söndag 29 januari 2023

Det är prisskillnad på mat och mat

Att mat blivit dyrare råder nog inga tvivel om, men jag tror att många människor inte reflekterar över hur mycket de faktiskt betalar för att slippa så många arbetsmoment som möjligt. Om de köper färdig mat varm och hemlevererad blir det svårt att blunda för det, men det är också stor skillnad mellan rena råvaror, halv- respektive helfabrikat.

Ta potatis t ex. Jag jämförde ordinarie kilopris på Willys på följande varor:

rå potatis

12,58 kr

pommes frites

18,45 kr

tärnad, i vatten

23,70 kr

skalad, i vatten

25,65 kr

potatiskroketter

23,87 kr

pommes chateau (potatisklyftor)

34,88 kr

chips

90,55 kr



Japp, det är så de ser ut på riktigt.

Förutom att jag personligen föredrar att själv koka, steka eller klyfta och ugnssteka potatisen för att det blir godare och antagligen nyttigare, är det alltså stor prisskillnad också. Jag har aldrig förstått varför man ska skala potatis när man med fördel kan tvätta dem och bara skära bort rena skador, men oavsett vilket går det rätt snabbt. Att klyfta och tärna potatis tar inte heller lång stund, om vi snackar hemmamiddag för 1-5 personer, inte större middagsbjudningar. Ändå finns det tydligen en marknad för exempelvis skalad och tärnad potatis i glasburk, som förvisso är billigare (mer prisvärd?) än potatis som bara är skalad.

Mitt ständiga skräckexempel är pannkakor. Willys billigaste färdigstekta pannkakor kostar 2,81 kr/st (och de ser rätt små och tråkiga ut). Jag har ingen aning om vad de kostar när jag vispar ihop min egen smet och steker dem själv. Kanske en femtioöring? Då har jag inte ens ägg i mina, men näringsvärdet i det ”heläggspulver” som återfinns i de färdiga är nog ändå på luftnivå. Det är helt okej att köpa färdiga pannkakor om man vill, men om man samtidigt klagar på höga matpriser tycker jag att man är fel ute.

När jag bakat matbröd har jag kommit fram till att priset går ner med minst två tredjedelar genom att baka själv. De senaste gångerna har jag gjort färdigt degen medan jag lagat mat, alltså t ex under de 8-10 minuter jag väntat på pastan att bli klar. Sedan ska degen jäsa, men det gör den helt utan min övervakning, så förutom att jag formar limpor eller trycker ner degen i formar tar bakningen ingen extratid alls.

Så till alla som är missnöjda med sina matkostnader (och denna grupp har jag förstått är stor och uppåtgående) är mitt tips att sluta köpa mer eller mindre färdiga maträtter utan istället råvaror. Internet är fullt av matrecept, så det blir samma sak i slutändan, bara godare och väldigt mycket billigare.

49 kommentarer:

  1. Pannkakor utan ägg; Använder du något istället för ägg, eller går det att göra pannkakorna på bara mjöl och mjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, jag har misstanken att pannkakorna inte håller ihop så bra utan äggen, dvs blir svåra att vända i stekpannan.

      Radera
    2. Lite majsstärkelse och eventuellt en nypa bakpulver för att få lite höjd på dem. Funkar hur bra som helst. För ett par år sedan började jag äta ägg igen efter ett avbrott på några decennier, så då testade jag att ha ägg i pannkakorna, men jag tycker inte att de blir bättre för det så det är mest av praktiska skäl jag fortsätter att låta bli.

      Radera
    3. Där ser man, då har jag lärt mig något nytt idag också. Tack för tipset!

      Radera
    4. Fast gillar man ägg är det ju inte fel, det är nyttig mat. Jag tyckte bara att det blev onödigt besvärligt.

      Radera
  2. När en god vän till mig gick och blev förstagångsförälder för några år sedan blev det frysmat till *allt* i hushållet under ett par år. Frysta färdiggräddade pannkakor, fryst kokt färskpotatis, allt, allt, allt. Två vuxna i hushållet, normala arbetstider, inga funktionshinder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är så märkligt för mig. Jag har aldrig ätit helfabrikat som varit bättre än mat lagad från grunden, så då undrar man ju lite varför de hatar sig själva. Eller om de var SÅ dåliga på att laga mat att det faktiskt inte blev väsentligt mycket sämre. Fast hälsan borde ha blivit det, men det kanske man skylla på försämrad sömn i samband med föräldraskapet trots att det kan handla om att man ger kroppen uselt bränsle.

      Radera
    2. Glömde säga att familjens ekonomin inte låg på topp. Det gör den i och för sig inte nu heller, 15 år senare.

