onsdag 20 januari 2021

Morotsbröd

Morötter fascinerar mig, eller det faktum att man kan använda dem i bröd och göra morotskaka eller till och med morotstårta. Jag är inte mycket för kaffebröd. Eller rättare sagt, kaffebröd är inte förenligt med min ämnesomsättning. Därför tänkte jag istället göra matbröd med morötter i.

Det här behövs:

smör/margarin, 100 gram
vatten, 5 dl
salt, 1,5 tsk
jäst, 50 gram
rivna morötter, 400 gram
rågsikt, 4 dl
havregryn, 1 dl
vetemjöl, 7 dl


Smält matfettet, häll i vatten och salt, värm till 37 grader, smula i jästen och vispa så att den löser upp sig. Degvätska brukar aldrig se aptitlig ut, men det här tror jag blev äckligare än vanligt.

Häll i morötterna. 400 gram är ungefär två stora morötter, men det där väljer man själv. Häll också ner rågsikt och havregryn.

Blanda med degkrokar och vi har något som ser ut som barnmat.

Häll slutligen ner vetemjölet och blanda ordentligt.

Jäs under bakduk i 45 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Jäs under bakduk igen, 30 minuter.

Under tiden sätter du ugnen på 225 grader. Grädda i 20 minuter eller ännu hellre tills den har fin färg. Det gäller för övrigt alla mina tidsangivelser – använd ögon och sunt förnuft. Jästid bör inte understigas, men uppåt finns inga begränsningar.

Klart! Skiva och ät med någon form av pålägg.

Jag är nöjd, det blev saftigt. Lite i sötaste laget kanske. Ska nog dra ner på morötterna nästa gång.

21 kommentarer:

  1. Jag har börjat baka med kall degvätska, mycket mindre jäst och sedan låta jäsningen pågå hela natten. Blir väldigt bra tycker jag. Jag får prova att sätta en deg med rivna morötter i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Eftersom jag numera har framförhållning i matbrödsproduktionen skulle jag lätt kunna låta degen jäsa i tolv timmar. Det jag saknar är riktlinjer. Antar att man inte kan kompensera minskad jästmängd med tid hur långt som helst?

      Radera
    2. Jag brukar köra ungefär det här receptet på morotsbröd men har hälften av jästen och låter det stå i kylen övernatten (har inte havregryn i heller). Skönt att få nybakat bröd direkt på morgonen.

      Radera
    3. Nej någon slags bortre gräns finns det nog.
      Jag gjorde senast två rågbröd i form och då använde jag jäst ungefär av en ärtas storlek (3-5g) och lät jäsa i rumstemperatur i cirka 10 timmar. Den mängden jäst och tid lyfte cirka 1500 gram deg till en riktigt fluffig nivå. Då var det vetemjöl, rågmjöl och en massa frön och kärnor i.

      Radera
    4. Bröd utan havregryn?! Hur skulle det se ut? ;-)

      Fast ofta ska ju brödet jäsa två gånger, hur löser ni det?

      Om det är nybakat precis på morgonen tycker jag inte spelar så stor roll. Jag bakade detta igår och det är ju lika gott idag. Resten åkte in i frysen.

      Radera
    5. Den senaste tiden har jag skippat det där med två jäsningar. I helgen gjorde jag baguetter och då blandade jag till degen väl, hystade ut den på ett mjölat bord och formade fyra bröd som sedan las i en form, plastades in och in i kylen för en tolv timmars väntan på att få åka in i ugnen. Blev kanon!

      Radera
    6. Jag tycker ofta att brödet säckar ihop när jag flyttar det till ugnsplåten, men jag får göra lite test med det också.

      Radera
    7. Ja det stämmer om man stressar upp den med ljummen degvätska och bara någon timmes jäsning tycker jag.

      Radera
    8. Aha, det kanske är skillnad. Jag får experimentera, helt enkelt.

      Radera
  2. Vi brukar baka bröd, det blir väldigt gott. Ett problem vi har är under gräddningen att kanten på brödet ofta blir för hård och torr, nästan så den kan knäcka tänder. Har vi brödet inne för länge eller kan man göra något åt detta? Har ofta problem med att brödet blir döbakt i mitten, och håller det kanske inne lite för länge med hårda kanter som följd. Några tips från coachen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt tips är varmluftsugn. Det går dessutom snabbare och jag undrar om det inte är kostnadseffektivt också.

      Fast har man en ugn man är nöjd med i övrigt vill man kanske inte byta ut den bara därför. Kanske kan du ställa brödet längre ner i ugnen och vid behov dra ner värmen eller lägga en bit aluminiumfolie över brödet.

      Radera
    2. Bra tips med aluminiumfolie. Jo vi har en varmluftsugn men den använder jag typ bara när vi gör pizza, tror det heter "pizzaläge" i manualen. Det brukar bli bränt på topparna på pizzan/gratängen väldigt snabbt när man kör med detta läge.

      Radera
    3. Blir det bränt i varmluftsläge börjar jag misstänka att det är fel på ugnen. Så ska det inte vara. Men folie borde kunna motverka det.

      Radera
  3. Undrar om Zero strategy har lust att dela med sig av sitt recept ? låter mumsigt med frön i .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore trevligt! Kärnor däremot, som också nämns, får mig att tänka plomber i svalget :(

      Radera
  4. Det här gjorde jag i förra veckan och det blev väldigt lyckat. Jag har även provat med vatten men mörk öl gör brödet lite sötare(!) vilket jag gillade.

    50 cl kall öl (Gärna porter, men kan ersättas med vatten)
    Jäst av en ärtas storlek
    50g mörk sirap
    20g olja (rapsolja, solrosolja)
    2 tsk salt
    100g solroskärnor
    50g linfrön
    200g rågmjöl
    600g vetemjöl (gärna special)

    Skapa degvätskan med hjälp av öl och jäst.

    Blanda ner övriga ingredienser och blanda väl med degkrokar.

    Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela upp i två klumpar.

    Platta till var och en för att sedan rulla ihop som en rulltårta.

    Smörj två formar och lägg degarna i respektive form.

    Täck med bakduk + plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8 - 12 timmar.

    In längst ner i varmluftsugn (200-225 grader) i 30 minuter.

    Klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För "kärnfullt" för min smak, men själva bakprocessen ska jag kopiera. Genom att jäsa över natten i rumstemperatur kan man ju låta degen vara kvar på ugnsplåten från jäsningens början tills allt är klart och då slipper jag bråka med degen och riskera att den sjunker ihop.

      Radera
  5. Om jag någon gång bakar så är det dina brödkakor. Det är det enda recept jag klarar av eftersom det inte kräver en massa knådning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du lam eller ;-)? Jag tycker att all knådning verkar kunna ersättas med degkrokar om man inte vill smutsa ner sig.

      Eller bakmaskin. Med tanke på hur hajpade de var på 90-talet och hur sällan någon pratar om dem nu gissar jag att de går att köpa begagnade till en mycket billig penning.

      Radera
    2. Jag tipsade om ett bröd som nattjäser och inte kräver knådning i en kommentar för ett taf sedan, sparo testade det och gjorde ett inlägg om det👍

      Radera
    3. Du ser, fru EB. Det finns inga ursäkter :)

      Radera