fredag 11 december 2020

Att hinna göra i år

Med tre veckor kvar av året och ännu färre arbetsdagar är det hög tid att fixa allt man måste inför årsskiftet. Som:

Kontanter på ISK/KF

Har du kontanter på investeringssparkonton eller i kapitalförsäkringar som du inte är säker på ska investeras i det närmaste, ta då ut dem till ett sparkonto. Det är låg beskattning av KF och ISK, men den är inte obefintlig och det här jobbet tar några knapptryckningar.

Kvittningar

Kanske är det bara jag som har kvar gamla innehav i aktiedepå. Har du det är det god chans att du är plus på dem. Men om du också har en förlust kan du kvitta den mot vinster. Om inte du har det kanske du känner någon annan som har det. Flyttar man värdepapper mellan två personer övertar mottagaren givarens anskaffningsvärde.

Alltså, om A har en vinst och B har en förlust kan den ena skänka sitt innehav till den andre, sedan säljs det på ett sätt så att vinst och förlust blir lika stora varpå pengarna förs tillbaka. Helt lagligt och helt skattefritt, ni behöver inte ens vara släkt. Men det tar någon vecka att få över värdepapper, så ta tag i det nu.

Arvs- och gåvoskatt

Det är kanske sista gången ovanstående kvittning går att göra i samarbetsform. I fyra år har jag sagt att arvsskatten (och därmed gåvoskatten) kommer att återkomma. Förr eller senare händer det, och då kommer massor av människor sura över att de kommer få betala en massa skatt de hade sluppit om de bara hade förberett sig. Men ”ingen kunde ju veta att arvsskatten skulle komma tillbaka”.


Jodå, det kunde vi. Och dessutom visste vi att den inte kan aviseras i förväg för då skulle staten förlora skatt. Utgå ifrån att det sker nu vid årsskiftet, för över pengar och bostäder till arvingar och skriv de papper som behövs.

Annat

Vill ni omfördela RUT- och ROT-avdrag gör ni det hos Skatteverket i år, inte i januari.

Jag har inte din ekonomi och du har inte min. Det kan finnas annat som behöver styras upp före årsskiftet, gå igenom allt. Och skulle det vara något du vet behöver göras, men som kanske inte måste ske i december – överraska dig själv och gör det ändå. Julstädningen av bostaden kan vänta till januari, städa ekonomin istället.

35 kommentarer:

  1. Intressant tanke med en skatt som införs som en överraskning vid årsskiftet. Jag gissar på att det skulle vara svårt att genomföra med dagens riksdagssituation, men man vet väl aldrig.

    Jag tror mer på att det blir en del av den "stora skattereform" som har annonserats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur ska man annars införa arvs- och gåvoskatt? "Ni som inte för över era hus och andra tillgångar på nästa generation inom ett halvår från och med nu kommer att drabbas av en skatt på runt en halv miljon."

      Det vore inte en arvsskatt utan mer en latmansskatt.

      Radera
    2. Det är nog det bästa sättet att införa en sån skatt.
      Däremot är det nog bara möjligt om regeringen har någon som helst förmåga att agera kompetent eller rationellt.

      Jag tror visserligen att Maggan är slug nog för att tänka på det sättet, men resten av dem lär klanta till det på ett eller annat sätt.

      Radera
    3. Som jag förstått det infördes arvsskatten förra gången år 1884, så de jämförelserna är inte helt relevanta, men jag kan inte tänka mig att man skulle kunna införa dessa skatter på något annat sätt än gällande från exakt nu.

      Radera
    4. Jag tror inte att arvsskatten kommer tillbaka. Det är en knepig skatt som har lågt stöd även bland vänsterväljare. Enligt min mening är det mycket större sannolikhet för förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och ytterligare höjningar på kf och isk.

      Radera
    5. Fast ingen av skatterna du nämner är särskilt populära. Jag undrar om de vill jävlas en sväng till med ISK/KF och om inte förmögenhetsskatten bara riskerar att tvinga mer pengar ur landet. Men vi får se, jag har inga insiders.

      Radera
    6. Åtminstone förmögenhetsskatt är väldigt populärt inom vänstern. Den drabbar ju bara "de rika". Att pengar lämnar landet är förstås inte så bra men nuvarande styre verkar sakna konsekvenstänkande.

