lördag 21 januari 2023

Nitton år utan jobb

Ska jag skriva om det här igen”, tänker jag ibland när det dyker upp ett ämne som redan varit uppe i bloggen. Ibland finns det en ny infallsvinkel värd att ta upp, men ofta väljer jag att skriva om något annat istället för att inte låta som en trasig LP-skiva (hoppas att jag inte tappade läsare nu som inte känner till de gamla longplaying-skivorna).


Idag ska jag ska jag frångå principen och skriva om något igen trots att ingenting har ändrats, just av den anledningen. 2018 skrev jag om en kurdisk kvinna som precis fått sitt första jobb, som städare, efter 16 år i landet. Hon pratade dålig svenska trots att hon tillbringat nästan halva sitt liv i landet, och jobbet hon fick var skattefinansierat, så egentligen började hon inte ens då att bidra till sin försörjning.

Nu läser jag om Saadiya, en somalisk kvinna som också kom till Sverige runt millennieskiftet och tillbringat ungefär halva sitt liv där. Hon lever på socialbidrag, har inte haft ett enda riktigt jobb och talar om möjligt ännu sämre svenska än den kurdiska kvinnan i exemplet från 2018.


Va?!!

Och precis som den kurdiska kvinnan får Saadiya inte en enda kritisk fråga från reportern. Tvärtom förmedlas bara hennes egna kritik om att hon inte fått hjälp av kommunen. Inte fått hjälp?! Hon tycks ju förutom en städutbildning och försörjning i två decennier ha fått massor av praktikplatser, även om de inte gjorde så stort intryck hos Saadiya att hon kan uttala dem.

Av artikeln framgår det att Saadiya nu gått så långt i sin kamp för egen försörjning att hon börjat söka jobb utanför den egna kommunen (där hon för övrigt bara tycks ha sökt jobb hos just kommunen, inte hos privata arbetsgivare). Ja, vad gör man inte efter 19 år utan jobb?

Men om vi ska tala allvar nu så har Saadiya genomgått SFI och ”många olika typer av praktik” utan att prata bättre svenska än vad man kan förvänta sig av någon som varit i landet i max ett halvår. Jag hade inte heller anställt henne. Det handlar inte om rasism utan om att hon trots fagra ord inte ger intryck av att vilja ta tag i sin situation.

Två kvinnor, samma öde. Det var väl knappast invandrare som dessa Stefan Löfven menade när han sa att flyktingarna är högutbildade människor som behövs på den svenska arbetsmarknaden? Eller de som Fredrik Reinfeldt tackade i sitt Almedalstal 2014 med de bevingade orden ”Tack för att ni valde Sverige!”?

För några år sedan skrev jag om en man som satte upp lappar i min hemkommun där det framgick att han kunde lite av varje och inte var rädd för att jobba. Tyvärr tycks sådana exempel inte växa på träd, så den där vinsten som ska komma ”på sikt”, när kommer den och hur sjutton ska det gå till? 

60 kommentarer:

 1. Nyckeln till integration och någon form av självständighet ligger i språket, annars är det kört. Förutom här. (Såvida man inte är nöjd med att leva i sin klan, och gå runt på allehanda bidrag.) Innan jag själv säger farväl till det alltmer skadeskjutna Sverige kommer jag att trycka i mig rätt hårda språkstudier innan jag emigrerar. Dit jag flyttar finns inga livslånga bidrag, men inte heller några större problem med folk som vägrar integrera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Jag "tryckte" själv i mig en hel del språkstudier innan jag flyttade, och då skulle jag ändå till Norge, vars befolkning är uppväxt med svensk tv och som förstod 80-90 procent av vad jag sa på svenska.

   Radera
 2. Så sant som det är sagt. Känns som att Sverige lever på lånad tid. Så mycket som inte fungerar pga systematiskt vanstyre att någon typ av kataklysm är oundviklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det krävs ganska många Sven Svensson (eller för den delen skötsamma och arbetande invandrare) för att försörja en enda Saadiya som inte genererar en enda krona utan måste ha full försörjning med all-inclusive.

   Radera
 3. Ja, hög levnadsstandard i kombination med höga skatter då blir det så här. Vi har "råd" med att betala människor som behöver "hjälp" och vi kan inte lämna dem vind för våg och säga; Här får du en 5-hunka, lycka till! Vi måste betala för boende, mat, kläder etc.

