fredag 27 januari 2023

Norge vs Sverige

Del 3 i min utlandsflyttsserie. Del 1 hittar du här och del 2 här.

Jag flyttade till Norge i september 2021, men fick inte personnummer förrän 2022 och först då kunde jag skaffa ID-kort, starta företag och bli så norsk jag kan utan medborgarskap. Det här inlägget kommer att handla om fortsättningen.

Vad skiljer Sverige från Norge, förutom uppenbara skillnader som att Sveriges 63 dödsskjutningar under förra året motsvaras av Norges fyra? Norge är ett mycket rikare land. BNP per capita är dubbelt så hög och trots att skattetrycket är nästan lika högt här skulle jag säga att det gnälls mindre över höga skatter, troligen för att folk känner att de får mer för dem.

Norge är inte felfritt och norska politiker har t ex fått gott om skit för våra höga elpriser. Inte minst eftersom vi inte är med i EU och då är det synd att man ändå tecknat avtal som gett Norge en stor del av EU:s nackdelar. Samtidigt har vi fått elsubventioner i ett år nu, och betydligt högre än de den svenska regeringen lovat, men ännu inte infört. Så när norrmännen demonstrerar mot statsminister Støre och kräver lägre elpriser med småfyndiga Støre, nå må du høre, maks 50 øre” är de nog ändå medvetna om att det hade kunnat vara värre.

Förmögenhetsskatt är inte heller något som FIRE-folk brukar flytta till, men Norge är ett av de sju länder i världen som har det. Allt man äger till ett värde över 1,7 miljoner beskattas. Dock räknas varken hus eller aktier till sitt fulla värde.

Aktier ja. Jag kontaktade norska Nordnet så fort jag flyttat hit för att kolla om jag kunde skaffa en norsk Nordnetdepå. Innan jag hade norskt personnummer var det en krånglig process att starta, men jag var ju redan Nordnetkund i Sverige. Jag tänkte att det skulle underlätta, men det var snarare tvärtom.

När jag väl hade personnummer kunde jag dock få en depå, men jag kunde inte logga in med bank-ID eftersom jag hade en svensk Nordnet-depå och tydligen kan man inte ha bägge med bank-ID-inloggning. Eftersom norskt och svenskt bank-ID inte har ett dugg med varandra att göra förstod jag inte varför, men så var det. Och är fortfarande, jag har sedan 13 december tjatat på svenska Nordnet  att de ska stänga min depå, men än har de inte hittat knappen.

Beskattning av värdepapper är också helt olika. Här finns varken kapitalförsäkringar eller investeringssparkonton. Det mest fördelaktiga sättet att investera på börsen heter istället aksjesparekonto, ASK.

D
är beskattas vinster med 35,2 procent, vilket kan tyckas rent svinaktigt, men på plussidan drabbas man inte av skatt förrän man tar ut pengar ur systemet, eller rättare sagt mer pengar än man satt in. Sätter du in en miljon i en ASK som stiger till två miljoner kan du ta ut en miljon och låta den andra miljonen jobba vidare, helt skattefritt tills du tar ut mer pengar. Hur det står sig mot det svenska systemet med omsättningsskatt i ISK och KF från dag 1 beror på hur och när man tar ut pengar till konsumtion, men det norska upplägget känns renhårigare.

Det gör däremot inte diverse småavgifter som plattformavgift på Nordnetdepån och en avgift på 2-3 kr hos de flesta banker när man gör ett bankomatuttag eller betalar en räkning. Det kan tyckas futtigt att störa sig på, men jag kan inte låta bli att reta mig på att banker ska ha betalt snudd på hela tiden och för allting.

Och myndigheterna vill inte vara bättre. När man köper en bil får man betala en omregistreringsavgift på upp till 6868 kr, det gäller alltså även begagnade bilar. Veteranbilar är undantagna och bilar som är minst tolv år gamla kostar max 1777 kr. Ingen jättekostnad för de flesta av oss för man byter ju inte bil så ofta, men nog så irriterande för jag hittar ingen logisk förklaring till att ägarbytet ska kosta staten mer än några tior.

Bilbesiktning sker vartannat år och kostar en dryg tusenlapp, så den kostnaden är ungefär som i Sverige. Skatt och försäkring på bilen är däremot dyrare i Norge. Den bil jag fick med huset var från 2001. Alldeles för ny för mig, men också alldeles för dyr att äga.