      Radera
  3. Det sjukaste tycker jag dock ändå är prisskillnaden på tex potatis i lösvikt jämfört med den i paketerad plastpåse. Säkert lätt hänt att missa för många. Det krävs liksom inte många extra sekunder att själv lägga dem i en påse utan skatt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här veckan har Willys extrapris på champinjoner i 250-gramslåda. Då betalar man "bara" 71,60 kr/kg jämfört med lösvikten som kostar 59,90 kr/kg.

      Radera
  4. Hört folk klaga på att butikskedjorna säkert höjt matpris för egen vinning, utöver inflationen. Men, har dessa människor verkligen tänkt efter? Samma människor som antagligen röstat fram Sossar till makten, de som lagt ned kärnkraft och sedan förnekar konsekvenserna. Det krävs en hel del energi för att ex baka bröd eller göra smör, så självfallet slår detta därefter stenhårt på folks livsmedel. Inget märkligt. Men vänta bara tills eu avvecklat dieselbilar inom eu tills 2030 enligt beslut. Då uppstår brist på mat garanterat. Men det måste skita sig helt uppenbarligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte bedöma om det ligger något i det, men självklart har både diesel- och elpriser slagit stenhårt mot hela matkedjan, från bonden och framåt.

      Radera
  5. De gånger blicken landar på just kokt skalad potatis i glasburk i affären så blir jag nyfiken. Affären har ju inte ställt dem där för att fylla ut hyllan utan det finns en efterfrågan. Det är av ren nyfikenhet som jag undrar vem kundgruppen är. Jag har svårt att tro att det är stressade människor som inte hinner koka sin potatis som väljer detta alternativ. Är man i sådan tidsnöd så ligger väl färdigrätter närmare till hands? Kan det vara människor med finmotorikproblem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner precis likadant! Ibland skulle jag vilja hänga i butiken och fråga personer som plockar åt sig vissa varor hur de tänkte. Fast det skulle nog inte vara så poppis hos personalen.

      Men jag tror inte att den potatisen är kokt. Åtminstone var inte den jag angav pris på häruppe som "skalad, i vatten" det. Det var just bara skalad, rå "delikatesspotatis".

      Radera
    2. Samma sak med morötter som svarvats ner i storlek, och sedan säljs dyrt som ett delikatessalternativ.

      Radera
    3. Jag kan berätta en typ av målgrupp. Min morfar har köpt dessa i många år. När man är gammal och ska ha en potatis till sillen är det smidigt. Till skillnad från att koka själv så blir den inte mjuk, tråkig och dålig i kylen

      Radera
    4. Kan man inte koka sex potatis och lägga dem i vatten? Jag har ingen aning, jag bara spånar här.

      Den målgruppen lär hur som helst inte räcka för att sälja det i vinstdrivande mataffärer.

      Radera
  6. Visst har maten blivit dyrare men jag märker inte så stor skillnad. Letar fler extrapriser, lagar alltid från grunden och har dragit ner på okynnesätandet. Januari månad har jag lagt ner 800 kr på mat, tror att det blir ungefär samma summa i februari. Äter näringsriktig och god mat.
    Maten har varit alldeles för billig senaste decennierna och vi har i förhållande till lön betalt väldigt lite för den, om man jämför med t ex femtiotalet där maten tog så mycket som en tredjedel av inkomsten. Att laga maten ger en lite mer koll på vad man sätter i sig, allt sånt där färdigt känns lite äckligt, tänk om någon har petet ner en kråka!/Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Mat ska inte ha innehållsförteckningar långa som noveller.

      Radera
    2. Jag har knappt handlat i januari, men använder samma taktik och i snitt ligger jag också därikring.

      Den risken tror jag är obefintlig, det är nog ingen människa som kommer i närheten av färdigmaten under processen. Men visst har de ändå petat ner äckel i den: Natriumglutamat, surhetsreglerande medel, mono- och diglycerider...

      Radera
  7. Blir lite förvånad på prisskillnaden mellan pommes frites och klyftpotatis. Jag har alltid trott att processen är densamma med olika form bara. Men det kanske inte stämmer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag (som inte kan någonting om industriell mattillverkning) tänker att det skulle vara lättare att bygga en maskin som gör pommes frites än klyftpotatis, eftersom maskinen måste lokalisera mittpunkten för att skära klyftpotatis medan pommes bara kräver knivar från två håll. Fast det kan ju mycket väl handla om marknad också. Det tillverkas nog betydligt mer pommes.