  Tänk om alla fick veta innan de flyr att i Sverige får du ingenting. Bara en 500-hundring och en spark i röven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att de får veta motsatsen, att här hamnar du på en förläggning och får inte ens jobba förrän efter lång tid. Det gör ju att de arbetsamma som kan välja åker någon annanstans och Sverige får hålla tillgodo med de som varken jobbar eller gör sig förstådda efter två decennier.

   Radera
  2. Det där är rätt träffande; vi får de som "blir över", eller aldrig har tänkt sig att arbeta hederligt. Vi kan inte finansiera det i dag, och än mindre längre fram. Hejdå framtidens skola, sjukvård, äldreomsorg, polis och annat skattefinansierat, förutom riksdags- och regionpolitikerna, för de tar hand om sig själva. (Lokalpolitikerna gör oftast så gott de kan, vilket inte räcker särskilt långt.)

   Radera
  3. Ja, när en taktik inte funkar kan det vara en god idé att byta till en annan. Är man på väg mot ett stup kvittar det om man gasar mycket eller lite så länge man inte ställer sig på bromsen.

   Radera
 4. Om man ska lära sig ett språk så räcker inte sfi på långa vägar. Man behöver bo tillsammans med svenskar och prata språket dagligen. Segregation är det sämsta för lärande av språk och svensk kultur. Det handlar om personens egna vilja att komma in i samhället och Sverige och svenskarnas vilja att bjuda in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför är jag skeptisk till integration på den nivån som krävs i Sverige. Tacka tusan för att det är svårt att lära sig svenska om du bor i ett bostadsområde där det inte bor en svensk och där personalen i matbutiken kan ditt modersmål, dina barn har inga svenska skolkamrater osv. Det är inte omöjligt, det går ändå att lära sig svenska och komma in i samhället, men lätt är det inte, och den stora majoriteten kommer inte göra det.

   Radera
  2. Många vill inte se verkligheten, eller rättare sagt hyckleriet är utbrett och de som mest förespråkar tolerans och integration bor inte sällan i de lugnare områdena och behöver nästan aldrig möta de problematik som det innebär med integration, kan man köpa sig fri så kan man också kosta på sig att vara god. Känner också några som bor ute i skogen långt från människor och tycker det är bra med integration.
   Frågan är när inte de svenskar som tycke integration är bra, vill integrera sig utan det är någon annan som ska göra det, frågan är vem? Svenskarna ska bjuda in, kommer aldrig att ske, det är en utopi. Människor jobbar, sliter och betalar skatt, på sin fritid kanske man vill umgås med dem som har samma kultur och språk, familj och vänner för att det är enklast så. Våra styrande har varit och är väldigt naiva./M

   Radera
  3. Det vore jättefint om alla människor vore resurser och att alla folkförflyttningar gick smärtfritt, både på ena och andra stället. Men man behöver inte öppna ögonen mycket för att se att det inte gör det.

   Jag vet inte vem som "bör" bjuda in vem, men när jag flyttat in någonstans brukar jag knacka på hos grannarna och presentera mig. Pratar man olika språk förstår jag att det tar emot, för bägge parter.

   Radera
 5. För att vilja integreras så är det bra om det finns något bra att integreras i, annars är det väldigt lätt att bara umgås med landsmän och landsmaninnor i förorten. För många tycks inte egentligen gilla Sverige eller svenskarna, utan vill bara ha en mindre våldsam, och rikare version av det gamla hemlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka tusan för det när politiska företrädare betonar att det inte finns något svenskt att integreras i, möjligen "Små grodorna och såna där töntiga saker". Svårt att som inflyttad börja gilla något som inte ens de som skapat det tycks gilla.

   Radera
  2. Och det är heller ingen som ställer några större krav på integrering, eller ser till att underlätta processen att bli en god medborgare genom nödvändig utbildning och/eller arbete. Jag kan för mig liv inte förstå varför.

   Radera
  3. Jag vet inte, hur kräver man av någon att integrera sig? Men visst, en konkret åtgärd vore att plocka bort fri tolkservice i evig tid, det tror jag inte gagnar någon.

