torsdag 2 februari 2023

Vedvetenskap

Jag fick ett anonymt förslag i mejlen om att blogga om ved och det gör jag gärna. För dem som kan elda är det tveksamt om det finns något billigare sätt att värma sitt hem. Så vad kostar det då? Det beror på leverantörens pris och verkningsgraden i eldstaden, förutom det uppenbara, hur stort du bor, isolering och vilken temperatur du kräver.

Enligt Ved Info (som jag inte vet något mer om än att de gillar särskrivningar) ger en kubikmeter björkved 2650 kWh, gran 2000 kWh och tall mittemellan. Då snackar vi fast kbm, vilket motsvarar ungefär 2,86 kbm stjälpt ved (och 1,72 kbm staplad), det mått man normalt köper ved i. Om vi räknar baklänges är 0,35 fast ved 1 kbm stjälpt mått, så 1 kbm stjälpt blandved av gran och björk ger 814 kWh energi (nu fattar alla varför man inte räknar på sånt här så ofta).


Min vedbod.

I våras gav jag 420 kr (svenska) för en kubik av sådan ved, så då snackar vi 52 öre/kWh och till den kostnaden läggs ingen energiskatt, effektskatt, certifikatsavgift och allt vad elbolagen hittar på (däremot kostar det ju att hämta den). MEN... en modern kamin ger kanske 80 procents verkningsgrad, resten går bokstavligt talat upp i rök. En gammal kan ge 50 procent (+/-, detta är inga fasta siffror och bygger dessutom på att veden är torr och fin). Jag har en av varje, så säg att jag hamnar på 65 procent. Då är det verkliga kWh-priset 80 öre.

Det man verkligen kan påverka, utan att byta kamin eller göra andra investeringar, är att köpa billigt. Den här bilden från Willys tog min tipsare för ett par veckor sedan.

109 kr för 30 liter, då snackar vi över 3000 kr/kbm! Det kostar att köpa småpåsar mitt i säsongen. Jag vet inte vad den moderate pressekreteraren Johan Romin hade förväntat sig för reaktioner när han skyllde det höga vedpriset på oppositionen, men knappast de han fick.

Varför köpa ved där? Är ju som att veckohandla mat på bensinmacken.
Vem fan köper ved i januari? Vad är det med högertokar och planera?
Men vilken vednasare som helst några mil utanför tullarna tar ju en femtedel av det där, om ens det! Orkar du inte köra 2-3 mil?
Du åker alltså till Bauhaus och köper ved för att värma upp huset. Ja se 08:or!
Efter ett tag kände sig Romin nödgad att försvara sitt beteende, vilket knappast gjorde saken bättre:
Ni är för roliga. Köpa ved på Bauhaus gör man i Stockholm. Jag går inte ut i skogen och stjäl ved o kan inte resa ut till landet o hitta billig ved.” 

Då började folk nämligen skicka länkar till ved med hemkörning alternativt hämtning lika långt från Romins radhus i Västerhaninge som till Bauhaus, samt försynta påpekanden om att de trodde att moderater skulle begripa hur en marknad fungerar.

På det viset skiljer sig inte ved från annat, det lönar sig att tänka till och att göra det innan sista minuten. Själv håller jag på att leta ved till nästa vinter nu. Det är ju i vinter den avverkas och de nästkommande månaderna den klyvs. Med nuvarande elpriser lär det inte bli billigare att vänta.

50 kommentarer:

  1. Som med så mycket annat kommer lyckan till den som har vett att planera. Springa och handla en säck ved på macken eller ett byggvaruhus när det helt oväntat blir vinter, det är inte optimalt någonstans. Inte heller att köpa surved på Blocket, och sedan bli överraskad när den möjligen ryker, men inte ger värme förrän till nästa vinter.

    Bygg relationer med andra, prata med någon som har egen skog, och vårda sedan kontakten. Eller fortsätt handla i panik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, och det gläder mig varje gång framförhållning premieras.

      Radera
  2. Det jag kommer att tänka på när jag läser inlägget är att den duktige vedeldaren blir en stor förlorare med det elstöd som svenska folket har. Och jag själv som har fjärrvärme i villan får inget stöd för min uppvärmning, det hade alltså varit bättre ekonomiskt men ej för miljön att stänga av fjärrvärmen och satt in elektriska element i varje rum och sedan ångat på för fullt i vinter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det blir ju ändå billigare att elda med ved. Att den som gödslar med el förlorar mindre på det tack vare elstödet får man väl leva med.

