måndag 30 januari 2023

Helgdag mot försvar

Det händer då och då att någon propagerar för att en röd dag ska tas bort. Ibland nationaldagen, men oftast är det arbetarrörelsens internationella högtidsdag första maj som ifrågasätts. Jag har ingen stark åsikt åt vare sig det ena eller det andra hållet, men tycker att debatten i sig är bra.

Om vi börjar med sjätte juni handlar ju åtminstone det officiella firandet om allt utom Sverige. Man firar olika invandrargruppers kulturella uttryck. Det kan bli kurdisk dans och etiopisk mat följt av ett kommunalrådstal med temat att ”det är inget speciellt med oss”. Nja, det speciella skulle väl vara bristen på firande av själva nationaldagen. Och ärligt talat är väl midsommar ett par veckor senare en större grej för de flesta svenskar?


Sjung hopp faderallan lej!

Så till första maj. Där är firandet om möjligt ännu mer malplacerat eftersom man hyllar arbete genom att inte arbeta. Det är lite som att fira fettisdagen med att inte äta semlor. Demonstrationstågen har gått från ett för varje parti, från S till KPML(r), till att bli ett tåg för hela bygden, för att man överhuvudtaget ska se skillnad på demonstrationståget och en trafikstockning på trottoaren.


Ropen skalla!

Den senaste attacken på arbetarnas dag kommer från MUF som precis som Danmark (som tagit bort Store bededag) vill lägga pengarna för en röd dag på försvaret istället.

Jag har som sagt ingen stark åsikt. På plussidan är det bra att sånt här diskuteras eftersom det tydliggör att det är samma pengar som används. Ofta låtsas politiker av olika färger att det finns öronmärkta pengar till ditt och datt som ändå inte hade kunnat brukas på något annat. Men det är klart att de hade. Det är därför jag blir så arg när man lägger skattepengar på en konstutställning för maskar eller annat trams som ingen efterfrågat.


Stark konst! Och dyr.

På minussidan vill jag inte att politikerna ska få för sig att nya reformer varje gång innebär att folket ska behöva göra uppoffringar. För det funkar ju inte så åt andra hållet. När nationaldagen fick helgdagsstatus tog man bort Annandag pingst, som alltid inträffade på en måndag, och ersatte den med en helgdag som ändå hade inträffat på en helg två av sju gånger. Minns ni skattesänkningen som följde med det bytet? Inte jag heller.

57 kommentarer:

 1. Väldigt bekvämt för många sedan tjänstemannaansvaret togs bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den reformen känns betydligt viktigare att införa.

   Radera
 2. Eftersom löneskillnaderna inte varit större i Sverige sedan 1975 så tycker jag det är värt en protest, i alla fall 1 dag om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1 maj-tågen är knappast en protest, mer en glorifiering av svunna tider som inte kommer tillbaka den här sidan nästa istid. Inte särskilt konstruktivt.

   Radera
  2. Det är bra om människor ine är enbart lydiga idioter.

   Radera
  3. Blir det bättre av att demonstrera?

   Radera
  4. Ja, det blir bättre om man demonstrerar, protesterar och säga ifrån om man tycker något är dåligt, än att inte göra någonting alls.   Radera
  5. Så bra då att varken jag eller någon annan i kommentarsfältet föreslagit att inte göra någonting alls. Det är inte detsamma som att demonstrationer hjälper. Särskilt när antalet demonstranter tydligt minskar för varje år skulle det snarast kunna sänka kampviljan och vara tecken på att man bör pröva andra vägar.

   Radera
  6. Protester kan se olika ut. Det behöver inte nödvändigtvis vara demonstrationer i grupp. Att bara lyda order, det gjorde ss soldater, hur bra blev det?

   Radera
  7. Jag trodde inte att något i dagens inlägg hade med Hitler och andra världskriget att göra, men det känns som att halva kommentarsfältet är oense på den punkten :)

   Radera
 3. Eftersom många psykopatiska arbetsgivare inte enbart vill tjäna pengar på sina slavarbetare utan också förtrycka och förnedra så är det bra om någon säger ifrån ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte varje dag, 365 dagar per år, från alla samhällsgrupper? Är det bara ett enda parti som ska rädda Sverige? Det har ju inte gått så så där väldigt bra, hittills.

   Radera
  2. Nej, för det kommer säkert führern Åkesson att göra.

   Radera
  3. Trist kommentar. Dessvärre inte oväntat.

   Radera
  4. Hej Anonym som skrev kommentaren ovan. Om du är sa missnöjd far du väl se till att bli arbetsgivare själv, sa att arbetarna far en bättre jobbmiljö. Nu later du bara bitter.
   /Annika

   Radera
  5. Jag vet inte var du har jobbat, men om du upplevde att du blev förtryckt och förnedrad hoppas jag att du slutade.

