tisdag 6 september 2022

Vilka apparater bör vi rycka ur?

Att elpriset går upp tror jag ingen missat, men det är nog få som fattar hur dyrt det kan bli. Jag har inte gjort det och då är jag över genomsnittet intresserad av privatekonomi. Redan förra vintern blev en kalldusch när priset på en kilowattimme ofta var mångdubbelt högre än tidigare. Till denna vinter pratas om en fördubbling, men det är kanske inte säkert att det stannar där. Inte om man betänker att det redan i sommar varit extrema toppar.

I vintras läste vi om människor som flyttade ner i källaren för att de inte hade råd att värma upp sitt hus. Jag har sett till att ha dubbelt så mycket ved hemma i år och är inte främmande för att slå av luftvärmepumpen. Inte heller varmvattenberedaren om det kniper.

Men sedan då, vad kostar mest att använda? Jag fick ett tips om en översiktlig sammanställning från ett energibolag. Några slutsatser:

  • Jag ska aldrig någonsin skaffa luftkonditionering. Visst finns det varma dagar då det hade varit önskvärt, men till det priset kan jag både svettas och frysa. Samma gäller för infravärme och eluppvärmd bastu.
  • Torktumlaren som ingick i huset och som jag hittills aldrig använt kommer jag inte heller använda framöver.
  • Saker som används kort tid, som kaffebryggare, dammsugare och mikrougn, kostar inte så himla mycket att använda.
  • Undantaget är spisen. I vinter ska jag testa att köra långkok på vedkamin.
  • Golvvärme är skitdyrt!

Hur tänker ni inför vinterns elräkningar? Släcker ni, klär på er tjocka kläder och duschar på jobbet? Eller kör ni på som tidigare och biter ihop?

102 kommentarer:

  1. Det kommer nog att bli fantastiskt dyrt i vinter. Känner mig lyckligt lottad som inte bor i villa med direktverkande elvärme.

    Laddar mobil och laptop på jobbet. Drar ut allt när det inte används. Tyvärr gör ett det liten skillnad i just mitt hushåll, då den stora kakan kommer från kyl/frys och ugn/spis. Man får nog räkna på brytpunkten när det blir billigare att köpa McDonald's istället för att laga mat hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan den brytpunkten har nog McDonald's höjt priserna rejält.

      Radera
  2. Elpriset drabbar inte mig direkt då jag bor i lgh med fast elpris några år till.

    Men däremot är jag orolig för min far i elområde 4 som är själv och bara har en pension och en villa med luftvattenvärmepump (väggelement). Han är rädd att ha för kallt i källaren för potentiella fuktproblem (inga problem någonsin dock och det är byggt 1973) men måste nog dra ner i vinter. Vad är minimitemp? Samt dra ner och stänga till ett par rum på boendeplanet.

    I övrigt tycker jag man bör ta på sig som du skriver, kanske speciellt ett par fluffiga innetofflor för att hålla fötterna varma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar räkna med att det är lugnt så länge temperaturen inte går under 7 grader i någon större utsträckning. Men jag får ofta mothugg på det, så det får jag kanske nu också. Och visst borde det spela roll vad det är för hus (ålder, trä, timmer, tegel...).

      Radera
    2. Skulle nog rekommendera att köpa en hygrometer så kan han se fuktnivån direkt. Är det bara torrt räcker det att hålla sig över nollan så inga rör fryser...

      Radera
    3. Bra tips! Verkar vara en rätt billig grej.

      Radera
    4. Beror nog som sagt på vad det är för hus (70-tals enplanshus mexitegel/träpanel med källare). Han har ju 2st enkla avfuktare som körs när det är säsong och dessa har mätare man kanske inte ska lita för mycket på. Men Clas O för hundralappen är inte nog bättre. Tycker fuktmätare med stift som hålls mot betongen känns mer seriöst men vad vet jag?

      7 grader! Pratade med min far nu och han tänkte sänka till 18 grader mot normala 20. Tycker han borde sänka en bit till, men han är livrädd för fukt.

      Radera
    5. Jag satt och sökte lite nu och hittar alla möjliga mer eller mindre tvärsäkra siffror på hur varmt man bör ha i ett bostadshus. Jag tror att jag vid tillfälle får leta lite mer och göra ett blogginlägg i ämnet.

      Radera
    6. Vi har ingen värme alls i källaren. Markens värme 2 meter under ytan gör att temperaturen sällan sjunker under 8 grader.
      Om det är problem med fukt i källaren bör man egentligen dränera om huset. Vid dränering är det vanligt att man sätter plastduk på källarväggens utsida och utanpå duken någon form av isoleringsmaterial. Källarväggen blir då helt tät och kan inte släppa in fukt.
      Dränering är ett riktigt hästjobb att göra själv (jag vet...), men dyrt att låta firma göra. I och för sig ganska dyrt att göra själv också, men trots allt mycket billigare. Efteråt slipper man fukt och behöver inte ha vare sig avfuktare eller värme på i källaren.