      Radera
    2. Även jag har fjärrvärme och får alltså inget bidrag för min uppvärmning. En bekant med bundet elpris under 30 öre ska däremot få 123 öre i stöd. Kanske är det "rättvisa", men nog tycker jag att det är fel att få mer betalt ju mer man slösar?

      Radera
    3. Fast så funkar ju i princip alla stöd. Och tvärtom, du får betala mer till andra ju mer du tjänar.

      Radera
  3. Vedeldning är billigt men också farligt för hälsan, jag är nöjd med fjärrvärmen i min lägenhet så jag minskar mina risker för cancer: https://viivilla.se/energi/kaminer/vedeldning-mysigt-eller-halsoskadligt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som med allting får man vara försiktig och smart.

      Radera
    2. Men om röken går ut genom skorstenen istället för in i huset är det väl ingen fara?

      Radera
    3. Det måste i alla fall vara en fördel att ha det upplägget :)

      Radera
  4. Jag tycker att vedhuggning är roligt. Dessutom ger det bra vardagsmotion och spar mycket pengar. Några gånger har jag nappat på annonser där man får ta veden i utbyte mot att såga ner träden. Om man vill göra det rekommenderar jag att först ta motorsågskörkort. Även om ett motorsågskörkort kostar ganska mycket så får man lära sig hur man hanterar motorsågen och hur man fäller träd på ett säkert sätt, samt inte minst vilka risker man ska undvika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle jag aldrig våga. De gånger de erbjuder veden är det gissningsvis ofta svårt att fälla det. Har de däremot fällt trädet själva skulle jag kunna åka dit med motorsåg och choppa upp det.

      Radera
    2. Ibland kan det bara vara att tomtägaren vill slippa göra jobbet själv, eller slippa anlita trädfällar-firma, vilket är ganska dyrt.
      Efter att ha gått den där motorsågskursen är det inga större problem att fälla ett träd så att toppen landar inom en meter från riktmärket. Det viktigaste med kursen är dock att lära sig se de risker som finns och vilka träd man inte ska ge sig på.

      Radera
    3. Ja, jag är ju helt outbildad på området. Däremot har jag stått med ett halvfällt träd som vägrar falla, och så börjar det blåsa och det känns som rena slumpen om trädet ska klippa huset. Inte ens en bråkdel av den känslan vill jag riskera, nästan inte till något pris.

      Radera
    4. Den där känslan av maktlöshet känner jag igen, även om de träd jag fällde före kursen stod i skogen utom räckhåll för något av värde.
      Konstigt, jag hade sett säkert 100 Youtube.videos om trädfällning, men inte förrän en lärare förklarade och visade "in real life" så ramlade poletten ner hur man ska göra. Det var faktiskt så.

      Radera
    5. Ja, för jag tror att jag vet hur det ska gå till, men troligen inte, när träden inte gör som de ska :)

      Radera
  5. ...och nu verkar Tweeten ha raderats, länken funkar iaf inte för mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja! Jag kollade den igår kväll. Så otroligt fjompigt av honom att ta bort den. Har man trampat i klaveret får man väl stå i det.

      Radera
    2. Fälla fullvuxna jag inte våga mig på. Även att stycka upp redan fällda i klyvbara kubbar kändes spännande för en glad amatör utan huggarbyxor men med en kraftfull motorsåg modell Ä.

      Idag har jag bara en liten eldriven för att frisera en gammal lågväxande prydnadstall samt sporadiska sågjobb som kräver precision.
      /JB

      Radera
    3. Fullvuxna TRÄD! Inget annat…

      Radera
    4. Huggarbyxor tycker jag är överkurs, men ett par rejäla stövlar med sågskydd vill jag ha så fort jag använder motorsåg.

      Radera
  6. Vi bor i modernt hus med frånluftsvärmepump men har ändå en gjutjärnskamin för att få upp värmen när pannan är blockerad pga höga elpriser. Största problemet jag ser med vedkaminer är att värmen nite sprids i huset. Det är kokvarmt och supertorr luft i vårat 28 m2 vardagsrum, och lite varmt i hallen (öppen planlösning till hall/trappa/kök) men i sovrummen, toaletten och på övervåningen är det kallt. Känns som om den kalla luften från övervåningen väller ner för trappan och hindrar den varma luften att stiga upp dit.

    Funkar dock perfekt om man håller sig i vardagsrummet då blir det varmt och mysigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar att du köper en fläkt. En vanlig golvfläkt funkar fint för att få spridning på samma våningsplan. Att få upp det till övervåningen blir nog svårare. Då bör du helst ha ett hål till så att du får cirkulation.