För huset betalar jag en kommunal avgift på ungefär en tusenlapp i månaden. För de pengarna får jag sophämtning och slamtömning, men inte så mycket mer.

Inkomstskatten är däremot lägre i Norge. En genomsnittlig inkomsttagare betalar 43 procent i Sverige, 36 procent i Norge. Tjänar du mindre pengar lönar sig Norge ännu mer eftersom man ger rätt stora möjligheter att tjäna pengar skattefritt. Dels har man ett fribelopp som just nu ligger på 65000 kr. Allt under det i årsinkomst går rätt ner i fickan. Vidare kan du jobba extra upp till 6000 kr hos upp till tio privatpersoner, skattefritt. Men då ska det verkligen vara ett extrajobb, är du snickare kan du inte ”jobba extra” med att bygga badrum hos grannarna. Är du däremot hjärnkirurg kan du snickra eller måla staket som skattefri sidoinkomst. Sätter man detta i system kan man alltså tjäna 10x6000 kr och tillsamman med fribeloppet på 65000 kr komma upp i 125000 kr skattefritt.

Den norska snittlönen för en anställning är drygt 50000 kr i månaden. Det gör alltså 600000 kr/år och många tjänar betydligt mer än så. Du behöver inte vara politiker (som i demokratins namn sätter sin egen lön) för att kunna kvittera ut en årslön över miljonen, så då kanske man kan leva med en och annan avgift längs vägen.

Och alla andra kostnader. Enligt sajten Expatistan.com är det 20 procent dyrare att bo i Oslo än i Stockholm, maten är 33 procent dyrare och kläder 8 procent.

Det må så vara, men matpriset dras bl a upp av att ett norskt restaurangbesök är mycket dyrare än ett svenskt. För mig kostar bägge noll eftersom jag har egen spis. Skämt åsido, jag hör ofta svenskar (i Sverige) beklaga sig över dyra priser i Norge. Deras erfarenheter baseras nästan alltid på att de åkt till Oslo (Norges dyraste plats), gått på krogen, käkat pizza och druckit öl. Och ja, det är dyrt.

Köper man råvaror i matbutiker, använder sig av kundrabatter och emellanåt åker på ”Harrytur” till Sverige behöver det inte vara dyrare här än där. Eller så här, jag slår vad om att mina matkostnader fortfarande är lägre än alla svenska läsares.


Andra grejer har jag förvånansvärt ofta köpt i Norge. Det kan vara byggmaterial, färg, elektronik, bildelar och allt möjligt annat. Ibland är det billigare i Sverige, ibland i Norge, men ofta ingen större skillnad.

Slutsatsen blir att Norge är fel land att välja om pengar betyder allt för dig. Om det lönar sig att bo kvar i Sverige är tveksamt, men vill du pensionera dig tidigt och är avhängig av låga omkostnader för att göra det finns säkert hundra lämpligare länder. Vill du bo i världens bästa land och gå på tur med världens vänligaste folk i världens vackraste natur är du däremot välkommen till Norge. Tills jag fått med mig norrmännen på att bygga en mur mot svenska gränsen, sedan är det stopp ;-)

Därmed är denna serie om min flytt från Sverige till Norge över (även om jag säkert återkommer till ämnet). Hoppas att den gett hugade resenärer något att tänka på. Ställ frågor i kommentarsfältet om det är något ni undrar över. Det är ett omvälvande steg att byta land, men vare sig man flyttar till grannlandet eller till andra sidan jorden är det möjligt.

Läs Vilhelm Mobergs utvandrarserie så inser du snabbt att det är väldigt mycket som är lättare nu än på 1840-talet, men som med alla resor, inre eller fysiska, tar man ett steg i taget. Paradoxalt nog är det sällan de synliga stegen som är svårast utan de första, trevande stegen på planeringsstadiet.

59 kommentarer:

 1. Jag undrar hur ekvationen ser ut när det lönar sig att åka till Sverige och köpa mat? Milkostnaden i en Volvo kombi är väl ganska hög. Är maten så mycket dyrare i Norge att matpris-vinsten överstiger resekostnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst Harrytur-blogginlägget och där fanns svaret på mina frågor...