      Radera
    7. Det är samma här. Jag har en frysbox och en varmvattenberedare där som väl i och för sig hjälper upp värmen lite. Det kallaste jag hade i vintras var 7 grader. Men som sagt, då är det ju bara betong så inte mycket som kan bli fuktskadat.

      Radera
    8. Kanske beror på hur man använder källaren. Denna källaren är möblerad och har tvättstuga, gillestuga (används ej), gästrum, hobbyrum, pannrum och badrummet med bästa duschen. Golv har målats eller har laminat, väggar är målade eller tapetserade. Inga problem med fukt eller färgsläpp men luften blir såklart fuktig under sommaren när varm luft utifrån möter kall luft och då går avfuktarna ganska hårt.

      Dränering blir nog för mastigt för mig och när det blir dags får man nog anlita folk. Menar du att nydränerat så klarar det sig utan värme eller avfuktare? Det där en annan sorts dränering än original som man gjorde på 70-talet?

      Just det, källaren är öppen upp till våningsplanet (ingen dörr och spaljé).

      Delvis talar jag i egen sak då detta blir min FIRE-bostad och om elpriserna blir vettiga igen så kommer jag ha hyggligt uppvärmt. Finns några tunga underhållsposter jag räknar med under min innehavstid (dränering, tak, fönster och till sist värmesystem även om det byttes 2021)

      Radera
    9. Ja, jag pratade ju om min källare: betong, lager.

      Radera
    10. Gissar att det är betydligt dyrare att värma bort fukt, än att köra en avfuktare. Men då ska det väl vara en sorpionsavfuktare, kondensdito fungerar dåligt vid låga temperaturer.

      Radera
    11. Ja, avfuktare är inte billiga i drift. Jag funderar på att köpa en för att torka honung före slungning och om man hade fått den att gå på solceller hade det underlättat :)

      Radera
    12. Svar till Utdelningssmålänningen.
      Jag vet inte hur bra fuktskydd ny dränering ger, bara att vi fick bort all märkbar fukt. Vi har dock inte inredd källare.
      Fuktskyddet utgörs numera av en plastmatta på källarväggens utsida, från golv upp till markyta. Mattan är helt tät.
      Plastmattan har 5 mm höga utbuktningar för att skapa luftspalt mellan matta och källarvägg, vilket ventilerar källarväggen.
      Vårt hus är från 1961. Original fuktskydd var att källarväggens utsida under markytan hade målats med flytande asfalt.
      Nu ligger först nämnda plastmatta, sedan 10 cm frigolit, sedan en vävd plastduk som skiljer frigoliten mot lera/jord.
      Själva dräneringen utgjordes förut av 40 cm tegelrör lagda på rad i en sandbädd.
      Nu ligger det perforerade plaströr i en bädd av 15-30 mm singelgrus, som också skyddas mot lera av den vävda plastduken.
      Det finns mycket info på nätet om dränering, googla tex på Isodrän eller Platonmatta. Här är ett exempel:
      Info om platonmatta

      Radera
  3. Om man har direktverkande varmvattenberedare kan man byta till en värmepumpsberedare. Läs mer här
    Vi har en en luft.vatten-värmepump, vilket i princip är samma sak. Funkar bra ner till minus 15 grader utetemp, vilket det sällan blir kallare än här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, men om de där siffrorna är aktuella tar det lång tid innan man tjänat in investeringen.

      Jag har varit inne på att istället helt avskaffa varmvattenberedaren, åtminstone delar av året:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/avskaffa-varmvattenberedaren.html

      Radera
    2. Har läst ditt blogginlägg och håller med, en genomströmningsvärmare vore nog perfekt i ditt fall.
      Här kommer ett försök till förklaring av energi och effekt, ström och spänning. Hoppas det går att förstå:
      Effekt mäts i Watt (förkortas W), energi mäts i Watt-Timmar (fökortas Wh) Oftast är det mer hanterligt att ange enheterna med prefixet kilo före (annars blir siffrorna så höga).
      Förbrukar man effekten 1 W i en timme går det åt 1 Wh, 1 kW i en timme blir 1kWh. 10 kW i 6 minuter blir också 1kWh.
      Den uttagbara el-effekten begränsas av den max-ström (som mäts i Ampere och förkortas A) man kan ta ut. Max-strömmen är samma sak som huvudsäkringens storlek. Det är lägre elnätsavgift ju lägre huvudsäkring man har. Vanlig huvudsäkring är 16 A.
      Effekt är ström multiplicerat med spänning (som mäts i Volt och förkortas V). Spänningen är alltid 230 V, dvs max effekt blir 16A x 230V = ca 3.6 kW.
      Sedan har de flesta hus 3 fas-system, vilket betyder 3 elledningar in med vardera 3.6 kW, dvs man kan ta ut ca 11 kW effekt.
      Det här blev nog rörigt, men det viktigaste är skillnaden mellan energi (kWh) och effekt (kW).
      Ett annan enhet för effekt är hästkraft (hp). Tänker man sig en bil på x hästkrafter, så drar den mer energi, dvs bensin, ju längre tid man kör den. En 100 hästars bil drar också mer bensin än en 50 hästars bil per timme.

