lördag 28 januari 2023

Kändisvin äger?

När Fan blir gammal blir han religiös, sägs det. Det vet jag inget om, men är han kändis (och Fan har ju ändå lyckats skapligt med marknadsföringen av sitt varumärke) kan man vara hyfsat säker på att han lanserar ett eget vin.

Internationellt har vi Brad Pitt, Kylie Minogue, Sting och Drew Barrymore. Till och med Jason Priestley, den gamle rattfylleristen från Beverly Hills, har kokat ihop ett eget tjut. I Sverige finns vin av Jill Johnson (kanske mest känd för att ha maxat sitt Covidstöd trots att hon hade över tio miljoner på firmakontot), Pernilla Wahlgren, Robert Gustafsson och Ernst Hirschenkellersteigerberger (auf Ulm). Och självklart också linslusen Leif GW Persson!

Lika självklart har han åsikter om alla konkurrenter på kändisvinmarknaden. Efter hans orerande om hur dåligt vin alla andra kändisar marknadsför blir jag nästan sugen på att stödköpa något av dem, inte minst Edward Bloms. Blom kallas självgod, och att bli kallad självgod av GW – världsmästaren i självgodhet – är fanimej en bedrift!

Men allvarligt, jag har mer förståelse för om någon köper vin pga en rolig etikett än för att det är uppkallat efter en kändis. Och vore jag det minsta rädd för att framstå som okunnig på vin hade jag i vart fall inte dykt upp på en fest och langat fram en box med Bingo Rimérs face.

Eller GW:s. Jag har ingen aning om hans vinkunskaper. Att han själv tror på dem säger inget för han har ju självförtroende i Agnes Wold-klass. Men aj så sur han verkar ha blivit på äldre dagar. Kanske borde han ha lanserat en egen vinäger istället.

36 kommentarer:

 1. De där med vinäger passade exakt, han har blivit en surare gubbe. Han sjunger på sista versen och tar i så han spricker, innan ålderdomen kommer göra honom oförmögen att göra sin röst hörd. Inte alltför ovanligt i den åldern när det man säger och tycker, börjar sluta ha betydelse för omgivningen./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet inte vad det är. Han har varit sur tidigare, men på ett charmigt sätt. Nu blev det bara platt.

   Radera
  2. Bingo, vem? Hur har ni ens tid att ha koll på allt slödder, som kändisar? Jag har fullt upp med mitt eget liv för det mesta och är helt nöjd så.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Kändisfotograf. Har gjort en kul grej i sitt liv, han registrerade webbdomäner (började med bingo.se) och sålde dem vidare till företag som inte fattat grejen med internet i tid. Så, nu fick du lära dig något nytt :)

   Radera
 2. Haha, klockrent upplägg med rubriken och slutklämmen.
  Måste för övrigt vara jobbigt för Lars Wilderäng att inte ens nämnas av GW i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag visste inte att Wilderäng sålt vin, men GW valde nog att fokusera på kändisar den här gången.

   Radera
 3. Säga vad man vill om GW, men han är i alla fall tacksam att imitera och göra parodi på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag har sett en del riktigt bra.

   Radera
 4. Det är skönt att Agnes Vold finns som motvikt till alla självklara gubbar, allvetande får en mer genusneutral kodning. Jag kan ”allt” om vin om någon har en fråga…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad folk dissas här. Jag gillar Agnes Wold och tycker hon har svarat väldigt vettigt i de chattar jag läst. Och säga vad man vill om Leif GW, han skriver bra. Sa tycker jag.
   Vad säger du Peter S om ett ungerskt pinot grigio-vin? Det har blivit mitt husvin, rimligt pris och lättdrucket med eller utan mat till.
   /Annika

   Radera
  2. Pinot Grigio är ofta lite ”intetsägande”, vad får dig att gilla just detta vin, vad sticker ut? Jag gillar såklart Tokajer och har ett kärt minne från en tågresa till Eger 1995.

   Radera
  3. Jag vet inte hur vanligt/ovanligt det är med kvinnor i rollen som allvetande orakel. Den jag närmast kommer att tänka på förutom Agnes och GW är Emma Frans, så då är det 2-1 till kvinnosläktet.

   Jag tycker också att GW skriver bra, men ibland tänker jag att han borde hålla sig till deckare. Agnes Wold vet jag faktiskt inte vad hon är bra på.

   Själv dricker jag med fördel spanska Rioja-viner, men det är långt mellan gångerna eftersom jag blir sjuk även av små mängder.

   Radera
  4. Rioja är en riktig favorit. Köp Faustino 1 om du är stadd vid kassa. Perfekt till potatisgratäng.

