ju dessutom snudd på varje mening om att jag inte är härifrån.

      Apropå minigrävare hyrde jag en på firma och när jag skulle legitimera mig sa de att det inte behövdes för de hade ju min mejladress :)

      Med grannarna försöker jag ge lika mycket som jag får, men hittills har det varit helt omöjligt att nå upp till deras nivå, jag har tacksamhetsskuld till minst tre grannar.

      Radera
  9. Det påminner lite om det storskaliga försök som drivs av politikerna med AB Sverige. Förse dig hur mycket du vill av vad du vill, utan id kontroll. Det allmänna betalar- Går sådär va.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, just för att tillhörigheten och därmed tilliten saknas.

      Radera