   Radera
  2. Köper man tillräckligt mycket och/eller bor tillräckligt nära gränsen går det naturligtvis ihop.

   Radera
  3. Den drar knappt 0,8 och bensinen kostar en bra dag 18-19 kr/liter, så det är ju enkelt att räkna på. Men såklart allra bäst om man ändå har ett ärende i Sverige eller nära gränsen.

   Radera
 2. Även jag emigrerade till Norge ett tag men tvingades återvända pga åldrande föräldrar. När de är borta kanske jag kommer igen ifall du inte hunnit få upp muren :)
  KF finns, heter "investeringskonto zero" hos nordnet. Dock skiljer den sig på flera punkter mot den svenska, precis som ISK vs ASK. Knepigt med ditt inlogg ändå... Mitt norska bankid loggar in på nordnet.no och mitt svenska bankid på nordnet.se, alltså precis som förväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntade ut mina föräldrar istället. Och även om jag skämtar om muren antar jag att det finns en gräns då Norge överger den fria rörligheten så att det åtminstone blir svårare att flytta.

   Det är jättekonstigt, men jag har pratat med både norska och svenska Nordnet om problemet, så det var ingen praktikant som gjorde fel. Det är uttalat att jag inte ska kunna logga in med bank-ID på bägge. Trots att jag tycker att det borde vara betydligt säkrare än att bara lösenord. Nåväl, jag hoppas att det löser sig inom någon vecka.

   Radera
 3. Hej Sparo! Mycket intressant serie om Norge! En fråga. Jag upplever att de svenska socialdemokraterna har "lyckats" göra Sverige väldigt socialistiskt. Jag tänker inte i första hand i rent ekonomiskt hänseende. Utan snarare mentalt och kulturellt. Upplever du att det är så även i Norge (hoppas att du förstår vad jag menar)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är rädd att jag inte förstår riktigt vad du menar.

   Radera
 4. Skulle Sverige vara socialistisk, hahaha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara förlorat, inte mer.

   Radera
 5. "Vill du bo i världens bästa land och gå på tur med världens vänligaste folk i världens vackraste natur är du däremot välkommen till Norge."
  Det tragiska är att Sverige för några decennier sedan iaf kunde vara med o konkurrera om den positionen.

  Konstigt nog känner jag nästan inga norrmän, bara en familj. Där arbetar mannen som vanlig lagerarbetare, hade om jag minns rätt ca 800.000 ut per år och med svenska mått mycket god levnadsstandard, helschysst husbil, enligt utsaga bra boende osv osv. Skulle du säga att det är ungefär standard för gemene norrman?
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kunde de, och det är absolut tragiskt.

   Svårt att säga vad som som är standard. Jag har grannar och vänner som är anställda, egenföretagare, bönder osv. Men det låter absolut inte extremt. Något som dock förvånar mig är att den genomsnittlige husbilsägaren med stor sannolikhet har lån på den där bilen, trots att man med en bra lön inte borde ha några svårigheter att spara ihop till den först.

   Radera
  2. Det har jag ingen aning om men jag tror jag antog det. Jag är ju ej döv o blind inför att att jag och i ännu högre grad du ej är stöpta i samma form som gemene man o skyr lån som pesten. 😂
   /JB

   Radera
  3. Ja, det är säkert likadant i Sverige, men jag tycker att fler norrmän har chansen att leva lånefritt. Därför blir jag förvånad när jag märker att den stora skillnaden istället tycks vara att högre lön ger möjlighet till ännu högre lån.

   Radera
  4. Det går väl i linje med det jag inbillar mig tro o veta, att vi svenskar o norrmän delar mentalitet i mycket hög grad. Då skulle ej jag bli förvånad över om norrmäns inställning till lån är lika skev som hos medelsvensson. Även om de har en högre o mera stabil grund att utgå från.
   /JB

   Radera
  5. Det är det jag undrar om den inte är, eller kanske till och med skevare.