   Radera
  5. Kollade Systembolaget nu och SÅ stadd i kassa är jag inte. Eller rättare sagt, så mycket vill jag inte betala för ett vin oavsett, för jag skulle bara tänka på priset.

   Radera
  6. Agnes Wold har kläckt ur sig mycket tokigheter under pandemin, där hade hon inte koll på mycket.

   Radera
  7. Vet inte om jag vågar skriva något mer negativt om Wold nu, men jag delar den bilden.

   Radera
  8. Problemet med kändisar som ska uttala sig om än det ena och än det andra är att de relativt snart hamnar utanför sin kunskapsbas, om de ens någonsin haft någon. Här har visserligen GW ett informationsövertag både i form av informella kontakter inom polisen och sin erfarenhet inom kriminalforskning. Problemet är att vi inte vet när han har på fötterna eller bara skarvar eller om hans nu kanske daterade kunskap fortfarande är giltiga. Samma sak med Agnes Wold. Hennes stora "grej" var att kämpa för kvinnors rättigheter inom akademien. De jag träffat som haft henne som lärare har berättat att de (åtminstone männen) var rädda för henne så ett snällt omdöme får bli knepig. Hörde av misstag ett av hennes program i radio för en tid sedan. Där besvaradas lyssnarfrågor, vissa på den nivå av allmänbildning att en grundskoleelev kunnat formulera ett rimligt svar. En annan kvinnlig kändis i samma härad var Marit Paulsen, orädd och med mycket pondus. Båda förresten hedersdoktorer vid Chalmers nästan samtidigt. Innan jag blir för långrandig så har Wold med flera fått kritik för coviduttalanden.

   Covid när det kom var en relativt ny företeelse, ett virus som man inte visste riktigt hur det skulle påverka mänskligheten. I en sådan situation går det att inta några olika positioner.
   1. vi vet inte om det är farligt - bäst att skydda oss så mycket vi bara kan tills vi har mera information (skydd, provtagning, smittspåring, karantän, lock-down etc)
   2. viruset verkar vara en variant av influensa, några kommer att bli sjuka och dö men vi hoppas att det inte är för farligt och gör ingenting. Med lite tur blir de flesta immuna.
   3. vi har ingen aning men alla meningsfulla åtgärder kostar pengar så vi gör ingenting, låter andra gå före och följer efter när vi ser vad som verkar fungera. Tills vidare fokuserar vi på propaganda så att inte folket får panik.

   Här har ett fåtal länder gått väg 1, de flesta någon blandning och Sverige en kombination av 2 och 3. Nyligen hade The Guardian en intressant artikel med titlen "We are all playing Covid roulette. Without clean air, the next infection could permanently disable you". Här tas en hel del besvärande information upp som totalsågar position 2 ovan. Med ofullständig kunskap i en fråga finns alltid en risk att allvarliga konsekvenser förbises. Går att generalisera till många andra områden i samhället.

   Radera
  9. Jag köper att vi inte hade facit på Covid från början. Desto större anledning att inte uttala sig tvärsäkert. Men okej, jag kan köpa att det sades grejer som senare visat sig vara uppåt väggarna. Det man kan göra då är att säga att nu vet vi bättre, det jag sa tidigare stämmer inte med det jag nu vet. Det gjorde inte Wold, som istället kört en mix av att säga nya saker och låtsas som att hon alltid tyckt det, och att stå på sig med dumheter som exakt alla som baserar sin världsbild på bredare informationsintag än DN och SVT skrattar åt.

   Radera
 5. Du missade ju Per Anderssons ekologiska rödpang "Ett gött rött". Den har jag provat enbart för att jag gillade rimmet och och i viss mån även Per. Vinet var tyvärr inte så gott dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag svär i kyrkan, men jag tål inte människan. Det manus som inte han kan förstöra genom att spela över tror jag inte är skrivet.

   Sen är jag mer av en vitvinskille, så då hade jag nog föredragit hans Chatå Tjohej.

   Radera
 6. Det är absolut lättare att bli folkkär som allvetande orakel som man (och folkkär måste man ju ändå måste säga att GW är). En gravt överviktig, alkoholiserad kvinna som är besserwisser skulle inte stå så högt i kurs…..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi inte lämna Agnes Wold nu ;-)

   Radera
  2. Sa elakt sagt Sparo, hon ser alls inte gravt överviktig ut pa bilderna pa nätet och jag tvivlar verkligen pa att hon är alkoholiserad.
   /Annika

   Radera
  3. Jag kan inte ta ansvar för hur folk associerar, men jag satte en smiley efter tänkte att alla mår bra av att inte ta allt så allvarligt. Se bara på Agnes Wold! En gång säger hon en sak och en vecka senare det diametralt motsatta. Där har vi en kvinna med distans både till sig själv och till sina åsikter :)

   Radera
 7. Jag kommer till vin om ett tag.