      Radera
    3. Jag tror att jag hängde med på det mesta av detta, men de siffror jag funderade över var helt enkelt aktualiteten i länken du skickade. Det fanns inget datum på den, så jag har ingen aning om ifall t ex värmepumpsberedare fortfarande kostar 25000-35000 kr, och förbrukningssiffrorna har jag inte hunnit räkna på. De känns ju dessutom som att de stiger vecka för vecka nu, vilket påverkar matematiken.

      Radera
    4. Installationskostnaden på hemsidan tror jag stämmer. Detta är inte reklam, men vi använde oss av den här firman för 7 år sedan när vi bytte från fjärrvärme till luft-vatten-värmepump och åtminstone då höll de vad de lovade på hemsidan.
      Jag uppskattar att elförbrukningen ökade cirka 125 kWh per månad efter bytet från fjärrvärme, dvs 1500 kWh per år i ett hushåll för 2. Radiatorerna (dvs elementen) används dock sällan, då vi har vedkamin. Vår LVV-pump har uteffekt 8.5 kW och går på en fas elmatning 16A säkring.
      Kan nämna att anledningen till att vi bytte bort fjärrvärmen var en fast månadsavgift på 500 kr, dvs 6000 kr per år utan att man fick en enda kWh...

      Radera
    5. Intressant, jag får kolla närmare på detta. Men som du också konstaterade är kanske en genomströmningsvärmare bäst för mig.

      Fasta avgifter är ett gissel.

      Radera
  4. Luftvärmepump och direktvärmande el är mina enda värmekällor, så det kan bli lite dyrt i vinter.

    Tur att man har råd.

    SvaraRadera
  5. Vi har fått ner vår elförbrukning till nästan en tredjedel. Det mesta är optimerat och vi har skaffat goda vanor + kör timmätning. 300 kWh per månad gör vi av med på en familj med tre i ett radhus på tre våningar. Nu har vi fjärrvärme också samt kamin så vi sprider våra risker. Ved är inköpt och mycket än föregående år.

    Golvvärmen i badrummet är avstängd. Alla lampor är utbytta till led. Disk/tvätt sker på natten eller när det är billigt. Arbetsrummet är numera på sonens redan uppvärmda rum (han är ju ändå i skolan) och inte i källaren med två elelement.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ovan är från mig IGMR! :)

      Radera
    2. Smart att använda sonens rum som arbetsrum. På det sättet tvingas han dessutom att ha det snyggt, och du att inte jobba för länge på dagarna.

      Jag uppskattar verkligen underskrivna kommentarer! Det är okej att inte vara inloggad, men ett namn gör att jag vet om en lång tråd har en, två, tre eller fyra kommentatorer som är anonyma. Det blir otroligt rörigt när A kritiserar B som håller med C medan vi andra tror att det är en person med väldigt ombytliga åsikter.

      Radera
  6. En annan bra sak är att täta luftläckage i fönster och dörrar med tätlister. Även ett litet läckage gör ganska stor skillnad om man tätar det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt bra poäng. Köpte på mig ett gäng nya lister från Biltema och gick över alla dörrar och fönster.

      Radera
    2. Jag gjorde det förra hösten. Problemet är att nästan varenda dörr nu är trög att stänga.

      Radera
  7. Jag har hintat för övriga familjemedlemmar att det nog kan bli lite kyligare inomhus kommande vinter. I övrig så har vi gått över till att köra tvättmaskinen på nätterna men det gör väl snart tillverkningsindustrin också och då skenar även de nattliga priserna. Det blir nog till att stålsätta sig helt enkelt och kanske kramas lite mer än vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur smart man än försöker göra det kommer man i något skede bli tvungen att antingen dra ned på sin bekvämlighet eller acceptera en högre kostnad.

      Radera
  8. Det finns också portabla elmätare, som man sätter mellan elapparat och eluttag. Om man är osäker hur mycket tex ett kylskåp förbrukar kan man mäta det och sedan räkna ut ifall det lönar sig att byta kylskåp.
    Länk till energimätare

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sådan har jag. Tyvärr lite för avancerad, men den funkar.

      Radera
  9. Som lägenhetsboende har man ju inte en stor elförbrukning som villaägare har, schablonbelopp är ca 200-250 kWh per månad (enl SCB, Kov mfl).
    Men hursomhelst ville jag se hur mycket jag kunde dra ner elförbrukningen, och efter viss tankemöda, samt beteendeförändringar, lyckades jag för februari månad komma under 10 kWh. För hela februari månad alltså, det blir mindre än 0,3kWh per dygn.
    Det var en fröjd att se elräkningen den månaden, då förbruknigen var på 9 kWh. Och beloppet blev så litet att elleverantören inte ens ville ha betalt den månaden utan slog ihop det med månaden efter :-)
    Så det kan vara läge att utöka från en månad till flera månader den här vintern. Ett mål kan vara 30-50 kWh på ett kvartal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:12, det lät intressant! Lust att utveckla?
      Jag gissar att alla vitvaror fick semester, kanske även eventuell TV? Du nöjde dig med surfplatta eller telefon. Du använde mikro för att värma/tillaga saker och vattenkokare för att koka vatten. Du tvättade i tvättstuga, givetvis. Kanske sopade du istället för att dammsuga...osv.

