Samtidigt som många klagar på
minskade marginaler är det andra som går ner på deltid bara för att de vill och kan.
Jag jobbade själv deltid med hela
friveckor i schemat när jag var yngre och såg det enbart som
positivt. Det är mycket lättare att stå ut med ett jobb om man vet
att efter fredag har jag nio lediga dagar på raken. Men bara någon
extradag, som vid fyradagarsvecka, gör allt lite bekvämare. Det
betyder inte att man behöver såsa bort den där dagen med sömn
eller Netflixrally, man kan driva egna projekt, skaffa ett extrajobb
eller vad som helst. Gissningsvis blir man heller inte en sämre
medarbetare genom att slippa jobba tills man får blodsmak i munnen.
På Twitter kommenteras artikeln med
”Vem ska betala för välfärden?”, ”Unga är med andra ord
lata” och ”Då är lönerna för höga”. Jag fick sätta mig på
händerna för att inte svara: ”Skönt att du inte är
bitter i alla fall ;-)”
För kanske är det inte lönerna som
är för höga för denna grupp av ovanliga människor. Kanske är
det utgifterna som är för höga hos gnällspikarna som irriterar
sig på att andra gör val de själva har sett till att inte ha råd
till.
Och ja, jag fattar att ”om alla
gjorde så här” skulle välfärden försvinna och pensionssystemet
rasa ihop, men får jag välja mellan att pensionssystemet ska braka
eller att jag själv ska göra det ryker pensionen alla dagar i
veckan. Så klart! Vi står alla oss själva närmast.
Kanske är det inte självklart att alla ska leva efter en och samma mall. Om mallen inte passar alla får man väl se till att inrätta samhället så att det passar fler. Utvecklingen de senaste decennierna har inneburit att vi trots högre välstånd jobbar mer. Fler och fler på bekostnad av sin mentala hälsa. De knaprar lyckopiller som aldrig förr, men trivs ändå inte. Om du frågar mig känns det fan så mycket friskare att sänka sina utgifter och gå ner på deltid än att äta piller för att stå ut med sitt liv.
Håller helt med. Nu har jag visserligen aldrig jobbat på något annat sätt än heltid. Men jag har ganska seriösa planer på ett ledigt år eller så inom en relativt snar framtid.
SvaraRaderaUnder de stressigaste dagarna är det nog tankarna på de planerna som gör att det fungerar.
Ja, och man behöver inte ens vilja ha det själv för att vilja att möjligheten ska finnas.
RaderaHåller helt med Sparo. Det är alltid samma trumpetande när någon vill hoppa av ekorrhjulet. Vem skall betala rentierens pizza? Tänk om alla gjorde så? Läste någonstans att vi utan vidare skulle kunna arbeta sex timmar och ha en levnadsstandar som på 1990-talet.
SvaraRaderaMvH Lars
Rentieren betalar väl sin egen pizza, liksom skatt (moms) på denna?
RaderaJa, det är märkligt hur nyttiga idioter kan vara motståndare till att andra tar ledigt för att exempelvis jobba ideellt, när de själva jobbar gratis med att för maktens räkning gnälla över och försöka mobba ut alla som kliver utanför fårskocken.
RaderaVisserligen är det en hög arbetsmoral som byggt Sveriges välfärd, men jag håller helt med i ditt resonemang. De som skriver de här kommentarerna är bara avundsjuka för att de själva inte kan/vill/vågar göra samma sak. Alla kommer aldrig hoppa av ekorrhjulet eftersom alla inte är kapabla. Det är dessutom inte särskilt enkelt. Men att gå ner i tid kan alla göra och oftast går det väldigt bra om man låter bli att överkonsumera.
SvaraRaderaJag tror att de som fäller negativa kommentarer jobbar hårt för att intala sig själva att det inte går, och så har någon fräckheten att i praktiken visa att det gör det visst.
RaderaJag gillar att vi har ett val. Vill vi dra på oss utgifter så att vi endast orkar hålla näsan över vattenytan så är det ok. Vill vi dra ned på utgifterna så mycket att vi kan gå ned på deltid så är det också ok. Huvudsaken är att man går in i detta med öppna ögon och inte hävdar att "Jag hade ingen aning om att räntan kunde gå upp" eller "Jag hade ingen aning om att min framtida pension baserades på tidigare inkomst".