   Nu umgås jag mest med norrmän och svenskar, men en sak som slagit mig är att när norsk media intervjuar idrottsmän (i regel löpare, det är den enda idrott som intresserar mig) som kommit till Norge från andra länder (oftast afrikanska) för några år sedan så pratar de förvånansvärt prickfri norska. Tittar jag på intervjuer med invandrade löpare i Sverige pratar de oftast så dålig svenska att både intervjuare och intervjuoffer antagligen skulle vilja byta till engelska. Det spelar ingen roll om det är afrikaner som Meraf Bahta eller Isabella Andersson, eller européer som Ludmilla Engqvist. Bara en reflektion jag gjort.

   Radera
 6. Jag lämnade Sverige för manga ar sedan, inte av samma skäl som en del här i kommentarsfältet anger, utan för att jag var nyfiken pa andra länder och aldrig kände mig riktigt hemma i Sverige. Avundsjukan, smaaktigheten, oviljan att lära känna nagot nytt eller bjuda in nya människor i gemenskapen. Jag tycker livet är som bäst när folk blandas, och alltid lär man sig nagot nytt.

  Nu hade jag en fördel av att ha jobbat internationellt med engelska som huvudsprak, och en blandning av nationaliteter var vardagsmat för mig. Men aldrig att jag sökt upp andra svenskar i de länder jag bott i. Tvärtom, jag har umgatts med infödingarna, och det är sa man kommer in i det nya samhället.

  Jag är generellt för invandring, men som papekas ovan ska man bidra var man än bor. Jag har rakat pa nagra bidragstagare här ocksa, som inte vill göra ett dyft för att integrera sig, da ska de ut om man fragar mig. Men de allra flesta vill och kan enligt min erfarenhet. Men de hör man aldrig nagot om.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en sak att umgås med högutbildade i samma bransch/företag där man själv är verksam, en helt annan att umgås med arbetslösa personer som varken har eller velat komma in i det samhälle där de bor. Integration i den skala som skulle krävas i Sverige har inte funkat någonstans på jorden, någonsin, och kommer inte göra det i Sverige heller. Det är min fasta övertygelse. Och jag tror inte heller att situationen går att jämföra med invandringen i något annat land i nutid.

   Radera
  2. Väldig skillnad på att vara högutbildad och använda engelskan som sitt gemensamma språk mot alla de analfabeter eller knappt utbildade som har en mycket längre startsträcka och inte kanske ens är villiga att komma in i det svenska samhället. I värsta fall/M

   Radera
  3. Ja, om varken viljan eller reella möjligheter finns är det väldigt nära omöjligt.

   Radera
  4. Vill bara tillägga att det finns ocksa de som vill integreras. Jag har en 19-arig tjej fran Ukraina som bor hos mig nu. Hon läser det inhemska spraket pa heltid och om ett halvar kommer hon att prata bättre än jag som bott här i 20 ar. Hon hade ett tufft halvar här i början med en kontaktperson som...ska vi säga....inte var helt ärlig, men hon har kämpat pa.

   Hon är villig att lära och tar till sig allt man säger, hon tar ansvar och är sparsam med de pengar hon far av socialen. Hon vet visserligen inte riktigt än vad hon vill syssla med i framtiden, men är villig att ta ett jobb sa snart möjligheten öppnar sig.

   Sa inte alla är människor som vill tära, det finns vettigt folk ocksa men som sagt tidigare, de hör man sällan nagonting om.
   /Annika

   Radera
  5. Det gör det absolut! När jag skriver att integration inte är möjlig menar jag att det är omöjligt att integrera den stora massan av de två miljoner Sverige tagit in i sin relativt lilla befolkning. Enskilda individer kan klara det helt fint, både i Sverige och i andra länder. Och när det sker är min bild att svenskar generellt gärna tar dessa individer till sig och inkluderar dem i sitt land.

