lördag 7 januari 2023

Vårt dagliga bröd stjäl vi idag

Allt fler rubriker om matstölder. Även om det antagligen mest handlar om stöldligor som insett att det går att göra stora pengar till låg risk på att stjäla kött, sägs det också vara en del ”vanliga familjer”.

Och inte lär det bli mindre vanligt. Föda finns på nedersta steget i Maslows behovstrappa. Människor kommer inte att svälta ihjäl om de får slut på kontot, de kommer att stjäla. Antingen mat eller något som går att omsätta i pengar. Med köttpriser på över femhundralappen kilot har det såklart också ett andrahandsvärde.

Vore jag tjuv skulle jag också föredra att försöka överlista anställda i matbutiker framför banker eller något annat. De unga tjejer som jobbar i matbutik ser sällan ut som muskelbyggare, men framförallt finns de ju knappt där. Jag tror inte ett dugg på det Ica-handlaren i reportaget säger, att de både har uniformerade och civilklädda vakter i butiken. Sanningen är ju att när man behöver få tag i personal kan man gå gata upp och ner i butiken utan att träffa på någon.

Gör man trots allt det får man väl låta bli att stjäla just där och då. Skulle man ändå ha otur att åka dit får man troligen inte mycket till straff. I ett av SVT:s reportage säger en handlare att stjälande kunder ofta konfronteras redan i butiken. Då lär skammen bli enda straff. Tillräckligt för de flesta av oss, men har man börjat stjäla mat står man nog ut med det.

Och även om jag fattar att det ligger tragedier bakom många snatterier är det inte utan att jag känner en viss glädje över ”instant karma”, som i denna finska butik:

32 kommentarer:

 1. Eller så blir man vegetarian. Mycket billigare.

  SvaraRadera
 2. Och vi skulle ha mycket att lära av Finland, men det är för sent för det. Vinkeln på vårt sluttande plan ökar för varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att Sverige inte tror att lärande går åt det hållet. Jag lyssnade precis på en podd med en läkare som startat en klinik i Sverige där man använde en metod som är populär i hela Europa, men inte i Sverige. Han kunde visa upp goda resultat, men Socialstyrelsen tvingade honom att lägga ner. Han visade upp 200 peer-reviewade forskningsartiklar, men det kontrade den svenska myndigheten med en nybliven professor som titulerades "expert" och som sa sig inte känna till att metoden skulle vara framgångsrik. På hans fråga till chefen på Socialstyrelsen vem som bestämmer vad som är god forskning fick han svaret: "Det bestämmer vi." Och så frågar sig Sverige varför vården är bättre i andra länder och varför svenska patienter söker vård utomlands. Eller rättare sagt, det frågar de sig INTE, för det skiter de i eftersom de ändå är bäst :)

   Radera
 3. Matpriserna har sannerligen stigit det senaste året. Om man betalar för alla matvaror, vilket jag gör, så känns det som att matbutiken rånar mig...
  Obs! Jag förstår att det inte är så, men det känns så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller på att räkna på mina matinköp nu och återkommer med en text om det (antagligen framåt mars) och utan att avslöja något nu så är jag förvånad över hur lite pengar jag lägger på mat. Men visst, en del grejer har blivit hutlöst dyra.

   Radera
 4. Har inte köttkonsumtionen ökat dramatiskt sedan 1970-talet? Som barn (två arbetande medelklassföräldrar, nybyggd villa, färg-tv, en ny bil då och då) fick vi i princip bara "helt" kött på söndagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag absolut att den har, vegotrender till trots. Osäker på om det finns några undersökningar som visar att det hänt något dramatiskt med köttkonsumtionen under det senaste årets prishöjningar. Troligen inte.

   Radera
  2. Stämmer inte på mig iallafall, vi åt kött, korv eller fisk varje dag. Om jag minns rätt fanns inte vegetariskt som alternativ i skolan ens.
   Nu när jag bestämmer själv blir det oftast vegetariskt.

