fredag 11 september 2020

”Pengar ska brännas”

Jag undviker både tv och kvällspress, eftersom jag mår bra av att göra det. Men ibland blir jag tipsad om något som är för dumt för att inte kommentera, som detta.

Så Lyxfällan har blivit något slags kändisprogram nu? Kanske lika bra det, jag gav upp när jag kände igen problematiken i vartenda program och det var många år sedan. Ett program med kändisidioter skulle såklart inte funka utan Josefin Crafoord.

Jag gillar att leva för stunden, pengar ska brännas när man har dom.

Jaja, vadhelst som får din båt att flyta. Så berättar hon om ett torp hon köpt och aldrig har råd att renovera. Nej, det är klart. När det finns keramikkatter att köpa för ynka 3500 kr (=200 meter 2tum4-regel) kan man ju omöjligen spara pengar.


WTF?!

Det intressantaste hon kläcker ur sig är nog ändå att när hon var vid 27 års ålder precis startat eget trodde hon att alla leverantörsfakturor som kom in var inkomster. Själv var jag 28 när jag startade eget och trodde aldrig att de räkningar för flyg- och tågbiljetter, webbhotell osv som ramlade in var pengar jag skulle få. Inkomster brukar vara betalning för att man gjort något och har jag inte jobbat för SJ lär de inte ge mig pengar, men Josefin har kanske inte den erfarenheten.

28 kommentarer:

  1. Här är ett typexempel på Expressens klickjagande rubriksättning. Crafoord är säkert en idiot när det kommer till privatekonomi (och kanske annars också) men ingenstans sade hon att hon trodde att fakturorna som kom var hennes inkomst.

    Det hon sade var att när hon fakturerat och bolaget fick in pengar trodde hon att detta var hennes inkomst. I princip har hon ju rätt, pengarna som bolaget får in från fakturering är ju inkomst i bolaget. Felet hon gjorde var att hon inte tog i beaktande att dessa inkomster skulle täcka utgifterna i bolaget utan hon gick och shoppade upp dem vartefter de kom in på kontot.

    "Hon berättar även i programmet att hon ett tag trodde att fakturor som kom in till företaget var inkomst, vilket gjorde att hon trodde att hon hade massa pengar.
    [...]
    – Då ser jag i alla fall bara de här pengarna komma in på ett konto, mitt företagskonto. Eftersom jag betalat f-skatt trodde jag resten som var kvar var mitt att spendera."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett tv-programmet utan utgick ifrån att det som redovisas i artikeln också är korrekt, men jag håller med om att det är tvetydigt.

      Hur som helst tycker jag att man bör ha grundläggande ekonomisk förståelse om man ska starta företag, och detta måste innefatta att förstå hur skatt, inkomster, utgifter och avdrag funkar.

      Radera
    2. Håller helt med. Har från mitt yrkesliv varit i kontakt med en hel del företagare. Min erfarenhet är att vissa verkar tro att, oberoende av hur dåliga de är på att hantera allt så är det deras männskliga rättighet att få driva företag.

      Att starta och driva företag är inte för alla. Jag känner sådana som aldrig lärt sig skilja på företagets och sina egna pengar, t.ex. verkar det alltid komma som en överraskning när skatt ska betalas. Typ "varifrån ska jag ta sådana här summor?" brukar jag bemöta med att "du ska lägga undan pengar från inkomsten så att du kan betala dina skatter och räkningar". Då möts jag med oförståelse, tanken har aldrig slagit dem att det skulle vara en möjlighet för dem att spara en del av inkomsten till framtida utgifter.

      Vill för övrigt tacka för en underhållande blogg och tweets, läser dessa dagligen.

      Radera
    3. Nej, verkligen inte för alla. Mycket olyckligt att man sänkt kravet på aktiekapital för att göra aktiebolag allt mer tillgängligt. Jag skulle gärna se ett litet teoriprov i samband med registrering av företag. Visst kan en enmansföretagare ta hjälp utifrån, men något lite måste man begripa själv. "Tanken har aldrig slagit dem..." ska bara inte hända.

      Tack för det!

      Radera
    4. Det är många som torskat på att de missförstått vad ett företags inkomster är och blandat ihop dem med sina egna.

      Fakturerade pengar hamnar som bekant i företaget och ska belastas med såväl sociala avgifter som inkomstskatt innan de finns på ens eget konto att spendera. Man tycker att detta borde vara rätt självklart men man blir förvånad över hur många som inte fattat. Kanske är en del av förklaringen att våra lönespecar ofta inte har någon uppgift om sociala avgifter; jag har haft det på något jobb men i de flesta fall inte. Många svenskar vet helt enkelt inte hur högt skattetrycket är (sociala avgifter är till stora delar skatt), och på något sätt får man för sig att det är avsiktligt från myndigheternas sida...