      Radera
  7. Det var bra pris. Bästa jag hittat var 480:- men då var det färskt och med mängdrabatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och igår tycks jag (inte helt oväntat) få betala mer.

      Radera
  8. Trevlig blogg, gillar att du skriver om lite allt möjligt som händer! Vedeldning kör jag med själv när det är som kallast, bor i antikt hus med ett av de mest uråldriga värmesystem man kan tänka sig. Kökspanna kopplad direkt på elementen som täcker halva huset, bortre halvan av huset är direktverkande el. Pannan måste i varje fall fyllas varannan timme, var tredje kanske, annars slocknar det. Om man inte eldar så går elementen på elpatron anno 1980 istället. Eldar själv gammved som finns kvar i vedbon, borde räcka i år och nästa år. Har lite skog så får väl ta med mig motorsågen till våren ut i skog och mark.

    Det är en rackarns bök hela processen kring ved om man inte har moderna grejer, och då kan det bli dyrt. Farsan brukade hålla på hela somrarna. Först ut i skogen så snart man kom iväg på våren och ta ner träd, kvista, kapa upp i lämpliga storlekar, sedan hem med traktorn, kapa till vedstorlek med motorsåg, klyva med yxa, stapla ute så det torkade hela sommaren, sedan in i vedbon mot hösten. Det tog precis exakt på pricken hela somrarna. Det var också på en tid när strömmen och allt annat hade ett mer rimligt pris, så det var ännu mindre värt att böka med det. Men han var från en annan generation som inte var rädd för lite slit.

    Intressant apropå eldning också hur märkvärdigt det kan vara det här med ved om man läser på lite. Det ska vara björk med en viss fukthalt, får inte vara för torr och inte för blöt, det är verkningsgrader hit och dit. Tändas med tändkuber och det ena med det andra. Allt brinner vid rätt temperatur och startas med förmån med tidningspapper. Fast tändkuber är smidiga, det kan jag väl hålla med om.

    Tack för en trevlig blogg,
    WåranBuffert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och välkommen till kommentarsfältet!

      En sån där elpatron skulle stressa mig till hjärtinfarkt, men vattenburet/vedeldat är jag lite avundsjuk på.

      En gång i världen köpte jag okluven ved till lägre pris än färdigkluven. Så slet man med det en helg eller kanske två. Men numera ser jag aldrig den möjligheten. Vet inte om det beror på att de som säljer ur egen skog ändå klyver raskt, eller om man räknar med att det inte längre finns en marknad. Folk verkar ju bevisligen tycka att det är jobbigt bara att åka ut till en skogsägare och hämta, helst vill man ha hemburet.

      Verkningsgrad är nog viktigt, men det här med fukthalt undrar jag om det inte överanalyseras. Vid riktig hantering blir ju veden torr på rimlig tid.

      Själv startar jag gärna upp med papp. Den är gratis (butikerna kastar den efter en om man frågar), lätt att riva till vettig storlek och brinner i någon minut om man rullar ihop dem. Säkert sämre än tändkuber, men tillräckligt enkelt ändå.

      Radera
    2. Bra där med papp som start, ska testas! Intressant att man (i vart fall jag) blir så fast i gamla vanor när det gäller något traditionellt som att starta brasan och knappt tänker i andra banor.

      Just nu får det bli el till hundra procent här, dörren till vedbon är helt blockad och det är väl en dags slit att komma in igen skulle jag tro (massivt takras som inte röjts undan i tid och nu är is). Är huvet dumt får plånboken lida..

      Angående verkningsgrad så beror det nog också på vad man har. Såklart vill man ju ha så bra det går. Här uppe är det mest gran och tallskog, finns björk men inte så att det är rimligt köra enbart det. Brukar försöka blanda så gott det går.

      Rent allmänt kan jag undra om eldandet alls lönar sig för vår del och ytterst ineffektiva system. Sotaren kommer tre gånger per år (462:- senast). Så länge veden är gratis (det som är från min fars tid) så är det givet men när den är slut måste jag ta mig en funderare.

      Jättekul du tog dig tid att svara! :)

      Radera
    3. Du får jobba med ett spett på isberget, så håller du dig varm också :)

      Dyr sotning! Men med dessa elpriser lönar det sig nog bra ändå.

      Klart jag svarar!