      Radera
  8. Jag gillar alla typer av potatis, och haller fullständigt med Sparo här. Skulle aldrig köpa färdigtärnad potatis. Den potatis som finns här är alltid tvättad och förutom för potatismos skalar jag aldrig. Jag skär i klyftor och bakar i ugn, steker eller kokar, alltid med skal pa. Inbillar mig att det finns näringsämnen ocksa i skalet.
    Det händer nagon gang att jag köper frysta pommes frites och stoppar in i ugnen, men den blir aldrig lika god som den man far pa restaurang där den är nyfriterad.
    /Annika

    PS. Idag ska jag steka pannbiffar (ordentligt kryddade) och äta med kokt potatis och en krämig champinjonsas. Det blir mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om inte i skalet, så i alla fall precis innanför skalet och lite potatis åker ju alltid med på köpet när man skalar.

      Jag slutade köpa pommes för många år sedan, för att klyftpotatis alltid är godare. Men som tjugoåring blev det en hel del. Jag gjorde mycket dumt då :)

      Radera
  9. Potatis är en älskad matvara här. Jag köper min för 7kr/kilot av en vän som började odla förra året. Då gjorde hon ej som jag hade gjort o fixat till 10 m2 eller så på ett undanskymt hörn av tomten, utan hon gick all in och slog sig ihop med en bonde om projektet. Gud vet hur många ton hon skördade, det var mycket iaf.
    Av en ren slump och något jag lärde först i efterhand var det hennes potatisåker jag landade i efter mitt personliga rekord i hopp med gammal Volvo. Den är förövrigt nästan sitt gamla jag igen, höger positionsljus har släppt sina jordiska bojor, något jag antar ej kommer ses med blida blickar vid kommande besiktning.

    Potatismos, stekt eller gratäng är favoriterna här, även om jag får erkänna att jag är barnsligt förtjust i kroketter, vilket inhandlas o läggs i frysen när de är billig(are). Även strips händer, men långt från som när man var yngre...

    Det där med bröd måste gå från plan till handling! Prokrastinerar ständigt detta! Jag uppskattar verkligen gott bröd, o trots att jag bara "kan" baka kuvertbröd så är jag ju ej dummare än att jag kan läsa o följa recept, och sedan krydda med extra ingredienser efter eget tycke o smak när grunderna sitter.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väldigt sugen på att komma igång med potatisodling. Inte för försäljning, men för att slippa köpa. Hopp med gammal Volvo är jag mindre sugen på :)

      Att baka matbröd är verkligen väldigt okomplicerat. Särskilt om man väljer ett enkelt recept med få ingredienser och lite hantering. Det händer fortfarande att jag går tom för bröd (den meningsutbyggnaden lät i norskaste laget, ber om ursäkt för det), men inte för att jag saknar jäst eller mjöl. Nu är det högt strömpris som kan få mig att skjuta upp det.

      Radera
    2. Ingen anledning till ursäkt, jag har ett starkt intresse för språk efter att hängt min svensk- o engelsklärarinna i kjolen, och lära mig mera norska uttryck är enbart till glädje och nytta. Kunskap väger inget.
      /JB

      Radera
    3. Oj, nu skrev jag konstigare än vanligt. Det var alltså min mor som var lärarinnan!

      Radera
    4. Då blev det mer logiskt än att du stalkade en av dina lärare :)

      Det är problemet med norskan som man slipper få om man läser spanska eller polska, att orden ligger så nära att man ibland kan säga ett ord eller uttryck utan att vara helt klar över vilket språk det är. Det är inte min mening att låta som Dolph Lundgren efter några veckor i USA :)

      Radera
    5. Jag kan tycka det är lite knepigt att fa till det där luftiga och goda i egenbakat bröd. Kanske det skulle löna sig men jag äter sa pass lite bröd, sa gar hellre till marknaden och köper en surdegslimpa, skivar upp och fryser in. Bara att ta fram en bit när man blir sugen. Den tinar fort.
      /Annika

      Radera
    6. Jag känner mig inte som någon proffsbagare, men industribröd slår jag varje gång. Bagares bröd kanske jag inte kommer i nivå med (det vet jag inte), men då snackar vi inte tre gånger dyrare utan snarare 5-10 gånger.

      Radera
    7. Sa är det inte här, jag skulle gissa ungefär dubbelt sa dyrt pa marknaden (fran bageri) jämfört med industribakat i butiken.
      /Annika

      Radera
    8. Fast det var ju ungefär det jag sa. Om priset på hembakt blir en tredjedel av industribakt och bageriet tar dubbelt än butik blir bagarens bröd 3x2=6 gånger dyrare än hembakt.

