torsdag 1 april 2021

Köpa sig fritid

Alexandra tipsade mig om familjen Falk som prenumererar på fönsterputsning fyra gånger om året.

Jag kan fatta att man inte tycker att det är kul att putsa fönster, men vem tusan behöver putsa sina fönster fyra gånger om året?! Möjligen om man bor på nedre botten vid Sergels Torg. Själv skulle jag aldrig putsa mer än en gång per år.

Den största kundvolymen utgörs av människor som saknar tid. Man köper sig fritid och lejer bort sådant man tycker är tråkigt. Jag tror att vi kommer se allt mer av det, i likhet med hemleveranser av mat eller robotdammsugare och robotgräsklippare.

Så säger fönsterputsföretagets vd och han har säkert rätt. Men hur jobbigt är det egentligen? Att putsa ett fönster tar kanske en halvtimme. Då hinner man även våttorka de målade ytorna mellan rutorna, det tror jag inte proffsputsarna gör. Man behöver inte putsa alla på en gång utan kan ta ett i taget, när vädret är fint och man har en stund över.

Har inte alla det? Så mycket skit som man ser och hör folk göra är jag övertygad om att de skulle hinna putsa sina fönster. Det de flesta kallar tidsbrist tror jag allt som oftast borde kallas lathet. Antagligen är fönsterputsning hyfsad motion också och det behöver vi alla.


Förr kunde en hel familj leva på en lön. Nu har många svårt att leva på två. Samtidigt har de inte tid att städa, laga mat, handla, byta däck... Kanske finns det ett samband här, och en möjlig omprioritering.

33 kommentarer:

 1. Eller när människor bestämmer sej för att skaffa en hund som de inte heller har tid med, utan lämnar den på hunddagis 5 dgr/v för ca 4000 per månad.

  Naturligtvis bättre att hunden är på dagis än ensam hemma - men det ämnet får jag ta upp i en annan typ av blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska man göra dåliga livsval är det särskilt illa när det drabbar andra människor eller djur, som inte bett om det.

   Radera
  2. Hade en granne vars föräldrar hade lagt ca 250 000:- på sin hund som var 11 år, varav största kostnaden var hunddagis mån-fre under alla dessa år.

   Radera
  3. Det låter inte orimligt på den tiden. Jag gillar djur, men som ekonomisk investering verkar husdjur inget vidare.

   Radera
 2. På mitt jobb är den generella åsikten att man ska "njuuuuta", "fiiiira" och göra det som är härligt i allmänhet. Jag tror inte de räknar in vare sig fönsterputsning, matlagning eller städ där, om jag förstått saken rätt.

  Själv undrar jag, om man tar bort allt det tråkiga, förskjuts inte gränsen för vad som är tråkigt då? Av det som tidigare var roligt och halvroligt, blir väl det halvroliga trist? Ska man leja bort det med? Var går gränsen sedan?
  Ja, var och en gör som de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då är frågan om de någonsin tagit ett par steg från fönstret och njutit av utsikten som ett helt nyputsat fönster ger, med vetskapen om att de gjort jobbet själva. För vare sig det gäller städning eller renovering av bostaden tycker jag att den känslan ger en njutning.

   Och ja, jag tror också att man behöver ha det lite tråkigt eller besvärligt ibland för att fullt ut kunna njuta av att ha det bra.

   Radera
 3. Jag är småbarnsförälder och kan tycka att tid är en stor bristvara. Vi slängde ut TVn för två år sedan för att få mer tid. Men det känns ändå som att den inte räcker till. I.o.f.s. putsade jag några fönster häromdagen, ganska härligt i vårljuset. Jag kan tycka att argumentet tidsbrist är befogat ibland. Likaså är det en intressant diskussion. Som ditt sista stycke "Förr kunde en hel familj.." Ja, det borde inte vara orimligt att man klarar sig på en lön i en familj. Det lyfter ju diskussionen om vem som skall jobba, båda kanske vill ta hand om hemmet på heltid? Och det är ju oerhört normbrytande, sociala pressen är kanske för stor? Själv är jag bitter för att jag går till jobbet och i slutet av månaden har pengar över som jag inte behöver, jag hade ju kunnat vara hemma och ta hand om bostaden och mig själv!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att offra tv:n tror jag ger mycket mer tid för de allra flesta än att leja ut fönsterputsningen, åtminstone om ni har färre än 700 fönster.

   Det vore i och för sig beklagligt om social press och normer skulle sätta stopp för människor att leva som de vill, men när det gäller dubbla heltider tror jag främst att det är konsumtionsvanor och levnadsomkostnader som pressar.

