måndag 6 februari 2023

Gratisjobb i praktiken

Jag har inget principiellt emot praktikplatser, provjobb och andra mer eller mindre obetalda jobbvarianter om bägge parter är med på det. Att under kort tid jobba gratis eller för en symbolisk summa kan vara ett perfekt sätt att komma in i en bransch som annars hade krävt flerårig utbildning och/eller en massa kontakter.

Det betyder inte att jag tycker att företag ska kunna utnyttja ”praktikanter” för att göra fullgott arbete och sätta det i system som Acne tycks ha gjort. Så vem drar gränsen? Det gör arbetstagaren.

Om någon är villig att göra ett jobb mer eller mindre gratis kommer du inte få betalt för att göra det, förutsatt att du inte gör det mycket bättre. Ingen lagstiftning i världen kommer att kunna hindra arbetsgivare från att utnyttja folk som låter sig utnyttjas. Därmed inte sagt att man inte kan försöka. Men i slutändan är det ändå den enskildes ansvar att sätta gränsen.

Det där får man känna av själv. Som komiker drabbades jag ofta av artistbokare som hade ”ett gig som inte ger så bra betalt, men som kan leda till fler”. Mm, fler gig som inte heller gav bra betalt eftersom den som tog dåliga jobb från den bokaren hade fått frågan igen nästa gång de haft en kund utan pengar. När man känner att det inte ger tillräckligt med pengar eller något annat (meriter, kontaktnät, kunskaper...) tackar man nej. Eller så gråter man ut i media. Oklart vad man tjänar på det sistnämnda om man inte också följer upp det med handling, att tacka nej till för dåliga avtal.

29 kommentarer:

  1. Som praktikant inbillar man sig nog att man gör samma sak men förmodligen går det långsammare och ger sämre kvalitet. Dessutom behöver nog någon erfaren kontrollera och evt korrigera resultatet.

    Men att jobba som oavlönad "praktikant" i 6 månader(!), då är det solklart att bolaget satt i system att utnyttja gratis personal. 1-2 veckor tycker jag kan vara rimligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan nog tycka att längre tid än ett par veckor mycket väl kan vara rimlig. Hur länge praktiserar t ex en läkare?

      Radera
    2. Ganska säker på att läkare har lön när de gör sin praktik.

      Radera
    3. De har väl de flesta, bara inte lika mycket som de andra.

      Radera
    4. Är specialistsjuksköterska, har aldrig fått betalt för att ha praktik. Däremot betalar högskolan/universitet arbetsplatserna för att ta emot studenter. Jag har fått ta CSN som jag nu betalar av. Kan vägas in i debatten. / Therese

      Radera
    5. Rätt ska vara riktigt, tack för det!

      Radera
  2. Kommer ihåg när jag var väldigt färsk som reklammakare, och en god vän tyckte att jag skulle börja med att jobba gratis åt hennes företag för att skaffa mig "bevisad erfarenhet". Jag tackade nej, och det var det med den vänskapen. Och det har gått alldeles utmärkt för mig ändå, tänka sig.

    Om man börjar med att skänka bort sin arbetstid, så är ens framtid inte mycket värd. Stå på dig, annars gör någon annan det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog bra att du fick den "vänskapen" bortrensad, för klarade den inte denna påfrestning var det inte meningen att det skulle hålla.

      Radera
  3. Jag blev färdig med 4årig teknisk mitt i 90-talskrisen. Iskall arbetsmarknad o stört omöjligt (iaf i den riktningen) att hitta jobb. Så efter en längre tid fick jag ok från AF att söka betald (av dem) praktik hos företag, för vilka det skulle bli helt gratis.

    Naturligtvis gick jag först och knackade på hos företag i topp o fallande utifrån mitt egna intresse och utbildning, men efter att fått kalla handen på väldigt många andra ställen landade jag till slut på en bensinmack. Inte helt optimalt kanske, men det var ett schysst jobb med trevliga medarbetare, och mina mera introverta sidor fick sig välbehövlig övning genom att för det mesta stå i kassan.

    Det var dock ingen tvekan om att jag gjorde samma jobb som en ordinarie, och därigenom fyllde en heltidstjänst gratis för macken. Min lön minns jag ej exakt, men ca 3-4000 kr/mån. Inte jättehäftigt men helt ok för min del som härdad student, jag var denna tid fortfarande ute o spelade med bandet på helgerna o drog in stålar där, så jag tyckte jag hade det rätt gott.

    Jag kan minnas det halvåret med glädje även om det ej blev starten på en karriär inom bensinmackeri, men jag fick en välbehövlig första insyn i hur ett mindre företag funkar o lite nya vänner o kontakter. Mitt roligaste minne var när ny bensin skulle beställas och jag genom att mäta höjden av kvarvarande bränsle i en liggande cylinder på två minuter på papper kunde visa exakt hur mycket som fanns kvar i tankarna. De gapade som om jag just utfört ett magitrick. 😂
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju då det blir fel, när Arbetsförmedlingen vänjer företagare vid att personal anställs med bidrag i någon form. Även om det kan vara bra för den med lite meriter i CV:t att få komma ut på marknaden. Frågan är bara om det inte hänt ändå annars, men då hade arbetsgivaren fått betala.