      Radera
    7. Visst är den populär "på golvet", men också ganska lätt att räkna på. Om det slutar med att man skrämmer iväg ett par miljardärer och slutar på minus kommer regeringen få äta upp det.

      Radera
  2. Isk-kontanter tömmer jag inför varje kvartalsskifte, inte bara årsskiftet.

    Kvittning är ett bra tips men själv har jag inte haft depåpapper på åtminstone 15år.

    Att planera för ett eventuellt återinförande av arvsskatten är egentligen ett bra tips också. Jag klarar dock inte av diskussionen. "Mamma, eftersom du ska dö snart, är det bättre att jag får alla dina pengar i förväg. Du får låna tillbaka av mig istället om du behöver köpa något".... nej det går inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ordning på dig.

      Själv har jag ärvt fondandelar med 600 procents vinst från det gamla systemet. Perfekt att sälja lite i taget om jag behöver kontanter, men det gör jag inte. Så då är det bättre att låta den jobba vidare på börsen, tycker jag.

      Du behöver kanske inte lägga upp det så där dramatiskt. Börja med att prata om ifall det är något ni vill ha sagt innan det är för sent. Gå sedan över till praktiska saker och vidare till ekonomi. I vårt fall flyttade vi över hela mammas kapitalförsäkring till min depå. Pengarna var fortfarande hennes, om än inte på pappret. Och så skrev vi över 99 procent av hennes bostadsrätt, gjorde heller ingen praktisk skillnad.

      Men jag vet, det är olika känsligt i olika familjer. Vi var väldigt praktiska när mamma var 80 år.

      Radera
    2. Har också ärvt fonder, och aktier, som låg i depå. Eftersom jag är så gammal som jag är så har jag dessutom eget gammalt sparande (fonder) i depå. Men så länge jag inte behöver pengarna så känns det dumt att flytta dem och betala vinstskatt, de får ligga kvar. Jo jag flyttade lite i våras, när kursen gått ner. Jag intalar mig att eftersom aktierna är ärvda så har ju inte jag lagt ett öre själv i inköp, så även efter vinstskatt så är det en personlig vinst för mig.

      Har dessutom fått för mig (läst nånstans) att man inte kan ha ISK om man bor utomlands, utan då måste man ändå ha depå eller KF. Så lika bra att behålla det så länge tills vi bestämmer oss för om ev flytt.

      Spargrisen

      Radera
    3. Ja, om den del man får skatta bort istället kan ligga kvar och yngla av sig är det mycket värt om vinstandelen är väldigt hög.

      Tror att det kan vara olika beroende på vart ni flyttar. För mig känns det logiskt att inte ha kvar varken ISK eller KF i Sverige om jag inte har några andra åtaganden här. Och det skulle jag vara rädd att ha utifall att svenska myndigheter bestämmer sig för att min koppling till Sverige är så pass stark att jag borde drabbas av andra skatter. Nåväl, det känns som tankar för ett annat inlägg.

      Radera
  3. Jag brukade byta ut pengarna inför varje kvartal förut, men fick sen för mig att det inte var bra för man fick betala för både insättning och uttag istället.
    Hur är det om man tar ut pengarna från isk innan månadsskiftet och sen får ett case i januari och sätter in samma belopp igen. Blir det samma summa så som om man hade haft kvar pengarna på kontot?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte uttag väl? Insättning får du betala för så det är ingen idé att ta ut 30 december om du ändå ska trycka in hela beloppet i januari.

      Så jag tror att svaret på din fråga är ja, men det bygger ju på att beloppet du sätter in är detsamma som du tog ut.

      Radera
    2. Ah. Där skavde min ekvation, hade fått för mig uttag också beskattades. Men bra för då har jag en del att plocka ut.

      Radera
    3. Jag blir alltid kallsvettig när jag får skattefrågor, men det ska stämma.

      https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkontoisk.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html
      "Du kan också ta ut pengar från kontot utan att behöva betala skatt för det uttagna beloppet."

      Radera
    4. Ja. Jag kollade också nu inför svaret, så det verkar stämma.

      Förstår kallsvettigheten. Känner nästan samma och jag har inte ens eget företag. Kanske dags att införa en skatteombudsman - Ska tro?

      Radera
    5. Frågar du Skatteverket tror jag att de ser sig som en oberoende skatteombudsman.

