fredag 20 januari 2023

En kvart om dagen

Kroppsbyggaren Arne Tammer (1913-2002) hade ett motto: ”Ge mig en kvart om dagen och jag ska ge dig en ny kropp!

Poängen var att femton minuters daglig styrketräning skulle räcka för att förvandla soffpotatisar till hurtbullar. Detta med hjälp av Tammers träningsprogram som varken krävde gymkort eller redskap och kunde utföras i hemmet.

Jag gissar att han med denna marknadsföring försökte sänka tröskeln för den stressade nutidsmänniskan att komma igång med träning. Det är svårt för många att börja träna, och inte blir det lättare om det dessutom kräver ett stort engagemang i form av tid och pengar.

Det gäller det mesta. Vi vill ha mesta möjliga resultat med minsta möjliga ansträngning, och faktum är att man kommer långt på en kvart, bara man gör det varje dag. Det är en timme och 45 minuter i veckan eller drygt nittio timmar om året.

Träna armhävningar, lär dig ett språk, spela piano, försök förbättra din privatekonomi, lär dig allt du kan om börshandel, starta näringsverksamhet … Om du inte vet vad du vill – lägg exakt femton minuter per dag på att systematiskt och koncentrerat ta reda på det. När du vet, växlar du över kvarten dit. Minst en kvart – med fullt fokus varenda dag – på en specifik aktivitet, så kommer det att hända grejer.

Men då får du inte fuska och så småningom vara nere i tio minuter för att till slut börja hitta skäl att hoppa över en dag (”Just nu är det så stressigt...”). Jag har träffat så många människor som hävdar att de inte har en kvart eller ens fem minuter varenda dag. Kanske tror de till och med på vad de säger, men troligtvis är de bara lata eller rädda.

För det är bekvämt att sitta still och intala sig själv att det är ett naturligt tillstånd. Jaja, gör det då. Men då är det viktigt att du verkligen intalar dig själv att det är oföränderligt, annars kommer du förr eller senare börja hata dig själv och lägga en kvart om dagen på det istället.

47 kommentarer:

 1. Det är därför Runstreak passar mig, 72-årig latmask. Att springa minst en mile (1,6 km) eller 20 min precis varje dag har alla tid med. Oftast blir det lite längre, men sällan mer än 5 km. För mig, bekväm pensionärstant, är upplägget perfekt. Billigt också, det behövs bara ett par bra skor och strumpor som inte ger skavsår. Resten är gratis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomiskt är löpning svårslaget. Själv gillar jag att ta vilodagar emellan, men då försöker jag springa lite mer istället.

   Radera
  2. Pang på rödbettan där. Löpning är idealt för oss Smålänningar. Både kul, nyttigt och framförallt nästan gratis :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Spring barfota så ÄR det gratis. Men i januari riskerar man roade blickar.

   Radera
 2. Arne Tammer använde redskap, har arvegods här hemma sedan den tiden, som Tammer gjorde reklam för, hantlar och någon armböjsmojäng, omöjlig att använda om man inte redan är stark som en björn.
  Vet inte vad det det beror på men har svårt att avsätta tid för träning fast jag har all tid, tror inte jag är ensam om det. Varför man inte gör det som skulle vara bra för en, är en gåta. Att hålla sig i form underlättar, speciellt när krämporna gör sitt intåg på äldre dar, då hjälper det att ha hållit kilona och stelheten borta genom motion./ Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, jag läste någonstans att man inte skulle ha redskap i hans filosofi, så jag tänkte att man troligtvis använder kroppsvikten och i övrigt bara saker har hemma.

   Gissningsvis för att du upplever det som tråkigt, obekvämt eller att det gör ont. Sedan gäller det ju att få in rutinen också. Jag tänker ofta att jag ska göra tåhävningar några minuter per dag. Det är bra "prehab" för löpare, men det har lätt för att inte bli av.

   Radera
 3. Jag gillar motionsaktiviteter där man gör lite nytta samtidigt. Hugga ved, cykla eller gå istället för att ta bilen, skotta snö istället för snöslunga, klippa gräsmattan istället för robotklippare. Om man är van att röra sig kan det bli ganska olidligt om det går för lång tid mellan tillfällena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, då får man dubbel nytta av aktiviteten och känns dubbelt bra även efteråt.

   Radera
 4. Kanske börjar det där ändras lite nu, men åtminstone för tio år sedan fanns det nästan inte en människa som inte tittade på tv minst en timme varenda dag (och vissa dagar betydligt mer). Då blir det lite lustigt att säga t ex att "jag hinner aldrig läsa".