SvaraRaderaPrecis, var och en ska göra som den själv vill.
RaderaSå länge vissa tillåts välja livstids försörjning av skattemedel utan motprestation, behöver man inte ha dåligt samvete för att man enbart försörjer sig själv. Tycker jag iallafall.
SvaraRaderaDET är däremot ett problem.
RaderaJepp, det är det riktiga problemet. Men som vanligt pratar "vi" om annat än det riktiga problemet.
RaderaJag tror nog faktiskt att även det varit uppe i min blogg, men förutom att jag inte vill skriva om elände varenda dag vill jag dessutom försöka variera mig lite.
RaderaJag lönejobbar inte, men gör ändå en massa jobb. Städning, vedhuggning, bilservice, matlagning, snickeri, fastighetsunderhåll, cykelreparationer, trädgårdsarbete, snöskottning mm.
SvaraRaderaIstället för att behöva tjäna pengar och köpa sådana tjänster, så gör jag dem åt mig själv. Då behövs inte så mycket pengar för att gå runt.
I och med industrialiseringen av matproduktion och annat livsnödvändigt så behöver inte alla ägna all tid åt sådana sysslor.
Ja, vad ska vi med samhällsutveckling till om alla ändå ska jobba samma fyrtiotimmarsvecka som för femtio år sedan?
RaderaSjälvklart skriver man så, för om man kan påverka människor att fortsätta jobba heltid, skuldsätta sig och konsumera kinesisk plast så innebär det att jag själv lugnt kan gå ner på deltid, eller leva enbart på avkastningen på mina investeringar.
SvaraRaderaVarför skulle jag propagera för något som förstör för mig själv?
Så avancerade tankar tror jag få tänker. Man blir helt enkelt sur för att någon annan kan göra det man själv inte kan. Det är definitionen på orättvisa i vårt skruvade samhälle.
RaderaNär det kommer löneundersökningsfrågor - där man själv är anonym - lägger man ju alltid på 5.000 - 10.000 kr på sin egen lön, det gör ju att underlaget som arbetsgivare tittar på, och alltid förhåller sig till, ökar och att jag därmed får högre löneökning än om jag inte gjort så.
RaderaMen det kanske är för avancerat och att det är få som tänker så?
Är inte det för att man fyller på med förhoppningar. Samma om du frågar efter folks tränings- eller matvanor. Självrapporterade uppgifter där är alltid lite präktigare än verkligheten.
RaderaOff topic, men tänkte tipsa om den här "artikeln"
SvaraRaderahttps://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/WRvlQg/viktor-och-moa-kopte-drommar-pa-kredit
Maken till pinsama snyfthistorier har jag nog aldrig sett
Den bloggar jag gärna om, bara inte artikeln hinner bli låst.
RaderaCitat från artikeln som känns talande: ”…handlar allt han vill ha. Han köper en ny dator, en pizzaugn, tillbehör till grillen trots att han inte ens har en grill.”
RaderaHaha! Varför vill man ha tillbehör till en grill man inte har?
RaderaJag tycker frågan bör ställas (igen) om 40 h arbetsvecka fortfarande ska vara heltid? Varför kan inte 30h var heltid med den överkapacitet vi ändå skapar?
SvaraRaderaMen då menar du att (precis som idag) fackliga avtal ska hindra en person från att jobba mer än 30 timmar på en och samma arbetsplats. Många som jobbar 40 timmar trivs ju med det och vill fortsätta, så det tycker jag att de ska få. På samma sätt som den som vill ska få jobba 30 timmar.
RaderaDen varianten jag trivts bäst med genom livet är faktiskt femskift, visserligen fick man jobba 12timmarspass 2 av 5 helger, både dag och natt, men man hade även två perioder av 5 dagar ledigt i ett rullande 5veckorsschema. Utslaget 33 timmar per vecka och en bunt extra tusenlappar jämfört med dagtid.
SvaraRaderaIdag skulle jag dock föredra deltid, lagom så man går runt plus lite extra.
/JonasB
För mig funkade det dåligt att jobba olika tider eftersom det omöjliggör andra återkommande aktiviteter, som en kvällskurs eller en stående reptid med ett band.