   Radera
 4. Ännu ett tecken på förslappningen som pågår i samhället. Vad har folk helgerna till för? Bara det där oskicket med att beställa hem matkassar för att man inte får "livspusslet" att gå ihop. Var det detta vi dog för hör man på viskas ur kistorna på krigskyrkogårdarna i Normandie. Sen har de flesta tråkiga vardagssysslor som att tvätta, diska blivit bra mycket roligare med en bra podd i öronen. Säkert negativt för vår fantasi och egen tankeverksamhet men att då tvätta fönstren blir ju då en kombination av nytta och nöje.


  Bilden visade även en robotgräsklippare, ett annat tecken i tiden. https://promo.husqvarna.com/se/alla-produkter/robotgrasklippare/?dcomm_source=website-megamenu&dcomm_medium=referral&dcomm_campaign=robotgrasklippare-megamenu
  Länken visar att de inte är billiga, den billigaste 9500. Kan NÄSTAN förstå lockelsen om man har en gräsmatta som flera fotbollsplaner och man kan ju behöva klippa ofta när det växer som värst. Men med tanke på hur försäljningen av dessa ting ökat så är det långt ifrån alla robotgräsklipparägare som har en fotbollsplan att klippa utan något betydligt betydligt mindre. Nu har de såklart inte beräknat kostnaden per gång men garantitiden är ofta två år och även om den säkert håller längre så blir det rätt mycket pengar per klippning. Handjagaren ger dessutom motion vilket av de flesta personer som har råd att skaffa en automatisk gräsklippare är något eftersträvansvärt.
  Nä bara att konstatera att undergången är nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En podd i öronen är även mitt recept. Då får man maximal nytta av tiden även när man går och handlar eller gör annat som jag tycker är tråkgöra.

   Robotgräsklippare är sanslöst dyra. Jag växte upp med stor gräsmattebeklädd tomt så jag kan till viss del förstå, men även där kan man ju använda poddmetoden, bara man har bra hörsel.

   Radera
  2. Om man har en mängd fruktträd på tomten och är trött på att slå sig fördärvad mot träd och låga grenar när man klipper gräset, då köper man en robotgräsklippare och njuter av tillvaron i hammocken istället.

   Radera
  3. Robotgräsklippare var inte uppfunnet när jag klippte gräs i barndomshemmet (föräldrarna köpte en åkgräsklippare och lurade på så vis 14-åringen att klippa), men jag har inget minne av att jag slog mig fördärvad. Och så undrar jag vad en åkgräsklippare gör i möte med fallfrukt. Gissningsvis vänder den.

   Radera
  4. Robotklipparen kan ibland fastna på fallfrukt, det är sant. För det mesta petar den undan och kör vidare.

   Radera
  5. Okej. Ja, jag vet ju inget om dem, men minns barndomens gula, stora äpplen som låg överallt, och robotgräsklippare ser ynkliga ut.

   Radera
 5. Putsa fönster måste jag göra oftare än en gång om året då jag bor i hus vid havet. All blåst verkar blåsa upp saltstänk på fönstren vilket snabbt gör att de ser genomskitiga ut.

  Mitt livspussel verkar dock inte ha så många bitar så jag hinner med lätthet göra detta själv. Jag vet inte om jag får så värst mycket motion av det men pulsen går definitivt upp när jag senare under dagen upptäcker att jag missat en fläck eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ingen maxpulsaktivitet, men när man vevar loss med armarna tror jag definitivt att det finns en nyttig komponent i det. Bortsett från den där pulsrusningen efteråt då.

   Radera
 6. "Köpa sig fritid" är så bakvänt att man tar sig för pannan. Hur mycket tid måste du lägga på ditt arbete för att finansiera inköpt fönsterputsning? Påminner om ditt klassiska inlägg om folk som inte har tid att skifta hjulen på bilen själva :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de flesta tror jag att det är ekonomisk vinst att göra det själv om man räknar med moms och inkomstskatt. Fast oftast tror jag inte att det är eget lönearbete som får stryka på foten utan troligare en stunds degande i soffan.

   Ja, däckbyte är lite samma grej även om jag personligen hellre putsar fönster än byter däck.

   Å andra sidan har däckbytet en säkerhetsaspekt. Kör man bil tycker jag att man i möjligaste mån ska kunna byta till reservhjul om man får punktering under resan, och har man inte gjort det på tjugo år är det säkert inte så lätt när det är mörkt och snöstorm.

