fredag 6 januari 2023

En liten berättelse om skadeglädje

Jag ville kolla om den svenska bostadsmarknaden kraschar precis som rubrikerna säger, så jag kollade Hemnet-annonser i det enda området jag har bra koll på, det där jag sålt två lägenheter under 20-talet. Det fanns bara en lägenhet till salu där, vilket var anmärkningsvärt. Det brukar vara ett tiotal. Den var vagt bekant, och adressen … Det var mammas lägenhet som jag sålde sommaren 2020!

Men det var verkligen bara så vitt att jag såg det. Allt var ändrat. Kök och badrum var nyrenoverade, men i stort sett alla andra rum också. Det var detaljer som golvlister som gjorde mig säker på att det ändå var den lägenheten. Det gör mig ingenting att de nya ägarna ändrat (eller förstört) sånt jag gjort i bostaden, men jag blev förvånad eftersom de la sig 50 kr (!) över gällande bud med motiveringen att de maxat sitt lån och inte kunde få fram en krona till. Jag tror inte att de ljög.

Trogna och minnesstarka bloggläsare kommer kanske ihåg att de ett par veckor efter köpet ville bli kompenserade för att den över tjugo år gamla spisen gått sönder, vilket ledde till en liten konflikt (”Hur löser vi det här nu då” – ja, antingen köper ni en ny eller också äter ni mycket sallad och kallskuret). Även om det inte är sånt jag ligger sömnlös över finns det människor vars beteende gör att jag hellre unnar dem en ekonomisk framgång.


Den enda sanna glädjen.

För det var ju där vi började, på bostadsmarknaden. Jag sålde lägenheten efter mycket möda och stort besvär (hej!) för 2 miljoner. Nu var den ute för 2,3, vilket omöjligen skulle täcka kostnaderna för renoveringen om inte budgivningen drog iväg. Jag renoverade mitt kök och badrum i samma bostadsområde för knappt tvåhundra tusen, men då gjorde jag nästan allt i köket själv, valde billigt kakel, ett begagnat badkar och en av Ikeas billigaste köksinredningar. Materialet för att jag gillade det, egenarbetet av snålhet.

Köparna var unga, oerfarna och inte ett dugg händiga, och även om de tagit hjälp av släkt och vänner gissar jag att deras renovering snarare landade på en halv miljon. Alltså skulle de behöva sälja för minst 2,55 Mkr om de ville täcka försäljningskostnaderna också. Då har jag ändå inte räknat in räntan för det enligt egen uppgift maxade lånet.

Några dagar efter att jag sett annonsen var det visning, och några dagar efter det stod lägenheten markerad som såld. Fördröjningen på Booli.se gjorde att jag fick vänta nästan en månad innan jag fick facit. Ni ska få det direkt: 2,15 Mkr. Stämmer mina antaganden kostade ägarnas 2,5 år i huset alltså minst 400000 kr, men taxametern skulle lika gärna kunna ha dragit iväg ytterligare ett par hundratusen, i värsta fall uppemot 20000 kr/månad. Dessutom lär de ha bott på en byggarbetsplats en stor del av tiden.

Jag sålde mitt under coronahysterin och efter det gick det upp, så det där med bostadskrasch tycks inte bara vara snack. Jag vore kanske en hemsk människa om jag hade jublat nu, för att jag hann ut i tid och ett par rätt ocharmiga typer satt med Svarte Petter, men jag hoppas att det är i sin ordning att jag i alla fall ler i mjugg. Nu har jag bara en fråga kvar – vad hände med spisen? Om man skulle skicka ett sms ...

36 kommentarer:

 1. Minns det där med spisen. Och sedan att de säljer med förlust, oj, så tråkigt. Men jag antar att det är många maxbelånade hushåll som har flera riktigt svåra år framför sig, särskilt som bostadsrättsföreningarnas avgifter höjs i takt med inflationen. Bostadsbankomaten har inte bara stängt, den är numera ett hål i väggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig sjunker väl värdet på den bostad de köper också, men visst borde rörelsefriheten minska när man gör förlustaffärer med lånade pengar.

   Radera
 2. Kanske hittade de sin drömlägenhet nu i nedgången och tog ett brygglån för att finansiera övergången. Snacket om maxbelåning var kanske bara för att testa hur blödig du är?
  Jag har själv sålt en lägenhet med förlust i början av 90-talet, inte kul men en lättnad att processen i alla fall var över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen vet jag inte, men det var min absoluta känsla att de lånade till max.

   Radera
 3. Undrar om det var deras avsikt från början att köpa lägenheten, renovera och sedan sälja den? I så fall fick deras bostadskarriär inte direkt någon flygande start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt, men det tror jag inte. De verkade inte ha förutsättningarna, varken kunskaperna eller de ekonomiska.