  SvaraRadera
 5. Ibland landar det naturligt, ibland löser det sig självt. Jag var faschinerad av kroppsbyggeri i den åldern att det ej var vettigt att börja. Jag var väl varken klenare eller mera än något starkare än snittet. Idag är båda axlarna paja o två fulla kassar mat är en liten utmaning. Så det kan gå.

  Å andra sidan har pianospelandet du tagit upp varit en naturlig fallenhet för mig, aldrig en kamp utan alltid en glädjefylld utforskning att lära sig mera!

  När man väl kom loss från musikskolan.

  Sedan höll musiken mig vid liv från jag flyttade hemifrån o sju år framåt i rena pengar in för mitt enkla boende. Men så jädra mycket kul upplevelser man haft under dessa år, helt sjukt. Inte många har haft en bindgalen Bert Karlsson tvärnita i sin svarta SAAB 9000 och hoppa ut ut o skrika en cm från ens ansikte vad i helvete man gjorde på hans gigantiska hoppkudde, fem, nåja, fyra fullvuxna män o en slyngel mitt i hans Skara Sommarland. "Ursäkta mig Bert, men du betalar oss för att vi ska spela här ikväll, soundchecken är gjord, nu ska vi bara värma upp". Ögonblick som gör livet värt att leva! 😂 Inget jag jag kommer att lägga ner innan jag själv ligger sex fot under.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar säga att jag tar två chipspåsar i bänkpress, så där är ett område jag definitivt borde jobba på för att inte också behöva kämpa med matkassar utan att ens ha skadat mig. Men okej, nu på vintern bär jag in ved och på sommaren bär jag tunga lådor fulla med honung när jag jobbar med bikuporna.

   Bråka med Bert hade jag gärna hoppat över. Jag får för mig att han kan bli rätt dryg i de situationerna.

   Radera
  2. Jag önskar jag kunde säga att han insåg att "he was barking up the wrong tree", men det är nog som jag tolkar dig, självinsikt om det möjligtvis kan förhålla sig så ej hans största forte...
   /JB

   Radera
  3. Jag jobbade på ett ställe dit Berts assistent ringde. Fick assistenten fel svar kopplades samtalet över till Bert :)

   Radera
 6. Största problemet för de flesta verkar vara att de inbillar sig att de kan äta sig vältränade. De tror att man kan skippa att röra på sig och istället följa nån ny diet för att komma i form. Träna är ju jobbigt att svälta sig är enkelt.

  Det är enklare att börja träna lite än att sätta sig och börja räkna kalorier etc. Det steget tar man efter man kommit igång med träningen. Nog för att många säkert bör se över hur mycket energi som kommer in men fokus bör ligga på energi man bränner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vill fuska. Vilket kanske går till någon del, men har man "misshandlat" sin kropp i tre decennier kommer det inte ta två veckor att komma tillbaka till utgångsläget.

   Som bantningstips skulle jag däremot inte rekommendera träning. Visst bränner man ju kalorier, men inte så många som man skulle tro. Största vinsten skulle jag gissa är att om man t ex börjar springa får man större intresse av att gå ner i vikt, så då skärper man sig lättare även med matintaget.

   Radera
  2. Jag har till stor del av livet varit en typisk skrivbordsslav. Kroppen därefter. Min mest vältrimmade tid var när jag arbetade som finsnickare/möbelsnickare. Det är ju långt från något av de riktigt tuffa jobben, men tillräckligt för att en period vara hyggligt vältrimmad. På spaning efter den tid som flytt....
   /JB

   Radera
  3. Jag var väldigt sportig som ung, men när jag lämnade min hemstad vid 20 ars alder blev det ingen riktig ordning med organiserad träning. Däremot dansade jag mig igenom 80-talet, vilket gjorde att jag aldrig tänkte pa diet och vikt, jag var smal och snygg pa den tiden (haha, fast det tyckte jag kanske inte da).
   Jag fick ett ryck för ca atta ar sen och tog upp ridningen igen och började powerwalka och träna i skogen (där finns hinder med olika moment), men det har dessvärre lagts pa hyllan sedan nagra ar. Jag har blivit lat. Vikten däremot ligger relativt jämnt, om än vid övre BMI-normalvärdet.

   Det är alls ingen dum ide med en kvart om dagen om man har ett intresse man vill förkovra sig i.