   Radera
  2. De senaste, ganska nya, bilarna jag har haft saknar både reservhjul och domkraft. Sånt väger tydligen för mycket. En flaska med reparationsskum och en liten 12V-kompressor förväntas lösa eventuella punkteringar. Jag har hittills sluppit använda dessa, vilket glädjer mig mycket.

   Radera
  3. Och det finns 12V-kompressorer som väger mindre än ett reservhjul? Ibland känner jag mig för gammal för det här samhället.

   Radera
  4. Ja, en sådan kompressor kanske väger omkring kilot. Håller förmodligen inte för dagligt bruk dock...

   Radera
 7. Jag skulle mycket väl kunna köpa fönsterputs likaväl som jag har städhjälp ibland. Det har inget att göra med att få mer fritid utan att jag tycker helt enkelt det är tråkigt. Varför inte hjälpa ett lokalt företag med uppdrag?
  Är det något vi behöver i det har landet är det "enkla" arbeten. Jag har råd och spar 30-40% av månadslönen ändå. Köper mycket hellre de här tjänsterna av lokala entreprenörer och går ut och gynnar mina lokala restauranger än mycket annat.
  Glad påsk och tack för ordet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man att det är värt utgiften efter att ha tänkt igenom det ska man naturligtvis göra det.

   Jag brinner själv mycket lite för lokala företag, men det säger nog mer om att jag är på fel plats än att det skulle vara något fel på företagen.

   Glad påsk själv!

   Radera
  2. Fel plats? Stockholm? Är ju lätt ordnat (och kanske på gång om jag minns rätt) :-)

   Radera
  3. Tyvärr är det inte så lätt ordnat när hela världen stängt ner för något jävla virus, men jag jobbar på det.

   Radera
 8. Det som är jobbigast med fönsterputs är att flytta undan alla j-a krukväxter, vaser och diverse prydnadsföremål som brukar belamra fönsterbänkarna. Själva putsandet håller jag med om att det är närmast ett nöje - man ser ju resultatet så tydligt.

  För övrigt noterar jag att du tycks springa bredvid en klubbkompis till mig på bilden att döma av buffen han har på skallen. Gissar att det är från något motionslopp så du inte känner herren ifråga...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och krukväxtflyttandet kommer man troligen inte undan ändå. För jag håller med, det är kul att se resultatet och det håller ju rätt länge till skillnad från exempelvis att diska.

   Det är riktigt, jag vet inte vem det är. Bilden är från Vintermaran på Djurgården, 2013. Men du får hälsa och tacka om du lyckas identifiera honom utifrån den suddiga bilden. Jag tycker att det som gör hela bilden är hans leende och lätta löpsteg som kontrast till min lidande grimas.

   Radera
  2. Precis det jag menar, flytta undan får man ändå göra själv och har man gjort sig det omaket kan man lika gärna själv få nöjet att göra den roliga delen. Jämförelsen med disk är relevant - den förklarar t.ex. varför jag tycker det är sjukt värt att ha diskmaskin ;-)

   Jag är inte helt säker på vem personen är även om jag varit med i klubben (Stockholm City Triathlon) sen slutet av 90-talet så jag var definitivt medlem även 2013 men om jag kommer på det och han fortfarande är med kan jag ju berätta om bilden.

   Radera
  3. Dels flytta undan, dessutom tvätta de målade träytorna i fönstret, och då åker man ju på att ändå öppna och dela fönsterna också.

   Att han hamnat på en suddig bild i en märklig blogg är säkert ändå ingen milstolpe i hans liv :)

   Radera
 9. Jag förstår inte hur folk inte kan ha tid. Nu har jag haft dubbla jobb, drivit firma, renoverat en bil och haft ansvar för 2 barn samt hus de senaste 3 månaderna. Och jag har ändå haft gott om tid att putsa fönster om jag hade velat (nu vill jag inte det, så ger fan i det istället för att hyra in fönsterputsarkonsult). Jag skulle gärna följa med på en 'har-inte-tid-persons' liv i en vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner människor som aldrig har tid. Man försöker boka något med dem, de ber att få återkomma, ett kvartal går och hela tiden samma gnäll på att de alltid har fullt upp. Men de har 3-4 tv-program som de inte missar ett enda avsnitt av. Inget fel att se på tv om man vill, men det rimmar illa med uttalanden om att de aldrig har tid.

   Radera
 10. Man undrar om det finns ett samband mellan fetma och de som "inte har tid" med vardagssysslor?...
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt. Går jag till mitt eget liv är träning det första jag skippar, både när jag är lat och när jag är stressad på riktigt.

   Radera