   Radera
 4. Spaning. Kanske att vi får se en ny version av 70-talets gröna våg, när stadsmänniskorna flydde betongen och flyttade ut på landet? Om man har ett kneg som går att utföra på distans, så borde det vara möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men den landsbygd som fanns då har ju politikerna haft femtio år på sig att döda. Visserligen gick priserna upp under pandemin på hus någon timme från Stockholm, men jag tror inte att det är på väg att bli köptryck i Jämtland eller Norrlands inland.

   Radera
 5. Apropå tidigare inlägg, såg du har nu växlat sek-nok och gjort det på olika vis. Men blev det någon växling genom en bank eller liknande, och lyckades du få växlingsavgiften under föreslagna nätmäklares erbjudna 0,075%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag vill avslöja fler detaljer för jag är rädd att bankerna ska börja fråga igen :)

   Radera
 6. Min första lägenhet köpte jag som 19-aring, den kostade den ohemula summan av 4,000 kr. Det var en tvarummare i min hemstad. Den salde jag ett ar senare för 7,000 kr. En bra affär procentuellt sett, eller hur? Och ingen mäklare var involverad heller.

  Har använt mig av mäklare nagra ggr senare i livet, och har alltid fatt en känsla av att de roffat at sig, men needs must och eftersom jag inte bodde i nagon av städerna vid säljtillfällena blev det nödvändigt.

  Nu är det bekymret ur världen för mig, för jag tänker aldrig mer flytta. Härifran mitt nuvarande hem far de bära ut mig med fötterna först.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag hörde sådana där siffror i min ungdom. I Stockholmsområdet fick vi lägga på ett par nollor.

   Hittills har jag aldrig träffat på en mäklare som gjort det de ska och inte svängt 180 grader lite då och då (särskilt tydligt vid jämförelsen av vad de sa dagen före och dagen efter de fått mäklaruppdraget). Jo, Hemverket, men det berodde ju på att de heller inte gjorde något säljarbete utan bara la ut annonsen och skrev kontrakt.

   Jag har aldrig tänkt att jag ska flytta. Så fort jag flyttat in någonstans har jag sett mig bli gammal där. Men nu börjar jag bli så gammal att jag inser att så gammal är jag inte ;-)

   Radera
 7. Ingen bra start på bostadskarriären precis!

  Mina rena hyreslägsaffärer tycker jag ändå jag har haft rätt bra flyt med även om det givetvis ej gett någon ren avkastning. En etta för under tusenlappen 1989 och en trea för 3600:- 1997.

  Även den standardmässiga Skanskakåken tycker jag var ett helt ok köp för 485.000 2000. Lågt pris pga att det fanns en del att göra med ytskikt, badrum o kök, men det tog jag under årens lopp för långt under 100.000.

  Köpet o försäljningen jag grämer mig över en smula fortfarande var min första kåk för 695.000 1996 som jag köpte tillsammans med ett ex som snabbt visade sig vara en ****. (Läs Gris om man är känslig.)

  Där lämnade jag bara allt så fort jag kunde o hon tog över min del av lånen utan värdejustering eller avdrag. Såldes två år senare för 1.2M. Morr.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar att det sista var surt, men man lär sig alltid något längs vägen.

   Radera
  2. "Ingen bra start på bostadskarriären precis!"

   Omöjligt att veta eftersom vi bara har halva storyn. Vi vet inte varför de sålde eller vart de tog vägen.

   Man får också ta med i beräkningarna att de kanske aldrig blir av med den gamla säljaren som lär fortsätta blogga om var de jobbar, hur många barn de skaffar, vilka bilar som är registrerade på dem osv. ;)

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Nej, det vet vi inte.

   Men det där med säljarens bloggande kan de vara lugna för. Jag har inte berättat vad de heter eller vilken adress det gäller. Som läsare får man vara ganska observant för att ens veta vilken kommun vi pratar om. Förresten vet jag en del märkligheter om deras folkbokföring som inte skulle stärka deras case som laglydiga medborgare, men eftersom jag inte har med det att göra lät jag det vara osagt.

   Radera
  4. Jag skojade bara om att man måste ta med i beräkningarna att de aldrig blir av med den gamla säljaren.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Jag förstod det, men ville ändå vara tydlig med att jag inte kommer stalka dem. SÅ nyfiken är jag inte ens, men hade gärna vetat om de köpte för att tjäna pengar eller hur planen var. För jag får inte helt ihop att de knappt hade råd att äta för att allt gick in i bostaden med att de efter det la 200000-600000 på att renovera den.