   Radera
 6. "Paradoxalt nog är det sällan de synliga stegen som är svårast utan de första, trevande stegen på planeringsstadiet."
  Det där är ju väldigt intressant. Har varit med om vid ett flertal tillfällen när jag länge har funderat på något, planerat och sen äntligen utför det (tex utbildning, jobb, resor mm) att många i omgivningen kommenterar det med "hur kom du på att du ska göra det där, helt plötsligt?"
  För mig är det inte plötsligt, så jag vet aldrig vad jag ska svara på det. Mer än just så, det var inte plötsligt och du verkar inte känna mig så värst bra, trots allt.
  '
  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen det där och det känns inte bra att bli uppfattad som oberäknelig och nyckfull när man i själva verket räknat och tänkt igenom allt igen och igen. Allra värst när man lyckats dra fördel av denna planering och sedan får höra att "vilken tur du hade som ...".

   Radera
  2. Som Ingemar Stenmark (fd elitslalomåkare) sa när en journalist kommenterade hans förstaplats med tur: "ju mer jag tränar, desto mer tur verkar jag ha".

   Spargrisen

   Radera
  3. Ja, precis! Det var ett effektivt sätt att dra det till sin spets och visa journalisten vad det egentligen handlade om.

   Radera
  4. Älskar Ingemar Stenmark liksom Thomas Wassberg. De sa fan ej mycket, men när de väl öppnade munnen jag det något klokt som gick rakt in i hjärtat!
   /JB

   Radera
  5. Ett bevis på vilken hedersknyffel o sportsman Wassberg är.

   https://www.expressen.se/sport/langdskidor/wassberg-plagas-av-minnet-fortfarande/
   /JB

   Radera
  6. Ja, det känns som motpolen till alla (och de är många) idrottare som försöker snacka upp sin förmåga utan att ha resultaten som backar upp.

   Radera
 7. Mitt framtida liv i Graz, Österrike, är tydligen 19 procent billigare än i Stockholm. Med kunder i Sverige kan det bli ganska bra.

  SvaraRadera
 8. Är målet norskt medborgarskap så snart som möjligt? Du får ju då indirekt några miljoner kr i förmögenhet med tanke på oljefonden...kan nog vara smart göra ett bet på den där oljefonden som bara växer och växer. Förr eller senare får dom väl göra uttag därifrån istället för att finansiera välfärden med skatter till 100 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. När det gäller oljefonden har den väl minskat i storlek, men oavsett så tror jag aldrig att det blir utdelning på den. Och jag vet inte vad det eventuellt finns för andra för- och nackdelar med att inte ha medborgarskap. Jag har ju permanent uppehållstillstånd vilket känns som det viktiga.

   Radera
  2. https://www.nbim.no/no/ (oljefonden) låg 2021 på 123 40 mdr, gick ner 2022 till 116 57 mdr, men har nu studsat upp till 13 320 mdr NOK. I USD ser det något sämre ut, men ändå: 3% årligt uttag ger då ca 75 000 extra som du slipper betala i skatt.

   Radera
  3. Ja, fast för den saken kvittar det ju om jag är norsk medborgare, räcker med att bo i Norge. Jag har alltid själv sett till att vara skuldfri och det underlättar säkert att bo i ett land som också är det.

   Radera
 9. Oslo politiker de är ej kloge.
  Knarket flötar fritt runtomkring Centralen.
  Ska vist vara fullt lagligt.
  Polisen står bara och kollar på..
  Har aldrig sett så många knarkare vilsna själar som då.
  Brukar ta flyget ifrån Gardemon ibland och åker tåg ditt.
  Har ett par timar tillövers i Oslo då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt lagligt ställer jag frågande till.

   https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-02-14-199:
   "Tilvirkning, anskaffelse, omsetning, innførsel, utførsel, oppbevaring, besittelse og bruk av narkotika oppført i narkotikalisten med henvisning til denne bestemmelsen, er forbudt, jf. legemiddelloven § 22 annet ledd."

   Men visst finns det ett knarkproblem. Inte bara i Oslo, för ett par veckor sedan dog två sextonåriga tjejer i Spydeberg, en liten by med ett tusental invånare.

   Radera
  2. Jag bodde i Oslo nagra ar i mitten av 90-talet, och jag hade aldrig sett sa manga knarkare och tiggare tidigare. Det var innan gatorna i Sverige var fulla av östeuropeer med muggar. Da tänkte jag för mig själv att det var konstigt med ett sa rikt land med en oljefond värd miljarders miljarder. Trodde det hade blivit bättre, men kanske inte?
   /Annika

   Radera
  3. Jag har så pass begränsade erfarenheter av Oslo att det vore fräckt att basera någonting på det, men nog har jag upplevt att det är tätare med både knarkare och tiggare i Stockholm.