   Men kroppen hänger med och bära matkassar är inga problem. Jag har ju aldrig haft bil sa är van att kanka hem tunga grejer. Det enda jag beställer online är kattsand, 14 kg säcken, där gar min gräns.
   /Annika

   Radera
  4. Allt annat lika, ökar du energi ut över ditt energiintag kommer du gå ner i vikt. Med träning räknar jag absolut löpning. Dock är det bästa att både styrketräna och konditionsträna. Eller typ kampsporta etc där man får en bra(optimal kanske tom?)mix av båda. Att ha ett kroppsligt arbete är förmodligen vad vi är skapta för. Om tusen år har vi kanske förvandlats till en rumpa och två ögon 😂.

   Man får faktiskt snabbare resultat i början om man ej varit aktiv på länge, sen klingar det av och du får öka prestationen. Har du varit inaktiv länge krävs det inte mycket för att kroppen ska få det jobbigt och energiåtgången är hög.

   Radera
  5. Jag är ett stort fan av att göra praktiska saker som träning, promenader är ett ypperligt transportmedel på alla sätt.

   "Allt annat lika, ökar du energi ut över ditt energiintag kommer du gå ner i vikt."

   Det är just det, att det sällan bara är åtgången som ökar utan även intaget. Jag är ofta konstant hungrig efter ett träningspass och kan äta hur mycket som helst. Jag har ingen övervikt, men har lättare att hålla vikten i de perioder jag inte tränar.

   Säkert lättare att se resultat från början, både vikt- och träningsmässiga, men också svårare att träna lika mycket då som när man är mer vältränad.

   Radera
  6. Annika: Jag håller med, dans är väldigt bra motion. Ofta blev jag alldeles sjöblöt av svett på danskvällar. En del "dansproffs" bytte faktiskt tröja i halvtidspausen, men så noga var inte jag. Lite svett är väl inte så farligt och jag fick dansa ändå.

   Radera
  7. Jag är på Magnus Ugglas linje i dansdebatten. Eller nästan ännu länge ut = så mycket sprit finns inte.

   Radera
  8. Det finns lite olika sorters dansställen, både med och utan alkoholservering, och ganska olika publik beroende på dansställe. De ställen jag besökte serverade inte alkohol, utan bara vanlig fika. I och med att det var nyktert så åkte folk i första hand dit för dansandets skull.
   Hur som helst, om man känner sig ensam är dans ett mycket trevligt sätt att komma ut och träffa folk samt att få motion.

   Radera
  9. Ja, det är alltså inte spriten i sig jag efterfrågar. Jag konstaterar bara att för att jag skulle dansa skulle det krävas sådana ofantliga mängder alkohol att det vore rent hälsovådligt. Hade jag däremot varit bekväm med att dansa hade jag också föredragit att göra det ihop med nyktra människor.

   Radera
  10. Stackars dig Sparo. En dansant man far nästan alltid ligga :)
   /Annika

   Radera
  11. Då är vi inne på nästa motionsform :)

   Radera
  12. Jag är ingen festprisse alls, men ville ändå ut och dansa som ung. Det verkade så trevligt och några bekanta berättade hur kul det var.
   Innan jag vågade mig ut på riktig dans gick jag 3-4 danskurser, för det är inte så lätt med alla dessa steg och buggturer, speciellt om man inte är en naturbegåvning...
   När man väl kommit in i dansvärlden, så märker man ett socialt spel på dansgolvet. En del är jätteduktiga dansare och kan välja och vraka bland folk att dansa med. Själv bjöd jag upp tills någon ville dansa med mig och nobbade aldrig om någon bjöd upp. Efter ett tag lärde man sig vilka det inte var någon idé att bjuda upp samt vilka som aldrig nobbade...

   Radera
  13. Mina kunskaper i den världen baseras helt på filmen Black Jack, och ja, jag inser att det antagligen inte är mycket som stämmer i den, mer än att Johannes Brost gillade att festa :)

   Radera
  14. Mycket i den filmen är nog mitt i prick, tror jag. Visst såg man att vissa dansbandsartister hade sina beundrarinnor på plats när de spelade.
   Tänkte också på att det är lustigt vad man tycker om och inte tycker om. Jag gillar att se stand up på TV, men skulle aldrig, verkligen a l d r i g, våga ställa mig på en scen och prata inför folk. Föredrag i skolan skolkade jag ifrån och i arbetslivet undanbad jag mig allt sådant... Däremot var jag med i några folkdansuppvisningar och dansade inför flera 1000 åskådare utan att det bekom mig.

   Radera
  15. Allt handlar om förberedelse. Att prata offentligt är nog inte svårare än att dansa, bara man vet vad man ska säga.

   Radera
  16. Jag har förresten dansat till dansbandet Black Jack flera gånger. På den tiden hade de samma sångare som sjöng i filmen, medan övriga bandmedlemmar inte var samma som i filmen.

