onsdag 4 januari 2023

Fusk med fusk

Att det inte är lätt att få rätt när man har gjort fel upptäckte den student som köpte en dålig uppsats som hon inte fick reklamera. Bakgrunden är att hon istället för att skriva den själv köpte en C-uppsats av ett företag som garanterade godkänt resultat.

När uppsatsen inte dög för skolan ville studenten ha pengarna tillbaka och när hon inte fick det gick ärendet till Allmänna reklamationsnämnden, som dock tyckte att hon gett sig in i leken med öppna ögon och får skylla sig själv.

Rätt åt henne, kan tyckas. Samtidigt tycker jag att företaget borde få smäll på fingrarna. Inte nog med att affärsidén är fusk, vilket är moraliskt förkastligt. De är dessutom så dåliga på det att de fuskar med myglet. Men okej, detta är kanske inte ARN:s uppgift.


Försök själva att hitta en bra bild på ARN!

Jag ser ännu ett problem med detta. Företaget som säljer fusk har antagligen lite svårt att komma ut på marknaden med sina tjänster. Ett utslag i ARN vore nog billig marknadsföring, för då lär företagsnamnet skrivas ut här och där. Sedan behöver man ju inte heller följa ARN:s rekommendation, men det hade de nog gjort. Företag kan ha en flexibel inställning till många regelverk, men inte marknadens lagar.

29 kommentarer:

 1. Jag läste två år på högskola efter att ha jobbat som elektriker. Inför tentorna så fick man ut föregående års tentor för att öva på. Det var skolan som tillhandahöll dem. Normalt sett räckte det att gå igenom de gamla tentorna för att klara sin egen tenta.
  Om företaget säljer uppsatser i samma syfte, dvs som en slags övningsexempel, så kan jag tycka att det är okej. Annars tycker jag att både säljare och köpare är ute och fiskar i grumligt vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att bägge parter är helt på det klara med att här ska det fuskas.

   Radera
  2. Precis, dessutom är vad jag vet brukar sådana uppsatser vara offentliga och lätta att hitta (jag var tvungen att publicera mitt eget examensarbete publikt för att kunna få ut min examen), dvs det borde vara ganska lätt att få ut "övningsexempel" om man vill se hur andra har gjort. Så jag är helt övertygad om att Sparo har rätt i sitt svar.

   Radera
 2. Dessa företag går nog under snart nu när det finns många duktiga AI:s som kan skapa färdiga uppsatser åt en baserat på olika formuleringar. Exempelvis openai.com. Kan tänka mig att det blir svårt för skolorna inom en snar framtid att veta om det är studenten som själv har skrivit något eller om det är ett AI...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som ett större samhällsproblem än att några företag går under.

   Radera
  2. Mjae vet inte om det blir ett samhällsproblem! Själv som mjukvarutvecklare så försöker jag hinna sätt att förenkla mitt jobb genom att använda mig av olika AI tjänster som kan generera templates och mallar åt mig som jag sedan fyller i med detaljinformation. Men om en student får allt auto-genererat så vet jag inte hur mycket personen lär sig..

   Radera
  3. Kan inte detta sluta med att ingen lär sig någonting om någonting? Och så blir människan omsprungen av AI-mjukvara.

   Radera
 3. Jag vet att jag läste om detta fall o såg det som ett dåligt aprilskämt.

  Men oftast är det ju ett elände att få rätt mot företag som dabbat sig...

  Ibland blir man dock glatt överraskad! Jag beställde o betalade i förhand Randall Monnroes nya bok "tänk om ...2" i februari, release datum september. Ännu i november hade den ej dykt upp så jag skrev förlaget och frågade.

  Döm om min förvåning när trots att de bedyrade att allt såg korrekt ut hos dem genast bad så hemskt mycket om ursäkt och genast skulle skicka ett gratisex. Inte bara det utan när jag öppnade paketet hade de även skickat med en extrabok i samma stuk som plåster på såret! Volante Förlag, rekommenderar alla att handla av dem! ❤️
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munroe. Fort o fel som vanligt...

