tisdag 17 januari 2023

Överordsrekord?

Tidningarna fortsätter att tävla om vem som kan måla upp det allra nattsvartaste framtidsscenariot, och nu har Aftonbladet kopplat grepp genom att få den gamla linslu... sparekonomen Claes Hemberg att säga: ”Fattigare har vi inte varit på flera generationer.

I samma andetag hänvisar han till att många har julklappsskulder i januari ”eftersom man brukar låna till det många gånger”. Är inte detta en tydlig illustration av dagens I-landsproblem så vet jag inte vad!

Jag tänker på min mormor och morfar som uppmanade sina fem barn att leka utomhus eftersom man inte bodde så stort att de fick plats inne. De ägde ingen bil, och det var inte för att de skaffat ett privatleasingavtal med all-inclusive. Mina mor- och farföräldrar hade det sannerligen inte sämst på den tiden, strax efter andra världskriget, men jag tror ändå att de skulle uppfatta Hembergs ord som något av ett hån, när han tillsammans med två ekonomkollegor pratar om ansträngd ekonomi ”efter en månad av julklappsshopping och festmåltider”.

Hemberg konstaterar att köpkraften minskat med sju procent. Så hur står sig då köpkraften jämfört med de ”flera generationer” bakåt i tiden som inte shoppade loss som dårar hela december? Jag fattar att Hemberg måste ta i från tårna för att få vara kvar i rampljuset när han inte längre har Avanza i ryggen, men det får väl finnas någon hejd på hur man uttrycker sig offentligt?!

Sund privatekonomi handlar om balans och det faktum att tre sparekonomer (två nuvarande och en f d) snackar om fattigdom på historiska rekordnivåer bara för att människor tar sms-lån i syfte att fira jul eller skjuta raketer tyder väl snarast på att det skulle behövas lite mer kris. Och en bättre krishantering.

33 kommentarer:

 1. Fast vi vet ju inte riktigt vilka generationer han talar om. Ett par generationer tamråttor vore nog ganska korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det så han menade tycker jag nästan att det borde ha preciserats.

   Radera
 2. Det går 2,7 vanliga generationer för varje generation "före detta sparekonom", det är sen gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En egen tideräkning alltså? Fullt möjligt. Jag tycker att han borde ha fått frågor om detta så att han hade kunnat förklara det.

   Radera
 3. Vad olika man kan vara! Jag har aldrig tänkt tanken att det ens finns ett alternativ att låna pengar för att köpa presenter (julklappar). Varför ska man göra det? Vem "brukar" låna, dessutom "många gånger"?
  Vad är det för sorts julklappar som köps egentligen? Det kan ju knappast vara ett 5-bitars barnpussel som linslu... (ja CH alltså) måste låna pengar till för att kunna ge sina förväntansfulla barn (har han barn? Bryr mig inte).

  Den bästa julklappen är ju inte den som är dyrast, utan den som har mest finurlig tanke bakom. När mottagaren av glädje utbrister "men en SÅN HÄR, vad smart, det har ju jag önskat mig fast jag inte kommit på det".

  Men, men, detta är ytterligare ett bevis på att vi lever i olika bubblor. Fascinerande!

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, få saker känns så främmande att låna till som till julklappar. Ska möjligen vara semester då, det blir ännu konstigare.

   Radera
  2. Jag begriper själv inte vem eller vilka det är som förväntas använda sig av de här tjänsterna som ska hjälpa folk att "samla sina lån". Det började med någon enstaka och nu kan man inte titta på en reklamfinansierad TV-kanal utan att 2-3 såna tjänster dyker upp i varje reklampaus, något som jag finner helt obegripligt. Det enda jag lånat pengar till är köp av bostad och (faktiskt) även köp av en bil, men i fallet bilen var det bara för att de hade villkor som gjorde det närmast olönsamt att ta av sparmedel och betala. Jag betalade dock av lånet på fyra år och har idag tio år senare ännu bilen kvar.

   Att låna till konsumtion borde vara något en tänkande människa reflexmässigt låter bli att göra, men med tanke på att Lyxfällan fortfarande tycks sändas i TV3 efter Gud vet hur många år finns det uppenbarligen tillräckligt många idioter än idag.

   Radera
  3. Grundregeln borde vara att har man inte funderat på ett sätt att slå ihop sina lån så har man för många. Och att konsumtionslån aldrig är en bra idé.

   Radera
 4. Hemberg.. har kört med Gordon Gekko hängslen sen 80 talet.
  Blev förmögen på Avanza optioner.
  Lätt att skita med röven full..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte kritisera hans placeringar. Och definitivt inte hans kläder, jag är ju varken journalist eller ex-minister.

   Radera
 5. Med tanke på att det publicerats på Aftonbladet utesluter jag inte att det (trots citattecken) är clickbait-justerat av ABs medarbetare (de s.k. journalisterna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att det inte är exakt återgivet, men det är två liknande formuleringar som tillskrivits Hemberg:

   "Fattigare har vi inte varit på flera generationer. Det är hemskt. Och nu i januari har man kanske julklappsskulder eftersom man brukar låna till det många gånger. Januari blir kanske det värsta vi har varit med om."

   "Vi har det tuffare än på flera generationer. Men vi har också ett större utbud än vad de generationerna hade. Förr fanns det kanske bara tre tröjor att välja på. Nu finns det 3 000. Vi måste lära oss att använda detta på ett smart sätt och se till att vi är prismedvetna."