RaderaJag kommer troligen heller inte sluta jobba helt så fort det blir praktiskt möjligt. Jag skall istället försöka gå ner till sådan deltid att lönen precis täcker mina vanliga kostnader och sedan låta kapitalet gotta till sig på egen hand i ytterligare några år innan jag slutar jobba helt. Ett första steg har jag redan tagit i och med att jag är ledig nån extra månad per år, minst.
SvaraRaderaHar en kompis som jobbade hårt på sommaren för att sedan åka ut och resa resten av året. När semester diskuterades i fikarummet, "tre eller fyra veckor", klippte han av med "åtta månader, det blir för hattigt annars".
Radera"Tänk om alla gjorde så". Varför hör man aldrig den repliken när det gäller det enorma antalet människor som Socialdemokrater medvetet gett fribiljett till Sveriges bidragssystem i syfte att säkra personlig makt?
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, varför kan de inte även vifta bort oss som tänker annorlunda ekonomiskt som "enskilda galningar" :)?
RaderaOch vad gäller pensionssystemet så kommer det oomkullrunkeligen att braka ihop, jag räknar själv inte med de pengarna.
SvaraRaderaDet tror jag är klokt och det gör inte jag heller. Skulle det komma någon slant (från svenska eller norska staten i mitt fall) ser jag det som en bonus.
RaderaVarför skulle ni inte få några pensionspengar tror ni? Jag är helt övertygad att alla svenska och norska medborgare kommer att få pension i alla fall dom närmaste 100 åren. Jag tror jag har rätt och ni fel. Vi får vänta och se.
SvaraRaderaFör att det inte finns pengar, särskilt inte i Sverige där allt färre ska försörja allt fler. Man höjer ju redan pensionsåldern med något år typ vartannat eller vart tredje år. Det innebär att den som är 30 idag knappast ska räkna med pension för 80-85 års ålder.
RaderaMen jag säger inte att jag har rätt, vi får som sagt vänta och se. Allt jag säger är att jag tror att det är klokt att räkna med att det inte blir någotl.
Pensionsåldern höjs inte godtyckligt "vartannat eller vart tredje år" utan är numera kopplad till medellivslängden. Baserat på förväntad medellivslängd är prognosen för dagens 30-åringar att tidigaste ålder för uttag av allmän pension blir 66 år och garantipension 69 år.
RaderaHur tror du ett pensionssystem är tänk att fungera när politiker gör som i Sverige? Dvs att folk som aldrig arbetat en enda dag i sitt liv i Sverige ändå ges rättighet till pension så som om de hade betalat in pengar under lång tid och gjort rätt för sig? Sverige läcker som ett såll och det enda staten gör är att dölja problemen. Det blir så med en budget som inte balanserar, alltid.
RaderaAnonym 15.41: Tror du på tomten också? Ursäkta attityden, men du tror väl inte på allvar att man höjt just de senaste åren för att rätta upp det mot en medellivslängd som inte ändrat sig nämnvärt de senaste decennierna?
RaderaMedellivslängden har ökat med 2,7 år för kvinnor och 3,5 år för män de senaste 20 åren, vilket jag inte skulle kalla "inte ändrat sig nämnvärt". Pensionsåldern 65 år infördes 1976, och sedan dess har medellivslängden för kvinnor ökat med sju år, för män med nio år. Hur har du beräknat att pensionsåldern skulle hamna mellan 80-85 för dagens 30-åringar?
RaderaOm medellivslängden ökar med c:a 3 år under 22 år (jag ser ingen källa, men litar på dig), innebär det att pensionsåldern skulle behöva höjas med 0,14 år varje år (avrundat uppåt), men se här:
Raderahttps://www.senioren.se/nyheter/hojd-pensionsalder-fran-2020/:
2020
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år
2023
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år
2026
– Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år
Ett år vart tredje år. Det innebär ytterligare 12-13 års höjning för dagens 30-åringar. Och det är prognoser från Sveriges "Vi såg det inte komma"-politiker som i stort sett ALLTID mörkar eller missar negativa aspekter av Sveriges utveckling, så jag tar mig rätten att utgå ifrån att höjningar kommer att bli ännu brantare.