   Radera
 4. Då får jag ändå säga som så, jag hade inte tänkt nämna det fula ordet men med tanke på kommentar ovan känner jag att jag vill klargöra att jag har en ej obetydlig del av "nationalist" i mig. Det inkluderar ej hyllningar av Hitler eller allt det fasansfulla som pågick i Tyskland med omnejd kring WW2, tvärtom.

  Enbart att jag har kärlek för mitt land o folk, samt prioriterar det.

  Därav följer att jag beundrar och avundas norrmännens 17:e Maj, jag skulle tycka vår nationaldag skulle vinna på mer av det och mindre av somalisk folkdans odyl.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men har man ingen tradition av det blir det svårinfört. Och så ligger det som sagt kanske Sverige i fatet att nationaldagen ligger 2-3 veckor från midsommar.

   Radera
 5. Jonas/ Jag tror nog att ditt nationalistiska engagemang sträcker dig bortom kärlek för Sverige,försök lura någon annan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och resultatet av det sedan decennier enda rätta partiets politik, och tvångsmässiga eftergifter till kommuniströda och flumgröna ytterlighetspartier för att till varje pris tvinga till sig makten i Sverige, ser vi idag. Tack så mycket.

   Radera
  2. Jag har vänster handtag rött och höger grönt. Jag diskar glasen först, jag har full kontroll.
   /JB

   Radera
  3. Jag vet att många på det här forumet tycker om han med en liten fånig mustasch, och då talar jag inte om charlie chaplin.

   Radera
  4. Jag tror att du lider av vanföreställningar.

   Radera
  5. Sigvard Marjasin? Fin kille.

   Radera
  6. Om Sigvard Marjasin var en fin kille har jag ingen aning om. Den åskten får man ha om man tycker det.

   Radera
  7. Hm. Någon med mustasch. Kan det vara Juholt? Claes Tholin?

   Radera
  8. Anonym 11.31, Jag försökte sex timmar bara ignorera din kommentar o nöja mig med min egna av samma nonsensvariant, men jag förstår verkligen inte din syn? Man kan inte gilla sitt land o folk utan att ha en massa alternanativa motiv, eller vad. Du är ju ej unik bland medborgarna heller, det är detta som får mig att kräkas en smula i munnen.

   Hur kan man få ett sådant självförakt för sig själv, sitt land o folk att man genast går på o ger rena idiotier mot den som står upp för samma?

   Jag har sedan länge insett att det ej är ovanligt, och gudarna ska veta att man får ta mycket stryk om man ej håller med, där har jag ej bara mina erfarenheter utan många av mina vänners.

   Familj, barn, jobb, ungänge, allt ryker på en femöring. Vad är det för fel på er som driver denna sinnesjuka linje?
   Är ni så fega, trötta o sinnesslöa att ni enbart går i husses band utan att tänka en egen tanke?
   /JB

   Radera
  9. Jonas/ Varför skulle familj, barn och umgänge ryka om man har din åsikt? Förstår ärligt inte vad du menar. Om någon inte vill umgås med en person som har diametralt helt olika uppfattningar om saker och ting så är det väl upp till den personen, eller vems är felet?

   Radera
 6. Godwins lag lever tydligen än. Skönt att se att saker och ting mestadels förblir sig lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker ändå att kommentarsfältet här är ovanligt fritt från trams, för det allra mesta.

   Radera
  2. Jag håller med er bägge.

   Radera
 7. Första maj är en märklig helgdag, men visst, det är väl inte fel att hylla svurna tidens arbetare och fackföreningar. Utnyttjas tyvärr av dagens sossar och kommunister.

  Nationaldagen är en märklig dag som ingen verkar veta varför vi firar, istället ska vi på vanligt skitnödigt svenskt vis hylla exotiska folkgrupper som inte har ett jota med Sverige att göra mer än att de råkar befinna sig inom landets gränser.

  Visst, kultur är inte fryst i tiden och det kanske kommer en dag långt in i framtiden då det är aktuellt att styra Sverige och svenska helgdagar mer åt ett mångkulturellt håll, men att skynda på detta, finns det ju ingen som helst egennytta åt. Till skillnad från USA och dess invandring, fanns där ingen etablerad kultur mer än indianernas. Sverige har en för denna tid etablerad kultur med helgdagar uppförandenormer osv som jag inte ser någon som helst anledning att behöva ändra enbart för att det invandrar lite folk från andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hylla svunna tiders arbetare ställer jag upp. Fast i praktiken har ju första maj i Sverige mest blivit en dag då socialdemokraterna demonstrerat mot sig själva.

   Jag har inget emot vare sig kurdisk dans eller etiopisk mat, men det blir utstuderat fånigt när hela nationaldagsfirandet handlar om allt annat än just nationen och dess traditioner.

