måndag 16 januari 2023

Stark ledning ger stark valuta

Igår efterlyste jag ämnen att blogga om och signaturen Lasse skrev följande i kommentarsfältet:

Ett inlägg om varför en Schweizer franc kostar nästan 12 kr idag när den kostade 1 kr på 1970-talet vore intressant - varför är det så, vad innebär det och vem ansvarar för det?!

Det hade ju varit kul att låtsas som att jag nu suttit uppe halva natten för att skriva detta inlägg, men det var redan under uppbyggnad. Det handlar hur som helst om ovanligt öppenhjärtig rapportering från statstelevisionen. Schweiz har Europas lägsta inflation medan Sverige gått åt motsatt håll, och det låter som att även SVT inser att det finns politiska orsaker till detta.

Priset på en valuta är ju till viss del kopplad till förtroendet för landet. Inte minst när man som Sverige lever på lånade pengar, och då blir det knappast bättre av att landet lämnat över mycket av den politiska makten till andra, som Riksbanken, EU och snart också Nato. Glädjande att se att detta faktum för en gångs skull åtminstone inte mörkas av SVT. Men så faller även deras expert i woke-fällan:

När det gäller energiförsörjningen så det nog många som vill göra som Schweiz nu och ha mer egen energiförsörjning, men det har kanske mer med Rysslands krig i Ukraina att göra.

Har det faktum att strömpriserna var rekordhöga redan innan Rysslands invasion gått henne förbi? Mycket kan och bör man beskylla Putin för, men det var knappast han som la ner svensk och tysk kärnkraft eller började plöja ner miljarder i vindkraftverk.

Nu är det ju inte så enkelt heller, men på samma sätt som att banken ger olika räntor till bolånetagare beroende på kundens historik gäller det även när länder knackar på dörren. Jag gissar att den svenska kronan inte hoppar upp i världstoppen ens om kriget tar slut, men vad vet jag?

Det jag däremot vet är att jag har ett par aktiefonder på önskelistan som jag låtit bli att köpa in enkom pga att de handlas i SEK. Även om den svenska kronan är snudd på rekordlåg vet alla investerare att det alltid kan bli sämre.

31 kommentarer:

  1. Hm. Kanske dags att vikta portföljen till något som inte har så mycket med Sverige att göra. Frågan är hur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt fall genom att köpa fonder som inte har SEK som valuta. Annars tänker jag att ETF:er eller utländska aktier funkar.

      Radera
    2. Globalfonder funkar, men inte om de har SEK som valuta, vilket jag antar att de flesta av de svenska bankernas globalfonder har. Det finns även valutaskyddade varianter, men jag undrar om det inte det skyddet kan kosta betydligt mer än att köpa en fond som handlas i USD eller vad man nu föredrar.

      Radera
    3. Jag har svårt att följa med dig i ditt resonemang, Sparo. Om en globalfond prissätts i SEK har mindre betydelse och är närmast positivt då man inte behöver växla innan man köper. Globalfonderna växlar sedan pengarna åt dig och köper innehav i andra valutor. Kursen för andelar i globalfonden beror därefter på hur värdet av dessa innehav utvecklas i lokal valuta. Man räknar ut värdet i SEK med gällande växelkurser.

      Skulle svenska kronan plötsligt tappa hälften av sitt värde mot de större världsvalutorna så dubbleras globalfonderna i värde, mätt i SEK. Det spelar ingen roll vilken valuta de handlas i.

      Ifall globalfonden däremot är valutasäkrad i SEK är läget ett helt annat. Valutasäkring innebär att om fondens innehav ökar 10 % i värde i lokal valuta, får du en ökning på 10 % mätt i SEK. En sådan fond har ett oförändrat värde i SEK om svenska kronan plötsligt kollapsar och tappar hälften av sitt värde mot de större världsvalutorna.

      För de flesta finns det ingen anledning att öka exponeringen mot svenska kronan genom att köpa valutasäkrade fonder. Den långsiktigt negativa utvecklingen för svenska kronan jämfört med de större världsvalutorna är ytterligare en anledning att undvika valutasäkring.

      Trots nackdelarna är valutasäkring vanlig i traditionella fondförsäkringar i pensionssparande (Alecta, AMF, Kåpan, m.fl.) och i räntefonder (t.ex. AMF Aktiefond Mix). Som tur är - och det får vi vara mycket tacksamma för - är valutasäkring ovanligt för aktiefonder och används inte heller i AP7 Aktiefond som många har i sin premiepension.

      Radera
    4. Nu lever jag ju utanför SEK-land, så sjunker svenska kronan lika mycket som fonden går upp gör jag ingen vinst, men det måste väl även vara gynnsamt att ha en fond i annan valuta om du bor i Sverige och ska växla fonden till cash efteråt?

