Morötter fascinerar mig, eller det
faktum att man kan använda dem i bröd och göra morotskaka eller
till och med morotstårta. Jag är inte mycket för kaffebröd. Eller
rättare sagt, kaffebröd är inte förenligt med min
ämnesomsättning. Därför tänkte jag istället göra matbröd med
morötter i.
Det här behövs:
smör/margarin, 100 gram
vatten, 5 dl
salt, 1,5 tsk
jäst, 50 gram
rivna morötter, 400 gram
rågsikt, 4 dl
havregryn, 1 dl
vetemjöl, 7 dl
Smält matfettet, häll i vatten och
salt, värm till 37 grader, smula i jästen och vispa så att den
löser upp sig. Degvätska brukar aldrig se aptitlig ut, men det här
tror jag blev äckligare än vanligt.
Häll i morötterna. 400 gram är ungefär två stora morötter, men det där väljer man själv. Häll också ner rågsikt och havregryn.
Blanda med degkrokar och vi har något
som ser ut som barnmat.
Häll slutligen ner vetemjölet och
blanda ordentligt.
Jäs under bakduk i 45 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord och
forma till två limpor. Jäs under bakduk igen, 30 minuter.
Under tiden sätter du ugnen på 225
grader. Grädda i 20 minuter eller ännu hellre tills den har fin
färg. Det gäller för övrigt alla mina tidsangivelser – använd
ögon och sunt förnuft. Jästid bör inte understigas, men uppåt
finns inga begränsningar.
Klart! Skiva och ät med någon form av
pålägg.
Jag är nöjd, det blev saftigt. Lite i sötaste
laget kanske. Ska nog dra ner på morötterna nästa gång.