   Bägge med "än på flera generationer", så jag har svårt att tro att han inte sagt just det.

   Radera
 6. Fast det stämmer ju kanske? Dina föräldrar hade lite.. Men nu har folk minus. Minus är ju mindre än lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, folk har mer lån nu, men när det gäller levnadsstandard ligger vi rimligtvis långt våra förfäder under krigsåren.

   Radera
 7. Det är möjligt att han med det menar att våra förfäder inte ”behövde ta lån” för att finansiera julklapparna, men det berodde nog knappast på att de hade bättre löner eller ekonomi utan att de inte, som du är inne på, inte shoppade som det inte fanns en morgondag hela året eller hade den där lånementaliteten inpräntad som en lösning när man inte kan köpa allt man vill ha. De hushåll med pengarna och fick dem att räcka och kanske tävlade man då heller inte i att köpa dyrast julklappar till den punkt där man ruinerade sig utan praktiserade måttfullhet. Jag tror många skulle behöva påminna sig om varför vi firar jul.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi firar jul som en psykologisk-krigsföring mot folket i romarriket ? Vänd andra kinden till och var nöjd med det lilla du har, eller sagt annorlunda, håll käften och betala skatt.

   Radera
  2. Ingen behöver ta lån för att finansiera julklappar. Absolut ingen.

   Jag har ingen aning om varför folk firar jul för jag gör det inte. Vad är det de säger i Karl-Bertil Jonssons julafton? "Detta utspelade sig vid den tid då julen firades i åminnelse av Kristi födelse."

   Radera
  3. Typ så. ;) kanske är det upp till var och en familj att definiera varför man firar det i Sverige, vi har ju ingen kultur säger de … Så de familjer som firar jul för att få en chans att maratonshoppa månaderna före och sälja de presenter de fick på marketplace efter julhelgen, de får väl fortsätta med det då.
   Tycker också det är fånigt med de som hävdar att ”julen är baaarnens högtid.” Ehm, nej, julen handlar väl 17 inte om barn i allmänhet eller att de ska få allt de vill ha eller att föräldrarna ska behöva låna pengar för att ge dem det. Det kan jag aldrig tro.
   /K

   Radera
  4. Man får absolut maratonshoppa och sedan gråta ut i kvällstidningarna. Man får bara inte min sympati då.

   Radera
 8. Ska man vara krass så är ju "flera generationer" allt över 1 generation.

  En bättre artikel hade varit "såhär fattiga på sunt förnuft har vi aldrig varit" alt "mänskligheten når nya höjder i ekonomisk okunskap"

  Ekvationen "vi har inte råd nu, så vi lånar mer i hopp om gudomlig hjälp" är den enda natten folk tycks lära sig idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nog är det åtminstone 3. Men okej då. Hembergs föräldrar lär väl ha varit vuxna under andra världskriget.

   Radera
  2. Knappast, killen är född -68 så hans föräldrar är väl snarare födda under 2a världskriget.

   Radera
  3. Det var senare än jag trodde. Men han är äldre än jag och mina föräldrar var födda förra andra världskriget. Fast de var inte vuxna under kriget. Hur som helst MÅSTE hans mor- och farföräldrar ha varit vuxna 1945 (annars har Hemberg slagit ett rekord till), jag vidhåller att om man med "flera generationer" menar fler än två måste han räkna in krigsåren i sin summering.

   Radera
 9. Det är säkert därför de har börjat bomba även på Södermalm nu? Folk har det så pass kärvt nu att de bombar.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter rimligt. Knivsöder blev Bombsöder.

   Radera
  2. Det är väl mera den där Knivsödriska Jantelagen? Om inte jag kan handla julklappar på kredit och må bra av det så ska du inte få behålla dina julklappar inhandlade med sparade pengar

   Radera
  3. Låter också rimligt ;-)

   Radera
 10. Har en känsla av att nyheten med denna innebörd publiceras i tidningarna i mitten av januari varenda år... Är det förresten ens en nyhet att om man har spenderat skjortan av sig så blir det knapert efteråt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antagligen skulle de kunna använda förra årets "nu blir det knapert i januari"-text :)

   Radera
 11. Det finns många som börjar sitta kärvt till med nya tiderna vad gäller inflation, ränta, el, mat o drivmedel. De som ej haft lånefest innan kan jag absolut ha stor sympati med. Men dra in på julens extravaganser lär ju vara en åtgärd alla borde klara av. Till stor lärdom för de som ens funderar på att låna sig genom högtiden dessutom.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sympati kan jag också ha. Jag vill bara sätta det i perspektiv.

   Radera
 12. Jag hade faktiskt en granne i början pa 90-talet som lanat till hög ränta av ett kreditinstitut för att aka pa semester. Vi kom att tala om det och jag hjälpte henne med rad och att göra en budget. Hon hade en bra heltidsjobb, sa jag fattade inte riktigt varför men jag hoppas det gick bra för henne. Det var en trevlig tjej. Tyvärr hade hon väl inte fatt med sig det ekonomiska tänket hemifran.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sånt som är så märkligt. Människor som funkar i samhället och inte är helidioter annars kan trots det få för sig att låna till semester. Jag har sett liknande fall och slutar aldrig förundras.

   Radera