   Radera
 10. Vore intressant att höra från andra som flyttat utomlands eller har planer på att emigrera. Hur man tänker, vilka länder som finns på listan och varför de är med, utmaningar och möjligheter, vad man förväntar sig, hur man tänker kring vänner och släkt som lämnas kvar i avvecklingslandet Sverige och praktiska saker. Kanske i ett eget inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Jag är benhård på att allt ska ha stark ekonomikoppling för att platsa i den här bloggen, och mycket av det där riskerar att hamna utanför, men jag ska grubbla på det.

   Radera
 11. Hur menar du att skatten är 43% för genomsnittslöntagaren i Sverige. Enligt mina uträkningar betalar genomsnittslöntagaren ca 22% inkomstskatt och medianlöntagaren ca 32% (all inkomstskatt dividerat med all inkomst).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv menar jag ingenting utan har utgått ifrån Ekonomifakta som i sin tur hänvisar till OECD:
   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Jamfor-skatter-mellan-lander/

   Jag gissar att det främst är arbetsgivaravgiften som gör att dina siffror blir annorlunda från deras, men det är en ren spekulation.

   Radera
  2. Gör man jämförelsen på bruttolön, det som vanliga löntagare ser som sin lön, blir skatten 3% högre i Norge.

   Radera
  3. Fast rimligast är väl att räkna på skillnaden mellan vad arbetsgivaren betalar och vad löntagaren får ut i handen? Om du som arbetsgivare betalar t ex hundratusen kronor så är det väsentliga för mig som arbetstagare vad jag får av det, dvs arbetsgivarens lönekostnad minus statens skatteavdrag.

   Radera
  4. Det heter ju arbetsgivaravgift. Om den skulle sänkas får jag ju inte mer i lönekuvertet. Så nej, jag tänker inte som du.

   Radera
  5. Du menar att du inte tänker som OECD/Ekonomifakta, jag bara förmedlar resultatet.

   Men jag håller med dem, det som bör jämföras är skatt på arbete. Arbetsgivaravgiften är en skatt vad man än kallar den, och visst får du mer i lönekuvertet vid sänkning av den kombinerat med oförändrad lönekostnad.

   Radera
  6. Ditt resonemang blir ologiskt då den skatt% individen upplever på lönebeskedet är lägre i Sverige än i Norge. Ologiskt, Sparo…

   Radera
  7. Du får som sagt ta logiken med sajten Ekonomifakta (se länk högre upp i tråden). Apropå logik har du inte redovisat vilka siffror du kommit fram till för Norge räknat på ditt vis, så det är svårt för mig att svara på ditt sista påstående. Vad du som individ upplever eller känner när lönebeskedet kommer är jag mindre intresserad av i detta sammanhang, jag sysslar med siffror.

   Radera
  8. Siffrorna är från Ekonomifakta där jämförelse görs mot Bruttolön. Med ditt resonemang är det bättre att ha 3% högre skatt som individ om arbetsgivaren betalar mindre, så att den totala skattesatsen är mindre. Ologiskt, det är skattesatsen på bruttolönen som är den viktiga för de allra flesta.

   Radera
  9. Jag trodde det viktiga var att få ut så mycket som möjligt i kronor, oavsett var i processen skatten dragits.

   Radera
  10. Det är ju i Sverige man får mest i lönekuvertet vid samma månadslön. När någon frågar om min lön så säger jag ju inte 40000+12400=52400 i månaden om min lön är 40000. Agree to disagree?

   Radera
  11. Att vi inte blir överens kan vi nog utgå ifrån, men det där återkommande påståendet att Sverige har lägre skatt på lön än Norge kan jag inte bara ta utan att få några siffror från Norge. Ekonomifakta (en organisation under Svenskt Näringsliv som tar sina siffror från OECD) räknar på bägge länderna och kommer fram till att Norge ligger lägre. (Om du, till skillnad från mig, är specialintresserad kan du nog få hela uträkningarna från dem.) Du redovisar Sverige och säger att det är lägre än Norge. Svårt att säga varken bu eller bä utan två uträkningar, en för Sverige och en för Norge.