   Radera
  3. Men nog tusan äts det mer kött nu än på 70-talet, i befolkningen i stort alltså.

   Radera
 5. Så Ica butiker klagar på detta? De som själva rånar kinder vart enda dag med 40-50 procent högre priser än samma mat på andra ställen. Bara för att handlaren behöver uppgradera sin Porsche vartannat år. Samtidigt som personalen ges avskrap till lön.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. jag brukar klaga på matpriserna och dessa ofantliga höjningar som skett det senaste året. senaste exemplet är lidl lättmargarin "lätt" som har höjts med 120%(!) det senaste året. från 9,90 till 21,90. men jag ska inte ge fler exempel utan bara meddela att jag har gjort en observation i en av de lidlbutiker jag handlar i.
  numera är nötköttet inlåst! intressant nog är inte fläskköttet inlåst. om det beror på det högre priset eller andra faktorer låter jag vara osagt.

  när självscanningen kom för några år sedan nämndes just det med stölder, och jag vill minnas att de få stölder som förekom sparades in på att man behövde mindre kassapersonal. rätta mig om jag minns fel.
  men i dagsläget skulle jag gissa på att stölderna i just självscanning har ökat. hur många gånger har man inte gått rakt igenom utan att blivit kollad och kunnat ta med sig hur mycket som helst? visst, man vet ju inte när man blir kollad men att plocka en vara extra var gång blir till slut en stor summa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på, men fläskköttets begränsade attraktionskraft hos tjuvar kan mycket väl bero på "andra faktorer". Ha, ha!

   Själv vägrar jag använda de så kallade snabbkassorna, för det tar så gott som alltid mer tid än att stå i kö i en manuell kassa.

   Radera
  2. Du är långt ifrån först med att vädra tanken om fläskkött, men det är ju svårt att veta om det handlar om attraktionskraften hos köparna. För faktum är ju att den är mycket billigare också. Det verkar dumt att stjäla för 100 kr/kg om man kan stjäla för 500 kr/kg.

   Radera
  3. Till anonym:

   "mitt" Willys har inte längre kvar lamm i köttdisken, utan "På grund av omfattande stölder så kan vi inte längre sälja lamm i butiken. Vänligen kontakta personal om du vill köpa lamm".

   Jag kan så klart bara spekulera i vilka som har en kriminell avsättningsmarknad för just lamm.

   Radera
 7. Tva ggr i mitt liv har jag sett folk stjäla. Första gangen var jag kanske 14 ar och stod i kön till en kiosk. Framför mig stod tva äldre killar och snodde at sig godis eller vad det var som fanns innanför kassafönstret. Jag vagade inget säga, och de vuxna som sag samma sak bakom mig sa inget heller. Nu sa här langt efterat borde jag förstas tagit ansvar och sagt till, men det tordes jag inte da.

  Andra gangen var här i mitt nya land. En gammal dam med varuvagn och en väska som dolde "glömde" att lägga upp nagra varor pa bandet. Jag sa ingenting. Det borde jag ha gjort, även om en kompis tyckte att hon säkert var fattig och behövde varorna bättre än butiken. Sant vet man ju inte, men gjort är gjort.

  Däremot har jag inget emot att säga ifran om andra saker. T.ex. när unga grabbar slänger tomburkar i en trädgard (i stället för i metallcontainern 20 meter därifran), da skrek jag till dem "har era föräldrar inte lärt er nagot?" Eller när vuxna människor cyklar pa trottoaren med 10cm marginal till mig som gar i godan ro. Da vill jag skrika "idiot" men nöjer mig med att ropa "cykelbana?"
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur jag hade reagerat. Visst borde man, men jag vill inte bli skjuten för att jag tar mitt vuxenansvar.

   Jag säger sällan till om dåligt trafikvett, men när tre killar gick i bredd över hela gångbanan (snövallar och diken på sidorna) fick den av dem som vänt sig om några sekunder tidigare och sett mig komma springande en armbåge i sidan.