      Radera
  9. Hämtade stockar i skogen som Sveaskog lämnat för de ansåg att det fanns risk för sten/ grus i stammarna då de kört på dem över diken. Såga på tomten hemma över en pressening. Eldar idag spånen blandad med lite olja i en bestick korg från Ikea :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter inte som någon jätterisk för sten och grus. Å andra sidan, drabbar det dig får du kanske slipa om kedjan eller i värsta fall byta den. Drabbar det ett modern sågverk så kostar det bra många tusenlappar för varje minut som sågen står still. Så en bra deal för dig, och möjligen för dem med.

      Radera
  10. Inne i kaminen så klart.

    SvaraRadera
  11. Ja vad säger man? Det finns en anledning till att tant Batra fick det bakvänt, eller hur? Stockholmare är inte smartare än lantisar, bevisligen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det uttalandet lär hon - med rätta - få äta upp hela livet.

      Radera
  12. * Skakar stillsamt på huvudet åt inte så medvetna och smarta människor *

    Försiktighet och motorsågar ska alltid vara tillsammans. Har sett skadorna sågarna kan ställa till med.

    Mitt eget lilla hatobjekt är stora färska björkkubbar. Blir fantastisk ved torr. Men en utmaning att hantera vid vedklyven för den här "svaga" kvinnan. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, motorsågar ska man vara försiktig med. Förresten kan även en yxa svingad med full kraft gå obehagligt långt in i exempelvis en fot.

      Skaffa en större kamin, så slipper du klyva lika mycket :)

      Radera
    2. :-D Minns nu en gång i ungdomen när jag höll på och småklyva med en yxa. Slant med yxan och den placerade sig i tå-området på min träsko. Hade sådan tur att den blev sittande mellan stortå och "pekfingertå".
      Jag undkom oskadd men träskon blev sig inte riktigt lik.

      Problemet med stora björkkubbar är snarare att överhuvudtaget få upp dom på vedklyven. :-(
      (Otympliga åbäken som kanske väger bortåt 30-40kg.

      Radera
    3. 30-40 kilo är inget kul att lyfta. Värre än honungslådor i biodlingen t o m, och ändå inte lika värdefulla.

      Radera
  13. Huggen och ohuggen ved, i större och mindre partier. Hexameter. Det är ungefär det jag kan om ved ;).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Hexameter

      Varför jag kommer ihag detta fran svenskalektionerna i skolan är ett mysterium.
      /Annika

      Radera
    2. Alltså, hexameter känner jag till, men jag förstår fortfarande inte vad det har med ved att göra.

      Radera
    3. Meningen är skriven pa hexameter, men visst, det finns säkert bättre exempel. Minns bara vad jag fick lära mig i skolan.
      /Annika

      Radera
    4. Aha, den gick över huvudet på mig :)

      Radera
  14. Har kakelugn på bv och kamin på ov. Går upp vid femtiden på morgonen och eldar i båda så att det är varmt när frugan stiger upp. Kakelugnen håller bv varm fram till 16-tiden. Därefter ny eldning inför natten. Kaminen eldas vid behov. LLV-pump jämnar ut värmen under dygnet och sprider varmluften från kakelugnen . Bimetallfläkt på kaminen som sprider värmen. Egen ved som processas i vedmaskin. Träd för två vintrar är redan fällda. Både ekonomin och kroppen mår bra av vedeldning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som väldigt bra värmekällor, men att gå upp fem på natten är slitigt.

      Radera
  15. Och nu fick du mig så här på morgonkvisten att ta fram miniräknaren och räkna ut att björkveden som jag köpt på säck kostade 55 öre/kWh hemkört på gården från byn intill. Känns helt ok.
    /Skogsanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den viktigaste faktorn för att få bra vedekonomi är att elda torr ved. Även kall torr ved gör vedekonomin sämre. Därför har jag två vedbehållare inomhus. När den ena behållaren används så står den andra bredvid och veden värms upp. Tag dessutom aldrig bort den träkol som återstår efter brasan. Tag bara bort ”det vita”. Träkolen skrapar du ihop i en hög framtill i eldningsrummet. När du sedan eldar kommer detta att ge fin glöd. De verkliga experterna lägger torr mossa och torra kvistar ovanpå kolet och tänder. Sedan på med grövre och grövre material. De tänder ofta med bara en tändsticka. Du sparar både ved och tändstickor!

      Radera
    2. Just kostnaden för tändstickor (eller i mitt fall tändare) känns försumbar i sammanhanget, men bra tips om dubbla vedbehållare!

      Radera