   Att man inte hör mer av det är kanske för att det inte sker så ofta. För viljan att skriva om de som lyckas tror jag inte saknas i media. Jag kommer t ex att tänka på Hani Bilal, som blev "Årets unga förebild" och som det skrivits spaltmeter om:
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/hani-fran-vivalla-vinnare-av-prestigefulla-priset-arets-unga-rost

   Den senaste (och troligen sista) solskensnotisen om honom var när han städade upp och delade ut blommor till polisen dagen efter korankravallerna i Örebro. "Titta, här är en invandrare som hjälper till och tar ansvar" sa man. Ända tills det framkom att han troligen också var med dagen innan och kastade sten på poliserna:
   https://www.expressen.se/nyheter/haktad-for-stenkastning-fick-en-halv-miljon-i-pris/

   Radera
 7. Inte konstigt integrationen ej fungerar när vi släpper in folk från afrika,araber dom har annan religion,språk,kultur,matvanor mm.Vill heller inte bli svenskar utan lever i samma vanor som i hemlandet.Det primära är barnalstring samt umgås med likasinade och man har ingen ambition med 8-5 jobb utan kör mer mat för dagen i slow speed.Det var ju den intelligensbefriade Reinfelt som sa att vi tar hit arbetskraftsinvandring ,med hjärnkirurger,civiilingenjörer osv.Tycker det verkar var analfabeter i majoritet,men man får det man bjudit in

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt TV4 finns åttahundra tusen analfabeter i Sverige (https://www.europesays.com/546781/). Klart det inte funkar.

   Håller däremot inte med om att Reinfeldt är intelligensbefriad. Jag tror att han är mycket intelligent, vilken skrämmer mig ännu mer än motsatsen.

   Radera
 8. " Dom tar vår jobb och dom går bara på bidrag".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan väl konstatera att Esma och Saadiya inte förtjänar kritik för att "dom tar våra jobb".

   Radera
 9. Jag tycker vi i Sverige bordet ta ett större anvar för människor på flykt. Vi är ett rikt land och kan mycket bättre. Jag hoppas vi får tillbaka den feministiska regeringen med en inriktning på miljöfrågorna och solidaritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viss skillnad på människor som verkligen flyr från krig och annat elände, och människor som mest är ute efter ett bättre liv i största allmänhet.

   Radera
  2. Och du bedömer att de människor som söker asyl i Sverige stor utsträckning är "människor på flykt"?

   Vad detta har med feminism och miljöfrågor att göra är jag inte klar över. Mer än att jag inte ser att kvinnors rättigheter i Sverige ökar genom invandring av män från länder där kvinnor i princip saknar rättigheter, och där det ekologiska fotavtrycket per individ är mycket lägre än i Sverige.

   Radera
 10. Där jag jobbar (större industriföretag) hade kommunen och företaget för några år sedan ett integrationsprojekt för Somalier. Dom fick vara med i verksamheten under ett halvår för att öva på språket och lära känna lite svenskar typ. Tanken var att om det funkade skulle dom få sommarjobb efteråt. Sommarjobb på företaget var eftertraktat då det är skiftgång och riktigt bra betalt.
  Hursom så blev inte våran kille kvar när sommaren kom och alla blev lite förvånade, han talade hyffsad svenska och verkade inte rädd för att hugga i lite. Under sommaren sprang jag på honom på stan och vi satte oss och pratade över en öl. Jag berömde honom för hans svenska, gillar ju nyanlända som anstränger sig lite. Visade sig att han varit i Sverige sen 91. Frågade vidare om varför han inte fått sommarjobb, då tittade han på mig som om jag var lite dum i huvudet och förklarade att Sverige är jättebra, här behöver man inte jobba. Jag ställde ölen och gick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår din reaktion. NÅGON (och ganska många) måste ju jobba för att det ska gå ihop sig ekonomiskt på sista raden.

   Radera
 11. Att många svenskar inte tycker det är ett problem att ge bort Sverige till främlingar bara de jobbar eller har en fet plånbok är också ett tecken på hur hjärntvättade vi blir från barnsben.

  Svensk höger äcklar mig därför att de hellre ser ett Babylon av internationella strebers i Ekonomisk zon nr. 234 med jätTeHööÖög BNP än ett svenskt sosse-Sverige där ekonomin lunkar fram i sakta mak.

  Integration är en eufemism som innebär upplösning av ett koloniserat och kuvat folk.
  Svenskarna har rätt till sitt eget öde och sitt eget land. Vi har ingen plikt att vare sig försörja andra folk eller vattnas ur med dem i ett globalt Brasilien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Sverige inte har en plikt att försörja andra folk tror jag att de flesta kan enas om, oavsett om man tycker att det är en bra idé eller inte att göra det.