   Radera
  2. Eller två, tre barnvagnsförare i bredd på trottoaren. På något konstigt vis får någon av dem flytta på sig, för jag vägrar.

   Radera
  3. Det händer mig också, och är nog så irriterande.

   Radera
 8. Det är då man råkar peta in paraplyet i hjulet. Hoppsan!

  Själv brukar jag stanna på trottoaren, och väldigt stå i vägen för de som tycker att det är bra att framföra en elsparkcykel just där. Bara stå stilla, och tittar på dem. Ibland sidsteppar jag långsamt för att stoppa dem. Säger ingenting, kanske tar ett stag framåt. Det är ganska roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har flera gånger noterat barn på elsparkcykel på trottoar stå på som galningar medan deras mamma gått 30 meter bakom utan tanke om att säga till eller utrusta ungjäveln med hjälm.

   Radera
 9. Har man inte råd med kött för man äta linser.
  Fast det är nog som sagt ligor snarare än hungriga människor som stjäl mest.

  Klev strax före jul in på min lokala hemköp med en ryggsäck på mig på väg hem från jobbet och blev (väldigt trevligt och nästan ursäktande) ombedd att visa upp innehållet i den vid kassan.
  Tidigare samma dag hade de blivit av med 10 kg oxfilé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linser är gott, kött är det inte :)

   Radera
  2. Är lite kluven i frågan. Finns något med kött, osäker på om det är tuggmotståndet, eller om det är en annan sorts mättnadskänsla, men jag saknar det lite med linser.

   Radera
  3. Garanterat tuggmotståndet i alla fall, det får man skaffa sig på annat sätt än hos linser. När det gäller mättnadskänsla kan jag egentligen inte uttala mig om skillnaden, men jag är kinkig på det viset att jag inte gillar att vara hungrig, och jag har blivit mätt utan kött varenda dag i över 30 år.

   Radera
 10. Jobbar i en större Ica butik. Vi har både uniformerade och civila vakter patrullerande i butiken från öppning till stängning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag handlar visserligen aldrig på Ica, men de svenska butiker där jag handlar har typ aldrig personal. Så då undrar jag om det inte hade varit bättre och lagt pengar på sådan istället.

   Radera
 11. Först kommer maten, sedan kommer moralen, heter det i Brecht/Weills Tolvskillingsoperan från 1928. Inget har ändrats.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att ändra på det. Man måste inte vara moralisk, men man måste äta.

   Radera
 12. Jag har enormt svårt att tro att det finns någon i Sverige som väljer mellan att äta och stjäla. Till och med kriminella som gömmer sig från polisen får hjälp av kyrka, stadsmission och antagligen även socialtjänst. Det man faktiskt väljer mellan är att betala för sig eller ha pengar till droger (betydligt svårare att snatta) eller mellan att stjäla eller skämmas. Människor som är ens i närheten av halvfungerande får förstås hjälp av socialtjänst eller kan låna pengar av släktingar.

  Något närliggande ämnet så verkar det som att man från mindre solidariska kulturer ser sådan välgörenhet som ett sätt att spara pengar snarare än något för desperata. Finns en hel genre videor där indiska utlandsstudenter på sociala medier förklarar på hur man kan äta gratis genom att ta mat avsedda för fattiga. https://m.youtube.com/watch?v=Bs2_nDZUbgY tämligen övertygad om att samma sak sker i sverige och att andra grupper med stora familjer väldigt gärna går till stadsmissionen och hämtar mat trots att de vare sig är fattiga eller kristna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Till och med kriminella som gömmer sig från polisen får hjälp av kyrka, stadsmission och antagligen även socialtjänst."

   Jag vet ingenting om detta, men det låter lite förenklat.

   Trist att det stjäls mat avsedd för fattiga, helt jävla ruttet.

   Radera