      Hur många rätt fick jag, och vad gjorde du som jag missade?

      Det här är lite kul! Frugalitet is da shit!

      Nu ska jag testa att koka ägg i vattenkokaren, med risk för att behöva diska den jävlen för att äggen spruckit på grund av för snabb uppvärmning 😯😯

      Radera
    2. TV:n uppmanar jag alla att ge semester. Eller rättare sagt, ge er själva semester från TV:n så blir ni antagligen gladare och mer harmoniska människor.

      Ägg i vattenkokare låter helt klart som att de borde kunna spricka när det kokar som hårdast. Min mamma kokade ägg under kranen i sin ungdom när hon jobbade på ett kafé som ibland utsattes för strömavbrott. Ägg gick fortfarande att "koka" genom att använda varmvattnet i kranen.

      Radera
    3. Anonym 10:58
      6 av 7, du vet helt klart vilka beteendeförändringar som behöver göras. När man kommit ner en bra bit i förbrukning så är en kWh-mätare väldigt bra att ha, för det blev mycket finlir för mig att hålla genomsnittet vid 0,3kWh per dygn.

      Ett exempel som antagligen inte är det allra första man tänker på är att om har streaming så kan man ladda ner film/serier på padda/telefon och sedan kan man utan problem stänga av WiFi:n (naturligtvis avstängd när man sover eller inte är hemma, men det är ju så självklart att det knappast behöver nämnas). Om man har obegränsad surf på telefonen så behöver ju inte ens WiFi hemma vara på, för du kan ju alltid göra telefonen till surfzon om det skulle behövas.
      Hur har din elförbrukning ändrats med förändrat beteende?

      Radera
    4. Jag lyssnar och lär av er diskussion.

      Det mest konkreta jag gjorde här var att så fort jag flyttade in dra ner luftvärmepumpen från 24 till 16 grader och stänga av golvvärmen i badrummet. När elpriserna drog iväg i vintras (för att Europa avvecklat sin kärnkraft eller för att marknaden kände på sig att Putin skulle invadera Ukraina några månader senare - det får var och en bedöma) slog jag av luftvärmepumpen när det var som dyrast.

      Radera
    5. Har folk tv fortfarande? Den salde jag för nagra tusingar till en ny lycklig ägare för kanske 3-4 ar sen. Jag streamar allt pa datorn och fasttelefonen fick respass för manga ar sen. Mobilerna är bara online hemma (de fa ggr de är pa) och gar pa det jag unnar mig, internet alltsa.

      Annika

      Radera
    6. Anonym elgigant, tack för svar!

      Slå av routern på nätterna och när jag är väck hade jag inte ens tänkt på, så tack för tipset!

      Dags att redovisa äggkokningen.....
      Det funkar, men ett av fem ägg sprack, så jag fick diska kokaren. Inga problem.

      Efter att kokaren slagit av, är det bara att vänta en stund, så är äggen klara! Efter fem minuters väntan hade vitan stelnat och gulan var i princip helt lös. Efter tio minuter hade även gulan tillagats men var ganska krämig. Perfekt för min smak!

      Sedan kan man ju alltid skaffa en äggkokare, men då sänks fiffighetsbetyget :-)

      Radera
    7. Jag slängde ut tv:n för 15-20 år sedan och det kan vara det bästa jag gjort för hälsan vid sidan av att sluta röka.

      Måste man offra 20 procent av äggen är det nog inte värt det.

      Radera
    8. Så lätt ger jag mig inte! Har precis med framgång kokat ett till. Denna gången tog jag ett rumsvarmt ägg och ljummet vatten i kokaren.

      Mitt senaste snitt är således 100 % wink, wink 😉

      Nu ska sluta tjöta 😀😃

      Radera
    9. Jag blir i alla fall lite sugen på att testa vattenkokarkokta ägg.

      Radera
    10. Jag tror att det räcker att koka upp vatten och sedan stoppa i äggen. Vänta minst 15 minuter beroende på hur "kokta" du vill ha dom.

      Radera
    11. Kanske. Det låter i så fall som en säkrare metod.

      Radera
    12. Ska testa det också, men då är det nog extra viktigt att ägget är rumstempererat, för kallt skal i kokhett vatten låter som sprickgaranti.

      Radera
  10. Det är klart att det i Norden inte behövs luftkonditionering, men jag funderar starkt pa att skaffa en portabel anläggning till nästa sommar. Det har varit sa fruktansvärt varmt under mer än tre manader, mellan 30-40° ute och 26-29° inomhus. Det paverkar sömnen och humöret.

    Fördelen är att mitt hus är välisolerat och haller värmen langt in pa hösten. Jag har bara golvvärme som enda värmekälla, och den är pa tre manader om aret, jag haller ca 19° inomhus pa vintern.

    Saklart jag inte har torktumlare, tvätten torkar pa nolltid ända. Halva aret kan jag torka pa balkongen. Tvätten luktar sa gott när den far torka ute.