   Radera
 8. Är i byggsvängen.
  Sett nya kök och badrum blåsas ut.
  Även sett en helt ny bostadsrätt blåsas ut.
  Det nya paret vill sätta sin prägel på boende..

  En högre ränta stoppar förhoppningsvis stollarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville också "sätta prägel", få det som jag ville ha det när jag köpte lägenhet, så då köpte jag ett renoveringsobjekt där allt behövde fixas. Köper man med nytt kök tycker jag att man får slita ut det först.

   Kom också att tänka på när jag sålde ett nymålat hus och nästan innan färgen torkat hade de nya ägarna målat om det igen. Istället för att leva med en tråkig färg (fast det var det ju inte, den var mycket bättre) i några år.

   Radera
  2. Grannarna sålde lägenheten, helt nytt kök i ek som de slängde ut. De gamla ägarna frågade om de kunde ta över sitt gamla kök, men fick nej. De nya köparna valde att bränna detta, hellre än att sälja det. Galenskap.

   Tog max två år innan de sålt, men tror att de kom ut med en vinst ändå trots att de förstörde vad som var ett av områdets snyggaste lägenheter

   Radera
  3. Jag var en gång med och plockade ner ett gammalt 50-talskök som var utannonserat som "gratis mot nedplockning". Det sattes sedan i ett hus där det fanns ett fungerande men fult 70-talskök, så man kan jobba åt det hållet också :)

   Radera
 9. Det är nog många unga (och äldre) par som gjort dåliga bostadsaffärer de senaste åren.

  Du skulle kanske kolla var deras flyttlass gick? :) Du har väl, eller kan enkelt kolla upp, deras personuppgifter. Vore kul att se om de flyttade till en hyres, eller till en billigare bostadsrätt. Eller om de flyttade hem till mor och far igen. Men nu kanske jag är för nyfiken och visar för lite hänsyn till deras integritet :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag vill fläka ut uppgiften på bloggen, men nog kommer jag kolla det alltid. För JAG är en nyfiken natur :)

   Radera
 10. Tyvärr tror jag vi bara sett början på nedgången gällande bostadsmarknaden. De som har fast ränta kommer sakta men säkert få nya villkor. Räntan kommer antagligen fortsätta upp under 2023 och många som försöker "hålla ut" kommer bli tvingade att sälja. Lägg därtill en potentiell ökning i arbetslöshet. Hoppas jag får fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, börsen har ju inte vänt och efter den vändningen fortsätter säkert bostadsmarknaden ner en stund till.

   Radera
  2. Har inte börsen vänt? Per (icke vetenskaplig) definition så är vi i stigande trend nu. Index (OMXSPI) har stigit mer än 20% sedan senaste botten. Index och MA50 dagar har brutit MA200 på uppsidan.

   Radera
  3. Sorry, det vet vi såklart inte.

   Radera
 11. Oavsett om priserna gått ned nu, så är det välbehövligt. Det behövs en allmän tillnyktring i samhället efter så många års gratisknarkande. Förresten så peakade det ganska väl när Greta karusellen ankom. Peak galenskap liksom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 12. Bostadspriserna har fallit med 15 % eller nåt så 400 000 kr låter inte orimligt. Den stora frågan är vad paret ska göra med pengarna från försäljningen. Om de ska separera (på grund av bråk om den trasiga spisen) och köpa varsin bostadsrätt så är det inte säkert att de förlorar något på affären. De flyttar ju bara pengarna från en bostad till en annan.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de förlorar ju ändå om summan för köp+renovering överstiger försäljningssumma-mäklararvode. Den trasiga spisen tror jag att de var rörande överens om, och nu var den ju hur som helst utbytt, så om de separerar beror det nog på andra orsaker.

   Radera
 13. Du gick nog ur den svenska bostadsmarknaden på toppen men en lika viktig fråga är på vilken nivå du gick in i den norska bostadsmarknaden. Att du flyttade från stad till landsbygd talar emot på god affär på lång sikt. Urbaniseringen fortgår alltjämt. Å andra sidan spelar det kanske inte så stor roll om du planerar att bo i huset (eller ett likvärdigt hus) livet ut.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte ungefär lika dyrt som jag sålde, så värdeminskningen har jag nog fått oavsett. Jag gick varken in i den norska eller ut ur den svenska bostadsmarknaden (fast det sistnämnda var ändå en faktor) av ekonomiska skäl.

   Radera
 14. Nu är vi bäst i världen på sjunkande bostadspriser:

  https://cornucopia.se/2023/01/sverige-aterigen-ledande-snabbaste-bostadsprisfallet-i-varlden/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där ja! Ja, alla länder kan ju inte vara bäst på skidåkning och sånt, så då är det skönt att Sverige trots allt hittat sin nisch ;-)

   Radera