      Radera
    6. Liten fråga.
      Om depåer är belånat och man för över pengar till kreditkontot vid årsskiftet.
      Räknas det skattemässigt som en insättning om man för de tillbaka efter Årsskiftet? Någon som vet

      Radera
    7. Om jag fattar frågan skulle jag gissa att det gör det, men jag har ingen aning. Enklast är nog att fråga mäklaren, och det är samma där - nu svarar de säkert på någon dag, men väntar du närmare jul kanske det tar en vecka att få svar.

      Radera
    8. Torv: Ja.
      Att göra ett uttag före kvartalsskiftet och sätta in igen någon gång under kvartalet efter, är helt skatteneutralt. Om du ska tjäna något skattemässigt behöver du vänta till kvartal två innan du sätter tillbaka dem. Poängen är att du aldrig förlorar på att göra uttaget.
      Ovan gäller isk. För kf är det lite annorlunda, men du gör aldrig förlust på att flytta ut kontanter innan årsskiftet.

      Radera
  4. Givet situation och utveckling i dagens Sverige så är det bäst att ta det säkra för det osäkra. Helst föra ut pengar ur landet redan nu, bortom räckhåll för gamarna. Jag skulle inte ens ha dåligt samvete för den saken, givet hur politrukerna har sagt upp samhällskontraktet helt men ändå ökar skatten.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det är lagligt ser jag inga problem. Ingen tackar en för att man inte ser om sitt hus.

      Radera
  5. Om företaget man jobbar för erbjuder friskvårdsbidrag, kan det vara dags att använda det innan årsskiftet. Några tusenlappar där är inte fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte fel. Kanske särskilt nu när det går att göra en bra deal på gymkort.

      Radera
    2. Försent! Enligt stället jag jobbar på skulle kvittona för 2020 vara inskickat och godkänt (av företaget de köpt administrationen av) senast den 30 november.

      Radera
    3. Det låter otroligt stelbent att det ska behövas en hel månad för det, men de allra slöaste kanske behöver det.

      Radera
    4. Där jag jobbar skulle kvittot va inne innan lön i december.

      Radera
    5. Låter rimligare, men det varierar väl då.

      Radera
    6. "Den stora tröga statliga administrationen" skylls det gärna på. Men den här gången så blev det mycket sämre när de bytte administratör från Wellnet till Benify. Inte bara pga den långa handläggningstiden, utan även utbudet och ökad krånglighet när kvitton ska skickas in. Förr räckte det med att kvittot var utskrivet i december och man kunde skicka in den i januari.

      Radera
    7. Nu har man corona att skylla på också. Oklart varför det skulle funka, men det går inte en dag utan att jag drabbas av någon som skyller på det.

      Beträffande administrationen är det ett bra tips att inte göra saker när andra gör det, alltså att (som de flesta) vara ute i sista sekunden. Det gäller allt från deklaration till däckbyte.

      Radera
  6. Jag har enorma vinster på min gamla depå. Det är just dessa vinster som gör att jag sitter extra still i båten. Jag vill helt enkelt inte lösa ut skatten. Både en välsignelse och en förbannelse beroende på humör och kanske ränteläge.

    Den där arvsskatten har jag väntat på ett tag nu, men den verkar aldrig komma. Kanske kan man göra den retroaktiv när den väl kommer? Fastighetsskatten har jag också förväntat mig skall komma när som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både välsignelse och förbannelse är en bra sammanfattning.

      Jag har svårt att tro att de ska kunna införa en retroaktiv gåvoskatt, och det skulle kännas konstigt om den ena räknas bakåt och inte den andra. Men jag vet inte.

      Fastighetsskatt kommer antagligen snart också, men den är ju svårare att göra så mycket åt. Det är det som gör den så märklig, att straffa ägande.

      Radera
  7. Regeringsformen 2 kap 10§:
    Skatt eller statlig avgift får inte tas ut i vidare mån än som följer av före-
    skrifter som gällde när den omständighet inträffade som utlöste skatt- eller avgiftsskyldigheten. Finner riksdagen att det finns särskilda skäl för det, får en lag dock innebära att skatt eller statlig avgift tas ut trots att lagen inte hade
    trätt i kraft när omständigheten inträffade, om regeringen eller ett riksdagsutskott då hade lämnat ett förslag om det till riksdagen. Med förslag jämställs ett meddelande i skrivelse från regeringen till riksdagen om att ett sådant förslag är att vänta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Finner riksdagen att det finns särskilda skäl" är alla rökta.

      Radera