      Radera
    5. Jag tror absolut att syftet från politiker och myndigheter är att vi inte ska fatta, men jag tycker inte att man kan skylla på dem när man startar eget. Då övertar man arbetsgivarens roll i ekvationen och då måste man lära sig den, innan verksamheten startar.

      Radera
    6. Stefan, några arbetsgivare redovisade i klartext på lönespecifikationen hur mycket som betalades i arbetsgivaavgift och övriga avgifter, förutom den vanliga avdragna skatten, på 80-talet/90-talet. Men det förbjöds så då försvann naturligtvis dessa uppgifter. Så visst är det avsiktligt, i allra högsta grad avsiktligt.

      Som det heter: det finns två saker som du inte vill veta hur det går till, korvtillverkning och hur lagar stiftas....

      Radera
    7. Jag har också en känsla av att det inte tilläts, men jag har aldrig hittat bevis för det (trots att jag letat). Har du eller någon annan en länk om detta?

      Radera
    8. Sonens lönespec. har sociala avgifterna tryckta,står vilken summa som satts in.

      Radera
    9. Bra! Vet du om det prövats juridiskt? Jag tänker att en Socialdemokraterna nära fackförening skulle se till att så blir fallet.

      Radera
    10. Samma här - tittade precis i det elektroniska lönesystemet vi har hos min arbetsgivare och på mitt lönebesked där står arbetsgivaravgiften faktiskt med.

      Radera
    11. Samma fråga till dig då, vet du om det prövats juridiskt? För det finns ju en himla massa grejer som inte är tillåtna men som finns ändå eftersom ingen frågat.

      Radera
    12. Vill minnas att den borgerliga regeringen införde detta 93/94 så att arbetsgivaravgiften redovisades på lönespecifikationen som bruttolön men att efterföljande S-regering snabbt tog bort den igen. Har dock inte mina gamla utdrag i närheten så jag kan kolla. Kanske någon annan?

      Radera
    13. Gör gärna det om du får tid. Jag är genuint nyfiken på vad som gäller här.

      Radera
  2. Du borde dock se programmet. Det var pinsamt rakt igenom och hon lärde sig inte ett skvatt. Hon skippade i slutändan renovering av tak men tapetserade istället torpet med fina tapeter. Valde det roliga och skippade det tråkiga. Hon var utan tvekan den mest osympatiska och verklighetsfrämmande personen som deltagit.

    /Frihetsmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ramlar inte av stolen av förvåning :)

      Radera
  3. Här har vi en kvartettvinnare (win-win-win-win):
    1/ Expressen tjänar pengar genom kändis"reportage", klick och spridning i sociala medier
    2/ Crafoord får uppmärksamhet och höjer därmed kännedom om sitt kändisskap (även bra vid byte av arbetsgivare och/eller löneförhandling)
    3/ Radioprogrammet/kommersiella radiostationen StarFM där Crafoord jobbar får uppmärksamhet, ägs av MTG
    4/ Drömfällan/LyxfällanKändis sänds i TV3 (viaplay/viafree) får uppmärksamhet/reklam, ägs av MTG

    Kan konstatera att det dessutom ligger i linje med journalisters vanliga inställning att det där med ha eget företag, det är alltför komlicerat och leder bara till elände:
    -Skatta dig lycklig kära läsare, du har gjort rätt som insett att en anställning är det bästa här i världen. Forsätt läs Expressen så talar vi även framöver om vad som är bra och vad som är dåligt. Du kan lita på oss.

    Men vem betalar? Jo, det är du som läser och tittar på detta mästerverk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ej att förglömma 5/ Jag fick ett uppslag till bloggtext, och där behöver jag all hjälp jag kan få.

      Några kommentarer på dina punkter:
      1) Expressen har de senaste decennierna nästan helt tappat sitt anseende och har långt färre läsare nu. Jag tror att dylika klick-artiklar bidrar till det förfallet även om de får några enkla kronor för stunden.
      2) Innan du skrev din punkt 3 visste jag i ärlighetens namn inte ett dugg om hur Crafoord tjänar sina pengar. Jag hade en aning om att hon var på en av alla dessa meningslösa reklamkanaler med "den bästa blandningen av fyra nya låtar", men hade du skrivit att hon slutat med det för femton år sedan hade jag svalt det med. Hur hennes status påverkas av att hon outas som dryg och dum i huvudet vet jag inte.
      3) Det kan behövas för jag hade aldrig hört namnet StarFM förut.

      Möjligen är det också journalisternas egna inställning till företagande. Jag begriper inte varför inte alla journalister frilansar. Det borde ge högre inkomster och mer frihet.