    Vi har fördelen att ha fasta priser pa elen, och min elräkning visar att nästan hälften används pa lagtarifftid, alltsa efter kl 22 alla dagar utom söndagar da det är lagtariff hela dagen. Da kör jag tvättmaskin, diskmaskin och dammsuger samt laddar elektroniska apparater.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sömnen förstår jag. Dagtid står jag ut med hur mycket värme som helst, men det är svårt att sova för varmt.

      I teorin håller jag med om att det är bra att hänga tvätt utomhus. Jag skaffade en tvättlina i våras, men har fortfarande inte satt upp den :(

      Radera
    2. Till alla er som har det för varmt på sommaren kan jag rekommendera markiser. Släpp inte in någon sol. Mina är från tidigt 70-tal och fungerar fortfarande bra och håller inomhustemperaturen nere.

      Radera
    3. Bara man sköter om dem och vevar upp innan det regnar. En del som har sina markiser nere i ur och skur verkar bränna ut dem på ett par säsonger.

      Radera
    4. Jag har bade markiser och "utomhuspersienner", det far möjligen ner temperaturen nagon grad, inte mer.

      Annika

      Radera
    5. I sydeuropa har jag särskilt på äldre hotell ofta haft fönsterluckor framför fönstrena dagtid. Som svensk tar man alltid bort dessa men städarna drar för igen... Funkar bra då det stoppar värmen på utsidan enligt min erfarenhet och kanske något för Sverige om det ska bli varmare klimat här.

      I min kommande FIRE-bostad (föräldrahemmet) finns dock ett sovrum i källaren som är mycket behagligare att sova i sommartid.

      Radera
    6. Utanför ämnet, men är det något jag inte tål utseendemässigt på hus, så är det fakefönsterluckor som inte har samma storlek som fönstren.

      Radera
  11. Intressant det där med att flytta ner i källaren. Källaren är den där buffertzonen mellan kalla marken och inomhus där man bor. Därför är källaren en oinredd sval plats som i alla fall förr (och i vårt 100-åriga hus) hade förråd för mat, bränsle (det står "kolkällare" i ett rum på gamla ritningar) och saker som inte behöver värme, tex verktyg och sommarens utemöbler.
    Känns knasigt att flytta ner dit.
    Därför har vi lite kalla golv på nedervåningen (pga källaren alltså). Men det funkar att ha tofflor. Och när vi var flera i familjen som distansarbetade så satt de mer frusna på övervåningen.

    Tyvärr så har vi ingen kakelugn/kamin utan bara en öppen spis. Den är definitivt bara för trivsel. Jag har väl en långsiktig plan på att kanske ordna en kamininsats till den, men de som finns på marknaden passar inte. Varken fysiskt (fel dimensioner) eller estetiskt.

    Annars är jag mest förundrad över att så många husägare har rörligt elpris. Visst, det har varit billigare än fast pris en lång period. Ytte-pytte-lite billigare! Men det har, tycker jag, varit att gambla med sin privatekonomi. Har dessa då lagt in "överskottet" på kontot "husets oväntade utgifter"? Tydligen inte, eftersom det snyftas till höger och vänster om höjningen.
    Ja, elpriset har ökat.
    Nej, ingen är förvånad då man lägger ner stora delar av den inhemska produktionen och samtidigt lockar hit elslukande företag.

    Ska man skaffa solceller? Jag hörde att i vissa områden i Skåne är de förbjudna att skaffa solceller!!! Om det beror på kommunens bygglovshandläggare eller nån lokal naturskyddsförening som hävdar att flyttfåglarna störs av det, det vet jag inte. Men om det är bygglovsenheten så kanske de borde trycka på mer på tillverkarna att göra solceller som passar på olika sorters tak.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kan man hitta en tillräckligt liten yta högre upp (förråd, kattvind...) ser jag många fördelar med det.

      Jag tror på rörligt elpris. Visst är det en slags gambling, men utdraget över lång tid smetar man ut risken. Mina kontakter i strömproduktionsbranschen kör själva rörliga avtal, ju rörligare desto bättre.

      Låter galet att inte få ha solceller. Estetik borde det i alla fall inte bero på med tanke på hur galet fula hus som godkänns nuförtiden.

      Radera
  12. Blir att ha det mer nedsläckt och satsa på 16-17 grader inomhus (hade 17-18 förra vintern). Kanske lite värmeljus istället?
    Tänkt börja ladda elcykeln på arbetet också där elen ingår i lokalhyran.
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det paminner om ett tv-program som gick för nagra ar sen om sparande. Det jag kommer ihag är ett par som plockade pa sig ketchup och senap pa McDonalds och tyckte att det var sparande, inte stöld. Visst, du sparar el pa din egen räkning men inte el i stort.

      Annika

      Radera
    2. Programmet hette Superspararna och gick på Kanal 5. Fast jag ser inte riktigt kopplingen. Det detta (osedvanligt obehagliga) par gjorde var ju ren stöld. Om Arbetsplanens arbetsgivare har kostnadsfri förbrukning ser jag inga moraliska problem med att låta de anställda utnyttja det företaget ändå har betalat för.