      Radera
  2. Det är en slags tragedi i det faktum att vi har kvar verklighetsförnekarna på SVT. Detta ämne borde de tagot upp för 30 år sedan, inte nu när det är försent. Sen snacket om Putin. Det där folket är verkligen helt bortom all möjlig hjälp.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag börjar också luta åt att det är så, vilket i så fall är djupt tragiskt.

      Radera
  3. Kan det inte ocksa ha att göra med att Schweiz är en direktdemokrati (https://sv.wikipedia.org/wiki/Direktdemokrati), där folket har betydligt mycket mer att säga till om än i Sverige, som bara väljer representanter vart fjärde ar?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, absolut. Utan att ha några djupare kunskaper i ämnet känns det som att politikerna jobbat mer i takt med folkviljan i Schweiz än i Sverige där det bara gäller för politikerna att manipulera valboskapen vart fjärde år.

      Radera
    2. Att döma av vad ”folk” har för intellektuell kapacitet är jag inte säker på att mer är bättre.

      Radera
    3. Fast hänger inte det ihop? Inte konstigt att vi inte hänger med i politiken eller ens lär oss namnet på politikerna och än mindre vad de står för, när vi ändå inte känner att vi kan påverka.

      Radera
  4. Insåg inte att kronförsvagningen fortsatt så pass mycket under 2022. Det är ju skrämmande hur svag kronan blivit. Verkar närmast ohjälpligt; något slags självskadebeteende att så att säga autodevalvera jämt och ständigt (och importera inflation "på köpet").

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår alla dem som inte precis tillber Stefan Ingves efter de senare årens utveckling.

      Radera
  5. Har gått i funderingar om ett valutakonto inte vore något att ha. Men det tycks bara fungera på klassiska depå-konton om inte jag har förstått fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning, men är det verkligen bra som investering? Hyfsat stabilt, men ingen stor uppsida, tänker jag.

      Radera
    2. Jag har ett valutakonto som jag använder endast för aktieutdelningar i annan valuta sa att det slipper växlas varje gang.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, precis. Det är så jag ser poängen med valutakonton, praktiskt för människor som lever sina liv i flera valutor. Jag har inte hört någon som använt dem till ren spekulation i valutakurser.

      Radera
    4. Med eftertankens kranka blekhet i atanke borde man förstas ha spekulerat i den schweiziska valutan för länge sen ;).
      /Annika

      Radera
    5. Även om man suttit med facit och vetat att det skulle bli så undrar jag om det inte lönat sig bättre att handla aktier i företag som gynnats av den utvecklingen.

      Radera
    6. När dollarn var låg för 5-6 år sedan växlade jag ca 20.000 SEK till USD, vilket efter ett år blev en uppsida på ca 40%, Hyfsat bra avkastning, men det var nog mer tur än skicklighet :-)
      /Christoffer S

      Radera
    7. Jag har en svensk kompis som vann euro eller us-dollar och från att han fick dem tills han växlade dem till SEK gick det ett par dagar och han tjänade extremt mycket pengar på det. Ren bonnröta.

      Radera
    8. Tanken va att ha det för att köpa o sälja utländska fonder/aktier så man slipper växlingsavgifter och spread varje gång..

      Radera
    9. Till det ändamålet ser jag inga problem. Gratis att skaffa är det också.

      Radera
  6. *på min vanliga Nordnet-depå alltså...
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
  7. Är det bara den Schweiziska francen som har gått extremt bra, eller den Svenska kronan extremt dåligt. Du som lever i Norge nu, hur har den Norska kronan utvecklats sen 70-talet? Eller Danska kronan. Finland har ju Euro så de faller utanför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar omöjligt att hitta längre historik än tio år, men jag är ganska säker på att svenska kronan var starkare än den norska i min ungdom. Samtidigt vet jag inte om det är någon vits att jämföra så långt tillbaka som till 70-talet.

      Radera
  8. Devaluering.
    Har alltid varit Sossarna svar på löne- kostnadsökningar.
    Har ej varit aktuellt att bråka med facket.
    Bättre att vi allihopa blir fattigare.
    Har ni glömt Kjell Olof Feldt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns Kjell-Olof Feldt, men det har ju flutit en del vatten under broarna sedan han var aktuell.

      Radera
  9. Ja, datan talar för sig själv.
    https://fxtop.com/en/historical-exchange-rates-graph-zoom.php?C1=SEK&C2=CHF&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=1970&DD2=31&MM2=12&YYYY2=2022&LARGE=1&LANG=en&CJ=0&MM1Y=0&TR=

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, tack för det! Ser apropå frågan högre upp att SEK förlorat stort mot NOK också, knappt 40 procent.

      Radera