   Radera
  17. Jag minns bara Carl Kjellgren bakom trummorna och Thomas Fryk på synth. Hade sångaren några repliker? När sånt sker brukar man inse att det är skillnad på musikartister och skådisar, det blir lätt stelt.

   Radera
  18. Möjligen att sångaren sa någon replik, men jag minns inte. Enligt Wikipedia bildades bandet efter filmen och såvitt jag vet uppträder de fortfarande på danskvällar, drygt 30 år efter att filmen hade premiär. Sedan 2016 har de dock en annan sångare.

   Radera
  19. Jaha, jag trodde Black Jack hade funnits lika länge som Vikingarna, Sten & Stanley osv, alltså typ jämt.

   Radera
  20. Nej, de försöker inte banta sig vältränade, de är ute efter att bli smala och svälter sig. Men sparo, vid bantning måste man styrketräna, annars bryter kroppen i första hand ned muskler, om man inte styrketränar samtidigt, vilket leder till att kroppen bryter ned muskler. Det är det som är anledningen till jojobantningen. Man svälter sig och får en lägre % muskler, muskler kräver mer kcal och eftersom du har mindre muskler efter bantningen så får du en kropp som inte behöver lika mkt kcal men du fortsätter äta som innan. Då lägger kroppen på sig fett och du går upp mer i vikt. Nästa gång du bantar så händer samma sak. Kroppen bryter ned mer muskler och du får mer fett. Så jojobantningen leder till att du får mer och mer % fett och en kropp som behöver mindre kcal men du äter fortfarande lika mycket så du går mer och mer upp i vikt.

   Radera
  21. Fast nu låter det på dig som att enda möjligheten att gå ner i vikt är att börja med styrketräning. Det är det inte, det är jag själv ett levande bevis på efter att ha gått ner 15 kilo på några månader utan någon som helst annan träning än promenader. Men visst underlättar det om man tar tag både i matintaget och energiförbrukningen.

   Radera
 7. På tal om ekonomisk stiltje.
  Skulle du vilja skriva nåt om att Jenny Strömstedt hamnat i blåsväder pga av något spartips hon sagt i tv. Man sätter in 2250 kr och det växter otroligt.
  Vad är detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har jag inte hört någonting om och inte heller hittar jag någon info när jag söker. Det närmaste jag hittar är någon gammal Bitcoingrej som skriker bluff. Har du någon länk (som inte innefattar att jag måste titta på TV4)?

   Radera
  2. Det är fake och bluff.. Hon har inte sagt något utan det är bedragare som vill lura av dig pengar..

   Radera
  3. Ja, är det den där Bitcoin-artikeln jag hittade som är ursprunget är jag beredd att hålla med. Det är ju en rad kända svenskar som använts på det sättet (sök t ex på Filip Hammar Bitcoin).

   Men nu skrev Anonym 12.22 "pga av något spartips hon sagt i tv" och det låter ju som något annat.

   Radera
 8. ”Ta dig en kvarting om dagen och jag skall göra dig till en ny människa”. Detta levde vi efter i ungdomen när vi skulle ut och dansa på lördagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en annan strategi, som förvisso funkat för en del.

   Radera
 9. Att man ska röra på rövhålet, för att var pk, är ju ganska uppenbart för de flesta. Frågan är väl om man orkar flytta sig från soffan, öppna dörren, gå ut och traska minst 60 min, En av tio MAX gissar jag. Detta

  SvaraRadera
 10. är nog något som alla vet om. men väldigt få orkar flytta sig. För att vara helt PK , alla dessa lata rövhål har jag själv inte till mkt övers för.
  Det börjar växa upp en del olika saker nu,,annars flyr jag mot väst, gärna en båt där. (har en på lut) som kan ligga. Där är jag idag,, inte mkt men sakta växer det. Hur går det med dina bin? Mvh

  SvaraRadera
 11. Jag stannar ! som sagt förr, Det är omöjligt att smita iväg när man har familj. Då lämnar man sist tänker jag, idag! och så kommer det bli. men att förbereda de andra kan va bättre, där ligger fokus nu..Tyvärr är jag en usel lärare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst de här tre kommentarerna flera gånger och jag fattar inte. Dels vad du lägger i förkortningen PK, dels vad du menar med att "Det börjar växa upp en del olika saker nu" och i slutändan vad du vill ha sagt.

   Radera
 12. Det jobbiga med att göra något långtidsprojekt 15 minuter om dagen är att det kostar åtminstone 60 minuter i ursäkter att låta bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du? På ett sätt kan man ju säga att allt man bestämt och sedan inte genomför kostar på, men där är vi alla olika.

   Radera