      Radera
    2. Ett sidospår kanske - men vem/vilka är det egentligen som lyssnar på "det bästa blandbandet av de tio låtarna du hört så många gånger att du inte längre hör dem"?
      Alla har väl Spotify där man kan välja helt fritt, skapa egna listor (att tröttna på) eller helt enkelt låta deras AI välja ut lämplig musik åt en. På måndagar får jag en Discover Weekly som kan innehålla vad som helst, och på fredagar släpps Your Release Radar med nya släpp (dock mycket nysläpp av gammal musik av någon anledning...), och däremellan kan man välja på ett antal olika Daily Mix med olika inriktning. Vem orkar då lyssna på skitjobbiga tjatröster blandat med samma jävla låtar och som dessutom regelbundet avbryts med den mest infantila reklam jag hört? Uppenbarligen måste det finnas en publik eftersom stationerna verkar överleva men det är fullständigt obegripligt för mig.
      Den enda "kommersiella" stationen jag lyssnar på - dvs det enda som inte är Sveriges Radio - är Ekerös närradiostation Radio Viking (finns även på webben). De har förvisso också lite reklam men den är mest gullig ;-)

      Radera
    3. Jag har inte lyssnat på reklamradio på många år (och innan dess alltid ofrivilligt), men för mig är det obegripligt. Inte ens kanaler som Radio Vinyl som ju borde ha rätt många låter att välja bland verkade köra mer än en handfull låtar.

      Och nej, alla har inte Spotify. Men jag försöker hänga med i tiden och har bl a skaffat gardiner :)

      Radera
  4. Men va? Hon måste la mena sina fakturor som hon skickat ut är inkomst och glömt dra skatt hon kan ju omöjligt tro att fakturor från andra företag är inkomst??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev högre upp i kommentarsfältet tycker jag att det är oklart, men att det kan vara så hon menade. Fast även om det inte blir lika märkligt tycker jag ändå att det är anmärkningsvärt hur en vuxen människa kan tänka bort inkomstskatt och arbetsgivaravgift.

      Radera
    2. Jo men så svårt är det nog inte att tänka sig alla är inte jurister och ekonomer dom borde förenkla hela skattesystemet, för det går ju båda vägar. Vet du tex att du kan få tillbaka på skatten via reseavdrag som överstiger 11000kr om du cyklar en dag till jobbet och tar bilen resten av tiden. 250 kr tror jag det blev. Helt omöjligt att veta om ingen sagt det till en förut.

      Radera
    3. Nu tycker jag att du krånglar till det. Man behöver varken vara jurist eller ekonom för att förstå att man som företagare måste betala arbetsgivaravgiften/egenavgiften själv. Sedan finns det finlir som tar en livstid att bemästra, men det var inte där Crafoord gick bet.

      Radera
  5. Om jag loggar in och kollar lönespecifikationen så finna även en flik som heter din ersättning där detta redovisas:
    Årslön
    456 000 kr / år
    Försäkringar
    2 014 kr / år
    Övriga individuella förmåner
    28 221 kr / år
    Semester
    7 600 kr / år
    Arbetsgivaravgifter
    145 663 kr / år

    Så där får man en liten bättre bild av vad det kostar för företaget att ha en anställd. Vet inte hur komplett detta är, är inte direkt insatt i ämnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag undrar fortfarande om det är okej att skriva ut allt detta, vilket jag såklart hoppas.

      Radera
  6. Vi har också en sån redovisning men inte direkt på lönebeskedet utan i en förmånsportal, där arbetsgivarens hela kostnad är redovisad. Man får lägga manken till lite grann för att få reda på det alltså men det är ändå rätt öppet. En kompis till mig såna lönebeskez under en period för kanske tio år sedan men jag vill minnas att facket la sig i det där och motarbetade det tills det togs bort. De menade att arbetsgivaren använde det som ett oegentligt argument vid lönerevision, för att pressa lönerna så mycket som möjligt och fick väl rätt på nåt sätt.

    Artikeln med Josefin var magisk, tack för den! Älskar att få såna referenspunkter. Då känner jag mig mycket nöjdare med mig själv. Ok jag har mina sidor men sådär jäkla stollig är jag i alla fall inte hehe. Men var och en blir ju i och för sig salig på sin tro. Hon kanske är lyckligare och mer bekymmerslös än alla oss andra tillsammans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla kan ju lätt räkna ut arbetsgivaravgiften. Procentsatsen är en webbsökning bort. Men jag fattar att facket protesterar. Det skulle jag också om jag tillhörde en organisation i samma koncern som regeringspartiet.

      Ja, det är väl därför folk tittar på Lyxfällan, Biggest Loser osv. För att få känna sig extremt vettig i jämförelse.

      Radera