   Jag skulle vilja säga att det inte är okomplicerat ens för "givarlandet". De som kommer till Sverige är nästan uteslutande män i arbetsför ålder och det blir svårt att bygga upp ett land ur fattigdom om alla män på 20-40 flyttat därifrån. Så frågan är vem man hjälper. Landet de flyttar från? Knappast. Sverige? Nej. De flyttande individerna? Kanske till viss del, men många av dem verkar inte jättenöjda. Inte ens invandrare i tredje generationen finner sig alla gånger tillrätta, så då är inte flytten till gagn för någon.

   Radera
 12. Det svenska hyckleriet tycks vara den specialite som kommer skapa hela landets undergång. Inte långt bort då alltså. Och absolut är de människor som själva påstår sig vara de goda.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittills inte träffat en människa som påstår sig vara ond. De flesta tror sig tillhöra "den goda sidan", vad det än gäller.

   Radera
 13. Jag är väl av de som läser kommentarer här löpande (vilket jag alltid gör med stor behållning) redan känd som aktiv sverigedemokrat utan några direkt extrema åsikter i någon fråga och lutande mest åt det blåa hållet även om jag ej stegrar mig inför kloka tankar från de röda.

  Vad jag vill tillföra är att även som talande/skrivande perfekt svenska (å jo, fort o fel skriver jag ofta här på bloggen...), kanonbra engelska och halvok tyska så är läget att hitta nytt jobb som 50 bast ej någon dans på rosor trots utmärka erfarenheter o späckat CV.

  Tre intervjuer under 5-6 års tid och minst 400 sökta jobb klart inom o under min kompetens. Just saying.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns jobb inom vården, eller varför inte bärplockare. Man får inte vara så kinkig.

   Radera
  2. Det är inte alltid lätt ändå, jag är med på det. Men usel svenska gör det ännu svårare.

   Men Jonas, du har inte funderat på att starta eget och hyra ut din kompetens per timme? Jag har såklart ingen aning om möjligheterna, jag tänker bara högt här.

   Radera
 14. Varför inte sparka uppåt istället? Där de riktiga pengarna försvinner? Tex genom multinationella företag som tar ut vinster ut svenskt skolväsende eller apotek? Men är det kanske för svårt att greppa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, är det "sparka uppåt" det heter när man är emot en fungerande, fri marknad ;-)

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Skolverkets statistik från 2021 går det 5,1 barn per heltidstjänst i förskolan. Jag tror det har varit billigare för samhället att betala ut socialbidrag till Saadiya så hon kunnat ta hand om sina barn än det hade varit att betala ut lön till en förskolepedagog på heltid (31 000 kr/månad) för att Saadiya ska jobba som städare på heltid (22 000 kr/månad). Det råder knappast brist på arbetskraft i städbranschen så gör inte Saadiya jobbet så gör någon annan det.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. För 22 år sedan kom hon till Sverige. Ännu konstigare att hon kunnat jobba i Somalia 2010-2015.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Är det verkligen samma kvinna då, har de inte bara samma namn?

   Radera
  4. Jag är inte hundra men det är väldigt troligt att det är samma person. Det finns bara två personer i Sverige som stavar namnet precis så. Den ena är 21 år. Hon går bort på grund av låg ålder. Den andra är 45 år, kommer från Somalia, söker jobb som städare vilket passar in på kvinnan i artikeln. Det enda som inte stämmer är att kvinnan i SVT-artikeln bor i Gislaved som ligger i Jönköpings länk medan 45-åringen bor på en ort som ligger 1 h 40 min med bil från Gislaved.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Svårt för mig att bedöma främmande namn. Kanske finns det någon annan stavning som är vanlig. Kommer att tänka på en nyhet om när polisen blandade ihop urinprover från fyra personer de hade stoppat i en bil. Det var ett kompisgäng där samtliga hette Muhammed och tre av dem hade dessutom samma efternamn. Så när de senare hittade narkotikarester i ett av proverna gick det inte att säga vems det var :)

   Radera
  6. Det finns en sak som stör mig. 45-åringen flyttade in i lägenheten 2018. SVT-artikeln är från januari 2023. Kvinnan borde ha sin adress i Gislaved nu eller flyttat till sin lägenhet nyligen, inte 2018. Jag får inte ihop att hon är i Gislaved i reportaget samtidigt som 45-åringen bor på en ort som ligger flera timmars bussresa bort (hon har nog inte bil). Jag kanske länkade till fel kvinna trots allt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  7. "Svårt för mig att bedöma främmande namn. Kanske finns det någon annan stavning som är vanlig."