   Radera
  2. Jag jobbade en gång på ett företag som sålde böcker och ingen inblandad hade upptäckt att en bok hade tryckts med sidorna huller om buller. Så under en vecka ringde det en bokläsare i kvarten för att skälla på oss eller kräva en ny bok, vilket de såklart fick.

   Radera
  3. Jag producerade ett tag böcker, och visade ångerfullt upp en ny bok för en kund samtidigt som jag sa att tryckeriet tryckt hela upplagan upp och ner. Kunden blev tvärförbannad, men tystnade när jag långsamt vände boken åt rätt håll. Det var roligt.

   Radera
  4. Haha! Det påminner om boken de tryckte med pärmen på fel sida:
   https://www.youtube.com/watch?v=pQHX-SjgQvQ

   Radera
  5. De är inga höjdare på mat, norrmännen, men humor är de fan ej dåliga på! 😊

   Radera
  6. Vad menar du? Lefser med brunost är ju den fulländade måltiden :)

   Radera
  7. Tänkte mera på smalehove med surmjölk eller saft. Lefser med brunost skulle jag nog äta med god aptit, det verkar mera än ok!

   Radera
  8. Messmör vet jag många ej gillar, men jag gör det. Dock ingen stapelvara här.

   Radera
  9. Lefser har jag aldrig förstått storheten i, och definitivt inte med sött pålägg. Men jag gillar brunost. Smalehove har jag sluppit. Samma med medisterkake, ribbe och pinnekjøtt. Messmör vet jag inte vad jag tycker om. Har ätit det och tyckt att det var helt okej.

   Radera
 4. Pactum turpe är en juridisk princip som säger att (främst) domstolar inte ska stödja olagliga eller omoraliska handlingar/upplägg. Om vi kommer överens om att du ska slå ihjäl grannen och få betalt för det, så ska domstolen inte tvinga dig att mörda den där irriterande rackaren eller betala tillbaka pengarna. Oberoende hur irriterande grannen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar principen, men jag har haft en del riktigt irriterande grannar ;-)

   Radera
  2. Jag skriver det bara för att brottet är preskriberat idag. Men jag tog mig in i grannens förråd o tog med saker av samma värde som han tidigare brutit sig in o snott från mitt förråd.

   Han var ett 2meters knarkande muskelmonster på säkert 140 pannor son dödat mig på en kafferast, så lite spännande var det.
   /JonasB

   Radera
  3. SÅ irriterande grannar har jag lyckligtvis inte haft.

   Radera
 5. Fascinerande med dagens ungdom: man fuskar med högskoleprovet för att komma in på önskad utbildning och väl där fuskar man på tentorna för att komma igenom utbildningen. Har man några kunskaper för att klara av det arbete man sedan får?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, men ofta tycker jag arbetena kräver så speciella kunskaper att man ändå lär sig dem mest på jobbet, inte på utbildningen innan.

   Radera
  2. Förvånansvärt många. Har läst en lång utbildning på KI där människors hälsa står på spel. Vi hade folk som fuskade sig in på utbildningen och fuskade sig genom. Individer som hade stora bultsiga tröjor som var misstänkt fyrkantiga över magen och som behövde gå på toaletten upprepade gånger under tentan. En tentavakt hittade en utskrift med ALLA PowerPoint från alla föreläsningar bakom en toalettstol i tentasalen, en klasskompis blev påkommen med fusklappar, sprang ut och ÅT upp fusklapparna och kunde därmed inte stängas av från utbildningen för det fanns inga bevis….. Jag skulle inte vilja bli behandlad av speciellt många av mina gamla kursare…

   Radera
  3. Märkligt! Själv brukade jag fuska genom att läsa innan och sedan gömma informationen inne i huvudet. Den taktiken lyckades inga tentavakter slå hål på ;-)

   Radera
 6. "Försök själva att hitta en bra bild på ARN!"

  Jag hittade en bättre bild i en tidningsartikel från 2020.
  https://ibb.co/0yRSpn5

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles få sådana där artiklar :)

   Radera
  2. *för få, skulle det stått.

   Radera