      Radera
    9. Appropå bröd och ekonomi så kommer här ett tips. I vår familj är havregrynsgrön standardfrukosten, dock varierar åtgången pga kinkiga barn. Tidigare slänges överskottet men numera samlas det i en bunke för att senare bli grötbröd. Gott, nyttigt och bra för den cirkulära ekonomin.

      Radera
  10. Men en fryst färdigrätt från Findus vet man att man får i sig all näring man behöver och inte för många kalorier. Man kan dessutom sitta och slappa i fåtöljen efter jobbet och spana in nåt bra tv-program medan micron gör sitt jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga precis tvärtom. Med en fryst färdigrätt från Findus vet du att du får i dig en rejäl portion kemiska slaggprodukter, raffinerat socker och annat elände. Gör ett storkok av samma rätt utifrån riktiga råvaror så kan du slappa i fåtöljen medan mikron jobbar fyra gånger av fem medan du lagar maten den femte gången. Sätt på något bra tv-program i bakgrunden om det känns bättre :)

      Radera
  11. Vad anser du är det är det godaste enkla bakade brödet, gärna i limpform, sedan är jag svag för råg tillsammans med vete?
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svår fråga. När det gäller mjölet skulle jag vilja påstå att du alltid kan blanda råg- och vetemjöl, oavsett vad det står i receptet. Här några av de bröd jag bloggat om som skulle kunna passa in på beskrivningen:

      https://sparosverige.blogspot.com/2020/11/limpa.html

      https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/eget-matbrod.html

      https://sparosverige.blogspot.com/2021/11/nattjast-brod.html

      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/bondbrod.html

      https://sparosverige.blogspot.com/2019/12/ingen-sill-men-hembakt-vort.html

      Radera
  12. Nu går jag fullständig off topic, men en av mina brister eller styrkor är att jag måste säga vad jag har på hjärtat, o jag känner att jag var lite otydlig igår när denna blogg versus Cornucopia kom upp inte minst pga mig.

    Mina tankar o känslor går såhär då, sedan släpper jag det hela men då har jag iaf fått kräkts ur mig. ja, jag läser cornucopia var dag men det är ej för utan trots bloggaren. jag anser Lars en självförtroendsvag fjant, och hans böcker billig kiosklitteratur.

    Jag skulle aldrig få för mig att vilja försöka få vänskap med honom, det skulle max ta 5 sekunder innan det skulle krascha o brinna, fixar ej människor som tror sig själva som perfekta och ska förnedra alla andra.

    Sparo däremot har jag läst från första inlägget o min känsla är att det är en hedersman som jag gärna skulle vilja vara vän med ifall vi bodde närmre. Nå, nu har jag fått ur mig det iaf!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Och det är inte så att jag blir förnärmad av jämförelser, vare sig med Wilderäng eller hans blogg. Bloggen har jag dålig koll på, men den är ju bevisligen poppis. Jag har samma känsla som en del andra, att det ska mycket till att få lägga och behålla en kritisk kommentar där, men det är hans blogg, så han får lägga ribban var han vill. Personen Lars Wilderäng skulle jag inte heller vilja bli kompis med, men det är säkert ömsesidigt. Bevisligen har han blockat mig på Twitter och det är ju en tydlig signal på att jag inte står på julklappslistan.

      Radera
  13. Vi har ett förråd av köpta konserver som reserv om allt skulle braka samman. Förra veckan var jag gräsänkling och på lördagskvällen tog jag fram en burk Bullens korv. Öppnade en bit av locket för att hålla av spadet. Allteftersom jag hällde blev burken lättare. Inte en korv i burken! Blev en dyr måltid! Inte ens spadet kvar.
    Vad gäller köpt potatis så skalar vi aldrig vår egenodlade utan bara köpepotatis. Lite rädd för vilka bekämpningsmedel som finns kvar i skalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så Bullen hade blåst dig?!

      Jag måste komma igång och odla själv!

      Radera
  14. Har alltid en soppdag där jag även bakar veckans bröd till frysen. Nackdelen är att nybakat bröd och soppar är så gott så stoppar jag inte brödet i frysen först så kan man och barn äta upp halva satsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut en nackdel med hembakt/nybakt, att man äter för mycket.

      Radera
  15. Jag är missnöjd men mina matkostnader, men vet fasen inte vad jag kan göra 😔 börja käka gräs kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske läsa kvittona noggrant och kolla var pengarna försvinner. Överväg om det är något du kan göra mer från grunden (baka eget bröd, göra egen sylt, laga mat från råvaror istället för att köpa halv- eller helfabrikat). Introducera några nya, riktigt billiga maträtter. Hitta billigare butiker. Eller något annat.

      Radera