   Det finns en kvinna som heter likadant men stavar sitt förnamn annorlunda. Hon bor i Gislaved. Det skulle kunna vara hon som är med i SVT-artikeln, inte kvinnan på LinkedIn som jag länkade till. Kvinnan som bor i Gislaved har två barn. Då faller hela mitt resonemang om 5-barnsmamman som är mer produktiv som hemmafru än som städare. Jag ber om ursäkt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  8. Och bil har kvinnan i Gislaved också (eller hennes barn). Fördomsfullt av mig att tro att en arbetslös kvinna från Somalia inte har en bil. Fast det är nog hennes vuxna barn som bor hemma som äger bilarna (eller banken). ;)

   Tom-Hjördis

   Radera
  9. "Det var ett kompisgäng där samtliga hette Muhammed och tre av dem hade dessutom samma efternamn."

   För att inte vara fördomsfull (igen) så gissar jag att de hette Svan i efternamn och invandrat från Dalarna.

   Tom-Hjördis

   Radera
  10. Det tråkiga här är att vi inte vet, eftersom nyhetsmakaren (SVT) väljer att inte berätta grundläggande information.

   Japp, det stämmer, det var tre Muhammed Svan och en Muhammed Wassberg.

   Radera
 16. Språket är ett mindre hinder för många jobb än de där jäkla kläderna hon insisterar på att ha. Sådana här personer, som inte lär sig svenska och som vägrar anpassa klädedräkten till lokal sed, skall klassas som arbetsvägrare och få alla bidrag indragna samt erbjudande om betald resa hem till Somalia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte bedöma vilka hinder som är värst för henne, men kläderna signalerar ett och annat som inte är önskvärt på arbetsmarknaden. Förutom att många tjänster kräver någon slags uniform, om så bara en tröja med tryck, som inte är förenlig med hennes outfit.

   Radera
 17. Reagerade på valet av där och inte här i "kom till Sverige runt millennieskiftet och tillbringat ungefär halva sitt liv där. ". Men så kom jag på mig själv med att det ju är helt korrekt uttryckt av sparonorge.

  Ang sakfrågan så är det lite mycket saft och bulle och för lite krav här, i många sammanhang...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det hjälper att ställa höga krav på personer som Saadiya. Det råder knappast brist på arbetskraft i okvalificerade låglöneyrken. Om Saadiya får jobb som städare är någon annan arbetslös istället. Vi behöver specialistsjuksköterskor, tekniker, IT-specialister mm. Jag har svårt att se Saadiya programmera inbäddade system i industrirobotar bara för att samhället ställt högre krav på henne. Det är en stor utmaning att integrera personer som Saadiya i det svenska samhället. Jag kanske är pessimist men jag tror att det är mer eller mindre kört. Samhället gör nog bäst i att satsa resurserna på hennes barn istället så att de inte också hamnar i ett livslångt utanförskap.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. Jag kommer på mig själv med att ibland referera till Sverige som "här". Förmodligen har jag någon gång skrivit det också, så att det verkar som att jag är i Sverige.

   Jag vet inte heller hur man ska göra för att få Saadiya i jobb. Antagligen har man redan lagt mer pengar på det projektet än det hade kostat att betala henne lön livet ut för att göra ingenting. Fast det känns ju inte heller vettigt.

   Radera
 18. Hörru Sparo. Du får gärna ta bort länken till se.linkedin.com i min tidigare kommentar. Jag tror inte att SVT-artikeln handlar om kvinnan i länken. Jag vill inte att någon får för sig att kvinnan i länken är samma som kvinnan i artikeln. Jag borde ha kollat upp att det var rätt person innan jag länkade till profilen på LinkedIn.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt tänkt. Jag ska bara lokalisera i vilken av dina 50 kommentarer den ligger, så tar jag bort den ;-).

   Jag kan inte redigera i den utan tar bort hela den kommentaren.

   Radera
  2. 50 kommentarer är väl ingenting. ;) Håll ned Ctrl och F samtidigt (i Firefox och Chrome) och skriv linkedin.com
   https://support.mozilla.org/sv/kb/search-contents-current-page-text-or-links#w_using-the-find-bar

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Japp, jag gjorde så, hittade kommentaren och tog bort den.

   Radera