  Först triggade jag på att Lars Wilderängs Cornucopia kom upp här i kommentatorsfältet.

  Då ska jag erkänna att det är daglig läsning för mig, exakt som Sparos blogg. Men de kunde ej vara mera väsensskillda.

  Här är det öppna, fria diskussioner. Det ska rena oförskämdheter o aggresivitet till för att Sparo ska vänlig be någon tänka över debattörens plats i kommentatorsfältet. Jag tror aldrig jag sett Sparo, iaf så man förstått det, bli direkt arg o kastat ut någon.

  På Cornucopia är det vardagsmat, det liknar att sakta rulla förbi en bilkrock. Gud förbjude den som ens anas ifrågasätta Lars Wilderängs syn på ett ämne, då blir man svartlistad o utslängd så öronen ryker.

  Det får ju såklart sin effekt, kommentatorsfältet är fullt av rövslickare o medhållare som hjälper till bygga ett svagt ego och en vek självkänsla.

  Varför läser jag då? Flera av hans ämnen intresserar mig och jag sållar bort resten. Inte svårare än så. Kommentera skulle dock aldrig falla mig in.

  Vin då. Håller mig från kändisviner då jag antar att de kommer med ett premium.
  Testat o testar mig fram o ser svag korrellation mellan pris o smak jag tycker om. Så hittat några favoriter i det billigare segmentet men räds ej att testa nytt, dock ej gärna av något "finare".

  Sedan är jag mera av en pilsner o ölkorvsgubbe iaf.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det som beröm och skulle kunna använda "Väsensskild från Wilderäng" som slogan så lurar jag kanske någon att jag använder mig av humor. Jag är för övrigt blockad av honom på Twitter, har ingen aning om varför.

   Men jag menar det jag skrev högre upp i kommentarsfältet, Wilderängs kändisstatus kan diskuteras även om han såklart är ganska välkänd bland ekonomibloggläsare. Jag läste några artiklar om kändislanserad alkohol för att skriva det här inlägget. Där nämndes inte Cornucopia, vilket jag inte tror berodde på att skribenterna blockats av honom utan för att de och/eller deras läsare inte har en aning.

   Radera
  2. Jag är för övrigt som du när det kommer till vin, ser det som lite kul att luska fram ett billigt vin som är gott. Apropå det var ju Rally uppe i kommentarsfältet nyligen, och "Billigt vin"-parodin på Billy Jean tycker jag är en av deras bättre:
   https://www.youtube.com/watch?v=5nGqFxrLCc0

   Radera
  3. Jag skulle föredra om du såg det som uppskattning i första hand och beröm i andra. Men jag är petig. 😂
   /JB

   Radera
  4. Väsensskilld från Wilderäng tänkte jag ej på när jag skrev det, men kan känna mig nöjd i efterhand. Den får du gärna bruka. 🥸
   /JB

   Radera
  5. Samma där, ska man använda någon annans namn i marknadsföringssyfte bör det vara en väldigt känd person, så han klarar sig. Kul att höra hur som helst.

   Radera
  6. Kul Sparo att du och LW är så väsensskilda. Brukade besöka hans sida sporadiskt då den ofta tog upp ekonomiska nyheter med lite alternativ vinkling. När alla mina kommentarer systematiskt raderades (om man inte fanns i hans vitbok) avtog intresset fram till Ukrainakriget. Får dock ge honom kred för insatsen av att rapporera på dagsbasis (tros järnhård styrning av sidan) men främst för att kommentarsfältet ger nya perspektiv och uppslag om ytterligare informationskällor. Ur dessa två perspektiv har ni ändå något gemensamt och som många andra bloggar kanske saknar, uthållighet och mervärde.

   Radera
  7. Jag får väl se den jämförelsen som positiv då, om än lite motvilligt :)

   Radera
 8. Har kommit i kontakt med Bingo via mitt företag och en mer självgod, otrevlig, icke jordnära och obehaglig person får man leta länge efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig träffat honom, men mediebilden (jag tror att jag läste hans bok också) känns som en väldigt självupptagen person. De jag träffat som varit likadana kan vara trevliga, men samtalsämnet får inte komma långt från dem för att de ska börja glida iväg eller bli irriterande/irriterade.

   Radera
 9. Dagens garv! GW-vinäger, med mycket hög syra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker på allvar att han skulle överväga det.

   Radera