      Radera
    2. Håller helt med, men varken kunde eller såg makroekonomin i främsta rummet där. Sedan brukar människans natur vinna, givetvist tar mycket få företag sig an en praktikant om de ej ser någon vinst i det.

      För min del köpte jag läget, och vad var meningen för mig om jag ej skulle provtryckas på riktigt jobb, skulle jag bara gått och lallat ett halvår? Jag förstod resultatet av vad AF satt upp o köpte det, inga illusioner.
      /JB

      Radera
    3. Det ær nog klokt att inte ha några illusioner om AF. Få myndigheter tycks mer värdelösa.

      Radera
    4. Jag kan mycket väl upprepa mig själv nu, minns ej, men jag var inne till AF i residensstaden för snart ett halvår sedan, o deras gott uppvärmda lokaler var löjligt stora. Var person hade ett dansgolv att jobba på i en sjuk version av öppet kontorslandskap. Sedan mötet vi hade drog ett halvdussin anställda när det hade räckt med en. Att den myndigheten är komplett dysfuntionell och gravt överfinansierad tror jag få som ej är anställda där säger emot. De få kalllelser jag haft dit har nästan alltid kraschat o brunnit. Ingen jag skulle möta har funnits på plats, ingen vet varför jag skulle dit och ingen kan förklara någonting...
      /JB

      Radera
    5. Tur att de har jobb där, annars skulle de vara oanställningsbara, brukar jag tänker.

      Radera
    6. Vet du hur många gånger jag suttit där, lyssnat på tomtarna och tänkt exakt samma sak... 😂
      /JB

      Radera
  4. Min andra prao i klass 8 skulle vara i en godisaffär i Gamla Stan. Ägaren där hade en 17-åring som butikschef samt konstant en prao-elev som personal, billigt och smidigt. Redan första dagen blev jag lämnad ensam i butiken när "kollegan" gick på lunch i 1 1/2 timme, det kom in ungdomar som snattade samt en massa duvor som pickade på kokosbollarna - jag hade fått instruktion om att dörren skulle vara öppen jämt, och att inte kasta det duvorna klivit på för "det gjorde inget". Klagade till skolan, fick byta till Indiska där jag vek kläder hela dagarna men hade en dräglig miljö i alla fall...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt säker på att det finns regler mot att lämna en praktikant själv i en butik :)

      Radera
  5. Jag har aldrig haft ett obetalt jobb, men mitt första sommarjobb som 15-aring var nog pa gränsen till utnyttjande, trots att jag inte kände det sa da pa 70-talet. 15 kr i timmen, jobbade antingen 8-15 eller 15-22, vardag som söndag, ingen extra ersättning för kvällsarbete.
    Jobbade ensam i en kiosk pa en camping som salde alltifran godis och tobak till mjölk, bröd och palägg. Skötte allt, mottagande av leveranser, aterskick av tidningar och kassan förstas.
    Gissa hur mycket jag fick när jag var 16 och 17 ar gammal? Precis, lika manga kr i timmen som min alder.
    Men erfarenhet fick jag, och blev jätteglad för pengarna jag tjänade (och sparade förstas).

    Min karriär gick sedan i en annan riktning, men jag minns den tiden som rolig.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte heller en dålig erfarenhet, att veta vad man INTE vill jobba med.

      Radera
  6. Det är inte helt ovanligt att man ber juniora programmerare utan vettiga referenser göra någon form av arbetsprov innan man anställer dem.

    En halvliten programmeringsuppgift som tar 4-8 timmar var ungefär vad som gällde när jag gjorde det senast (2010).

    Det är inget som arbetsgivaren tjänar pengar på, utan mest ett sätt att försöka få en uppfattning om ifall den sökande är ens i närheten av att kunna sitt jobb.

    Det är nog det enda gratis-"jobbet" jag någonsin gjort.

    SvaraRadera
  7. Körde vanlig taxi för läääänge sen och fick 25 kr i timmen. Svart. Skum bransch redan då men dricksen var bra på fredagkvällarna. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har pratat med några som kört taxi och tror att nästan alla sagt ungefär som du. Riktigt dåligt betalt, otacksamt jobb. Och själv kan jag knappt tänka mig något värre än att köra runt fyllon på fredagskvällar.

      Radera
  8. Som vanligt håller jag med dig till 100% Sparo. Men ditt sätt att tycka att folk ska ta eget ansvar gör sig inte så bra hos de stora medierna så.dom väljer konstant att göra stories om.folk som inte tar något som helst eget ansvar.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är trist att jobba i motvind :)

      Radera