torsdag 24 februari 2022

Magiska svampar

När jag pratade eksem och ledbekymmer blev jag föreslagen chaga-te, avkok av sprängticka, en svamp som trots att den växer på träd inte är helt lätt att få tag i, men det pågår intressanta försök att odla denna missväxt.

Men tills det gett utslag är priset därefter. På Apotea kostar chagapulver 1270 kr/kilo. Det ska sägas att det inte går åt så mycket om man kokar chaga-te, men billigt är det inte. Nu bar det sig inte sämre än att en snäll läsare (som jag tror vill vara anonym?) skickade en burk pulver till mig.

Jag bävade lite för om tullen eller polisen hade haft invändningar. Jag tror inte att det hade varit så bra att säga: ”Det är bara extrakt av en svamp med magiska egenskaper.” För håll med om att detta skulle kunna vara ett otillåtet ”naturmedel”.

Ordern var som följer:

Koka i en gryta på plattan. Till en liter vatten tar du storleksmässigt ungefär en matsked chaga. Inte så noga om det blir lite mer. Lägg lock på grytan och låt det småkoka på svag värme tills färgen på vattnet får kaffefärg (tänk 20 minuter – en halvtimme).

Låt det kallna i lugn och ro i grytan. Häll över chagavattnet i en tillbringare och ställ i kylen. Då har du till en kopp varje morgon. Bitarna och/eller pulvret brukar jag lämna i grytan, det torkar fort. När det är dags att koka igen är det bara att hälla dit en liter vatten och göra samma sak igen.

Så jag gjorde precis så, förutom att jag inte ville avsätta en hel gryta till ändamålet utan återvann sumpen i en ny burk. Återstår att se om brygden hjälper mot något, men så här säger internet:

Som hälsokost används chaga både till te, kaffe och avkylt som bas i smoothies. Som hälsoprodukt sägs den ha effekt mot psoriasis och följdverkningar av diabetes. Den intas också för att stärka immunförsvaret. Tickan innehåller mycket höga halter av antioxidanter som det mäts enligt ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Ända sedan 1500-talet har chaga omnämnts som botemedel för cancer, särskilt cancer i mage och lungor. Det har förmodligen varit ett utslag av signaturläran. Betulin, som tickan upptar när den växer på björk, har en tillväxthämmande effekt på vissa typer av cancerceller.

Låter som ett måste om man, som jag, tänker bli minst 100 år.

14 kommentarer:

  1. Synd för dig att jag gav bort sista påsen med torkade bitar ;-)
    Eftersom jag använder blodförtunnande medicin och då är
    chaga ingen höjdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kanske ska sägas, att det här är ingen hälsorekommendation. "Hälsan kan gå både upp och ner och det är inte säkert att du får tillbaka den hälsa du hade tidigare", som de hade sagt om de snackat hälsokost i Börspodden.

      Olika ämnen reagerar med och påverkar varandra, och jag har ingen koll på någon annans kropp. Viktigt påpekande om blodförtunnande.

      Radera
  2. Får man fråga vad det smakar? Blotta tanken på te gjort på svamp får mig att rysa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I stort sett ingenting. Det är ungefär lika gott som vatten som stått i några timmar. Antar att man skulle kunna smaksätta, men jag tycker att det är enklare att klunka i sig det som det är.

      Radera
  3. Chaga används också för att tända eld. En favorit bland äventyrare/vildmarksexperter, typ Bear Grylls. Han gillar chaga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det hade jag ingen aning om. Och har man koll på priset borde man föredra näver eller T-Gul :)

      Radera
  4. Chaga/ Sprängticka är lätt att få tag på direkt i skogen i Sverige / Norge.

    Det är dock inte tillåtet att plocka sprängtickan eftersom man skadar träden då man tar loss den så allemansrätten säger No No. Ialla fall inte i Sverige, antar att det är likadant i Norge..


    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Som det står i länken ovan:

      "Den växer i Sverige, men omfattas inte av allemansrätten, utan för att plocka den krävs markägarens tillstånd."

      Och det är likadant i Norge. Sen kan man nog debattera för att om det växer sprängticka på trädet är det redan skadat, men det förändrar inte allemansrätten på den punkten.

      Radera
  5. Skulle vara försiktig med att överkonsumera. Eftersom svamp suger upp allt från marken är det viktigt att marken inte är förorenad på något sätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. God poäng! Själv tror jag på att vara försiktig med allt jag stoppar i mig. T o m vatten är dödligt i tillräckliga doser.

      Radera
  6. Sånt där växer på björkar på min tomt. Sambon brukar sätta upp en stege och hugga loss med yxa och håller nu på å kokar bitar å härjar. Jag har smakat nån gång men det är inte värst spännande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, siktar du på yrsel blir du besviken :)

      Radera
  7. När jag såg rubriken så tänkte jag på Miljöpartiet.
    Undra varför :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är andra svampar. Och jag tror att de röker dem :)

      Radera