   Radera
  2. Jag har aldrig haft någon aversion mot första maj. Även som mer blå än röd har jag ej sämre koll på historien än jag förstår att det fanns en tid då sossarna faktiskt gjorde mycket god nytta. Nu märker jag ej mycket av första maj idag mera än som möjlighet för dagens sossar att tala om sig själva.

   När jag var liten minns jag att tom min liberala släkt kunde ansluta sig i allmän vilja att förbättra samhället.
   /JB

   Radera
  3. Jag trodde alla, möjligen med undantag för anarkistiska terrorister, ville förbättra samhället.

   Radera
  4. Det är nog ett rimligt antagande.

   Radera
 8. Infaller 6 juni på en lördag eller söndag så får man ta ut en annan ledig dag, oftast i anslutning till den helgen. Ingen i Sverige har således förlorat någon ledig dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst ditt inlägg flera gånger och jag förstår inte vad du menar. Kan du förklara tydligare för en trögskalle :)?

   Radera
  2. Beror på vilket kollektivavtal man har. Om det är aktuellt, så kan det handla om några få timmar eller en hel dag, eller ingenting alls.

   Radera
  3. Kan någon vänlig själ släppa in mig i samtalet genom att förklara vad ni pratar om?

   Radera
  4. När annandag pingst gick från röd till svart dag (2005) blev i stället nationaldagen en ledig dag. Men infaller sjätte juni på en lördag eller söndag går vi miste om ledigheten.

   En del (inte alla) fackförbund och arbetsgivare har förhandlat fram olika typer av kompensation.

   Beroende på vilket kollektivavtal man har kan man få allt från ett par extra timmar i sin "timbank", halva fredagen ledig eller en helt ledig fredag.

   I andra avtal förkommer ingen ledighet. Kompensationen kan ha förhandlats bort i lokala avtal i utbyte mot att personalen får något annat. Eller så blir det inget alls.

   Radera
  5. Aha, jag trodde att alla anställda bara blev blåsta på två sjundedels röd dag i samband med bytet.

   Radera
 9. Jag tycker det är fullt rimligt att införa åtminstone någon helgdag ägnad åt våra nya invällare. Varför inte den 12 september till åminnelse av slaget om Wien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle säkert bli populärt ;-)

   Radera
  2. Kan vi inte få den 13 februari som är datumet för slaget om Fraustadt? (Stor svensk seger)

   Radera
  3. Nu börjar det bli överkurs för mig.

   Radera
 10. Jönspellarna i MUF agerar alltså på viktiga samhällsfrågor som detta? Som väntat då alltså. Men det fattar väl inte ens att de inte är med i ett borgerligt parti, utan Sosse light parti, som aldrig ens skulle tänka tanken att sänka skatter så att det offentliga får prioritera sina utgifter istället för att gödsla på skit?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ogärna försvara MUF, men det är väl lite ungdomsförbundens jobb att driva på i tramsfrågor.

   Radera
  2. Ja, du menar att de ska skolas in i imbecillt tänkande redan i tidigt stadium? Så de är redo för verkställandet av idiotpolitik sen.

   Radera
  3. Jag menar ingenting, jag har slutat att försöka förstå mig på politiker. Det verkar bara som att de gör ett utspel som ska ge maximal reaktion, oavsett om det är moderater som vill skrota 1:a maj, vänsterpartister som vill avskaffa kungahuset eller liberaler som vill legalisera nekrofili.

   Radera
 11. Jag minns mest sovjetiska uppvisningar från 70-80 talen på första maj där dom försökte skrämma resten av världen. Det skrämmer när man inte får tänka och säga vad man vill i deras system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ungefär som Ryssland idag. Inte mycket har hänt på den demokratiska fronten i Putinland.

   Radera
  2. Fast nu var det nog mest i Sverige MUF menade att dagen skulle avskaffas som helgdag.

   Radera
 12. Kompromissen när man tog bort annandag pingst blev följande. Om den 6:e juni infaller på en lördag eller en söndag, så får man ta ut en ledig dag med bibehållen lön som kompensation, eftersom man annars hade blivit snuvad på en helgdag. Gäller i alla fall anställda inom stat, region och kommun. Privata arbetsgivare får nog göra som de vill med detta.

  /Christoffer S.

  SvaraRadera
 13. Första maj firas till minne av Haymarketmassakern. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Haymarketmassakern Det finns väldigt många kristna högtider, första maj är en av de få sekulära. Det är ju inte för att fira kommunism eller arbete, utan för att arbetarrörelsen skulle ha en egen dag som inte var just kyrklig. Den har rimlig placering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, inte helt galet tänkt att ha kvar den (även om massakern inte ligger högst upp i allas minne).

   Radera