      Radera
    3. Kostnadsfri förbrukning?

      Annika

      Radera
    4. Ja, i brist på bättre ord. När elen ingår i lokalhyran blir ju inte kostnaden högre för att man använder mer el. I det korta perspektivet, drar det iväg kanske det påverka framtida hyra. Nu vet ju inte jag hur stort företag Arbetsplanen jobbar på, men jag gissar att laddningen av hans elcykel inte kommer att påverka så mycket.

      Radera
    5. @Annika, intressant, har inte tänkt på det som stöld då jag använder elcykeln till/från arbete. Borde lika gärna kunna ladda den där (vilket jag gjort ibland förr, mest på grund av dålig planering).

      Var går gränsen? Toalettpapper, tvål och mikrovågsugn anser väl alla vara okej att använda på arbetets bekostnad. Men är det okej att ladda mobilen? Duscha på jobbet? Ta sin kopp kaffe på jobbet istället för hemma?

      Företaget är mycket stort och elen ingår som sagt i lokalhyran. Den är redan betald för, oavsett förbrukning.

      /Arbetsplanen

      Radera
    6. Jag säger inte att du gör fel, men du sparar inte pa el i stort. Och ja, toa-papper, tval och mikro samt kaffe är nagot som de flesta företag bjuder pa.

      Men i förlängningen kommer det ju att ha inverkan pa lokalhyran, vilket i sin tur gör att lönerna i värsta fall kommer att paverkas. Duscha pa jobbet har jag aldrig behövt att göra, men det finns saklart yrken där det är nödvändigt.

      Och nej, en elcykel paverkar säkert inte, men om det vore manga?

      Annika

      Radera
    7. Min gräns går ungefär vid vad som förväntas. Att gå på toa strax innan man går hem är okej, att ta med sig toapapper för att låta jobbet betala papper är det inte.

      Att få använda mikrougnen måste väl ändå anses som en naturlig förmån, liksom kaffe på jobbet. Finns det en dusch för de anställda är även det okej även om det kanske skulle verka underligt att åka till jobbet på kvällar och helgar för det. Däremot möjliggör det transportlöpning till jobbet och då skulle jag inte ha några moraliska problem med att arbetsgivaren betalar en morgondusch. Alternativet vore sämre :)

      Radera
  13. Jag är riktigt skitnödig inför vintern faktiskt. Jag har små utgifter men även små intäkter, normalt sett trots allt goda marginaler. Elpriser som rusar till 10x det normala är dock ingenting jag kan parera.

    Samt redan nu under sommarhalvåret ja... ...jag älskar att jag kan köra luftvärmepumpen i ACläge då jag lätt tycker det är värt några hundra för att slippa yra runt med värmeslag under sommaren, men denna gången har pumpen fått vara avslagen och man har fått snurra i 30 grader i sängen.

    Jag kan inte göra så mycket mera än jag gjorde i vintras. Bommar igen tre rum som inte har något VA i anslutning/närhet. Duschar inte mera än nödvändigt och då "vatten på, vatten av, tvåla in, skölja av". Alla element av givetvis, även där luftvärmepumpen har begränsad effekt. Drar ner innertempen till 14 grader. Lägre börjar bli jobbigt. Gör storkok av varm mat att rappt värma i mikron. Äter mer kall mat.

    Tog tyvärr inte klivet att installera en kamin i år heller, då min inkomst saknar säkerhet i det medellånga perspektivet känns sådana investeringar tveksamma, även om det vore fint att ha haft idag.

    Jag har visserligen köpt på mig ett par alternativa små värmekällor i form av ett par spritlyktor och spritkök, men jag inbillar mig inte att de gör skillnad på mera än marginalen.

    Nej, jag har nog ingen annan väg att gå än att dra åt tumskruvarna ännu mera, ner med innertempen ett gäng grader till, dubbla raggsockor, mera kläder, sovsäck.

    Men hey, man får ju iaf nöjet av att leva i spännande tider, som den kinesiska förbannelsen lyder. Epoken då landet avvecklar världens mest stabila energiförsörjning. Samt EU:s regelverk verkligen bekänner färg.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är en sund inställning att ha respekt för vad som komma skall. Det är nog många som inte fattar hur jävliga räkningarna kan bli.

      Men visst är det spännande tider. Jag tror att en och annan prepper ler i mjugg över att de äntligen ska få någon nytta av att fantiserat om den stora samhällskollapsen.

      Radera
  14. Två Månadslöner6 september 2022 kl. 11:05

    Man ska använde mindre av det som drar många Watt. Stationär gamingdator drar mycket, alla vitvaror, golvvärme osv. Lampor drar ingenting, vi har led runt hela huset, kaffemaskin med vattenkokare drar mer än lampor. Jag ska minska konsumtion av el men kör som vanligt i stort sett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har inte jag en gamingdator, men väl en stationär, och när jag räknade på det tyckte jag inte att förbrukningen var särskilt skrämmande.