   Som jag uppfattar Ekonomifakta menar de att om en arbetsgivare betalar ut 100000 kr får den anställde mer i plånboken i Norge än Sverige. Om du ska få mig att tro att de har fel måste du visa hur.

   Radera
 12. Min arbetsgivare har aldrig redovisat sin totalkostnad för mig på tex lönespecifikation, totalkostnaden har dock funnits med på tex Benify och liknande.
  Arbetsgivaravgiften består ju av delar som är positiva för mig, nästan 2/3 av den är ju olika typer av försäkringar+pensionsavsättning. Detta kan ju inte vara enbart av ondo.
  Det framstod i din text att det var mer fördelaktigt att arbeta och betala skatt i Norge, det tror jag inte är bevisat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev redan vid din första fråga har Ekonomifakta räknat ut att skatten på arbete är lägre i Norge än i Sverige. (Det styrks även av andra, bl a Forskning.no: https://forskning.no/samfunnsokonomi-ny-samfunnskunnskap/hvor-mye-skatt-betaler-vi-i-norge/268353) och att jag väljer att lita på det, åtminstone tills det kommer motstridig information. Du är välkommen att presentera sådana siffror, men tills det sker kommer jag att ifrågasätta varje gång du eller någon annan påstår att de här sajterna har fel.

   Radera
 13. Ja du, om Sverige fortsätter i tangentens riktning så kommer det vara jordens skithålsland nummer ett inom inte alltför avlägsen framtid. Ett bra land tar tid att bygga över generationer, men det kan ruineras totalt på kort tid. Du tog ett bra beslut.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du har fel, men tar höjd för att du har rätt.

   Radera
  2. Jag vet ej om det är Luther eller för mig dold sida av masoschism som får mig att traggla på o kämpa för att få detta vårt stackars misshandlade land på rätt köl igen. Jag har verkligen inga starka band som vore uteslutna att hantera vid flytt annorstädes. Feghet, lathet eller som jag vill tro, kärlek till fosterlandet? Får jag ringa en vän?
   /JB

   Radera
  3. Jag tror inte att du vågar fråga publiken ;-)

   Radera
 14. Jag undrar om ditt företagande, säljer du texter till Sverige med norskt företag? Slipper du lägga på moms då? Norge är ju utanför EU. Hur sker företagsbeskattning i Norge? Får du betala preliminär skatt eller blir det först år 2 man betalar skatt på vinsten? Blir vinsten lön likt en enskild firma i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag säjer texter i norskt företag, mestadels svenska kunder.

   Och ja, jag slipper lägga på moms om texten är avsedd för icke-norsk marknad. Om det beror på att Norge ligger utanför EU vet jag inte. Jag har för mig att det var likadant när jag hade utländska kunder i mitt svenska företag, men jag kommer inte ihåg detaljerna för det var inte vanligt.

   Ett norskt enkeltpersonforetak beskattas mycket likt en svensk enskild firma. Man tar inte ut lön utan beskattas för vinsten. Om det finns finlir av typen periodiseringsfonder och sånt vet jag inte. Jag använde det inte i Sverige och kommer inte att göra det här heller.

   Radera
 15. Hur är dina upplevelser av norskt postväsende?
  Har några norska kunder och våra stående instruktioner är att skicka alla dokument som ska till Norge med kurir då Posten Norge om möjligt är ännu sämre än Sverige/Postnord. Testade att skicka brev till norge för ett par veckor sedan och det har inte kommit fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska goda erfarenheter. Har både skickat och tagit emot inrikespaket. Billigt jämfört med Sverige och går på en eller max två dagar. Har även testat en slags postförskottsvariant där avsändaren bestämmer en summa som ska betalas av mottagaren för att få ut paketet. Pengarna sätts in på avsändarens konto någon dag efter det, smidigt.

   Mindre erfarenhet av brev. Kan bara konstatera att det är dyrt. 19 kr för inrikesbrev och riktigt dyrt att skicka brev till Sverige.

   Ditt brev som inte kom fram kan ju ha fastnat hos svenska Postnord, men jag känner till norska posten för dåligt för att säga vilket som är troligast.

   Radera