Men vad diskuterar vi här egentligen? Som både du och jag konstaterat har vi inte facit utan "får vänta och se". Jag räknar absolut inte med pension från Sverige, och det är för mig som redan är 51 år. Du räknar med det. Jag tror att vi får återkomma om några decennier och se vem av oss som hade rätt. Tills dess kommer jag utgå ifrån att de politiker som ljugit för mig under hela mitt liv kommer att fortsätta att göra det.
Medellivslängden är en del av problemet. Men det är så oändligt mycket mindre del av förklaringen än att politikerna valt att betala ut till de som inte gör rätt för sig. Vi pratar om ett mycket stort anta människor i detta fall. Men visst, fortsätt tro på tomten också.
RaderaJa, det är inte främst pga ökad medelålder som allt färre försörjer allt fler, men för tesen om utebliven eller minskad pension spelar orsaken ingen större roll. Faktum är att allt färre jobbar i förhållande till dem som inte gör det. Det resulterar i lägre BNP/capita. Redan nu har Norge mer än dubbelt så hög BNP/capita som Sverige, så tacka tusan för att Sverige då inte kan matcha pensionerna. Eller något annat heller: vård, skola, äldreomsorg, vägunderhåll, polisväsende...
RaderaHar inte haft fast arbete på över tjugo år. Drog iväg från Stockholm ut på landsbygden där tillgången på arbete bestod av timvikariat, lyckats leva hyfsat på det utan några som helst bidrag. Frihet går före pengar, så länge jag har så jag klarar mig. Blev kallad för egoist häromdagen och visst jag nyttjar ju det allmänna men var går gränsen? De som kritiserar mitt sätt att leva i min närhet är ganska missnöjda, har inte förmåga att ändra på sina liv men tycker en del om andras. Jag har aldrig varit utbränd eller arbetat för mycket på många år för att jag insåg att jag inte orkar jobba jämt, tog ansvar över min situation och ändrade på det. Betalt ur egen ficka hela vägen. Vet inte om jag är egoist eller parasit mer än någon annan? E
SvaraRaderaOch på vilket sätt lever personen som kallade dig egoist? Hur offrar han/hon sitt liv för det allmänna? Och varför?
Raderafast konsumtion driver väll samhället? vad händer om ingen konsumerar?
SvaraRaderaSjälv är jag som du så jag håller med att man inte behöver konsumera som en galning
Ja, vad händer om ingen konsumerar? Känns det som ett scenario vi behöver ta höjd för? Folk konsumerar som aldrig förr, julhandeln slår rekord, om inte varje år så nästan. Folk äter mer kött och dyrare mat än någonsin, åker på semester mer än någonsin, köper mobiltelefoner för femsiffriga belopp vart och vartannat år osv. Om konsumtion var svaret på samhällsproblemen borde framtiden vara ordentligt tryggad.
RaderaAlltså jag ser egentligen inte problemet. Varför ska egentligen heltidsarbete vara norm? Tycker det är positivt med fler arbetsplatser där man kan välja omfattning själv, det betyder ju kanske även att de kan anställa fler personer om fler arbetar deltid så fler får en sysselsättning, eller tänker jag fel någonstans? Är det på något vis osolidariskt? Och varför skulle landet stanna för det? De saknade timmarna skulle väl snarare fyllas av någon annan person? Fram för fler deltidstjänster med flexibel arbetstid, säger jag.
SvaraRaderaKatarina
Även om det är norm tycker jag också att det är positivt om man kan välja själv, efter sina egna förutsättningar. När jag själv jobbade deltid tyckte jag dock att såväl myndigheter som fackförbund hade väldigt svårt för det. Det var som att de utgick ifrån att heltidsjobb alltid är att föredra och det alla egentligen vill ha.
RaderaJa för mig som alltid jobbat i servicebranschen är det mer regel än undantag med möjlighet till deltid. De annonserar ju ut deltidstjänster titt som tätt. Så för mig har det alltid varit en självklarhet spm jag aldrig ens funderat över att inte alla skulle ha möjlighet till.
RaderaMen håller med, fackförbunden och a-kassorna verkar ha väldigt svårt att ta in konceptet.
RaderaJa, det är ett väldigt tjat om "rätt till heltid", men "rätt till deltid" har jag aldrig hört. Jag vet inte om man ska ha rätt till vare sig det ena eller det andra, men det låter som att heltid är av godo och deltid ett straff.
Radera