      Kaffemaskin MED vattenkokare låter som något modernt jag inte begriper. Vanliga bryggare och vattenkokare tror jag däremot inte spelar någon större roll. Hur länge går de per dygn - 3-10 minuter?

      Radera
    2. Ja, vattenkokare är faktiskt tvärtom ett utmärkt sätt att spara lite el. Mycket effektiv. Jag förkokar i den innan något ska kokas på spisen.

      Koka 1 liter vatten i vattenkokaren = 0,11 kWh. Samma på spisens glashäll = 0,14 kWh. På gammal gjutjärnsplattespis = 0,17 kWh. Ja, jag är en nörd. =)
      /Jonas B

      Radera
    3. Sparo, en vanlig dator med separat skärm drar väl i storleksordning 80-100W, och en padda ca 5-10W.
      Om du har på datorn 12h varje dag runt blir det en besparing om ca 32 kWh per månad (med en bärbar utan separat skärm ca hälften). Senaste elräkningen för augustiförbrukningen betalade jag drygt 5:-/kWh (nät+förbrukning tillsammans) vilket innebär ca 160 kr/månad i inbesparing vid byte från stationär till padda.

      På 12 månader har en 2000kr padda har alltså betalat sig, antagligen på kortare tid då elpriserna verkar bli allt högre den närmaste tiden. Men i Norge har man väl ett elpristak som ligger lägre än dagens svenska 5kr (slutpris hos konsument, allt inräknat, alltså inte el-börspris) ?

      Radera
    4. Ps. Har man induktionshäll så går det på ett ut. Går ju lika snabbt också, stora anledningen att jag förkokar är tidsvinsten. Ds.

      Radera
    5. Intressant med hårda fakta! Någon gång har jag också gjort kokat vatten i vattenkokaren för att sedan hälla över till kastrull på spisen. Nu när jag inte längre har induktion (och som jag saknar den!).

      Problemet med jämförelsen mellan riktig dator med riktig skärm (om än inte jättestor) och en padda är att jag inte kan jobba på en sådan. Men det låter som kännbara pengar, det gör det. Kanske borde jag oftare överväga att slå av datorn när jag lämnar den (även om den förvisso går ner i sparläge om jag inte rör den).

      Nej, jag hittar inga uppgifter om att det skulle finnas något generellt elpristak i Norge. Tvärtom:
      https://norgesenergi.no/stromsmart/hoye-strompriser/

      Däremot finns det lokala tak och en hyfsat generös statlig subvention.

      Radera
  15. Tänkte passa på att duscha på gymmet några gånger i veckan. Brukar åka hem efter träningen och duscha i vanliga fall men inte nu. Träningskortet är betalt av arbetsgivaren. Sen funderar vi över hur många grader vi ska stå ut med hemma. Maken vill inte ha under 18 men jag tänker mig 16 och varma kläder på dagtid och tjocka täcken på nätterna./H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingår en varm dusch skulle jag absolut utnyttja det. Gymkort är väl dyrt så det räcker.

      Nattetid skulle jag klara mig med 10 grader. Dagtid har jag klarat mig med 14 en gång i världen (då hade jag bara direktverkande el i form av element), men den här årstiden fryser jag vid 18, innan jag vant mig vid vinter. 16 borde funka, tycker även jag.

      Radera
  16. Efter att ha haft timmesavläsning(på elmätaren) nu en tid så skulle jag säga att det är värmen som gör någon väsentlig skillnad i förbrukningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog för de flesta av oss även om en del andra små bäckar kan samla ihop till en kalldusch.

      Radera
  17. Vintertid har vi alltid gjort våra långkok på vedspisen i köket. Som skogsägare med tillgång till mer eller mindre gratis ved har allt annat känts som vansinne. När det dessutom inte sitter någon utsugsfläkt över vedspisen sprider sig doften av pölsa eller pitepalt i hela huset.
    Detta var för övrigt första gången jag kommenterar din blogg trots att jag följt med från starten.
    // Norrlandsdanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till kommentarsfältet!

      Jag kokade mycket vatten på kaminer i vintras. Till duschbilden överst i inlägget, men framförallt till diskvatten. Men i vinter blir det nog en del långkok också. Även om veden inte är gratis för mig blir ju på ett sätt matlagningen det eftersom det värmer huset oavsett.

      Radera
  18. Egentligen är det ju två frågor som borde diskuteras, ena har iaf hittat ut till allmänheten.

    1: hur dyrt blir det i vinter och vad kan man göra.

    Men den viktigare frågan som jag inte tycker får nog mycket uppmärksamhet är snarare om priserna vi har idag är det nya normala (vilket är mycket möjligt). Visst det går att köra en extrem vinter, men är inte lika kul att många köra extrem vår, sommar, höst och vinter varje år i 10 års tid eller vad det nu tar att fixa elsystemet. (Även om prisetsättningen kan ändras och hjälpa till mycket).

    /Psaltaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar på dina två frågor: Det blir snordyrt (i flera år), Byt regering

      Radera
    2. Jag ser inte vad som skulle bli bättre nästa och nästnästa vinter. Möjligen ett slut på kriget så att övriga Europa kan köpa gas från Ryssland istället för att köpa gas från det nyblivna helyllelandet Kina (som i sin tur köper från Ryssland). För övrigt är det ju inte bara Sverige som driver upp priset, så inte ens att slippa MP i regeringsunderlaget hjälper nog mer än på marginalen.

      Så min gissning är att det är det nya normala vi ser.

      Radera
  19. Det blir fest i vinter, när bidragen från staten trillar in alltså? Se de positivt :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur festar man utan el eller värme :)?

      Radera
    2. Ja men det är ju en av få gånger staten tvingas skicka massor av pengar åt andra hållet. Det hör inte till vanligheterna för en stackars svensk. Således bör det firas väl?

      Radera
    3. Smolket är att det är era pengar ni får.

      Radera
    4. Ja det finns ju en god anledning till att politrukerna inte väljer enklaste kortsiktiga åtgärd. Dvs de sänker inte de skenande skatterna på el. För de pengarna behövs till att köpa röster från de nyköpta väljarna.

      Radera
    5. Ja, och med ett rejält avdrag för administration.

      Radera
  20. Det kan ju även bli så att många svenskar får smak på avstängd el i vinter. Där snackar vi sparad krona.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag svårt att tänka mig, men några nya perspektiv borde det ge.

      Radera
  21. Snabbaste sättet att spara är att stänga dörrarna till några rum som inte används (och sänka tempen där).

    En bubblare som energitjuv är toaletter, bäst är att uträtta sina behiv direkt efter varandra om man kan planera det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ned på den nivån Sveriges regering fört landet. Till 1800-talets standard.

      Radera
    2. En sak som förändrade mitt beteendemönster var pandemin när folk bunkrade toa-papper och det var tomt pa hyllorna i flera manader (vägrade köpa sant där mjukt fluff som bara fastnar i muffen), sa jag började kissa i duschen. Googlade mig till att det var ingen dum ide. Alltsa bara när jag ända skulle duscha en gang om dagen. Numera kan jag inte ga in i duschen utan att bli kissnödig :).

      Annika

      Radera
    3. När jag fick höra talas om att folk "bunkrade" toapapper genom att köpa hela balar var min tanke: Gör inte alla det jämt? Och i så fall, varför inte? Om man inte tror att man ska dö innan man gjort av med den största förpackningen köper man väl den om den är billigast. Så tänkte jag, men visste inte att det var jag som var konstig innan pandemibunkringsdebatten.

      Radera
    4. Nu rakar ju jag inte ha en bil, sa jag köper 20-pack som finns i närbutiken, sa mycket jag kan bära. Relativt billigt samt miljövänligt.

      Annika

      Radera
    5. Jag har faktiskt burit en bal från butiken en gång, tre kilometer. De väger ju inte så mycket, men visst började det kännas i axlarna framåt slutet.

      Men nu vet jag inte om det finns balar längre. I alla fall inte på Lidl och Willys, där jag tror 24-pack är max.

      Radera
  22. Att AC kostar mycket måste va bland de största myterna, kör ac hela sommaren. Det är när man startar den som den drar endel men sen smyger den ju bara. hade 364kwh 2021 i juni utan solceller.
    "lyfthöjden" blir ju mycket lägre på sommaren. Den ska flytta värme från kanske 26 grader och kondensera ute vid 26-35grader i början.
    Sen på vintern ska värmen flyttas från exempelvis -5grader till +20grader. Inte svårt att förstå när de krävs mest energi!
    Läste något frågetest där de påstod att man bara kunde köra ac 1h på 1kwh. Min ac drar 200w när den går på lägsta fläkten och kompressorn igång sen när den är nere i temp drar den ca 50w.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är logiskt att det är dyrare att värma mycket än att kyla mindre. Dock känner jag att värme på våra breddgrader är en absolut nödvändighet medan AC långt ifrån är det. Hade det varit helt gratis hade jag använt AC en dag denna sommar.

      Radera
    2. Du får Gräva ned Pemslang på tomten och cirkulera genom en fläktkon i huset på sommaren :)

      Radera
  23. Man kan tacka vår fantastiska regering i samarbete med miljöfascisterna att elen kan komma att stängas av för bostäder i södra Sverige, i vinter. Grattis alla ni för att ni röstar på sossesvinen! Tack för de dagliga skjutningarna också!
    "Under vintern som stundar råder det enligt Svenska kraftnät i dag en reell risk att man tvingas genomföra planerade bortkopplingar från elnätet. Orsaken är så kallad effektbrist." Källa: DI.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du också bör skänka en tanke till den tyska regeringen som sett till att priserna gått upp i hela Europa.

      Radera
  24. Med en vattenmantlad kamin och en rejäl ackumulatortank kan man få både varmt kranvatten och golvvärme från sin ved. Och som positiv sidoeffekt slipper man bastuvärmen kring kaminen eftersom det mesta av värmen hamnar i vattnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allra helst ett system med tillräcklig dimension för att få självcirkulation. Men det är inte något jag bygger själv och det skulle kunna bli rätt dyrt och bökigt.

      Radera